joi, 14 octombrie 2010

Investiţii pentru 100 de ani

Norfolk Southern, companie americană de transporturi feroviare, a vândut bonduri de 250 de milioane de dolari, cu scadenţă în 2110, Rabobank a repetat isprava pentru 360 de milioane de dolari tot pentru o scadenţă de 100 de ani, Mexic a vândut titluri de stat, cu scadenţă peste o sută de ani, de 1 miliard de dolari. Toate dobânzile sunt mai mici de 6 procente pe an. Şi s-au găsit cumpărători.

Cam astea e lumea financiară. Oamenii au luat-o razna. Sunt capabili să cumpere orice doar pentru a scăpa de bani. Îi aruncă de la unii la alţii de frica hiperinflaţiei. E o adevărată nebunie, acum 100 de ani se investea în Zeppeline. Sunt vremuri de neuitat. Iar situaţia nu se joacă aici. De neuitat.



PS Am stat de vorbă cu un prieten care-mi spunea că are depozite în lei, cu 7 la sută dobândă pe an, inflaţia e peste. L-am întrebat de ce nu cumpără argint. Că nu are dobândă. A crescut cu 20 de procente în euro în ultimele 2 luni. Dar e adevărat, n-are dobândă.

9 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Unii au cumparat cloace in 2008 pe acelasi motiv. :)

Dragos spunea...

Dan, inflatia e calculata la noi pe un cos de produse .

Daca prietenul tau are multi bani (procentual consuma pe acel cos putin din avere) atunci inflatia nu il afecteaza in aceeasi masura ca pe un pensionar cu venituri mici.
In imobiliare, bunuri de lux preturile stagneaza sau scad deci 7% dobanda la banca + posibilitatea de a face achizitii la preturi mai mici in viitor nu suna rau :)

Andrei spunea...

1.Eu am cu 8%, spune-i, daca e prietenul tau, sa mai caute si pe la alte banci.
2. E adevarat ca argintul a crescut cu 20% in 2 luni. Dar si porumbul a crescut cu 15% in 2 zile. E simplu dupa ce vezi cresterea sa recomanzi activul. La fel, si pretul caselor a crescut in 2007 cu 100%. Dar in 2009 a scazut la jumatate. Iar in 2010 inca 10-20%. Acum abia cei care au cumparat in 2006 mai sunt in castig. Probabil castigau mai mult daca luau bonduri mexicane pe 100 de ani. La argint este posibil sa se intample la fel. Desigur, daca stii cand sa il vinzi si sa intri pe altceva, poti castiga bine de tot.
Stiu ca ai prezis cresterea pretului la argint de mult, la fel a fost si cu aurul, dar nimic nu e sigur pana nu se intampla. Insa riscul e mult mai mic la dobanda decat la pretul argintului.

Dan Selaru spunea...

Corect, dar cresterea argintului nu e legata de aur decat speculativ, e metal industrial si e pe terminate. Spre deosebire de aur, care e tot pe pamant, argintul se consuma. Pe termen scurt poate scadea din cauza speculatiilor pe COMEX dar a la long, si pe mine asta ma intereseaza, valoarea lui o sa creasca. In momentul cand speculatorii o sa trebuiasca sa livreze argintul fizic si adevarul o sa iasa la iveala, atunci o sa faca boom. Pana atunci mai e.

Si cand spun asta ma bazez pe geologie, nu pe studii de piata sau cine stie ce inteligenta investitionala.

Dan Selaru spunea...

Ca un fapt divers, in Anglia mijlocului de secol XIX, la Londra, salariul mediu al unui mestesugar era de 4 uncii de argint, in banii de azi intre 80 si 100 de dolari, adica un salariu lunar intre 2000 si 2500 de dolari. Comparati cu salariul mediu de la noi de acum. Asta merita un post intreg. :-)

radu ignatescu spunea...

salut
si de unde putem cumpara, noi, oameni obisnuiti, argint?

Dan Selaru spunea...

Da-mi un mail.

CELEBRULUL NECUNOSCUT spunea...

Felicitari pentru blog!
Il citesc constant!
E unul din cele mai bune din Romania!
Pacat ca astazi au batut si Bute si Diaconu si Jo Jo Dan ,toti 3 au batut si nu a transmis nimeni.
Eu am promovat meciul online dar nimeni nu a vrut de la tv sa transmita.
Am pus inregistrarea meciului in care a batut bute la:
http://sportromanesc.blogspot.com/
Va rog sa promovati asta pentru ca e pacat sa nu vada romanii aceste monumente ale mandriei nationale care sunt aruncate la gunoi din nepasare sau din rautate.
Lupt pentru aceste valori si daca vreti sa va alaturati va sunt recunoscator.
Bravo romanilor care ne fac mandri de ei.
Va multumesc!!!

Cristian Kunst spunea...

Dan:

Cine se teme de hiperinflatie si alege ca solutie o plasare de capital in obligatiuni ce platesc un cupon fix denominat in monedele ce se presupune ca vor fi afectate inseamna ca nu intelege notiunea de inflatie.
Cine se ma angajeaza pe deasupra intr-un astfel de contract pe o perioada de 100 ani isi merita atat soarta cat si derivatele construite pentru a putea paria impotriva deciziei stupide ...