Traian Băsescu lucrează 16 ore pe zi, 6 zile pe săptămână plus 4 ore duminica. Adică, fix 100 de ore pe săptămână. Profesorul, 16 ore pe săptămână. Dacă presupunem că suntem în februarie şi nu suntem într-un an bisect, ca să uşurăm calculele, Preşedintele lucrează 400 de ore lunar iar profesorul 64.
Şi acum să calculăm salariul orar. 6000:400=15 RON/oră pentru Preşedinte. Pentru profesor avem 927:64=14,484375 RON/oră. Preşedintele ia mai mult. Dar dacă Preşedintele munceşte şi duminica 16 ore? Refacem socoteala, 6000:448=13.39(285714) RON/oră, parantezele alea înseamnă "în perioadă". Acum Preşedintele e mai prost plătit decât profesorul.
Se joacă strâns. Continuarea după Pink Floyd.
Transformăm în dolari, pentru profesor avem fix 4,5 dolari la cursul de azi. Ne uităm la salariul minim din Bahamas, să zicem. Care e de 4,45 dolari de-ai lor. Care dolar e egal cu cel american. Deci, un profesor este plătit cu 5 cenţi peste salariul minim din Bahamas. Preşedintele este plătit sub salariul minim din Bahamas.
Singura problemă este că profesorul are o normă de 18 ore şi cade şi el sub salariul minim din Bahamas. Iar Preşedintele face prea multă muncă voluntară. Suntem o ţară de nerecunoscători.
Suntem, într-adevăr, o ţară de mâna a doua. Dacă ne uităm aici şi comparăm datele economice între noi şi Bahamas o să vedem cât de înapoiaţi suntem. Şi faţă de Bahamas, şi faţă de Trinidad-Tobago, şi faţă de Antigua.
PS Am uitat, să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!
joi, 12 august 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
26 de comentarii:
:)) Misto. Eu ziceam ca daca Presedintele tot repeta ca profesorii au 16 ore de predare (predare, nu munca, da el si pe astea le confunda)si n-a sarit onor Monistrul Educatiei sa-l contrazica, inseamna ca asa e. De la toamna o sa cer 16 ore, daca nu, il dau in judecata pe Funeriu ca ma pune sa muncesc in plus, fara bani:D
esti penibil, altceva in afara de a rastalmaci fiecare declaratie a lui Basescu mai esti in stare sa emanezi? stii era o vorba a lui murphy: cine stie face, cine nu stie ii invata pe altii, iar cine nu e in stare nici de una nici de alta, conduce; cred ca ar mai trebui completata cu "iar cine nu este in stare nici macar sa conduca se plange de cum e condus"; tu in ce categorie crezi ca te incadrezi? de curiozitate, ai fost la vot, care ar fi fost o alternativa mai pertinenta decat actualul presedinte?
Ce ti-e si cu aritmetica asta...
Daca rezulta ca dom' profesor are salariul aproximativ egal cu al presedintelui, iar raspunderile fiecarora nu suporta comparatie, ce ne da? Ca avem un presedinte prost platit, sau un profesor supraevaluat?
Da' aritmetica asta politica da bine pe net...
Nu sunt fan Basescu, da' nici cu profesorii nu mi-e rusine.
Poti simplifica airtmetica astfel: O luna are in medie 30 de zile.
Basescu: 6000/30 = 200 RON/zi, profesorul: 927/30 = 30.9 RON/zi.
Uita-te la aceste cifre si acum gandeste-te cat de tare ai tras de urechi aceste numere ca sa ajungi sa declari ca 'presedintele castiga mai putin decat profesorii' :).
Ei, ei: 18 ore e norma didactica pentru pentru invatamintul preuniversitar. Numarul orelor lucrate este deci 18-40 pe saptamina, in functie de ... (sa zicem chef).
Apoi pentru invatamint concediul minim anual platit este de 62 de zile (nelucratoare).
De fapt problema este a se hotara cum se face plata muncii prestate.In ore,in performanta,in bani,in mai stiu eu ce...Normal ca sunt unele frustrari cand stai acasa 4-5 luni pe an si leafa e mica,sau mai faci cate o pregatire cu unii elevi la care nu platesti impozit,insa si acolo e o problema ca incep sa ceara parintii garantii.Profesorii au un loc clar in societatea romana.Conteaza daca ei stiu sa ocupe cu valoare si calitate acel loc.Restul sunt lamentari infinite.Nu am putea folosii internetul daca nu ar fi fost invatatorul,profesorul,...
Cred ca drama e ca un profesor din Romania e platit sub salariu minim din Barbados. Iar salariul Presedintelui e printre cele mai mici din lume. Atat platim, atat avem.
Dan, uite ce spune la sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu.
@Dan Selaru... De fapt e "atat avem, atat platim"... :))
LEGE - Codul Muncii din 24/01/2003
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 72 din 05/02/2003:
TITLUL III
Timpul de muncă şi timpul de odihnă
CAPITOLUL I
Timpul de muncă
SECŢIUNEA 1
Durata timpului de muncă
Art. 108. - Timpul de muncă reprezintă timpul pe care salariatul îl foloseşte pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă.
Modificat de Ordonanţă de urgenţă nr. 55 din 30/08/2006 Articolul 1 la 18/09/2006
Art. 109. - (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Art. 111. - (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Când munca se efectuează în schimburi, durata timpului de muncă va putea fi prelungită peste 8 ore pe zi şi peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă maximă de 3 săptămâni, să nu depăşească 8 ore pe zi sau 48 de ore pe săptămână.
Basescu a recunoscut public ca incalca codul muncii prestand mai multe ore suplimentare decat ii permite legislatia.
As fi curios ce reprezinta cifrele folosite.
De exemplu 6000 de lei de unde sunt obtinuti, ca eu am gasit pe net 6702 pentru salariul presedintelui.
De asemenea, ce reprezinta 927 de lei. Salariul cui?
De asemenea mi s-ar parea corect sa se foloseasca numarul de ore de munca PE AN ale fiecaruia. Presedinte vs profesor.
Altfel, analiza e la misto, iar rezultatele sunt total aberante.
Motivatia profesorilor referitor la timpul de munca este aceia ca ei considera ca si timpul de pregatire a materiei expuse reprezinta timp de munca ,dar examenul pe care l-a dat pt,ocuparea posturilor a demonstrat ca ei nu fac aceasta pregatire a materiei ce se preda ,intrucat la examen majoritatea au luat note de la 1 pana la 3.,asa ca s-o lase mai moale in ceace priveste marirea de salarii ca le este suficient, pt. munca prestata si timpul liber pe care il au la dispozitie ,cand ar mai putea gasi si altceva de lucru,nu sa plece cate 2 luni in vacante peste hotare.
927 e salariul unui profesor caruia i-a spus TB ca el munceste 16 ore pe zi si ca e mai prost platit ca presedinte decat interlocutorul ca profesor.
Faceti niste mari erori de calcul!
Un an scolar (de ex 2008-2009) are 35 de saptamani. Respectiv fiecare profesor are, teoretic, 560 de ore de predare pe an. 13 salarii a 927RON inseamna 12051 RON pe an, adica 21.52RON pe ora de predare.
Daca presedintele lucreaza 48 de saptamani pe an (din 52), 5 zile pe saptamana (sa spunem ca nu lucreaza in week-end), 16 ore pe zi, avem un total de 3840 de ore lucrate. 13 salarii (nu stiu daca presedintele ia al 13-lea salariu) a 6000RON inseamna 78000RON, adica 20.31RON/ora.
Erorile de calcul mai apar la bineinteles numarul de ore lucrate de profesori acasa, salariul profesorilor variaza, ora de predare e de fapt de 45-50 de minute, profesorii mai intarzie uneori prin cancelarie chiar si 10 minute, presedintele aproape sigur nu lucreza 16 ore pe zi.
Dar ca fapt divers, sunt unii profesori care chiar nu au ce sa lucreze acasa, se exemplu cei de sport.
Calculul a fost facut la misto, e irelevant "tariful" pe ora, e o aberatie, trebuie masurate rezultatele muncii, nu cantitatea. Cu cat evaluezi munca pe ora a lui Van Gogh?
Picta si doua tablouri pe zi. Pe vremea lui munca a fost evaluata cu zero. Acum e evaluata la milioane.
Poate ca un profesor a indreptat un Einstein spre stiinta. Si ala a descoperit energia gratis, cam imposibil dar nu se stie.
Poate ca mandatul lui TB o sa ramana in istorie ca momentul in care Romania a luat-o pe calea cea buna, mai putin imposibil dar foarte greu.
Cu cat evaluezi munca ambilor?
Metota Presedintelui Basescu e o aberatie.
Cele 16 ore pot fi ore conventionale, ceea ce inseamna mai multe ore de predare. In plus, unde mai pui activitatea de pregatire a orelor respective? Si activitatea de cercetare? Si eventualele consultatii pentru elevi sau studenti, dupa caz? Daca le adunam pe toate, se ajunge la muuuuuuuuuuult mai multe ore lucrate efectiv pe saptamina !
nu-mi vine sa cred ca cineva face la mod serios calculele lu' Basescu.
Pt. cei care ziceau ca "majoritatea profesorilor au luat note intre 1 si 3" - vorbim de examenele de titularizare, nu? Esti constient ca sub 5 un profesor nu e titularizat? Deci aia NU sunt profesori. Singurul motiv pentru care aia predau (daca predau) este ca.... nu exista altii.
Deci sa recapitulam: nu platim profesorii, ca sunt prosti si nu merita. Aia destepti nu se fac profesori, ca deh, nu sunt prosti.
SI la urma urmelor, daca s-au facut profesori, sa nu se planga! ca daca erau buni de ceva, isi gaseau salariu mai mare in mediu privat (poate si-au gasit unii...)
Basescu e complet imbecil la faza asta. Oricum estimez ca invatamantul la noi nu aveam mai mult de 10 ani pana sa intre complet in colaps.... acu' cu taierile de 25% + ultimele declaratii prezidentiale, cred ca se apropie de 5 ani. Dupa care o sa fie trist :(
Am stat pana acu' in RO, da' am copii.... daca nu voi gasi nici o scoala rezonabila, va trebui sa plec. Asta este. Stiu ca nu ii pasa nimanui de mine. La fel, nu ii pasa nimanui de profesorii care inca isi mai faceau treaba (da-i dracu', toti sunt incompetenti, si in plus toti dau meditatii, nu?). In particular eu tineam si ore (pe gratis, fiindca nu are cine altcineva sa le tina) la universitate. Deh, banuiesc ca se va gasi cineva si acolo... sau poate nu. Spiru Haret ne-a invatat ca diplome se pot da si fara sa se faca educatie.
BTW, in sanatate cred ca problema e si mai grava. Si acolo s-a taiat 25%, si vestul are nevoie de personal medical. Deja "jmecherii" (si nu numai) se trateaza in tarile vecine.... cand o sa vedeti printre "vedete" moda de a trimite copii la studii (liceu) in strainatate, sa stiti ca deja totul e pierdut.
Propun ca președintele să picteze ceva,poate e Vai Gogh.
Dar banii sa vina la buget. :-)
Clar!
Principiul conform caruia numarul de ore in care profesorul preda este numarul de ore de munca se poate aplica si la presedinte: lucreaza cat il vedem la televizor 1 ora pe saptamana ca in rest de unde sa stim ca nu sta la umbra copacului la Cotroceni si soarbe visichi?
Si atunci sa vezi salariu orar...
Adevarul este ca se genereaza atatea discutii pe tema salariului presedintelui incat cred ca ar trebui facut zero.
Cine vrea sa conduca Romania ar trebui sa o faca gratis.
Oricum salariul ala e o fatzarnicie care nu poate justifica "vanzarile anterioare" sau mihalienismele.
Daca tot ne scoate ochii cu el cat e de mic, faceti-l ZERO ca sa nu mai existe discutii. Nu i-i convine sa isi dea demisia.
Sunt aproape de acord cu faptul ca omul trebuie platit dupa rezultatul muncii. Ca fapt divers, rezultatul muncii profesorilor romani este in drum spre catastrofal. Spun studiile internationale. Si, ca sa fie clar, stiu ca sunt si exceptii.
Calculul facut pe site-ul fundatiei Dinu Patriciu (link undeva mai sus) arata ca in momentul asta profesorii cu experienta sunt mai degraba bine platiti (raportat la PIB pe cap de locuitor).
Teoretic, cu totii vrem sa fim platiti mai bine, conform cu valorile noastre interne. In mod practic, exista niste limitari de-a dreptul capitaliste: trebuie sa platim din cat avem/producem/incasam. Alt model a fos cel comunist, sucombat cu brio. Pana nu facem rost de un model mai bun, folosim unul defectuos, dar functional.
Metoda salariului orar este una foarte folosita peste tot si face o comparatie cu alte salarii. Ca are defectele ei e adevarat. Dar decizia cat sa fie platit un om trebuie luata in timpul vietii lui, nu ca in cazul lui Van Gogh, cand lui i-a fost total inutil succesul post-mortem.
Sunt profesori care-si fac treaba foarte bine si ii respect pentru ca se sacrifica pentru meseria lor (eu n-am avut taria sa ma sacrific pentru invatamant). Dar sunt cel putin la fel de numerosi ca cei care se duc bauti la scoala. Din experienta mea.
Dane, greu cu calculelele.. Deci cate ore lucreaza pe an profesorul pe care il analizam? Stii.. vacantele astea.. ce le-as mai avea si eu!
Trimiteți un comentariu