marți, 9 noiembrie 2010

Iepurii din pălărie sau rochia cu buline

Precum iepurii care apar din pălăria scamatorului aşa au apărut 600 de miliarde de dolari din tiparniţa FED ca să "ajute" economia americană.

Că banii respectivi o să se ducă în acţiuni sau aur e altă mâncare de peşte. Când chinezii încep să-i acuze pe americani că au o economie controlată ridicolul e frenetic. Şi mai vine şi nenea ăla de la Banca Mondială care vrea să aducă înapoi istoria promovând standardul aur. Păi ce, părăsesc câinii măcelăria? Niciun politician n-o să accepte aşa ceva.

Dolarii sunt precum bulinele de pe rochie, o fac mai frumoasă dar nu mai valoroasă.



În curând o să rămânem doar cu bulinele. Aurul a trecut de 1400 de dolari uncia. O să urmeze una dintre cele mai mari redistribuţii de bogăţie din istorie. Care e preţul iepurilor exprimat în aur? O să fie o întrebare pertinentă, nu ca azi, ridicolă. Cu bulinele e mai uşor. :-)

Că de aia întreb de aurul din tezaur. Dar "Chuck E's In Love" şi noi trebuie să trecem Legea Educaţiei. Ce buline, ce iepuri?

12 comentarii:

Flavian spunea...

Of.. of.. of.. aur, hrana combustibili... :)

De doi ani si jumatate. Greu se mai prind unii... ;)

Flavian spunea...

P.S. Stai sa vezi, ca vine si G20-ul pe 11 noiembrie. Fug cainii sau se rupe pisica.. ? :)

originar spunea...

@ dan
in ce directie vezi aceasta mare redistributie de bogatie ce va urma?

Dan Selaru spunea...

Ca de obicei, de la cei saraci si din clasa medie spre cei bogati. Asa a fost totdeauna.

originar spunea...

banuiesc ca modul in care se va produce acest transfer va fi ca cei saraci si clasa mijlocie isi vor pierde amaratele de economii pastrate in paper money in banci, care aproape peste noapte nu va mai valora nimic, ia cei bogati, care detin mijloacele de productie, au mai avut grija sa se protejeze prin investitii in metale pretioase, resurse naturale, cote parti din corporatii productive, etc..?

AristotelCostel spunea...

@need2trip

saracii si clasa mijlocie... au invesit in cloace. Acum se feresc de ce poate fi mari rau... cumpara aur... sa scape naibii de bani. :D

Dan Selaru spunea...

Investitii productive, teren agricol, aurul e din cauza fricii. Argintul e alta poveste, se termina, productia este sub cerere, care este industriala.

Nu sunt in aceeasi oala aurul si argintul.

originar spunea...

@Aristotel
prin a doua fraza sugerezi ca pana la urma tot e bine ca s-a prins si saracimea de trend, si nu e chiar rau ca scapa de bani si cumpara aur/etc?
sau era o ironie ca iar o vor musca prin disperarea asta de a scapa de bani? nu am prins ideea... :)

originar spunea...

@Dan
dar oare , nu experienta de viata ne invata ca atunci cand actionezi din frica, si nu cu calm, faci miscari gresite? cum ziceai tu, ca aurul, terenurile, productivele, sunt cumparate din frica...? nu asa au procedat baietii "destepti" in istorie, si in SUA: au last bizonii sa se panice, sa vanda/cumpere fara discernamant, si apoi, dupa ce s-a atins un maxim/minim, au venit ei si au cumparat la preturi minime/ vandut la preturi maxime?

Dan Selaru spunea...

Eu am cumparat de mult si nu din frica, ci logic. Cand Qatarul cumpara teren la noi si noi vindem crezi ca aia o fac de frica sau logic.

Una e frica unora si una ratiunea altora, daca as avea bani as cumpara o hidrocentrala, n-am. :-)

originar spunea...

@dan
corect :)

AristotelCostel spunea...

@need2trip

de crezi ca somaju' e in jur de 10% oficial si 20%... practic... global? Lumea n-are nevoie de bani. :D

Mai bine sapi in gradina. :)