marți, 28 septembrie 2010

Despre stângaci, la modul propriu

Când eram mic am fost stângaci, m-a "dresat" şcoala din acea vreme. Lucrurile neînvăţate de la cineva le fac cu stânga, cele învăţate cu dreapta. De multe ori îmi e greu să folosesc obiecte pentru mâna dreaptă, de multe ori mi-e indiferent cum folosesc mâinile.

Dar fiică-mea e un stângaci veritabil, ochi, mână, picior. Eu eram doar la mâini. Şi am lăsat-o în pace. Foloseşte mâna stângă la aproape toate acţiunile mai fine, desenat, bastonaşe, (a început şcoala), prinsul lucrurilor, folosirea mouse-ului, n-am schimbat butoanele, singurul lucru pe care-l face cu ambele mâini e să folosească lingura sau furculiţa.

Şi de aici începe drama, toate obiectele sunt făcute pentru dreptaci. I-am găsit stilouri pentru mâna stângă (după lupte seculare care au durat o jumătate de oră şi un scotocit pe la toate standurile), stilourile sunt simetrice doar la exterior, canalul prin care curge cerneala e optimizat pentru o înclinare spre dreapta.

Dar ce te faci cu ascuţitorile? Încercaţi să folosiţi o ascuţitoare tinând creionul în mâna stângă. Ea a reuşit într-o variantă în care ţine creionul vertical, habar n-am cum. Şi sunt multe lucruri care sunt făcute doar pentru dreptaci. Proporţia de stângaci, am citit pe undeva, este egală cu cea a celor care folosesc preponderent mâna dreaptă. Dar sunt forţaţi de mici să-şi schimbe "opţiunea". Acum s-a mai schimbat optica, unde a nimerit ea nu e nicio problemă.

Ce e trist este că la noi democraţia pare făcută pentru dreptaci iar noi suntem cu toţii stângaci. Iar "scule" nu există. Sau invers, noi suntem dreptaci şi "sculele" sunt pentru stângaci.

17 comentarii:

Se-cret spunea...

Exact în aceași situație am fost/sunt și eu.Sculele sunt mult prea scumpe,nedrept de scumpe.Bine ai făcut că nu te-ai amestecat la fiică-ta.

Unknown spunea...

Bine-ai venit! Eu am facut scoala generala prin anii '70, cand scrisul cu stanga era considerat o adevarata ofensa impotriva invatatoarelor... Noroc cu al' batran, ca a avut mai multa minte decat ele! Odata s-a certat ci invatatoarea de romana (de fapt caligrafie) aproape cu tzipaturi. Iar tipa era furioasa ca eu, cu bleaga mea de stanga, desenam literele cel mai frumos din clasa si nu ma conformam "regulii" expuse de ea, cum ca stangacii nu vor putea niciodata sa scrie frumos.
Iar acum, cel mai mult ma enerveaza ibricul, banalul ibric care nu are 'tzâtzâna' decat pe... dreapta, bineinteles! Sau foarfeca de birou, pe care o tzii in stanga cu ceva... indemanare... si mai sunt si altele...

Dan Selaru spunea...

Aia cu ibricul o stiu, o paesc din cand in cand. Trebuie sa schimb mana.

str53 spunea...

ha! e al doilea articol recent pe care îl citesc pe tema asta.

sunt un stângaci "îmblânzit" de sistemul nostru educaţional. mă deranjează cel mai tare dispunerea tastaturii laptopului meu şi uşa de la cuptorul cu microunde. mă simt bine, în schimb, când deschid frigiderul :)

Pongo spunea...

Intr-a doispea am reusit performanta sa imi rup mana dreapta. La matematica aveam un prof celebru si tampit (Buicu pentru conesseuri..) care printre altii i-i persecuta pe stangaci.
Textul lui cand i-am zis ca nu pot da o teza clasica scrisa a fost(pe ton scazut) :"cu stanga nu poti si tu sa scrii?".

E o problema a designerilor asta. Respecta "cutume" tembele si ajuta pe cei care i-i angajaza sa piarda bani.

Pongo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ALTmatei spunea...

http://papermate.com/Pages/products.aspx

foto+grafie spunea...

In 1970 incepeam clasa I-a. La o scoala de aplicatie a Liceului Pedagogic din Iasi, la o clasa experimentala, la care, orele de caligrafie, desen, educatie fizica, muzica si apoi, limbi straine, se desfasurau cu profesori si nu cu invatatoarea.
N-am avut probleme cu "stanga", in schimb am avut probleme cu "Rica nu stia sa zica rau, ratusca, ramurica"....si nu din pricina ca pronuntam "l" in locul lui "r", ci tocmai pentru ca pronuntam "rrrrrrrrr". Asa ca adorabila mea pronuntie "frantuzeasca" a fost etichetata drept defect de vorbire si am ajuns pe mana logopedului.
O sedinta sau doua....venea la scoala sa corecteze pelticii si raraitii...
Apoi s-a suparat tata si a pus piciorul in prag.
"Sa-mi lasati fata in pace. Va avea un accent minunat cand va vorbi frantuzeste"....
Si uite asa, am ramas cu "defectul" si am scapat de perfectiune :))

Petru spunea...

Pentru detalii referitoare la stangaci ai la dispozitie http://desprestangaci.blogspot.com
O zi buna !

alex@formidabilii.org spunea...

Si eu sunt un fel de hibrid ambidextroid: scriu si cu stanga si cu dreapta (mai bine cu dreapta din cauze similare cu cele explicate de tine), tin furculita/cutit/lingura in stanga sau dreapta (depinde cum mi se pare mai convenabil). In schimb sporturile toate sunt alocate stangii: fotbal, baschet, tenis etc

Ce nu inteleg eu de unde ai informatia ca numarul stangacilor e egal cu cel al dreptacilor. Poate doar probabilistic proportia sa fie egala, in practica nu cred ca sunt mai multe 10-15% stangaci.

Ce nu inteleg eu din explicatia ta: daca esti stangaci cum poti sa fii doar la mana? Cand joci/jucai fotbal dadeai in minge cu dreptu'? Pai atunci esti dreptaci.

PS: @Pongo: inteleg ca ai facut mate' cu cineva faimos, dar la romana sigur a fost unu mai slab. Nu mai scrie "i-i". Pt "printre altii" sa zicem ca scapi desi la mustata :)

Turambar spunea...

Si eu sint in aceeasi situatie. Am intrat la scoala in 1980. Initial am dat sa scriu cu stinga, insa am fost convins repede de sistemul comunist ca sint un monstru si ca trebuie sa-mi revizuiesc apucaturile.

In consecinta, acum unele lucruri le fac cu dreapta, altele cu stinga. Pot foarte usor sa torn cafea cu dreapta, sa maninc cu furculita cu dreapta (de fapt, imi vine greu sa maninc cu stinga), sa scriu, sa folosesc mouse-ul.

Insa de taiat cu cutitul, tai cu stinga, de taiat cu foarfeca, la fel, de jucat tenis sau tenis de masa, la fel, de condus masina, la fel. Ca sa nu mai spun de fotbal. Sint pamint de flori cu dreptul, nu stiu nici sa-i pun stop. In schimb, cu stingul, sint la mine acasa.

Ce e haios e ca o chestie invatata la maturitate, aruncatul mingii la rugby, imi iese mult mai usor cu dreapta. Cu stinga nu prea sint in apele mele la pase.

Ce tzi-e si cu creeru asta.

Dan Selaru spunea...

Multumesc pentru informatii, am cautat si eu. Poti sa fii stangaci doar de mana, picior sau ochi. In armata un prieten de-al meu s-a pomenit ca este stangaci la ochi, nu stia, era o drama pentru ca nu stia faptul asta, abia putea sa traga cu arma. O sa caut informatia cu stanga-dreapta.

Sonia Marmeladova spunea...

Din fericire exista pistoale pentru stangaci. Asta ca sa mai compenseze putin din lipsa celorlalte lucruri :-))

Author spunea...

si eu sunt stangaci - mana, picior, ochi.

Din pacate in scoala am fost fortat sa invat sa scriu cu dreapta. Mouse-ul tot cu dreapta il folosesc.

in rest nu fac nimic cu dreapta si am gasit ibric-uri pentru stangaci :)

Dan Selaru spunea...

E vreun magazin cu obiecte pentru stangaci?

alex@formidabilii.org spunea...

http://www.trombon.ro/media/cristian-mungiu-pregateste-un-film-despre-stangacii-din-romania

Unknown spunea...

Salut la toata lumea - dreptaci aici ; )
De mult timp tot aman sa ma documentez despre perceptia stangaciei in Romania comunista si iata, in sfarsit, am inceput cu acest blog. Am fost surprins acum un an si ceva cand am citit pe undeva ca in fiecare an, in jur de 2000 de stangaci isi pierd viata datorita utilizarii unor articole destinate dreptacilor(nu am incercat sa verific informatia, am fost multumit ca am devenit constient de aceasta fata a realitatii necunoscuta mie pana atunci). Multumesc pentru informatii, voi cauta sa vad daca filmul amintit mai sus a fost facut pana la urma facut.

Noroc bun tuturor!