marți, 26 octombrie 2010

Falimentul democraţiei

După mişcarea "genială" a puterii, asta cu neparticiparea la vot, constat o adevărată "democraţie originală". De ce am mai votat uninominal? Văd că toate partidele votează în bloc, sau nu votează, tot în bloc, sau chiulesc în bloc. Precedentul care se crează este foarte periculos. Avem practic 5 partide de sorginte comunistă şi un grup care se comportă la fel. În care opinia personală nu mai este permisă.

Doar în partidele extremiste cine nu era de acord cu linia partidului era eliminat, la Hitler sau Stalin era la modul propriu. La noi începutul, în ultima vreme, l-a făcut PNL.

Ce se întâmplă acum este un simulacru de democraţie. Am exact acelaşi sentiment din vremea lui Ceauşescu dar cu mai puţină speranţă. Atunci exista speranţa democraţiei, care e speranţa acum?

S-a furat votul la legea pensiilor, s-a votat aiurea, s-au cumpărat parlamentari, nu se respectă regulamentul, se votează cu bilele la vedere, este supravegheat votul, nu se ştie ce se votează, există voturi multiple, s-au cumpărat voturi. Zeci de astfel de exemple.

Parlamentul, simbolul democraţiei, la noi este doar o adunare de grupuri de interese formate din persoane de o mediocritate înfiorătoare, de un servilism jegos şi de o moralitate cel puţin dubioasă. Dacă mâine nu se va vota moţiunea, indiferent de rezultat, de cât mai mulţi parlamentari înseamnă că avem o clasă politică falimentară, mâine este declarat falimentul democraţiei. Ne facem de râs.

Moţiunea n-o să treacă dar nu despre asta e vorba.

PS Varujan Pambuccian, te votez de la intrarea ta în Parlament. Du-te şi votează cum vrei dar votează. Eşti acolo şi datorită mie şi mă reprezinţi. Iar eu îţi cer să votezi. După propria ta conştinţă pusă în slujba interesului naţional. Altfel eşti la fel ca ei.

PS Constituţia României
ARTICOLUL 36 – Dreptul de vot

(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

10 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Cat de buna incadrarea in "rahatul in care ne scaldam"...
Faptul ca se voteaza in bloc nu arata decat ca personalitatile celor de acolo nu exista, ei fiind doar niste marionete cu capul plecat ce fac circ.
Painea a fost deja demult luata de papusari!

Pongo spunea...

:/

Anonim spunea...

Ma repet, materialul uman cu mentalitate de ev mediu (si nici macar) ne face sa fim doar o populatie nu un popor. Restul consideratiilor sunt inutile. E ca si cum ai incerca sa faci dintr-o turma de oi, orchestra simfonica. Nu rezulta decat behaituri si cacareze (multe cacareze). Ar fi mai interesant de discutat de rata analfabetismului in crestere puternica (la care politicienii au participat constient), de saracia cronica, de problemele mediului rural, de lipsa unei economii capitaliste, de lipsa capitalului autohton, de altele si de altele. O adevarata reforma ar fi trebuit sa inceapa prin simplificarea la maximum a formalitatilor infiintarii unei societati, prin elaborarea unui cod fiscal pe care sa-l priceapa si taica Leana, prin introducerea sistemelor informatice in finantele statului la toate nivelurile si unificarea bazelor de date, prin privatizarea a tot ce a ramas mai important ca sursa financiara in grija statului, etc. Dar, nu se doreste nimic din toate astea pentru ca s-ar limita drastic optiunile la furaciuni si mediul economic ar deveni mult mai competitiv. Pana nu vor fura totul si nu vor baga definitiv Romania in groapa, niciun politician nu va schimba cu o virgula sistemul. SE FURA IN DEMENTA! Asta, alaturi de nepasare si prostie in administrarea tarii, este principala cauza a dezastrului in care se afla Romania.

Simona spunea...

Si eu sunt de exact aceeasi parere, am scris ieri

http://alteopiniisiganduri.blogspot.com/2010/10/miscare-de-geniu-mioritic-la-pdl.html

originar spunea...

@cristi
mai usor cu capitalismul pe scari ;)
suntem satui de el, de exploatarea nemiloasa a muncitorului (ca o fi in fabrica, in banci, etc) pana la epuizare si indobitocirea lui, folosirea doar ca mana de lucru, privarea de educatie, etc.
si nu, nu sunt un comunist, ca vad ca traim intr-o perioada in care doar pronuntarea cuvantului te condamna automat (btw, numai comunism nu a fost inainte de '90 in RO;
Lipsurile alea ce le spui tu acolo, sunt efectul capitalismului desantat, inclusiv analfabetismul asta si mocirla morala.
Ah, si uita-te putin la China, la scalvia care e acolo, de cand au deschis portile pt corporatiile americane sa exploateze sclavii multi si ieftini de acolo. Iti place capitalismul asta, nu? ASta ne paste si pe noi in curand, daca mai cantam in struna capitalismului asta corporatist ce tinde sa devina fascism la nivel mondial prin globalizare.

Anonim spunea...

Google Chrome Super Fast client software, Super Fast web browser. IE si Mozilla par batranele neajutorate pe langa asta. Daca aveti rau de viteza, nu-l incercati.

moroes spunea...

Aveti mai multa dreptate decat credeti cand folositi expresia "esec al democratiei". Orice sistem bazat pe delegarea puterii unei minoritati nu poate fi decat in detrimentul majoritatii.
Si asta nu e valabil doar pentru tarile "fara experienta" in domeniu. La noi efectele adverse ale democratiei doar sunt mai vizibile si mai daunatoare.
Ce e insa si mai frustrant decat insistenta politicienilor de a ne demonstra cat de fraieri suntem, e modul fatalist si indulgent in care privim actualul sistem.
"Democratia e cel mai prost sistem de guvernamant, cu exceptia tuturor celorlalte", ori "e un rau necesar" sau "oricum tot e mai bine decat sub comunism" samd.
Intr-adevar traim incomparabil mai bine acum decat oricand in istorie, dar asta nu datorita existentei democratiei, ci a lipsei comunismului. Ceea ce s-a realizat de la revolutie incoace s-a realizat in ciuda statului si a clasei politice, nu datorita lor. Singurele lucruri bune pe care le-a facut statul intre timp au fost ocaziile in care s-a dat la o parte.
Iar cea mai grava eroare de gandire pe care o comitem este falsa alegere democratie/autoritarism.
Evident ca oricat de nesuferit ne-ar fi politicienii actuali, raspunsul nu e mai multa putere in mainile unui parlament sau a unui dictator, ci cat mai multa libertate individuala si limitarea la minim a aparatului de stat, vesnic expansiv, corupt, cheltuitor si ineficient (in esenta parazitar). Ori asta este exact ceea ce se presupune ca inseamna "puterea poporului", nu? Ceea ce numim democratie nu e decat "dreptul" de a alege carui grup sa cedam o mare parte din libertati si bani.


Imaginati-va un supermarket (in care nu ati intrat de bunavoie) unde vi se arata 3-4 produse identitce, dar ambalate diferit. Vi se spune ca sunteti nevoit sa cumparati unul din ele. Poate ca nu il doriti, vi se pare de proasta calitate, inutil, daunator, dar nu aveti incotro. Asa ca va exprimati preferinta pentru unul dintre ele. Din pacate, nu il puteti avea nici macar pe acela, pentru ca majoritatea a decis altfel. Ati mai intra vreodata in acel magazin?
Asta este ce ne ofera democratia si noi continuam sa-i cumparam rahatul.

Pongo spunea...

Oamenii isi apara guvernul in care NU cred iesind din sala. Si uite asa se corupe un om. Adica asa se degradeaza. Nasol.
Imi aduc aminte de bancul ala vechi cu militianul facut si din nitel rahat. Din pacate pt a fi pompier trebuie sa nu te atingi de rahat.

Dan Selaru spunea...

A cazut motiunea, au stat toti in scaune, e falimentara democratia noastra.

Pongo spunea...

E democratia lor.Din momentul asta orice solutie devine legitima. Nu ca ar conta.