Exact acum 2 ani mă întrebam dacă suntem pe calea Marii Depresiuni din 1929 sau în anii 1965-1980 când totul a băltit. Şi puneam o poză în care ziceam că media pe 365 de zile a Dow Jones o să ajungă pe la 10600. Şi mă autocitez.
"Dacă avem o criză ca în anii 30 o să ajungem la 3500 media şi o sâ recuperăm, dacă putem, în 20 de ani. Dacă e una trecătoare se va ajunge la o medie de 10600 şi recuperăm cam în 2, 3 ani. Putem să fim pe un platou ca între 66 şi 83 şi ne agităm degeaba, sau în pragul unui dezastru. Eu cred că e doar o agitaţie de tip 66 - 83 pentru că tehnologia informaţiei apărută după 83 şi-a încetat influenţa. Trebuie să inventăm un lucru nou."
Cred că ne agităm degeaba, media e aproape 10000, aurul o să ajungă la cifre ameţitoare, apoi o să se prăbuşească, exact ca în anii 80. Cred că ingineria genetică o să schimbe lucrurile, chiar mai repede decât credem. Sau altceva.
Erasing Black Confederates
Acum 15 minute
16 comentarii:
voila altceva: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.201002410/abstract;jsessionid=0E5CF2C57958F34D812F6E358EFD6715.d03t02
Cine mi-a povestit de phdul asta mi-a zis ca pe aceeasi suprafata obtii x10 energie.
@Pongo
Conversia energiei luminoase în energie electrică se face acum cu randamente variind de la 15% la 40% (mult mai frecvente sunt de cele din jurul a 20% sau mai mici). Deci de 10 ori mai multă energie pe aceeaşi suprafaţă nu se poate obţine. Oricum principala problemă cu celulele fotovoltaice este investiţia iniţială. Chiar şi un randament de ~10% ar fi suficient pentru o casă normală dacă preţul panourilor ar scădea de câteva ori. Făcusem un calcul orientativ şi am constatat că investiţia în panouri ţi-o recuperezi în 5-10 ani dacă nu e nevoie de nici o intervenţie asupra instalaţiei. Mie încă mi-se pare cam mult.
Şi eu cred că următoarea revoluţie tehnologică o să vină din direcţia energiilor regenerabile (tot presupusa criză a petrolului fiind de vină).
si eu cred ca tot energia ieftina (sau gratis) o sa ne impinga inainte. Desi, nici ipoteza cu medicina (sau farmacia) nu e de lepadat
Dap, energia gratuita o sa ne impinga inainte, dar sistemul financiar actual isi traieste oricum ultimele zile.
Ah, iar asta e un nonsens: "principala problemă cu celulele fotovoltaice este investiţia iniţială". E ca si cum ai spune ca principala problema a unui rezervor este faptul ca initial trebuie sa-l umpli.
Cam asa si cu voltaicele sau alte "alternative" actuale in care investitia initiala de energie necesara fabricarii panoului depaseste de multe ori cantitatea de energie recuperata ulterior.
Prietene, cu ceea ce ştim acum(de aici prostia ălora care nu văd mai departe de lungul nasului, pentru că nu-i lasă dogma), ne-am atins nişte limite în ceea ce priveşte tehnologia ca motor al creşterii economice. Ştiu, pare ciudat ce spun. Dar cu ceea ce ştim, putem face mai multă creştere economică, respectiv mai multă bunăstare, schimbând priorităţile. Uită-te la România. Gândeşte-te câte locuri de muncă s-ar crea dacă am începe reconstrucţia ecologică a ţării. Să îndreptăm ce-am stricat mai bine de un secol, că n-au avut comuniştii monopolul poluării. Sau amenajarea teritoriului, plecând de la efectele schimbărilor climaterice. Sau repararea infrastructurilor, sau construcţia de hidrocentrale şi de lucrări de apărare contra inundaţiilor. Sau împăduriri, sau combaterea deşertificării. Pare low technology, dar nu este.
Ne batem cu cărămida în piept că avem 9 milioane de ha de teren arabil, că am putea hrăni 80 de milioane de oameni. Dar întreabă cineva cât de degradat este pământul nostru arabil? Şi cât ne trebuie să-l însănătoşim?
E bine şi cu Internetul. Dar nu poţi cultiva roşii pe Google! Crede-mă! Nu cresc din pixeli! Realitatea virtuală nu ţine de foame!
E adevarat ca pentru Romania trebuie intai adus normalul dar nu-l vom aduce daca restul lumii se taraie.
nu-sh de unde ati ajuns la fotovoltaice dar taman ce s-au inventat alea din plastic, ieftine ca braga frate.
acu' ce vreti? sa treaca unu pa strada si sa le scuipe gata instalate? nu iese nic daca nu pui si uosu la traba mincatzash
si daca vreti sa fiti la corentu (fotovoltaic sau nu) mai aruncati un ochiu si p-acilishea
hai cheers ca m-ati inervatara cu antenele voastre
p-acilishea adica p-acilishea
http://inhabitat.com/
Povestea aia din plastic e mai jos de 1USD/1W la enduser-ul care ia sub 500W ? Asta ar fi minimul decentei.
Iar braga ar incepe undeva de la 0.1USD/watt. Da sa vada si baiatu' un sample, ca nu crede... :)
nu zice pretu, ca e noi, nu e in productie inca. si vaz ca e "ar putea fi", nu "este". my bad
http://news.softpedia.com/news/Inexpensive-Plastic-Solar-Cells-Possible-with-New-Discovery-160375.shtml
Dane, 10600 puncte..un punct actual nu prea e acelasi lucru cu unul n acum 2-3 ani si nici cu unul de peste 2-3 ani. In plus mai avem de asteptat putin, inca nu a dat pe dinafara..rabdare...rabdare si cat mai putin tutun.
Ati auzit de Atlantropa? Ce parere aveti? Utopie sau...?
http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2010/06/atlantropa.html
http://www.youtube.com/watch?v=apcOYrDm89Y
Atlantropa
Subscriu la ce a zis Clodi.
Hai sa nu zicem hop pana nu am sarit.
Eu nu cred ca am iesit din criza sau nu stiu exact ce o sa se intample in urmatorii 5 ani.
@mindcrusher foarte posibil sa ai dreptate.Oricum nu dau 60$ ca sa verific :P
@neamtu tiganu: inginereste n-as zice ca e imposibil, da are iz de dezastru ecologic :))
Banuiesc ca ati vazut noul Wall Street, are printre alte faze superbe si ideea ca "Green Energy is the next bubble". Ma gandesc aici la centralele eoliene pe care se calca in picioare sa le construiasca la noi in dobrogea. Romania prin relieful ei nu este o tara pentru energie eoliana sau solara, decat de categoria a 2-a. Singura energie verde profitabila de la noi din tara este cea hidrotehnica.
Trimiteți un comentariu