sâmbătă, 4 decembrie 2010

Măsura valorii

Faţă de ce măsurăm valoarea lucrurilor? O sticlă de apă în deşert are un alt preţ decât în mod obişnuit. O măsurăm în bani? În 1999 puteai cumpăra un apartament sub 10 mii de dolari, a ajuns la peste 100 de mii, a căzut pe la 70 de mii. Care e valoarea apartamentului? Cât costă dezvăluirile WikiLeaks?

Ce înseamnă 10 lei azi? O sticlă de vin. Sau un creion mecanic. Sau un ziar cu un DVD. Banii sunt cheltuiţi prin comparaţie şi din nevoie.

Când nu înţelegem suma de bani avem o problemă. De aia câştigătorii la Loto pierd banii, nu înţeleg cât au câştigat. Nu sunt înţelese cifrele. Ordinele de mărime. Nu e acelaşi lucru să faci managementul unui miliard cum faci unui milion sau unei sute. Mă distrează oamenii care cred că pot să sară cu un ordin de mărime, în orice domeniu, nu numai în cel financiar, fără consecinţe majore, se vor confrunta cu probleme noi de care nu au habar. Unii o să facă faţă, alţii nu.

Există totuşi o măsură. Valoarea unui lucru, exprimată în ceva, de-a lungul timpului. Funcţionează pe perioade scurte de timp.

Valoarea argintului exprimată în dolari şi euro. Sau invers, valoarea dolarului şi euro exprimate în argint. În funcţie de ce consideră fiecare "bani".





Valoarea aurului exprimată în dolari şi euro. Sau invers.





Valoarea aurului exprimată în argint.



Valoarea aurului exprimată în dolari ajustată cu inflaţia.



Pozele sunt de pe Gold Price.

Se mai pot închipui tot felul de indicatori, Dow Jones exprimat în uncii de aur, barilul de petrol exprimat în aur sau dolari.

Cei mai comuni indicatori sunt preţurile, care în general cresc din cauza inflaţiei, consumul gospodăriei medii, veniturile unei familii, PIB-ul.

Totul e relativ. Pe la sfărşitul secolului XIX salariul, exprimat în grame de argint, pe zi la Londra, al unui lucrător specializat era de peste 100 de grame. Explorations in Economic History 38, 411–447 (2001)

Dacă socotim că azi, în România, avem un salariu mediu de 1800 de lei şi că preţul gramului de argint este cam 3 lei avem un salariu zilnic pentru 20 de zile lucrate de 30 de grame de argint pe zi. Trăim de trei ori mai rău ca un tâmplar de la Londra din 1890? Aş zice că nu.

Preţul real este cel prin care împărţim preţul obiectului sau serviciului respectiv la preţul "coşului zilnic".

Valoarea unui obiect sau serviciu este raportul între preţul acestuia şi veniturile familiei medii.

A măsura valoarea unui lucru este mult mai complicat decât pare, câteodată e imposibil. A măsura valoarea unei investiţii este şi mai greu. Cât a adus investiţia de 15 milioane de lire sterline din 1860 a Imperiului Britanic în calea ferată Constanţa - Cernavodă? Cât a adus Canalul Dunăre - Marea Neagră? O investiţie de 2 miliarde de euro.

Investiţia britanicilor
este undeva între 1 miliard şi 25 de miliarde de lire sterline. 1 miliard faţă de preţurile din vremea respectivă şi 25 de miliarde ca parte din PIB.

Toată povestea asta are ca scop conştientizarea ideii că nu ştim nici preţul, nici valoarea lucrurile în care investim sau pe care le cumpărăm.

Pantalonii aurii (dacă se pot numi aşa) ai lui Kylie Minogue de mai jos au făcut 10 dolari şi au fost cumpăraţi de la piaţă. Chinezul care i-a făcut habar nu avea ce valoare au când i-a făcut.



O dedicaţie miniştrilor Botiş şi Ialomiţianu.

13 comentarii:

cristian dogaru spunea...

si mie imi place argintul, am ceva uncii cumparate...dar ca sa cumpar la greu ar mai trebui ceva, dincolo de paralele interesante pe care le faci....o piata organizata....altfel,la ce bun ca a crescut pretul cu 50% in dolari fata de acum un an daca eu nu pot marca profitul?...

Dan Selaru spunea...

Asta cu argintul e o chestie personala, nu are legatura, ce spuneam? ce daca a crescut, piata nu exista asa ca argintul nu face de fapt bani. Totul e relativ.

br3b spunea...

Foarte faina postare, Dane.

Offtopic: apreciez efortul si tin sa-ti zic asta fiindca nu mai aveam reflexul sa comentez pe acest blog de cand introdusesei nu stiu ce user/parola care ma descuraja de fiecare data cand doream sa trec p-aici la un pahar de vorba. :)

Felicitari ca ai scos acel filtru user/parola de la comentarii, efectiv ma seaca aceasta cerere/setare a celor de la blogspot. Eu abia acum am aflat ca e liber la vorbe p-aici, si, in consecinta, declar revenirea mea ca si comentator, ca din umbra te citeam oricum :)

Anonim spunea...

Si eu i-am spus acum ceva timp de filtru si as mai fi comentat (nu ca s-ar fi simtit lipsa). Bine c-ai spus ca l-a scos :P

Dan Selaru spunea...

Filtrul l-am pus pentru ca primeam prea multe injuraturi si prea multa lipsa de decenta. Si nu am timp sa sterg prostiile fara sens. Mai am si treaba. :-)

Flavian spunea...

Argintul de acum 100 de ani se impartea la 1.5 miliarde. Azi se imparte la vreo 7 miliarde. De 5 ori mai mult. Ca sa nu mai aduc aminte de Peak Silver:

In 1900 the world had about 12 billion ounces of silver. In 1990 there were only 2.2 billion ounces. By 2007, reserves fell to just 300 million ounces. In the most pessimistic forecasts, for a period of 10 years silver reserves are going to disappear in the world.

This can lead to a catastrophe for the world economy from my point of view. After 10 years, silver is going to have the same effect on the world economy as oil at 200 dollars per barrel.

Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...

Deci populatia a crescut de 5 ori si rezervele s-au diminuat de vreo 40 de ori. Asta inseamna de 200 de ori mai putin argint pe cap de locuitor disponibil acum.

Nu imparti 100 de grame la 30 ca sa zici ca un om o duce de 3 ori mai prost acum. imparte 200 la 3 si o sa vezi ca socoteala e corecta.

Un om ar trebui sa o duca de vreo 60 de ori mai bine acum, dar as zice ca nu o duce decat de cel mult vreo 10 ori mai bine. Deci argintul este subevaluat de vreo 6 ori cel putin.. ;)

Dan Selaru spunea...

Flavian, stiu ce spui dar simtul artistic al scriitorului are si el nevoile lui, daca ma intelegi. :-)

sebastian spunea...

foarte faine ideile depre relativitatea valorii unor resurse. in alta ordine de idei, vazind motto-ul cu citatul lui Einstein, imi permit sa va recomand Formula lui Dumnezeu de jose Rodrigues dos Santos

Flavian spunea...

Stiu dane, dar lumea e destul de zapacita de cap in acest moment, asa ca nu mai are rost sa contribuim si noi la asta... :)

De weekend - Silver Manipulation

Povestea pe scurt a argintului...

alex@formidabilii.org spunea...

Valoarea absoluta a unui bun e legata capacitatea de a satisface niste nevoi.

Prin interpunerea banilor sau a altui etalon (aur, argint) valoarea se relativizeaza- in principal pentru ca etalonul respectiv nu e fix ci e mobil (ca valoare absoluta).

Un etalon de relativizare este si puterea de cumparare.