joi, 30 decembrie 2010

De final

Am plecat în 1989 plini de speranţe, fără datorii, cu o balanţă comercială excedentară. Părea că avem un viitor.

După 21 de ani suntem datori vânduţi, am pierdut peste trei milioane de cetăţeni, capitalul românesc este nesemnificativ în comparaţie cu cel Occidental.

Pe scurt, ne-am vândut ţara. Şi ne-am vândut şi cetăţenii.

Avem avantajele că suntem în UE şi în NATO, avantaje temporare. În contextul actual devin din ce în ce mai iluzorii. Oricând există posibilitatea plecării investiţiilor străine. Care deja pleacă şi s-au subţiat semnificativ.

Se vorbeşte despre exporturi, făcute de firme cu capital străin. Cu repatrierea profiturilor prin paradisuri fiscale.

Se vorbeşte despre consum ca motor al creşterii, cu creşterea deficitului comercial. Pentru că majoritatea consumului este din import.

Vorbim despre investiţiile Statului. Toţi banii investiţi de Stat sunt din buzunarul altora. Există investiţii necesare, mai ales autostrăzi. Dar bisericile, patinoarele, sălile de sport făcute cu bani de la Bugetul central sunt aberaţii.

Iar autostrăzi nu suntem în stare să facem. Motivele le ştim sau bănuim toţi. Pentru cei 17 kilometri ai centurii Sibiului s-a lucrat timp de 7 ani. Din vremea lui Năstase.

Singura lege care a avut efecte economice pozitive în cei 21 de ani a fost cea care a favorizat IT-ul, şi aia de pe vremea lui Năstase. Este singurul domeniu care a excelat, în limitele posibilităţilor, în România.

Ce vrem de la viitor? Nu cred că putem răspunde foarte clar. Dar un lucru este absolut sigur, fără cetăţeni educaţi şi sănătoşi nu vom reuşi niciodată. O ţară nu poate fi bogată fără clasă de mijloc. Toate limuzinele de lux de pe stradă nu înseamnă bogăţie. Majoritatea sunt făcute în urma contractelor cu Statul.

Ne îndreptăm spre imaginea statelor Americii de Sud din anii 70-80. O majoritate săracă sau foarte săracă şi o "elită" foarte bogată.

Se vorbeşte despre muncă şi despre productivitate. Că în România în condiţii similare se obţin rezultate similare prin muncă se vede din rezultatele multinaţionalelor. Lipsa de productivitate vine din lipsa capitalului, cum să compari agricultura de subzistenţă cu agricultura industrială?

Ne lăudăm cu şomajul scăzut, e scăzut pentru că au plecat atâţia din ţară şi pentru că se lucrează la negru.

Am intrat în afacerea asta, capitalism, fără capital şi fără ştiinţă de carte. Începând cu Ion Iliescu şi terminând cu Emil Boc nu ne-a condus nicio minte luminată, am avut grijă să nu alegem niciun om care ştia pe ce lume suntem.

Mă gândesc, după 20 de ani şi jumătate, ce s-ar fi întâmplat dacă-l alegeam pe Ion Raţiu în 90? Ca să nu spunem că nu am avut nicio şansă. A fost singura. Am ratat-o!



Mă alătur domnului Ştefan Vlaston. Ce înseamnă modernizarea României? Ce se întâmplă acum e necesar, cum se întâmplă e haotic. Criza acum începe. Şi nu e una economică, e morală, e o criză a valorilor. A lipsei de speranţă.



La mulţi ani!

25 de comentarii:

Anonim spunea...

Sunt de acord cu dvs. cu o singura corectie: criza, totala a Romaniei nu incepe abia acum, acum se apropie de sfarsit. Sfarsitul Romaniei ca stat!

MadMax spunea...

E nevoie de biserici pentru ca guvernul stie ca nu mai avem nici o sansa si vom ajunge sa nu mai avem alta alternativa decit sa ne rugam.
Si daca stam in genunchi la rugaciune in biserica nu mai avem chef sa iesim in strada.

individul_x spunea...

Uşor uşor învăţăm, atât noi românii precum şi întreaga umanitate. Explorăm, ne mişcăm. Dacă nu avem capacitatea să întrevedem că o direcţie e greşită, va trebui să învăţăm altfel.

Totuşi, consider că oricât de mizerabil ar fi lichidul ăsta social în care ne scăldăm, frustrarea nu este nicidecum starea potrivită în care să te afli, nici exasperarea.

Întrebarea este, putem accepta, cu detaşare tot ceea ce se întâmplă dar în acelaşi timp să nu rămânem nepăsători?
Putem acţiona spre a îndrepta lucrurile într-o direcţie mai bună, conform cu înţelegerea noastră de la momentul actual, fără însă a veni cu o încărcătură emoţională negativă?

Eu zic că o chestie pe care ar fi bine să o învăţăm cât mai repede este că toţi cei care urmăresc puterea trebuiesc trataţi ca nişte bolnavi psihic patologici.
Şi dacă totuşi le dai puterea măcar asigură-te că nu te pot distruge după aceea. Reglementează mult mai strict accesul la putere şi folosirea acesteia.

Paul-Sorin Tiţa spunea...

Un tablou sumbru al unei Românii sufocante. Singura soluţie este ca persoanele care vor să respire să lupte pentru oxigenul lor şi al celorlalţi...

În privinţa preşedinţiei lui Ion Raţiu, doar două păreri (ţineţi cont de faptul că sunt membru PNŢCD):
1. Era imposibil însă trebuia încercat;
2. Dacă imposibilul s-ar fi produs, printr-o minune, forţele care-l făceau să fie imposibil, l-ar fi făcut insuportabil.

Anonim spunea...

Eu sunt singura voastra speranta. Poftiti de vizionati.

Flavian spunea...

Posibilitatea plecării investiţiilor străine ? Au adus hartie igienica imprimata de FED si au scos din tara fier vechi din fabricile inutile si produse din cele utile, petrol din pamant si trenuri intregi de cherestea din padurile care acum nu ne mai apara de inundatii.

Ne-au dat pentru ele rosii cu chimicale si fara gust dupa ce au insistat sa "liberalizam" agricultura, ne-au pus sa muncim in fabricile pe care ni le-au luat si ne-au pus sa luam credite pe o generatie daca voiam sa cumparam la suprapret aceleasi apartamente vechi construite de parintii nostri.

Traiasca "investitorii" si banii acestora, ce ne-am fi facut fara banii lor. Traiasca si statul. Traiasca si minerii care i-au aparat pe politicienii ce au orchestrat toata aceasta mizerie. Ion Ratiu ? Huooo... ;)

Anonim spunea...

Aiureli! Nu am citit decat 4 randuri, am dat de 2 prostii si m-am oprit din citit. De ce salile de sport si patinuarele sunt prostii? Pentruca autorul e obez si nu-l intereseaza sanatatea lui??

Dan Selaru spunea...

Nutzy, pentru ca daca ar fi rentabile le-ar face un privat, de aia. Sau comuna respectiva. Adica bugetul local.

alex@formidabilii.org spunea...

@Dan: pai salile de sport si patinoarele nu prea au cum sa fie rentabile in general (doar alea din orasele mari).
Totusi nu doar cei din orasele mari trebuie sa faca sport asa ca statul se poate implica.
Omul sanatos inseamna mai putini bolnavi deci mai putine cheltuieli cu sistemul de sanatate.
Ideea e buna, cum o pune statul roman in practica nu pot sa comentez.

Nici cu chestia aia ca ne-am vandut tara si ne-am indatorat nu sunt de acord.
Din nou, decizia e corecta (de privatizare etc) dar aplicarea a fost tarzie si defectuoasa (si nu de putine ori corupta).

Eu sunt optimist cu privire la Romania.

Dan Selaru spunea...

Daca tu crezi ca-ti trebuie sala de sport la tara ca sa faci sport inseamna ca esti de la oras get-beget. Orice copil de la tara face mai mult sport decat orice copil de la oras.

Stefan Vlaston spunea...

Prea pesimist comentariul. Exista si multe lucruri pozitive, cei 3 milioane de romani nu i-am pierdut, i-am castigat, au invatat limbi straine, ce inseamna munca adevarata, trimit bani acasa, etc.

Pt.ca nu ma pricep la economie: se poate compara suma veniturilor fiscalizate, oficiale, cu suma valorilor bunurilor si serviciilor achizitionate de romani, intr-un an, de ex., plus ce-au depus la banci, plus un 10-15% tinuti la saltea? A facut cineva comparatia asta?

Am publicat un articol pe contributors: Romania optimista.

Alex Nicolin spunea...

Problema Romaniei este ca mentalitatea indivizilor a fost intr-atat de pervertita de comunism, incat paradigma era foarte greu de schimbat peste noapte. Asta s-a vazut si in Duminica Orbului, ba se vede bine chiar si astazi din vorbele celor multi (da pro') care cred ca era mai bine pe "vreamea ailalta". Ba chiar mai multi cred ca pe ei nici macar nu i-a afectat comunismul ...

Probabil in acceptiunea acestor concetateni cozile la te-miri-ce, foamea, frigul, turnatoria, indobitocirea si toate celelalte "binefaceri ale iepocii de aur" au reprezentat o nimica toata. Daca nici macar de au simtit pe pielea lor nu au ajuns sa deteste, ce sa mai vorbim de lucrurile pe care cei mai multi dintre ei le-au auzit doar din gura parintilor - povestile despre "Armata Rosie Eliberatoare", colectivizare, canal, "banditii din munti", "Experimentul" Pitesti ...

Daca asta e situatia in ziua de astazi, ce sanse ar fi avut bietul Ion Ratiu in '90? Papionul, inteligenta si bunele maniere nu aveau cum sa biruie "mania proletara" a multimilor care strigau din toti bojocii "Moarte intelectualilor!", ciomegele mineresti si reteaua conspirativa a securistilor condusi de Ilici. De fapt acest bolsevic perfid nici macar nu s-a temut de Ratiu, Coposu sau Campeanu. Cel oprit la aeroport de Pasti in '92 nu a fost Ion Ratiu ...

ph spunea...

Dane, daca ti se pare ca e atat de neagra situatia, compara romania cu coreea de nord acum 20 de ani si compar-le acum. :)
Normal ca n-am ajuns la nivelul Suediei.. tu cate initiative ai avut in ultimii 20 de ani care au avut un efect pozitiv vizibil asupra societatii romanesti? Si te mai miri ca dorel e dorel?

Unknown spunea...

|
lighten up, dude.

it's the end of the year, not the end of the world.

La Multi Ani!

Pongo spunea...

Ratiu si Coposu. Vremuri si sperante desarte. Poporul trebuie sa isi consume doza de venin. Tii minte ce buni au devenit dupa ce au murit? Sau discursul lui Ratiu din parlamentul plin de mineri, cand toti feseneii erau cu rahatu la cur?
Vremuri trecute.
Da astia sunt oamenii. Nu poti sa plangi pe marginea acestui fapt.
Eu sunt convins ca o schimbare majora se poate produce eliminand gunoiul punctual. Pentru ca oricine ar veni ar incerca macar sa astupe bresa asta de imoralitate si minciuni in care ne scaldam.
La multi ani si sanatate!

kaboom spunea...

Am plecat, am ajuns, ne-am vandut, ne indreptam, ne laudam...Cine?
Re trospective au fost in fiecare sfarsit de an. Lasati Romania sa moara....Nu e pacat sa se chinuie atat? Odata cu aceasta Romanie bolnava va muri si cancerul de care sufera.
In Romania de acum, cuvintele nu mai au putere. Stiti ce inseamna asta?

Dan Selaru spunea...

@ph vreo 3, dar mu e locul so timpul, le-am mai spus.

Deceneu spunea...

Ideea de mai jos este corecta.
"Ce înseamnă modernizarea României? Ce se întâmplă acum e necesar, cum se întâmplă e haotic. Criza acum începe.
Şi nu e una economică, e morală, e o criză a valorilor. A lipsei de speranţă."


Dl Vlaston are alte prioritati si alta strategie, una tehnica, nu una de valori morale, asa ca alaturarea poate fi doar la inititativa nu si la solutii.

Dan Selaru spunea...

Consider ca fara o promovare a valorilor orice alta incercare de iesire din criza e o iluzie. Pierdem medici si spunem ca facem reforma. E un nonsens.

ph spunea...

Daca ai 'vreo 3' astfel de reusite de ce esti atat de pesimist? Picatura cu picatura se umple oceanul.

Dan Selaru spunea...

Incercari 3, reusite 2. Pentru ca nu depinde de mine realitatea. Din empatie, sau simpatie.

Pongo spunea...

Da, am citit si eu despre tema asta a modernizarii, pare ca e "la moda". Intreb si eu, ca sa faci un lucru bun si durabil trebuie sa fii "modern"? Ca sa mananci un antricot de vaca cel putin la fel de bun ca unul argentinian, trebuie sa fii modernizat? Ca sa faci martell in loc de facilul zaibar ( produs al unui accident al modernizarii nereparat de venirea comunismului) tot asa? Da niste haine sau pantofi ca lumea, tot asa? Cred ca nuitam ce face viata sa merite a fi traita. Flavorul oricarui loc e dat de traditia oamenilor. Noi am omorat traditiile in cominism. Mandatarii,mestesugarii "comunizati" ,negustorii liberi. Am omorat tot, culmea, in numele modernizarii.

Si pe urma mai e o problema. Modern este sinonim astazi cu China. Trecator, ieftin,sclav,individ,program. Vrem "modern"? Ce modern vrem?

Dan Selaru spunea...

Asta intreb si eu, cum v rem o Romanie moderna? Ce e aia?

Ovidiu spunea...

Modernitatea is so OUT of fashion! Post-modernitatea is the big trend today, moşule!

Să vină apocalipsa economică, sfârşitul statului şi domnia Argintului!

Să-ţi fie ruşine, Dan Şelaru, şi la mulţi ani!

Un optimist :P

Deceneu spunea...

La multi ani si la anul sa redescoperim valorile traditionale (roata!),

adica:
- O natiune nu pote fi regenerata daca regimul ei nu dovedeste o inalta forta morala. Aceasta forta regenereaza.(H Heine)
- "Caracterul fara intelepciune poate mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic. Nimic nu e mare daca nu e onest." (Cicero)
sau
-Democrat inseamna cineva care vrea sa inalte poporul pe umerii sai, nu cineva care vrea sa se inalte el pe umerii poporului" (N Iorga)