luni, 10 ianuarie 2011

Unirea care aduce putere adversarului

"Există o poveste foarte interesantă despre poziţionarea partidelor politice pe scena politică. Avem o plajă, oamenii sunt aşezaţi cu o anumită densitate. Avem doi vânzători de îngheţată, unul pleacă din stânga, unul din dreapta, se vor plasa în aşa fel încât fiecare să lase în spate cam un sfert din poporul de pe plajă, electoratul captiv, şi se vor bate pe jumătatea din mijloc, oscilând în funcţie de evenimente. Şi asta indiferent de lungimea plajei, doar opţiunile de aşezare pe care poporul le are contează.

Excludem UDMR, are un electorat de natură etnică, nu politică. Avem PDL plasat la mijloc, smulge o parte din electoratul PSD şi o parte din electoratul PNL. S-a plasat astfel încât să echilibreze scena, cum a ieşit s-a văzut pe 30 noiembrie.

Greşeala strategică a fost fuziunea PD cu PLD, fără această fuziune PD împingea PSD spre stânga iar PLD PNL-ul spre dreapta. Că strategia a funcţionat s-a văzut la alegerile europarlamentare (din 2007, când PD şi PLD au atins aproape 40 de procente). Fuziunea a redus bucata de plajă pe care PDL o putea acoperi, s-a văzut la locale, rezultatul alegerilor din 30 noiembrie e doar o consecinţă previzibilă a unei greşeli vechi, de lipsă de ştiinţă politică. Că am dreptate este şi scorul foarte diferit între europarlamentare şi locale deşi singurul lucru diferit este fuziunea în cauză. Şi nu contează prea mult prezenţa la vot.

Nu totdeauna unirea face puterea. Contează şi numărul de opţiuni."


Scriam asta acum mai bine de doi ani. De atunci PDL-ul a învăţat lecţia şi îşi face partide satelit, Albă ca Zăpada (aveţi răbdare că apare, e aripa neîntinată a PDL-ului), UNPR, tocmai cu scopul de a crea tot mai multe opţiuni şi a smulge de la celelalte partide cât mai mult electorat nedecis.

Unirea PNL cu PSD este exact aceeaşi greşeală făcută acum 2 ani şi jumătate de PD. Această unire o să aducă PDL înapoi la 30 de procente, cu sateliţi, UDMR, minorităţi şi ceva trădători o să-l avem pe Boc pe cap până în 2016.

Aţi priceput Antonescu şi Ponta?

24 de comentarii:

Flavian spunea...

Daca iar vorbim de politica si apropo de articolul cu cetateanul turmentat, am si eu o propunere. Care ne rezolva si problema punctului 8 de care vorbea Beranger si pe care l-am mai explicat si eu cu alte ocazii. Cel putin partial.

Candidatul ideal este Adrian Sobaru. Dar de data asta sa nu-l mai trimitem doar cu o pereche de slipi la piscina, ci sa punem mana de la mana pentru o geanta de molotov-uri... :)

Anonim spunea...

Pardon, dupa alianta cu Antenele i se zice Antenescu. Crin Antenescu. :)

Radu V. spunea...

Si daca a fost ORDIN PE UNITATE sa se faca alianta?Inca nu te-ai prins ce se intampla in tara asta?Teatru ieftin,pentru prostirea prostilor...L-ai vazut pe Simon Perez cu cata admiratie il privea pe Basea?Ei,privirea aia spune multe...Printre altele si 2016 cum spui tu.Sau 2019?Sau ...for ever?

Anonim spunea...

Am zis eu ca deciziile astea intre mos Niculae si sf. Ion nu sunt a buna...nu sunt prea bine pregatite.

Pongo spunea...

Nu cred in uniunea PNL PSD. Chestia asta cred ca a aparut pe tapet dupa faza cu PC ca sa nu iasa Ponta prea sifonat.
Apropos de faza cu pc, v-a placut conferinta de presa transmisa integral (48 min) pe antena 3?...
E bineinteles o tampenie o alianta cu PSD. Cel mult o intelegere.

Dan Selaru spunea...

Cand pui un candidat unic nu mai ai un bazin din care sa mai tragi voturi. Dar asta presupune niste logica.

Pongo spunea...

Nu o sa puna candidat comun. Nu cred ca au cum. Doar daca PSD renunta si la unul si la altul.
Altfel, da , iti dau dreptate 100%. Ca partide insa ar fi mai catastrofal decat ca prezidentiabili.

Insa raman la parerea mea, alianta asta e scorneala de moment a lui ponta

Dan Selaru spunea...

L-am auzit pe Ponta acum o ora spunand ca o sa aiba candidati comuni la Consiliile Judetene. Asa ca...

Pongo spunea...

Hm. Astept sa vad ce zic astia. Sper sa nu pluseze ponta cu succes

carbonaru spunea...

Poate ca va duce PD-L la 30%, dar sa nu ia ei 50% pe o lista comuna. Depinde doar de evolutia Pd-L, de cum stie sa aduca o alta figura-locomotiva, de cum se misca economia si de ce teme vor gasi cei de la PD-L.

Pongo spunea...

CA: "daca va fi posibil"..deci inca nu e nimic batut in cuie.

parvan spunea...

@Dan: de acord cu rationamentul dar sunt cateva detalii care-mi scapa:
- chiar si 30% nu inseamna "putere" in conditiile astea caci "minoritati" nu-s decat in parlament si nici udmr-ul nu-i in toate judetele/orasele
- de acord cu aparitia AcZ dar ma asteptam sa apara la stanga, ori zilele astea toti neintinatii se declara liberali traditionali
- face sens lupta intre "tatuci" ... dar eu inca n-am descoperit procedura dupa care sa se autosuspende ca sa faca prezidentiale simultan cu locale.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Mai usor cu injuraturile.

Alex Nicolin spunea...

@parvan

Liberalii autentici sunt quasi-invizibili in politica romaneasca. Cei care se pretind liberali sunt doar ... niste "rozalii" :)

Simona spunea...

Eu sunt absolut de acord. Dilema mea este - eu cu cine voi vota? :(

Si daca PNL se sparge si va exista o un partid de dreapta? Eu cred ca ar avea sanse.

niku_elektriku spunea...

fiecare cu ce'l doare!
eu strig la basescu, ca ma doare basescul, iar selaru striga la ai lui.

acuma, io chiar sper in alba ca zapada, ca elicopterele au evenit cam nesigure d'o vreme...

parvan spunea...

@Alex Nicodim: nu stiu ce-s aia "liberali autentici" dar daca ar fi sa-i caut nu m-as concentra pe politica, functionarime, sinecurime etc.

Asta nu inseamna ca interesele lor nu pot fi reprezentate/aparate/contestate in politica.

alex@formidabilii.org spunea...

Interesanta analiza.

loop spunea...

@Alex Nicolin : poi Hrebenciuc e cam rozaliu, hah hah hah, ce-mi plac glumele mele !

@All : Electoratul roman va fi tare prost daca fripturistii din UNPR, dezertori de prin toate partidele vor trece drept Alba ca Zapada !

florin spunea...

Eu cred ca e muuult prea devreme ca aceasta alianta chiar sa conteze in alegeri. E doar praf in ochi si propaganda pentru vizibilitate.
Pentru ca:
daca economia se mai duce in jos
somajul se mai duce in sus
cursul se mai duce in sus
si in primavara lui 2012 traim mai prost ca acuma
PDL va fi foaaarte jos iar PNL si PSD vor scoate sabiile din teaca pentru a prinde ciolanul singuri.
Caci totul se reduce la papica: nu are poporul paine? Atunci inghite orice, de foame.

Viorel spunea...

Dan, la fel ca la fiecare alegeri de 20 de ani incoace se va vota pe principiul "contra". Adica orice, numai PDL nu.
In cazul in care avem mai multi candidati (optiuni) avem si o dispersie a voturilor (cu riscul de a nu ajunge in turul II cu largul sprijin al STS, SRI, diaspora, numaratorii de voturi si multe altele asemenea)
Daca avem aliante optiunile sunt clare: "foamea in continuare + borduri + panselute + Udrea + Boc + ..." (PDL) sau "om vedea ce o sa fie" (PNL+PC si poate + PSD).
Bazinul electoral si-a spus cuvantul la ultimele alegeri. Nivelul este scazut. Nu trebuie sa mai riscam sa mergem cu fineturi.

Deceneu spunea...

@Viorel "Bazinul electoral si-a spus cuvantul la ultimele alegeri. Nivelul este scazut. Nu trebuie sa mai riscam sa mergem cu fineturi.

Liberalii probabil asa au gandit si au abandonat un electorat traditional pe care-l trimite in masa absenteistilor si se lupta cu PDL-ul si PSD-ul pentru electoratul de "nivel scazut", care reprezinta sub 35% din total electorat.
De ce se tot ingusteaza baza electorala? Pentru ca se omogenizeaza clasa politica.
Ca sa largesti baza electorala trebuie diversiviata oferta politica.

@Viorel "la fiecare alegeri de 20 de ani incoace se va vota pe principiul "contra"."
Daca ar fi o oferta de calitate "voturile contra" care s-au exprimat la referendum ar rasturna toate calculele partidelor actuale, si nu-i exclus sa apara. In Cehia a aparut si a obtinut un scor bun.

Alex Nicolin spunea...

@Viorel

Bazinul electoral e doar o fosa septica, iar politicienii se arunca in el cu gura larg deschisa. Pofta buna dragi "lebearli", conservatori, oranjgutani si rozalii!