De ceva vreme intelectualimea (intelectualitate pentru melancolici, restul pricep ce vreau să spun) naţională vrea să facă un nou partid. Subiect de interes, şi Preşedintele dă ghionturi, cu lider charismatic Monica Macovei. Sau alt simbol naţional în lupta pentru reformă.
Dacă în afară de o mână de idealişti ridicoli crede cineva că Monica Macovei trece de o jumătate de procent înseamnă că nu trăieşte în România sau a citit prea multe cărţi şi a trăit în realitate prea puţin. O bate în alegeri cu un ordin de mărime Dan Diaconescu.
De 20 de ani nu s-a înfiinţat niciun partid nou. PSD, PDL şi România Mare sunt descendentele Partidului Comunist şi Securităţii. PNL şi PNTCD sunt epavele partidelor istorice, n-a mai rămas nimic din ele, din partidele istorice. UDMR e singura apariţie proaspătă pe plan politic şi este de departe cel mai serios. Tocmai pentru că nu are un trecut moştenit. Are doar 20 de ani vechime, restul au decenii sau peste un secol. PNG ţine de Bănel Nicoliţă.
Un partid nou trebuie să aibă, în primul rând, în frunte oameni care nu au nicio legătură cu PCR şi Securitatea, nicio legătură. Iar oamenii ăia au cel mult 35 - 37 de ani. Sunt prea tineri. Tânăra generaţie de prin partide a preluat regulile celor vechi. Un partid nou trebuie să aibă reguli de funcţionare noi.
Mai mult, nici părinţii lor nu trebuie să aibă vreo legătură cu actualele partide sau cu PCR sau Securitate. Aici e o problemă de autoselecţie foarte complicată. Aproape imposibil de rezolvat.
Adică, trebuie să fie oameni simpli, care nu au avut părinţi care să profite de regimul comunist sau ei înşişi să o fi făcut. Un proces de jos în sus, nu de sus în jos.
O altă necesitate. Liderii unui nou partid trebuie să fie profesionişti. Actualul Guvern este semianalfabet, cu cât trec anii, din 89 încoace, avem din ce în ce miniştri mai prost educaţi. Şi asta nu înseamnă că un Funeriu e bun de ministru, om cu studii strălucite, ci că avem nevoie de oameni educaţi în politici publice nu în chimie. Plus o viziune ideologică despre economie, nu politicul conduce economia ci invers. Ţine la socialişti, nu e epoca. Sunt prea tineri acum cei care o să facă peste vreo 10 ani partidul de care avem nevoie.
Pe cine o să reprezinte partidul iluzoriu în cauză? Care e motivul să alegem noua opţiune, ideologia sau o promisiune simplă şi clară? O găleată bine plasată îl duce la 3 procente. Pentru că democraţia presupune un nivel de bunăstare pe care nu-l avem. Iar celelalte partide ne ţin sub nivelul de bunăstare care e necesar funcţionării democraţiei. Suntem într-un cerc vicios.
O să avem parte de un alt act politic ratat, alimentat de idealiştii de serviciu. Prea mult zgomot pentru nimic. Trebuie să se schimbe generaţiile sau criza să ia forme radicale. Iar în cazul B nu o să avem parte decât de extremişti.
Priviţi iluzia de mai jos, e genială. Dar tot iluzie.
Nations League: Olanda vs Ungaria – Batavii, mari favoriţi
Acum 39 de minute
35 de comentarii:
Cateva lucruri sunt foarte clare.
- Partidele actuale s-au compromis.
- Ceva trebuie facut pentru a capta nemultumitii pe cale de a exploda.
- Orice partid nou poate fi o speranta chiar daca vinde iluzii.
- De ce sa nu faca politicienii un partid nou care sa vanda iluzii? Doar cu asta s-au ocupat de douazeci de ani.
Cine sa-l faca? Daca-l fac cei care cred intr-o politica morala ii desfinteza pe actualii politiceni.
Atunci e firesc ca ei sa incerce sa ia startul si "fata" unui fenomen care se va produce inevitabil.
S-au dat ei anticomunisti, reformatori, de ce nu s-ar da "Alba ca Zapada"?
:-) Cam asa. Dar il prefer pe Diaconescu, omul bate campii serios, daca se poate spune asa, si se poate. :-)
Oare ce au cu Basescu si Partidul de Doi Lei oamenii astia care vor sa faca partidul cel nou? N-au votat ei cu doua maini Basescu in 2009 (si nu glumesc cand zic cu doua maini)? N-au votat ei cu doua maini alianta DA in 2004? Pai ce oameni sint astia daca-l lasa pe liderul carismatic de izbeliste tocmai acum cand se bate ca un leu cu coruptia? Ce vor ei sa le mai demonstreze Traian? Il da pe Boc cu capul de toti peretii amenintandu-l cu mazilirea, ii face freza buldogului in fiecare zi, ameninta partidul cu divortul la fiecare 7 zile, pe Udrea nu o cearta ca are si el o slabiciune, ca tot omu, nu? Ce aberatie este asta cu Noul Partid? Pai ala vechi ce are? E blestemat oare, pentru ca a fost furat de la Roman? Nu-i problema, poate fi descantat cu flacara violet. Ce au oamenii astia? Le e frica de USL? Probabil ca da. Si de aia vor sa faca arunce o oarecare provocare sortii. Daca DA-ul cel nou a mers in 2004 de ce sa nu mearga si partidul cel nou in 2012? De fapt ce fac oamenii astia nu mai tine de politica ci de parapsihologie. Degeaba incearca Agilica sa-i rezoneze. Ei o tot tin cu personaje din povesti. Romanilor le mai lipsea sa voteze cu alba ca zapada ca sa intre cu totul in Europa.
Sau ca sa iesim.
Cel mai usor e sa stai pe margine si sa critici. :)
Cel mai greu e sa fii realist. :-)
"Pentru că democraţia presupune un nivel de bunăstare pe care nu-l avem. Iar celelalte partide ne ţin sub nivelul de bunăstare care e necesar funcţionării democraţiei."
Subscriu. De fapt sunt de acord cu tot articolul (Macovei n-ar avea nici o sansa), mai putin cu ideea ca economicul trebuie sa conduca politicul. Dimpotriva, eu cred ca asa se inampla acum in realitate, si nu este normal.
Pe de alta parte, este la fel de anormal si greu de digerat tot ce s-a intamplat in general pe scena economica de la noi, indiferent de culoarea politica a vreunui guvern sau altul. Nu ni se permite sa fim altceva decat o piata de desfacere. Nu avem nici o sansa. Imi amintesc ca vorbeam cu cineva acum cativa ani despre sectorul productiei de carne. Cineva-ul era persoana importanta in top 5 national in segmentul sau. De ce nu va uniti, voi producatorii impotriva hypermarketurilor, l-am intrebat, pt ca nu va platesc decat atat cat sa nu dati faliment, iar pe de alta parte preturile la raft sunt extrem de mari (un litru de lapte spre ex. in Cehia costa cca. 1.1 RON ecivalent). Raspunsul pe care l-am primit a fost: am incercat, sunt mult prea puternici. Deci, de la top 5 national (si retineti ca top 5 poate sa insemen 1-5), un astfel de raspuns ma pune pe ganduri in a sta in tara sau a pleca din tara. Nu pentru mine. Pentru copii mei.
domnule selaru, legat de partidul asta nou, eu nu inteleg... de ce il leaga toata lumea automat de monica macovei? si de ce ii acorda toata lumea un cec in alb doamnei macovei? care, totusi, este membru intr-un partid cu multe multe bube in cap si s-a plimbat prin toata tara in campania prezidentiala de mana cu un candidat cu multe multe multe bube in cap...
scuzati limbajul plastic
Situatia clasei politice incompetente si solutia partidului proaspat nu sunt noi. Si Germania se afla intr-o situatie similara in anii '30 - macinata de criza si de lupte politice interminabile. Pana la urma l-au ales cancelar pe presedintele unui partid nou - baiat tanar, bun orator, cu mustata sub nas si freza pe-o parte. Restul e istorie ...
Dar romanii sunt romani, iar germanii sunt germani, iar in cazul nostru partidul nu s-ar numi NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei), ci mai degraba PESAR (Partidul Euro-Socialist al Asistatilor din Romania). Tot ce-i mai trebuie e un lider potrivit, dar s-ar gasi destui candidati, iar membri - cacalau :)
Dedicatie speciala: Promisiunile partidului inexistent
Poate aveti dreptate, poate nu.
Concret, ce propuneti? Sa ne resemnam si sa-i votam pe actualii? Vi se pare preferabil?
Felicitari, vad ca va chinuiti din greu sa ridiculizati orice initiativa idealista si orice raza de speranta.
Varsam lacrimi de crocodil cand vine vorba de actualele partide politice, iar cand se pune problema infiintarii altora...
Nici obiectele mai grele decat aerul nu puteau zbura (cum tot spune Flavian).
Incercati sa fiti mai optimisti si poate ca daca v-ati implica intr-un astfel de demers ar avea si mai multe sanse. Daca veti sta pe margine si doar veti critica, vom vota pe Ponta pana cand va avea varsta actuala a lui Iliescu.
Iata o astfel de initiativa ridicola: Partidul Radical Reformator
Hehe, pai eu propuneam sa nu-i mai votam pe nici unii. Sau cum zicea un comentariu excelent al lui alexoi.. votul sa-l acordăm individual şi anonim, în intimitatea conştiinţei... iar partea bună e că n-avem nevoie de majoritate ca să cîştigăm alegerile astea... :)
exemplu de partid nou, si care a avut succes (cat a existat): PLD.
si, in final, daca incercam si un partid nou, ce avem de pierdut??? in cel mai rau caz, o sa fie la fel de ticalosi ca astia care-s acum, deci n-am pierdut nimic.
Dracu
Anonim1 - nu e nici o ridiculizare. Ce ti se pare injust din propunerile respectice ? Sa inteleg ca tu vrei sa pastrezi monopolul BNR si bataia de joc a sistemului financiar-bancar ? Sau ca vrei sa continui schema piramidala a pensiilor ? Vrei sa jumulesti oamenii in continuare de impozite ?
Anonim2 - Ce avem de pierdut daca ne incapatanam sa "imbunatatim" vechiul model expirat si muribund ? Inca vreo 10-20 de ani... :)
Baieti, problema incepe cam prin anii 84, cand 7000 de ofiteri de incredere ai KGB-ului au depus prin Elvetia intai 148 de mld, apoi 400, apoi 600, culminand cu 89 cand au depus 1,2 trilioane de dolari. De ce credeti ca a cazut imperiul sovietic, credeti ca a venit asa din senin, ca nu se astepta nimeni?
Ei bine, banii respectivi misca acum intreaga economie din EST. Chiar credeti ca cei de aici chiar au habar DE CE castiga o firma o anumita licitatie si DE CE alta dispare subit?
E un "sistem de valori" complet busit ce genereaza anumite varfuri, ce favorizeaza aparitia anumitor persoane la un moment dat. Atat. "Pentru ca toate acestea trebuiau sa poarte un nume" li s-a spus pe rand: Iliescu, Basescu, Obama samd.
Problema nu e deloc la oameni, "la firul ierbii" (sau in economie), ci mai sus.
Alex: "Tot ce-i mai trebuie e un lider potrivit, dar s-ar gasi destui candidati, iar membri - cacalau"
Daca ii pui sa plateasca o cotizatie de 10 milioane pe luna din buzunarul propriu nu mai ramane nimeni.
Asta e singura conditie ce trebuie pusa. E suficient.
"Pe cine o să reprezinte partidul iluzoriu în cauză?"- pe aia in a carei sfera de influenta a intrat Romania in 2009. Acum au o problema- sunt la timona prin reprezentanti cu 10% incredere- si trebuie sa o rezolve.
As vrea sa fiu asa de increzator ca tine in sansele unei constructii "noi" (cu Monica Macovei... ). Dar ma tem ca va TREBUI sa reusasca. Si cine se va putea impotrivi?..
@John Galt
Mi se pare o conditie periculoasa cea cu 10 mil/luna. Daca membrii, in loc sa arbeiten ca sa o plateasca o sa se apuce de rauben :)
Defapt asistatii, daca nu li s-ar da, ar incerca sa ia si singuri. Din pacate, constitutia Romanikii nu contine un "al 2-lea amendament" :(
Pana nu se baga, nu merge ;)
@ Flavian, sunt Anonimul 1.
Nu propun sa continuam cu actualul sistem.Daca aveti timp va rog sa studiati sistemul bancar din perioada interbelica si veti vedea ca se poate si fara controlul absolut al Bancii Centrale.
Uite aici un exemplu ca se poate:Avocatul care i-a scăpat pe ţărani de cămătari, astfel de exemple au tot existat in perioada interbelica. Daca reinfiintarea bancilor populare ar fi posibila si azi, oamenii ar avea si alte variante pentru imprumuturi.
Si va rog sa tratati cu mare seriozitate aparitia de noi formatiuni politice, eu unul nu vad o lata varianta, pe termen scurt, pentru ca pe termen lung trebuie sa recunosc ca agreez si varianta lui Flavian.
Pai evident.
Greseala pe care o fac toti e ca pleaca de la premiza FURTULUI si MINCIUNII ca e normal ca sa ii storci pe oameni de bani insa nu direct, pe fata, ci asa.. in numele binelui comun adica PRIN BUGET.
Sa vad eu ce partid ar mai avea bani daca garantiile de stat ar fi ZERO.
(garantii de stat ce oricum sunt zero, insa deh - pana se prinde rumanul ca ABSOLUT TOT ce e nevandut apartine DOAR LUI si nu statului, mai trebuie sa treaca ceva timp)
Drepturile de proprietate (alea care sunt moft) - acolo e principala discutie.
Dom`le, a venit timpul sa avem si noi partidul homosexualilor, partidul piticilor porno si partidul clarvazatoarele. Sa aiba omu` de unde alege. Unitate prin diversitate! :))
”Un partid nou trebuie să aibă, în primul rând, în frunte oameni care nu au nicio legătură cu PCR şi Securitatea, nicio legătură. Iar oamenii ăia au cel mult 35 - 37 de ani. Sunt prea tineri. Tânăra generaţie de prin partide a preluat regulile celor vechi. Un partid nou trebuie să aibă reguli de funcţionare noi.
Mai mult, nici părinţii lor nu trebuie să aibă vreo legătură cu actualele partide sau cu PCR sau Securitate.”
sunt eligibil :) NU MA INTERESEAZA :)
ATACUL 9/11 PREGATIT LA BUCURESTI SI TRIPOLI..... TRIUNGHIUL BASESCU BEN LADEN GADDAFI.
Pe langa arabii ramasi in servicile secrete de pe timpul lui Ceausescu Basescu a creiat in cadrul SIE o adevarata filiera araba, Ei reprezinta armata secreta a presedintelui intrbuintate in lumea araba si legatura sa cu organizatiile teroriste.
Aparatura de securitate a lui Gaddafi este intesata de specialisti provenind din aceasta de securisti romani de origine araba, ei conduc in aceste zile represiunea
sangeroasa din Libia. Atentia presei internationale se indreapta spre aceasta filiera. Serviciile occidentale fac descoperiri zilnice . Una din cele mai senzationale reprezinta faptul ca o echipa de rezerva a atacului de la 9/ 11 a fost pregatita in Libia si Romania avand sprijinul logistic al serviciilor romanesti si libiene. Acest unghi nou al relatilor Basescu cu terorismul international specific Ben Laden, poate insemna sfarsitul regimului Basescu. Echipa de teroristi a fost pregatita in Romania in timp ce Libia a asigurat scolile de pilotaj pentru atacul de la New York.
O echipa FBI condusa de doi directori se afla de ieri la Bucuresti.
AGENTII LUI BASESCU IN LIBIA !
CNN : IN VARFUL APARATULUI DE SECURITATE GADAFII SUNT FOSTI
AGENTI KGB SI AGENTI AI SERVICIULUI EXTERN ROMAN.
Articol complect ROBERT DEVA BLOG Special for Nipon PRESS
http://devanewyork.blogspot.com/
@Ovidiu: Ce te-ar putea impiedica sa votezi ce ai votat pana acum? Ar fi chiar normal sa votezi ce ai votat pana acum :) Nu-mi spune ca din 90 pana acum cei pe care i-ai votat deja s-au schimbat atat de mult in rau incat sa te impiedice sa mai votezi cu ei :)
Salut :)
Super comentatori ai Dane :)
@anonim esti prost!
"Tampitul de a postat comentariul nici macar nu stie ca traim intr-o lume in care orice se poate sti in cateva minute:
1. CNN-ul nu a publicat nici o stire in acest gen.
2. ambasada SUA la bucuresti nu stie nimic de agentii FBI.
3. cu luicruri de acest gen nu se ocupa FBI-ul ci NSA-ul.
Punct si de la capat. Omul vrea sa-si faca trafic la tampeniile lui.
Astea sunt ultimele stiri publicate de CNN legate de Basescu
http://edition.cnn.com/search/?query=Basescu&intl=true&sortBy=date
"Anonimul" dilimandros e Robert Horvath. Ala de-l calareste blestemul poneiului roz.
(Sint unul din cei doi directori FBI, s-ar putea chiar amindoi, sositi ieri, in travesti, la Bucuresti. Nu ma catati dupe IP, ca scriu prin proxy de pe un server reptilian din Papua Noua Gainacee.)
Mi se pare mie sau sunteti un pic superficiali? Toate caracteristicile acelui nou partid de care vorbiti sunt intrunite deja de un partid care exista in acest moment in Romania; se numeste Forta Civica. Adeziunile se pot descarca pe internet :)
Recunosc ca m-a amuzat site-ul Forta Civica cica partid de centru dreapta. Si dupa aia am arunca o privire pe programul lor ... Exact tampeniile standard care ar trebui sa le evite un partid serios dar suna foarte nationalist populist cand le citesti
@ Radu Ionescu
Niste exemple de "tampenii standard" ne oferiti? :)
@costel serios? credeam ca sunt vizibile.
Pe langa demagogia ieftina, populista, fara nimic concret, hai sa mentionez cateva. Rezumat: o sa facem o sa dregem industrie agricultura sanatate educatie yada yada yada ... Elvetia scrie pe noi.
Economia planificata central ocupa loc proeminent in programul respectiv de centru dreapta, programe nationale peste programe nationale pentru tot felul de chestii, deduceri fiscale fara numar fara numar si tot felul de avantaje si incurajari (ce inseamna asta?) pentru investitori sa vina sa construiasca glorioasa industrie de inalta tehnica si producivite a romaniei (concret de ce ar veni mai mult ca acum, doar ca decide guvernul central ca romania tre sa aiba domne' industrie high tech?). Se stimuleaza tot si toate de catre statul atotstiitor.
Nu se mentioneaza in nici un fel concret sistemul de taxare, de unde vin aceste deduceri si stimulente fiscaale, doar impozit progresiv pentru salarii peste 1000 de euro, fara nici o explicatie.
Gargara ieftina de inovati si tehnologii de ultimul domeniu.
Locuinte construiete de stat (foarte de dreapta).
Pensie minima = salariu minim si citez "Protectie sociala permanenta pentru persoanele a caror venituri nu pot acoperi cheltuielile minime necesare" - aici o dati de-a dreptul in libertarianism. Da bani de unde? Din deduceri fiscale? De la zana maseluta?
"Interzicerea si combaterea fenomenului cersetoriei prin toate mijloacele" - mult noroc
"Interzicerea unor ziare si reviste cu caracter decadent evident " - cine decide asta, comisia nationala de cenzura?
"Dezvoltarea industriei militare pentru acoperirea necesarului la intern si extern" - asta cu extern e tare.
Nu zic ca nu sunt si unele chestii care au sens dar sunt innecate intro combinatie de crestinism nationalist moralist si socialism ieftin cu o aroma de planificare centrala a economiei, programul este pur si simplu penibil. Ar mai fi multe de discutat dar nu are rost, pierdere de vreme.
@ Radu Ionescu
Din cate observ, ce e bun e tratat de dumneavoastra cu neincredere, ce e teoretic gresit e considerat de neiertat. Poate ca exista si erori teoretice in acest program dar poate ca se fac si eforturi de corectare. Cine stie? :)
Din pacate, esenta programului este gresita, asa ca eforturile de cosmetizare nu vor avea mare efect. Esenta este doctrina de dirijare centrala a economiei pe principii nationaliste gen tara are nevoie de x y z si guvernul binevoitor va face un program national. Chestia asta au zis-o si comunistii si toate partidele curente. De fapt o mare parte din programul ala seamana cu ce zic pesedei si pedelei. Si Udrea vrea Program National pe turism.
Si toate astea fara nimic concret si fara o explicatie fundamentala - de unde bani? Pana acum Romania a tocat efectiv toata bogatia creata in ultima suta de ani, si are si datorii pe deasupra. Orice program trebuie sa aiba la baza - de unde bani. Si chiar daca se confisca averi si se reduce evaziune, nu o sa fie peste noapte si nu o sa fie suficient.
Poate am fost cam dur dar chestii de genu asistenta pentru toti si deduceri fiscale cat cuprinde sunt la nivelul conului Leonida. Majoritatea elementelor din programul ala le-am tot auzit, doar ca cei de pe acel site spun ca ei o sa fie cinstiti fata de restul, dar ca discurs sunt identici. Nu va fi suficienta cinste si populism, mai trebuie ceva.
Undeva ziceau de reducere birocratiei cu 30% sau asa ceva. Cifra scoasa din burta de ce nu 32%? Ca nu e rotund si noi avem 10 degete? Eu as vrea sa zica o sa reducem birocratie cat de mult se poate, cat e nevoie pana cand, de exemplu, romania intra in top 16 (uite ca stiu si eu sa scot cifre din burta) la libertate economica. In rest mult succes.
@ Radu Ionescu
Ei, daca sunteti mai concret, atunci sa continuam :)
Desi nu sunt adeptul economiei centralizate, am vazut cam ce poate sa creeze, cred ca in situatia actuala a Romaniei relansarea economica nu poate veni decat prin investitii care sa aiba nu numai incurajarea politica si administativa, dar si financiara. Guvernul poate si chiar trebuie sa fie principalul motor al relansarii (nu ca as tine cu madam Udrea). Cu o birocratie redusa cu 30%. Nu se pot da chiar cifre exacte, mai ales de catre un partid care nu are acces decat la statisticile oficiale. Poate ca aceasta cifra ne duce aproape de media europeana.
De unde bani? Pai de unde se poate. Sursele de finantare ale investitiilor sunt cele care sunt. Dati un plan de afaceri convingator oamenilor cu bani de pe aceasta planeta care nu stiu acum unde sa investeasca de teama recesiunii si veti vedea ca banii vin. Dar daca noi nu suntem in stare nici pentru o centrala nucleara sa avem investitori, atunci ceva nu este in regula.
E greu de spus daca acest partid nou va avea majoritatea parlamentara si va face guvernul. Probabil ca nu. Sigur ca solutiile seamana cu cele prezentate deja in mediul politic. Nu sunt multi Vulcanesti in Romania la ora asta, ca tot il pomeneste domnul Plesu, sa aiba 14 solutii la aceeasi problema economica. Sau poate sunt dar sunt ocupati. Important este ca de 20 de ani idei bune, cum au fost ale lui Isarescu, nu au fost aplicate pentru ca ar fi avut un cost politic prea ridicat. Nimeni nu a dorit sa isi riste scaunul pentru binele general.
De 20 de ani nu s-a infiintat nici un partid nou pe ca nu era in interesul nimanui care are o cat de mica voce in politica azi. Iarasi, considerarea ca "trecutul mostenit" este un balast - o prostie repetata ca o mantra.
In realitate foarte multe avansuri tehnologice, ideologice si de mentalitate au fost facute in secolul 19 - inceputul sec. XX, astazi constatam un regres fata de efervescenta revolutionara in idei stralucite ale savantilor si ganditorilor acelor vremuri.
Savantii din zilele noastre, oricat de geniali ar fi, sunt aliniati politic sau ideologic, nu poti sa-i scoti din discursul de carpa platita. Poti sa creezi un partid nou cu idei vechi, dar nu invechite. Actualmente sunt vehiculate asa-zise idei noi, care sunt un ambalaj de o poleiala proasta al unor idei extrem de vechi si totalitare, mascate drept progresism. Toate aceste "noutati" care-i fac pe fazani sa pice-n cur de uimire sunt niste tampenii colosale si expirate. Uitati-va in secolul 19 si veti vedea idei noi, care au trecut fie nebagate in seama, fie deturnate ori ciuntite iremediabil. A retrai in atmosfera geniilor care le-au expus inseamna a respira o gura de aer proaspat in contextul prafuit al embaticurilor de epigoni de azi.
Trimiteți un comentariu