Prima mişcare a Chinei, care a început atacul, este acordul cu Turcia ca schimburile comerciale să se facă în monedele naţionale, eliminând dolarul. Vestea a trecut fără prea multă mediatizare. Aici aveţi mai mult. Turcia a făcut aceeaşi mişcare şi în relaţia cu Rusia. Iranul e la pachet.
Ieri China a eliminat dolarul din relaţiile cu Rusia, un fapt mult mai semnificativ. E o relaţie între primul producător de energie şi primul consumator. Aici e informaţia. Ce urmează?
Fac pariu că în acest moment China încearcă aceeaşi figură cu Brazilia şi e gata să semneze cu Venezuela. Singura ţară care o să reziste este India, mult prea apropiată de Statele Unite şi duşman istoric al Chinei.
În acest moment posesorii de resurse şi producătorii de bunuri se detaşează de dolar. Europa are dramele ei. Nu toată. Dacă Germania face aceeaşi înţelegere cu China, de a evita dolarul, soarta Statelor Unite e pecetluită. Va rămâne singură cu datoriile. Apropierea Germaniei de Rusia e un semn al acestei posibilităţi.
Lucrurile se precipită iar Statele Unite devin tot mai singure. Iar printarea de monedă nu ajută. Statele Unite rămân însă cea mai mare putere militară, fără adversar.
PS Asta e de la ei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
Ce dragutz. Doua tari pe care le paste falimentu' la cea mai mica bataie de vint si-au dat mina peste lume...
Singura intrebare este: care o sa plinga primii? rusii sau chinezii? americanii stau bine mersi si sint cu fro 100 de pasi inaintea alorlalti.
Dane, de nemti s-au apropiat puternic la G20. Ei sunt pentru europa cel mai mare exportator si producator, la fel cum e china la nivel mondial, satui sa suporte deficitele altora. Iar India este deja in barca. Face parte din grupul BRIC. O coc de ceva vreme: Are BRIC Countries a Threat to the Dollar Standard?
Ce se va urma mai departe ? Am tot povestit. Pe de-o parte chinezii cu rusii arunca dolarul de la balcon, iar pe de alta euro se face tzandari. Distractia adevarata de acum incepe.. :)
claudiu - falimentul e mult mai aproape de baietii cu dolarul. Europenii se incalzesc cu gaz rusesc, iar americanii papa petrol tot de acolo, ca de cu rand i-au depasit pe arabi la export. Iar de produs, cam tot ce se produce in lumea asta este made in China. Mai de calitate sau mai copie, dar tot de acolo vin.
si totusi, china parca are niste rezerve fantastice de dolari...
China cumpara tot ce-i trece prin cap ca fiind productiv, cu ce oare?
OK si atunci de ce se apreciaza dolarul intr-o veselie fata de celelalte valute?
Stai usor, ca stirea inca nu a fost digerata. Momentan diversiunile cu Irlanda si Coreea isi fac inca efectul.
Pe 30 de zile in USD aur +2,92 in Euro 7,37.
Se depreciaza mai repede celelalte nu se apreciaza dolarul. Depinde de unde te uiti. :-)
Nu este potrivit titlul, deoarece:
-- razboiul economic a fost de cand s-a raspandit statalitatea, nu a inceput acum, iar intre China si SUA este unul de orgoliu, de sistem! (cine il pierde, pierde credibilitatea, respectiv ori sistemul american -- bazat pe MSASONERIE -- ori cel chinezesc -- bazat pe National-Comunism -- va disparea!);
-- aceasta este o noua batalie in RAZBOIUL ECONOMIC;
-- aceasta noua batalie nu este doar intre China si SUA, ci intre SUA si Restul LUMII!!! (cu exceptia unor state care suipravietuiesc doar prin subven'ii/subsidii/imprumuturi etc., cum sunt Israel, Romania, Grecia, Marea Britanie, Spania si unele state din Asia, Africa ;i America de sud, state care sunt de partea SUA, dar care nu pot ajuta decat psihologic/declarativ etc.).
-- timpul sarlataniei la scara planetara a trecut.
Consider ca titlur ar fi trebuit sa fie "O noua batalie a razboiului economic intre SUA si Restul LUMII".
Oricum, articolul este foarte bun!!!
PS. Despre India va informez ca nu conteaza ce pozitie ia, intrucat este o economie de mana a doua, care, atunci cand va constata ca SUA au ramas singure, va vira in tabara castigatoare. De altfel, nu intrevad un viitor fericit pentru India si pot aduce foarte multe argumente pentru a-mi sustine afirmatia. Dar acum nu mai am timp. Poate intr-un viitor mesaj.
Huntington vorbea de "civilizatia occidentala" care cuprinde America de N si Europa de V.
Cred ca evenimentul cel mai important este acela ca asistam la o ruptura intre America de N si Europa de V. Sunt doua civilizatii diferite prin cultura si (mai nou) modul de abordare economic/politic si in ultima instanta militar.
Exista deci "civilizatia nord-americana" si "civilizatia vest-europeana" cu un "buffer-zone" in Marea Britanie si Irlanda.
Mie evenimentul asta mi se pare mai important decat mambo-jambo-ul chinezo-american pe care nu multa lume il intelege.
Trimiteți un comentariu