marți, 22 februarie 2011

“Subminarea rolului Parlamentului şi derapajul spre dictatura Executivului”

“Codul muncii, poate cea mai importantă lege a democraţiei capitaliste din România, a fost promovat prin angajarea răspunderii Guvernului, procedură ce nu permite dezbaterea şi amendarea legii”(...)

“Potrivit Constituţiei, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării şi organul suprem legislativ al poporului român. Acest text constituţional a devenit o normă de recomandare pentru Guvernul Adrian Năstase. În acest moment, asistăm la o sfidare fără precedent a rolului Legislativului, ca factor de control şi legiferare în România. (…)

Practica generalizată a ordonanţelor de urgenţă reprezintă, poate, cea mai importantă modalitate de compromitere a funcţiei legislative a Parlamentului. În 2 ani, au fost emise 416 ordonanţe de urgenţă, adică 416 legi, care ar fi trebuit să fie dezbătute aici, în Parlamentul României, au fost, practic, adoptate de Guvernul Adrian Năstase. Sustragerea de la dezbaterea parlamentară a celor mai importante legi care afectează viaţa publică şi viaţa cetăţenilor, în general. (… )

Peste 80% din actele aflate pe ordinea de zi a Camerelor sunt proiecte de lege de aprobare a unor ordonanţe sau, eventual, de ratificare a unor acorduri internaţionale. Legile adevărate sunt, de fapt, dezbătute la Palatul Victoria şi nu în Parlamentul României. Parlamentul a devenit anexa Guvernului, fiind utilizat doar ca un decor, pentru a legitima acţiunile şi practicile abuzive ale Guvernului României”.


Cine e autorul?

20 de comentarii:

zembrevis spunea...

Avem noi un parlament. După cum observ eu, acela este un hotel numit parlament şi u8nde se doarme în linişte, se joacă pe calculator iar când este vorba de a face ceva, se face un mare fâs. Boc face şi el ce poate într-o ţară unde se trăieşte clipa, o ţarăcu un trecut nerecunoscut şin fără nici un viitor.

Cosmin spunea...

Singura coloana (vertebrala sau de alt tip) publica din Romania e a lui Brancusi.
Parca zicea un filozof: "... consecventa duce la dracu.." sau oricum pe acolo.

Anonim spunea...

Boc ?

Anonim spunea...

sunt doi autori:
- primul paragraf Nastate
- de la al doilea paragraf incolo Boc

Dan Selaru spunea...

@anonim, :-) asa sunteti invatati sa spuneti?

Anonim spunea...

paragraf 1: Boc, 2003
paragraf 2&restul: Boc, Sedinta Camerei Deputatilor din 4 martie 2003
:)

AristotelCostel spunea...

prostoboc

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, nu contează!Oricum statul de drept nu mai există în România. Din vina noastră, nu a lor. Aşa că e cazul să facem noi ciocul mic. Prostia se plăteşte. Întotdeauna!

Anonim spunea...

Constitutia Romaniei

ARTICOLUL 115: Delegarea legislativa

(1) Parlamentul poate adopta o lege speciala de abilitare a Guvernului
pentru a emite ordonante în domenii care nu fac obiectul legilor organice.
(2) Legea de abilitare va stabili, în mod obligatoriu, domeniul si data
pâna la care se pot emite ordonante.



Practic in constitutie se prevede posibilitatea emiterii de OUG fara numar si fara limita de timp. (aliniat 2).

Aliniatul 2 nu prevede o limita de timp maxima in care se pot emite OUG. Lucrul asta permite abuzuri. Tot circul cu OUG a pornit de pe vremea lui Vacaroiu.

Avem o democratie in care puterea executiva prin abuzul de OUG se substituie puterii legislative. Puterea judecatoreasca nu prea am vazut sa cuteze a deranja reprezentanti ai celorlalte doua puteri si uite asa ne prefacem ca suntem democrati carevasazica.

Claudiu MINEA spunea...

Ar trebui sa mergeti cu rationamentul pana la capat si sa intrebati de ce se intampla asa ceva. De ce guvenul evita parlamentul pentru a legifera? Pentru ca e o problema care nu a aparut acum, ci fiecare guvernare s-a lovit de ea.

Dan Selaru spunea...

Pentru ca noi suntem tara urgentelor, nu a lucrurilor bine facute. Totul trebuia facut ieri. Nimic nu trebuie facut bine. Pentru ca de fiecare data Puterea crede ca tot ce au facut predecesorii e gresit si trebuie schimbat din temelii. Asa ca nu terminam nimic niciodata.

Logosfera.ro spunea...

Guvernelor ar trebui sa li se interzica prin lege elaborarea de proiecte care pot fi implementate in timpul mandatului lor.
Plan pentru construirea unei linii de centura in urmatorii 2 ani? Nu nenica, vii cu un plan de imbunatatire a infrastructurii pe 10 ani si dup-aia discutam. Desigur aici e Romanika si legea va fi ocolita cu proiecte de genul "facem linia de centura in 10 ani; hai la furat fonduri".

D'aia solutia e scoaterea statului din ecuatie. Cat mai mult posibil. Guvernul ar trebui sa aiba 2 ministere: Aparare si Justitie. Atat.

Alex Nicolin spunea...

Eu as interzice prin lege orice act politic :)

Shadow spunea...

@Claudiu

lipsa de strategie caracteristica a tuturor guvernelor.

Adauga la asta "ego-ul nemasurat" al celor ajunsi la putere care prefera sa "reinventeze roata" decat sa continue "inventarea" inceputa.

Te multumeste raspunsul?

PS. In mod clar daca ieri se numea "subminare" pt acelasi "gugustiuc" azi ceea ce face el se numeste "reforma". Ego-ul ala nemasurat.

Anonim spunea...

prudent. Inteleg ca se discuta azi in parlament o ordonanta din anul 2000. Adica dupa 11 ani. Economia nu asteapta dupa cheful sefului comisiei X din Senat sau Deputati. Cand mergi ca masina pe undrum si vezi un obstacol, iei o decizie, nu faci un dialog social ca sa vezi cum rezolvi.

Claudiu MINEA spunea...

Dan Selaru, Shadow: ok, de acord cu toate argumentele.

Dar cat dureaza sa treci o lege prin parlament in actualul sistem? 1 luna, 3 luni, 6 luni, 1 an sau 5 ani?

Daca e vorba de cateva luni, este OK. Dar cand ai nevoie de peste 6 luni, deja e o problema.

yahoo spunea...

@ anonim: ba faci un dialog social, pentru ca masurile se rasfrang asupra oamenilor, iar economia nu e mai presus de oameni. ea exista pentru oameni, nu oamenii exista pentru economie! cine decide ca "economia nu asteapta" si ca trebuie sarit din principiu peste dialogul social? cu argumentul asta, oricine poate sa decreteze dupa mintea lui ca economia are nevoie urgent ca toate companiile de stat sa fie privatizate pe un leu. sau dimpotriva, ca economia are nevoie urgent de un program urias de subventii. sau de taxe zero. nu ne permitem dialog social cand e criza, nu? etc. etc.

Anonim spunea...

Se intampla la fel, dar situatiile difera oarecum:
-Nastase avea mania controlului, de aia legifera din Palatul Victoria (cine nu isi aduce aminte, PNL+PD aveau sub 20% in Parlament, ca singura opozitie reala!)
- Boc are o majoritate de tot jegul: PDL+UDMR+UNPR, care scartie din toate incheieturile. La orice lege cat de cat mai delicata, nu se strange majoritate sa puna votul. Asa ca Boc-ul tranteste cu asumarea raspunderii, unde e o chestie binara: 0 sau 1.

Shadow spunea...

@Claudiu

Conteaza si ce trebuie sa treaca prin parlament pe post de "lege". Ca nu tot ce "viseaza sefu" devine si "legiferabil" automat. Vezi ce frumos "suna" legile si hotararile de guvern propuse dezbaterilor. Cauza intarzierii nu este atat la parlament(are si el intarzierile lui mai ales cu "vacantele") ci in alta parte, la guvernare, acolo unde legile alea sunt "intocmite".

Claudiu MINEA spunea...

Shadow: problema duratei de trecere a unei legi prin parlament nu a aparut acum.