vineri, 26 noiembrie 2010

Când ideologia nu înţelege realitatea

Dacă avem părerea că globalizarea este un fapt nou greşim profund. Globalizarea a început odată cu standardul aur în a doua jumătate a secolului XIX. Atunci Statele şi băncile nu puteau să-şi permită deficite excesive sau o creditare excesivă. Rezervele de aur obligau la responsabilitate.

Toată economia funcţiona la unison, nimeni nu-şi putea permite să scadă dobânzile unilateral. Cum s-a petrecut criza din 29? Simplu, Marea Britanie, pe atunci mare imperiu, nu a vrut să crească dobânzile, aurul a plecat spre Statele Unite, globalizarea funcţiona, Statele Unite au început să emită dolari ca să scadă dobânda, banii s-au dus în împrumuturi aberante, exact ca în criza actuală, totul s-a prăbuşit şi în 31 Marea Britanie a renunţat la standardul aur. O acţiune politică, de a nu creşte dobânzile, a Imperiului Britanic, şi o slăbiciune a Statelor Unite, de a încerca să salveze Imperiul Britanic, au dus la criza din 29. Restul sunt explicaţii ideologice.

Banii sunt acum nişte bucăţi de hârtie sau plastic. Bazate pe încrederea în viitoarele impozite pe care Statul o să le colecteze. Doar că în acest moment Statul nu mai are credibilitate, Stat grec, irlandez, portughez, spaniol sau român. Sau american.

Euro sau USD, monedele se joacă între ele ca rate de schimb, totul se joacă după sentimentele investitorilor. Nu aşteptaţi logică. Sunt doar sentimente. Suntem la cheremul investitorilor, la cheremul sentimentelor lor.

Situaţia actuală este o problemă sentimentală. Pe vremea aurului sentimentele erau mult mai puţin importante. Dacă vrem să ieşim din criză trebuie să folosim raţiunea, nu sentimentele.

Fiecare crede în sentimentele impuse de piaţă, nu în raţiunea acesteia, lăcomia şi frica, sentimente, conduc lumea azi.

Şi asta e opera stângii politice. Nu a socialismului oficial, a lui Keynes, un socialist care a dus toată Europa, în 70 de ani, e adevărat, la dezastru. O să-l citez "The long run is a misleading guide to current affairs. In the long run we are all dead." Am ajuns la sfârşit.

A fost o adunare a "dreptei româneşti" ieri, o prostie plină de palavre. Palavre politice fără suport real. Nu înţeleg nimic, ei.

9 comentarii:

i-conomics spunea...

SUNTEM SARACI – DIN CAUZA COMPETITIEI EXTERNE NELOIALE

http://abciconomics.blogspot.com/2010/11/suntem-saraci-din-cauza-competitiei.html

Deceneu spunea...

Simpozioanele si conferintele grupurilor care se vor elitiste, nu sunt decat jalnice tribune de PR.
Nu vezi ca nu prezinta rezultatele uneor teme analizate?
Aleg cate o tema si fiecare dintre invitati isi da cu parerea.
Sunt la moda in toate partidele politice si grupurile civice.

alex@formidabilii.org spunea...

Vezi ca se coace de un "sell-run" pe aur :)

Dan Selaru spunea...

Sentimente Alex, sentimente. Si ce daca? Crezi ca se salveaza ceva? E o joaca absurda.

AristotelCostel spunea...

@dan

se rezolva chelirea... sentimentalilor din ultimii.. 2-3 ani.

alex@formidabilii.org spunea...

@AC: voiai sa zici "sentimentalii de acum 2-3 ani"? ;)

Flavian spunea...

De cand va tot repet eu ca ideologiile sunt o tampenie ? Da, toate. Sunt doar palavre si de "o parte" si de "cealalta".

Pongo spunea...

Da, banii sunt o iluzie.Un mijloc de distributie a produsului muncii. Daca din cauza lor eu tu el brusc nu mai muncim, ceva e defect.
Etalonul fix gen aur are sau a avut si el belelele lui.

Flavian spunea...

Nu deflatia e buba aurului. Daca vrei iti dau si cateva argumente serioase contra etalonului aur. Ca defecte importante ai omis faptul ca aurul nu e distribuit uniform pe glob ca resursa si ca poate fi fabricat din metale banale daca ai suficienta energie disponibila. Cu toate astea unii il preferam furtului neobrazat prin inflatie practicat in sistemele bazate pe FIAT money.

Ce n-ati inteles din fraza asta: aur doar pentru perioada de tranzitie catre un sistem fara moneda ??? Pentru astia care nu concep economia fara moneda. Pana se obisnuieste lumea ca se poate si fara bani.