vineri, 24 decembrie 2010

Indexul democraţiei

Economist Intelligence Unit, din doi în doi ani, ne prezintă raportul asupra Indexului Democraţiei.

Din 2008 până în 2010 am regresat 6 locuri, de la poziţia 50 în 2008 la poziţia 56 anul acesta. Trendul scăderii democraţiei este general. Acesta este corelat cu libertatea economică.

Cel mai rău stăm la cultura politică. Lipsa dialogului şi împărţirea în tabere ireconciliabile au efecte. Din Europa doar Ucraina şi Bosnia au căzut mai mult ca noi, 12, respectiv 8 locuri.

Suntem ultimii din UE. Poate că aşa înţelegem mai bine de ce suntem priviţi aşa cum suntem.

12 comentarii:

Alex Nicolin spunea...

Clasificare e d'ampulea. Suntm la fel de "democrati" precum Columbia si Sri Lanka, desi nu avem razboaie cu traficantii, si nici pe bozg ... tamili nu-i persecutam :)

Dan Selaru spunea...

Cand nu ne convin asa sunt toate clasificarile. Aia respecta legea, noi nu. Faptul ca au probleme e una, respectarea legii e alta. Democratia nu inseamna tirania majoritatii ci respectarea legii, asta nu pricepe poporul roman. Daca tamililor li se respecta drepturile sunt mai democrati.

Theophyle spunea...

Sarbator fericite Dan. Tie si familiei!

La subiect:

alternativa A: Noi suntem profund democrati, in suflet. Nu prea ne manifestam.

alternativa B: Toti ne urasc si suntem nedreptatiti.

Dan Selaru spunea...

Sarbatori fericite, cam asa :-).

vali plesca spunea...

asa: islanda, tara aia care a intrat prima in faliment are guvernare cu nota cea mai mare. franta intra la „Flawed democracies”, si e in spatele africii de sud (nu vorbesc de grecia si de italia, ca n-are rost). iar romania? romania are cea mai mare nota la pluralism, sistem electoral si are nota foarte mare la libertati civile (asta apropo de dictatura in care traim...) in rest e dezastru. cu alte cuvinte, democratia noastra e sublima, pacat ca depinde si de romani, politicieni sau nu...

Anonim spunea...

Dragi prieteni economişti, permiteţi-mi să îmi încep comentariul dorindu-vă un călduros 'La Mulţi Ani Frumoşi!!' Ca să continui, ai mare dreptate cu copiii, Chris şi ştim cu toţii ce însemnează să creşti de mic, cu greutăţi şi nici măcar să nu ai pe cineva lîngă tine-un partener de sex opus, cel mai normal(şi mai general-sic!!)care să te mîngîie măcar de cîteva ori pe zi(prin vorbe şi fapte etc.)
Ieri mi-am cumpărat eu!!singură!! pt. Moş Crăciun cîteva cărţi şi mă uitam puţin prin ultima carte a lui Tom Gallagher: Deceniul pierdut al Romîniei'. Coperta e supersugestivă..un tir nemţesc cu un design impecabil, trecînd pe Autostradă lîngă căruţa unui ţăran romîn..om din popor, cu copiii şi nepoţii în Bucureşti d.e. !! Şi auzeam la Radio Romînia Actualităţi, tot în acelaşi timp!!(sic-sic!!) cum un complex hotelier din afară de Bucureşti(deşi şi în Capitală este exact la fel) oferă servicii de 5 stele..fiindcă oferă 'luxul aristocratic şi sublima bucurie de a face Spa...Ca tînără-neangajată!!-însă cu trei(3) facultăţi, gîndeam: iată maxima dovadă de cultură antreprenorială şi investiţională la romîni!! Citiţi cartea dlui Gallagher, neapărat şi 'La Multe Colaborări..directe şi trainice..dar între noi!!'

Consonant spunea...

"Democratia nu inseamna tirania majoritatii ci respectarea legii, asta nu pricepe poporul roman."

Incep sa ma conving din ce in ce mai mult ca habar nu ai despre ce vorbesti!

Dan Selaru spunea...

:-) Greu, greu.

Resboiu spunea...

"Mamaliga romaneasca nu explodeaza."

Nu?

Iar de detonat, inca ii asteptam pe americani chiar daca au ajuns printre noi deja.

Anonim spunea...

Ba eu cred ca noi suntem cei mai democrati, ca pe langa legislativ, executiv si justitie mai avem o 'putere', mai mare decat toate celelalte la un loc: cand cuiva nu-i place ceva, pac la Razboiu (Curtea Constitutionala).
Asa ca avem 9 zietati care vegheaza si face ce vor ele :).
Oare cum se numeste acest tip de democratie?

Deceneu spunea...

Eu cred ca la pluralism avem nota exagerat de mare 9,58, pentru ca partidele romanesti au acelasi arbore genealogic(FSN), sau sunt contaminate cu sange FSN-ist (PNL cu APR).
Daca informarea populatiei este monopolizata de partidele politice si presa independenta nu exista, atunci libertatile civice nu sunt valorificate.

alex@formidabilii.org spunea...

"Democratia nu inseamna tirania majoritatii ci respectarea legii, asta nu pricepe poporul roman".

Felicitarile mele pentru prima parte a propozitiei.

Cred doar ca esti putin cam dur fata de poporul roman- care pricepe multe dar (din pacate) uita repede.