Sistemul pensiilor de Stat este peste tot în lume în grea suferinţă. Dar mai ales în statele cu o puternică protecţie socială. Cum facem parte din UE trebuie să ne raportăm la UE. Altfel, de ce am intrat?
Pentru început să vedem cât din PIB este reprezentat de pensii.
Cu 7,5 procente ocupăm locul 20. S-ar putea spune că plătim puţin pentru pensionari.
Dar să vedem cât reprezintă pensiile din încasările la buget.
Şi iată cum de pe locul 20 am trecut pe locul 10. Cred că merită făcute câteva observaţii asupra realităţii exprimate de aceste două grafice.
1. Când stânga abordeazî subiectul vede numai primul tabel. Ca procent din PIB suntem pe la coadă.
2. Când dreapta abordează subiectul se uită doar la al doilea tabel. Ca pondere în veniturile bugetare stăm rău.
3. Adevărul e, ca de obicei, la mijloc. Numărul mare de pensionari şi procentul mic din PIB alocat face ca pensiile să fie de mizerie. În acelaşi timp ponderea acestora din încasările bugetare e mare.
Situaţia are rădăcini adânci. După 1989 în România s-au pierdut 4,6 milioane de locuri de muncă.
Ştiu, a spune ceva de bine despre Năstase e o blasfemie, dar, deşi social democrat, nu a mărit în termeni reali pensiile. Şi asta 4 ani. Tăriceanu în 2 ani a "rezolvat" problema. Aveţi aici socotelile lui Turambar.
Banca Mondială a făcut un studiu destul de detaliat asupra viitorului sistemului de pensii pentru ţările ex-comuniste. Aici. O listă a măsurilor pe care le-au luat ţările pentru a rezolva problema deficitelor bugetelor de pensii aveţi aici.
Citindu-le o să vedeţi că situaţia noastră nu este nici disperată, nici înfloritoare. Suntem pe la mijlocul tuturor clasamentelor. Şi graficele o susţin.
La noi s-a făcut câte ceva. Dar nu suficient. Fără crearea de locuri de muncă, creştere economică, eliminarea cheltuielilor aberante şi o mai bună colectare, doar tăierile nu fac decât să aducă în mizerie pe "nesimţiţii" noştri părinţi.
Practic actualul Guvern suferă de orbire parţială, vede doar graficul care-i convine, al doilea. Cel pe care-l pot influenţa uşor, prin impozite şi tăieri. Şi astea făcute târziu şi cu nenumărate sincope legislative.
Cred că e momentul să abordeze primul grafic.
PS Ce, numai Khris şi Dan Popa ştiu să facă grafice? :-)
joi, 3 februarie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
nu am nici o simpatie politica, dar de dragul rigorii trebuie specificat ca tariceanu a marit pensiile la presiunea psd
@Dan - problema este asemanatoare acum in Romania cu celelalte tari. Dinamica problemei si perspectivele ma ingrijoreaza!
Solutia pe care mizeaza majoritatea tarilor dezvoltate e atragerea de forta de munca bine calificata, din tari mai putin dezvoltate, in asa fel incat sa-si asigure forta de munca necesara obtinerii de venituri la bugetul de pensii.
Din Romania pleaca insa tinerii bine calificati si nu cred ca aceasta situatie se va schimba in curand!
PS: tema bugetului de pensii e una din favoritele mele. Din pacate solutia pentru Romania inca se mai lasa asteptata!.. cel putin pentru mine.
Aha. Stii si tu sa faci grafice, 'ai?
:rofl:
"both leaders stressed that with people living longer and enjoying better health in their senior years, the nation simply can’t afford any longer to be paying out benefits for as long as 30 years after retirement. “We need to look at the American people and explain to them that we’re broke,” Mr. Boehner said in an interview last week with the Pittsburgh Tribune-Review."
de aici
Si asta intr-o tara mult mai puternica decat a noastra.
Ca de obicei ne uităm la grafice, nu la realitate. Realitatea este că o formă cretină de capitalism distruge locuri de muncă bine plătite, înlocuindu-le cu un soi de gunoi, face ca intrarea pe piaţa muncii să fie tardivă, iar ieşirea prematură. Cât era în urmă cu trei-patru decenii media vieţii profesionale, şi cât este acum?
Aşa apar soluţii tembele pentru o problemă reală. Cum să-ţi închipui că rezolvi problema, când economia nu generează locuri de muncă, mărind concomitent şi vârsta de pensionare, şi perioada de cotizare? La 45-50 de ani nu te mai angajează nimeni. Şi nici între 20-25 de ani, cu mici excepţii, nu se uită nici dracu la tine.
Viitorul nu este al oamenilor, ci al roboţilor. Ăia nu au nevoie de pensii şi de asigurări de sănătate. Altminteri trăim în cea mai bună dintre lumi.
Vrei sa zici de fapt: khris si dan popa stiu sa faca NUMAI grafice... :)
Iar vorbim de crestere economica ? Pai cum ramasese vorba ? Si apropo de PIB, tot nu mi-ai zis: ai apucat sa vezi Z3MF ?
Sunt in asentimentul lui Flavian.
E nevoie de o schimbare de paradigma.
Atat timp cat se porneste de la premisa de "crestere economica", tot la dezastru ne vom duce.
Am mai comentat pe subiectul asta si la articolul "Plusvaloare" de pe blogul tau.
Si inca ceva: s-ar putea sa gresesc, nu sint f stapan pe subiect, dar apropos de asta: din ce am vazut eu, FMI, in politica lor fata de statele care au cazut in capacana de a le deveni debitori, aplica princpiul "reducerii deficitului", nu al cresterii economice; asta nu inseamna ca sunt de acord cu ei, doar pt ca ei nu sutn adeptii cresterii economice; scopurile lor sunt malefice, sunt asasini economici: indatoreaza tarile in cascada, pana acestea nu mai pot rostogoli bulgarele numit servicul datoriei, si apoi, dicteaza statelor sa isi vanda pe nimic (scuzati, un termen mai civilizat este " privatizeze") resursele naturale si copmaniile de valoare catre corporatiile recomandate de ei discret; cu alte cuvinte, ne face sa ne scoatem tara la mezat pe nimic; de asemenea , sub pretextul reducerii deficitului, actioneaza pe fata pt reducerea protectiei sociale la minimum, si nu preseaza pe reducerea coruptiei din tara respectiva, ca mod de reducere a deficitului; adica, urmaresc saracirea populatiei, plus "liberalizarea" pietei muncii la maximum, adica tradus, angajatii sa aiba drepturi cat mai putine sau deloc, iar multinationalele sa faca ce vor muschii lor in colonia asta de la marginea Imperiului, care mai este "tara" doar cu numele (cum zicea si Ilie Serbanescu). Cu o populatie saracita, fara lucrurile de baza necesare traiului, la mana marilor lorzi ai capitalismului globalist. Peste tot pe unde au trecut si si-au aplicat progamele de succes, FMI a lasat in urma prapad, jale si foamete. FMI e doar agentia executiva, din linia inatai a marii elite globaliste.
Ce ma ingrijoreaza e faptul ca , doar dupa o vizita la Washington si la Bruxxeles, Basescu a schmbat complet placa, si a aceptat orice conditii de indatorare, dupa ce cu cateva zile in urma spunea ca nu avem nevoie de ei. Tare mult trebuie sa il fi avut la mana baietii astia, sau prea usor coruptibil trebuie sa fi fost. Si , nu unu fac politica, nu tin cu PSD-ul defel. E doar o observatie. E trist: pe de o parte avem emblema coruptiei, PSD, iar pe de alta PDL, care ne-a vandut cu totul bancherilor internationali si practica o politica de genocid national.
Imi place cum ai abordat problema. Adica foarte obiectiv. Nicidecum politicianeste, asa cum se obisnuieste in Romania(si probabil in toata lumea).
Eu cred ca marea problema nu e faptul ca sunt multi pensionari. Ci faptul ca lipsesc locurile de munca din Romania.
Ca in Romania avem numarul de salariati mai mic de jumate fata de acum 20 de ani. Aici e marea problema...
PS : In totalul pensiilor sunt afaugate si pensiile speciale?
www.octaraduro.wordppress.com
Bey, in loc sa apreciati desenele voi le luati in serios. :-) Nu e drept.
Trimiteți un comentariu