miercuri, 1 decembrie 2010

Felia mea de Românie

Despre ce vorbim? Despre bucurie, respect, mândrie? Putem să batem câmpii ditirambic sau să neglijăm realitatea. Nu-mi doresc pentru România decât normalitate şi banalitate. O să fim normali când clasa politică o să ne spună ce se petrece şi o să fim banali când realitatea o să confirme ce ne-au spus.

Ieri m-am văzut cu tot felul de oameni, pe unii i-am văzut pentru prima oară. Oameni normali, foarte normali, Bugetari, angajaţi în mediul privat, patroni, pensionari. Nu ştiu cum se face dar ieri chiar am vorbit sau am văzut foarte mulţi oameni. Ce-am văzut eu nu reprezintă România, reprezintă felia mea de Românie. Oamenii care mă înconjoară. Fiecare avem felia noastră.

Feliei mele de Românie îi doresc să fie sănătoasă şi prosperă, aşa cum doresc fiecărui om din lumea asta. Vorbele mele nu au efect, sunt doar o figură de stil sau ceva politeţe. Dar, realmente, feliei mele de Românie eu chiar doresc prosperitate şi sănătate. Pentru că dacă ei o duc bine aşa o să o duc şi eu.

Ca să o ducem toţi mai bine avem nevoie de încredere, unii în alţii. Ce reprezintă încrederea? Păi eu să ştiu că Ileana, vecina mea, culege strugurii şi face vinul şi ţuica, tanti Doina are grijă de casă şi nea Sărdaru plăteşte la timp facturile. Că vecinii mei au grijă de casă şi ei ştiu că eu o să-mi plătesc la timp toate dările faţă de ei. Unde e Statul aici?

Fiecare dintre noi avem probleme. Dar a crede că doar de unul singur, smulgând de la ceilalţi, putem trece peste necazuri este o prostie. Deşi mulţi cred că este cea mai bună metodă, este de fapt cea mai proastă. Pe termen scurt poate că merge, pe termen lung niciodată. Iar la noi a trecut prea mult timp.

Vă urez să fiţi fericiţi, unii au scris în Constituţie dreptul de a căuta fericirea. Şi urez tuturor să aibă o felie de Românie cât mai mare. Vă urez sănătate. Iar României să nu mai fie o sumă de felii.

La mulţi ani!

12 comentarii:

Flavian spunea...

O să fim normali când clasa politică o să devina inexistenta şi o să fim banali când realitatea o să ne-o creem noi. Fiecare cu felia sa de prieteni, vecini sau familie. Unde e Statul aici ? Este inexistent... ;)

alex@formidabilii.org spunea...

Eu nu as fi de acord cu "fiecare cu felia sa de prieteni, vecini sau familie". Macar azi sa fim toti uniti.

La multi ani tuturor (de stanga, de dreapta, politicieni, cetateni, etc etc.) si sa traiasca Romania! Toate cele bune tuturor.

Parvan spunea...

felierea asta e doar un fel de-a spune ca intregul nu mai exista :( . Poate ca ai dreptate si poate ca intr-adevar daca insisti sa cauti lucrurile comune ale acestor felii risti sa dai mai degraba peste limitati comune pe care le aduce apartenenta la acelasi intreg.
Totusi, chiar de-ar fi sub ocupatie si chiar de-ar fi feliata formal tot ar trebui sa fie loc pentru cautarea unei identitati comune dezirabile. Altfel e ipocrit sa vorbim despre intreg la prezent.

Flavian spunea...

Din contra, cu niste celule mult mai mici se poate construi un intreg mult mai mare. Din mai multe familii si feliute locale se poate contrui o familie globala mult mai mare decat felia numita romania.

Ca exemplu avem ideea de eliberare si disparitie a granitelor care a stat la baza UE. Aceasta a venit initial la pachet cu o economie controlata la nivel inalt si birocratie politica suplimentara, dar in curand asta se va schimba.

alex@formidabilii.org spunea...

@Flavian: si crezi tu ca alte state vor renunta la suveranitate asa de pe o zi pe alta ca sa faca diferite "feliute local"..."o familie globala"?

Asta e o naivitate maxima. :)

Ar fi sinucigas ca noi sa ne aruncam in mrejele familiei globale cata vreme altii "tin aproape" intre ei.

Parvan spunea...

@Flavian: de acord cu celule, familii, caramizi, quark-uri dar ele sunt doar potential. pentru a fi feliute (parte dintr-un intreg) e nevoie de o imagine a intregului. Iar daca admiti vointa proprie acestor particule atunci intregul trebuie sa fie musai dezirabil.

Simona spunea...

Sunt de acord. Dar imi pare rau ca e asa.
http://sirimie.blogspot.com/2010/12/ziua-nationala.html

Flavian spunea...

alex: si tu crezi ca statele vor mai putea continua multa vreme asa cum sunt acum.. ? E o naivitate maxima... :)

Ar fi sinucigas sa ne izolam atata vreme cat suntem dependenti unii de altii si aproape fiecare regiune a globului contribuie cu ceva pentru binele celorlalti.

Parvan - cateva sugestii le dadeam aici: Alternative monetare. Vezi mai ales episodul 13 pentru partea cu feliutele... :)

Pongo spunea...

La multi ani.

Anonim spunea...

Subscriu la ideile din acest articol si mai adaug ca daca fiecare dintre noi isi va dori o schimbare si va face ceva in sensul asta pe felia lui de Romanie, vom mai avea o sansa la normalitate. Daca vom astepta schimbarea de la altii, cred ca vom astepta in zadar.
La multi ani.

alex@formidabilii.org spunea...

@Flavian: pentru claritatea opiniilor...eu personal sunt (in mare) adeptul teoriilor lui Huntington si a integrarii treptate a statelor nationale in structuri supra-statale civilizationale.

Statele se vor schimba prin aceasta integrare bineinteles. Vor pierde o parte din suveranitate in relatiile diplomatice, insa vor castiga suveranitate in relatiile economice (unde principalul "inamic" e reprezentat de corporatiile globale). Cum va afecta asta monedele si modul in care se fac schimburile comerciale- ramane de vazut.

Existenta statelor nu este subminata de integrarea transfrontaliera a diferitelor grupuri, din contra. Nu inteleg de ce vezi tu acest lucru in termeni de "ori...ori...".

camil spunea...

felie de Românie, felie de sine, felii de prieteni :)...
restul e...irelevant.