sâmbătă, 12 martie 2011

Muncă sau eficienţă economică

Nu munca ne va aduce bunăstare, ci folosirea muncii în vederea obţinerii profitului. Dacă munca ne-ar aduce bunăstare ar fi foarte simplu. Jumătate din populaţie ar săpa şanţuri iar cealaltă jumătate le-ar astupa. Am rezolva din prima toate problemele economiei româneşti, şi şomajul, şi creşterea PIB-ului, şi deficitul, totul ar fi minunat. Din păcate nu e aşa.

De ce românii care pleacă dincolo se descurcă bine iar aici mureau de foame? Pentru că aici munca nu le aduce nimic. În România munca nu valorează nimic. Este suprataxată şi nu mai rămâne aproape nimic pentru cei care o prestează. Noul Cod al Muncii o să conducă la un nou exod. Cei care nu muncesc nu o să muncească în continuare, cei care munceau o să plece şi mai abitir. Nemţii deja se plâng că nu mai găsesc personal calificat.

O să vină investitori? O să vină dacă o să aibă avantaje. O legislaţie stabilă, nu avem. Taxe mici, comparativ cu vecinii ale noastre sunt mari. Mână de lucru calificată, am avut. Stabilitate politică, o glumă.

Nu despre muncă trebuie vorbit ci despre eficienţă economică.

Productivitatea este o măsură a abilităţii de a crea bunuri şi servicii folosind o combinaţie de muncă, materii prime, capital, teren, cunoştiinţe într-o anumită perioadă de timp. Nivelul de productivitate al unei ţări în producţia de bunuri şi servicii ne arată eficienţa economică a unei ţări.

Când productivitatea creşte, în general creşte şi nivelul de bunăstare dar în vremuri de criză productivitatea creşte fără a conduce la creşterea bunăstării. Scade numărul de locuri de muncă şi afacerile devin mai eficiente. Resursele sunt alocate mai bine.

A privi creşterea productivităţii doar prin creşterea numărului de ore muncă este o viziune economică de dinaintea Revoluţiei Industriale. Folosirea tehnologiei moderne, deci capitalul, poate să conducă la creşterea productivităţii într-un mod exploziv.

La aceşti doi factori, capitalul şi munca, se mai adaugă nivelul de inovaţie, priceperea managerială şi norocul. Zilele acestea atât de triste pentru Japonia ne arată că norocul este un factor important.

Cea mai bună măsură a productivităţii muncii este cantitatea de bunuri şi servicii produse într-o oră de muncă. Un mod de a creşte productivitatea la nivel naţional este creşterea abilităţilor profesionale ale "oamenilor muncii" prin cursuri profesionale şi educaţie continuă şi mai ales printr-un învăţământ de calitate. Şi faptul că după 1989 prăbuşirea calităţii sistemului de învăţământ a condus în prezent la lipsa specialiştilor este evidentă.

O altă problemă este existenţa capabilităţilor forţei de muncă adaptate la afacerile existente. Viitorilor disponibilizaţi din minele din Valea Jiului li se propune recalificarea ca frizeri sau cofetari. Absurd.

Atâta vreme cât nu am fost în UE managementul după ureche a funcţionat, acum când suntem pe o piaţă concurenţială "managerii" noştri şi-au dovedit lipsa de eficienţă. Laptele nostru e mai scump decât laptele lor, carnea noastră e mai scumpă decât carnea lor.

Folosirea inovaţiei, investiţiile în cercetare în economia românească sunt sublime dar lipsesc cu desăvârşire. Cele câteva firme, mai ales IT, care au folosit inteligenţa au avut succes. Mult prea puţin.

Şi ultimul factor, investiţiile. Cât capital este investit pentru fiecare oră de muncă prestată? Şi aici este vorba despre investiţiile productive nu despre construcţia de mall-uri sau investiţiile speculative. Care este investiţia în agricultură la hectar? Infimă. De asta avem terenuri pârloagă, nu pentru că Moş Vasile nu munceşte.

Lazărul lui Botiş nu o să se ridice să muncească în România. Poate în altă ţară. Cât timp o să se vorbească despre muncă şi nu despre eficienţă economică suntem pe un drum greşit. Inovaţie, management, investiţii productive, muncitori calificaţi şi muncă eficientă. Plus noroc.

30 de comentarii:

Anonim spunea...

De ce nu spui nimic de caracterul nostru lenes, specific latinilor? Daca ai aduce japonezi sau nemti aici ar face minuni, in ciuda supraimpozitarii si a sistemului politic.

Deceneu spunea...

Conducatorii vorbesc despre munca, doar nu o sa vorbeasca despre calitatea managementului care determina rentabilitatea muncii.

Daca de rezultatele muncii profita "baietii destepti", nu are sens sa muncesti.
Caracterul "lenes" al romanilor nu exista, dar exista ticalosie cat cuprinde.
Romanii nu sunt acuzati in occident ca sunt lenesi, sunt acuzati ca sunt hoti.
Daca aduci japonezi sau nemti in Romania vor fi determinati sa dea spaga si sa simuleze ca muncesc, pentru ca veniturile lor nu sunt corelate cu rezultatul muncii.

Dan Selaru spunea...

Nu exista un neam lenes cum nu exista un neam harnic. Exista oameni lenesi si oameni harnici. Generaliyarile sunt paguboase.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
nedormitul spunea...

uite un punct de vedere cu care sînt 100% de acord.

Marian spunea...

Felicitari!!! Zic si eu ca intr-o reclama cam stupida: Gindim la fel!

Anonim spunea...

Deci ciobanul e de vina ca oaia nu e fericita?
Ce au facut minerii disponibilizati cu 12-20 de salarii anticipate? Se strangeau 10 si faceau un curs de.. orice. I-au baut. De vina e guvernul?
Da. E vinovat pentru ca le-a dat banii. Daca sunt oi trebuie tratate ca atare.

Dan Selaru spunea...

Decat sa le dea 15 salarii mai bine ii punea sa faca un curs de recalificare. Si incearca tu sa pornesti o afacere productiva cu 30000 de lei. Si fara nicio pregatire manageriala.

Cat costa un tractor second hand?

z3r0 spunea...

Interesant articol.... fain site ;)

casandra spunea...

Buna seara, Dan.
Cam rar mai postezi ceva. Astazi sunt de acord cu tine. Unde naiba sunt investitiile productive, unde inovatia pe produs, inovatia tehnologica, eficienta manageriala? Degeaba batem vita cu biciul, daca nu-i dam nici mancare, nici adapost si nici nu o punem sa traga un car, ci o stanca. De 20 de ani munca este subremunerata cu speranta ca se formeaza un capital national productiv. Unde este? Poate ne spune ceva Vass si despre cele 80.000 de conturi din strainatate ale patriotilor nostri. Macar despre conturi sa stim ceva, daca despre afacerile sub paravan din lumea larga nu prea stim.
Despre proprietatile imobiliare in SUAale cetatenilor romani ( si doar cu cetatenie romana!) spunea Theophyle in urma cu ceva vreme ca au ajuns la 400 mil. USD.
Asa ca a venit vremea sa ne intrabam capitalistii: ce-ati facut si ce faceti, ba, cu banii?

Mi-a placut postul de astazi.

Dan Selaru spunea...

:-) M-am plictisit sa vorbesc in van. Cateodata merita.

ph spunea...

un tractor sh se vinde la noi si cu 30k ron, dar unul acceptabil ar fi cel putin 45k (10k eur). adica ar trebui sa se asocieze 2 mineri. tot lucreaza ei in echipa de zeci de ani...
sunt convins ca nu-ti trebuie pregatire manageriala pentru asta. doar chef de munca. dar e mai usor sa bei banii si sa astepti revenirea partidului unic, sa-ti spuna altcineva cand si ce sa mananci, cat copii sa faci, ce carte sa citesti, unde si ce sa lucrezi..

mi-a venit o idee! nu poate oprescu sa faca o intelegre cu chinezii, ca tot e acolo? ei sa vina sa ne faca autostrazi si noi le dam niste sclavi de-astia care nu vor decat sa li se spuna ce au de facut.

Andrei spunea...

Nu sunt 100% de acord cu partea cu investitiile. Investitia in zadar este la fel de usoara (poate chiar mai usoara) ca munca in zadar.

Oricum, e placut sa vezi asemenea postari in conditiile in care inca se mai crede ca resursele minerale sunt suficiente pentru a iesi din criza.

John Galt spunea...

Ai uitat sa zici de educatie..

:D

Dan Selaru spunea...

Am zis de 2 ori :-).

Anonim spunea...

prudent. Dan, deci ultrasimplificand: sa pastram codul muncii existent care permitea angajatului (mai ales la stat) sa stea degeaba fara probleme. Sa mentinem minerit in Vaea Jiului desi activitatea este nerentabila din 1960. Asta ai spus?

Dan Selaru spunea...

Nu, nu asta am spus. Am spus ca nu foloseste la nimic. Dar, ca de obicei, avem un subiect de discutie pe post de reforma.

De 2 ani de zile tot reformam, ba ici, ba colo. Rezultatele se vad. Nule.

In 2 luni deja am facut inflatia pe jumatate de an. Ultimul trimestru a fost mai prost ca trimestrul iv din 2009. Somajul nu scade.

Cresc exporturile, un fapt bun, singurul. Dar exporturile sunt prea mici.

Iar despre minerit uita-te in Polonia, aia cum au reusit?

Alexandru spunea...

Eu mă intreb de ce ne focalizam doar pe munca / productie si uitam componentele esentiale ale procesului: marketingul si vanzarea? Producția genereaza costuri. Marketingul le tine sub control in raport cu piata. Vanzarea genereaza profit. In absenta unei vanzari eficiente degeaba vorbim despre creșteri salariale. Banii de salarii nu vin de la patroni. Vin de la clienti. M-ar interesa parerea ta despre asta.

Dan Selaru spunea...

As zice, din proprie experienta, ca sa produci e relativ usor, sa vinzi e mult mai greu.

Deceneu spunea...

Producția genereaza costuri. Marketingul le tine sub control in raport cu piata. Vanzarea genereaza profit.

Din ce ar face marketingul profit daca nu ar avea ce vinde?
Marketingul este doar o faza a productiei, respectiv faza finala. Sigur acolo se vad rezultatele dar asta nu inseamna ca sunt efectul exclusiv al marketingului.
Daca ai produse de slaba calitate cu costuri mari nu poate marketingul sa le impuna pe piata oricat s-ar stradui. Ce face le vinde sub costuri, sau le vind cu un pret mai bun decat cele de buna calitate?

John Galt spunea...

Dan, cand vorbesti de educatie, daca nu zici de 3 ori nu te intelege nimeni.

:)

Dan Selaru spunea...

Sunt trei feluri de educatie, cea generala, sa intelegi ce se intampla, cea specifica, sa-ti faci jobul si mentalitatea, care se educa in generatii.

John Galt spunea...

Stiu, asa zicea si Lenin. Si Ceausescu. :)

Acum serios, singura problema a Romaniei e ca oamenii nu au un model moral JUST prin care sa inteleaga lumea, sa vada care sunt prioritatile in acest moment. Absolut tot ar veni dupa aceea de la sine, si economia, si educatia, si armata (*in ordinea aceasta - nu invers cum vrea Dughin, pentru ca economia e BAZA), pentru simplul fapt ca nimeni nici nu poate intelege ce vrei sa zici daca nu isi poate imagina macar IDEEA la care te referi.

La noi pana si Dreptul de Proprietate e o necunoscuta. Nu e definit corect absolut nicaieri.

Anonim spunea...

Pai, Deceneu, nu produci inainte sa incepi sa faci marketing - intai analizezi piata si te focusezi pe segmentul de piata cel mai promitator. Nu e faza finala, ci cu asta incepi. Produci ce iti cere piata, la costurile si profitul pe care ti le inghite piata, prin sistemul de distributie dorit de piata si in forma de promovare dorita de piata. Si asta se pupa cu ce zice Dan in articol - mai inainte gandesti si dupa aia muncesti.

Deceneu spunea...

@Anonim - ai dreptate. Relatia intre marketing si productie este si in sensul in care spui, cand intentionezi sa realizezi un produs nou.
Eu am avut in vedere relatia in sensul celalat, cand esti deja producator pe piata, ti-a picat un segment al pietei si trebuie sa cauti distributia pe alta piata.
Daca produsul e competitiv reuseste, "ciupeste" din pietele concurente, dar cu produse necompetitive nu are sanse.
Daca Dacia nu mai vinde la nemti va trebui sa gaseasca altvceva ca sa nu-si restranga productia.

Alexandru spunea...

Cum spuneam. Marketing si vanzari. Asta lipseste. Si nu vorbesc aici doar la nivel de companie. Cultura vanzarii, cultura marketing-ului. Educație in spiritul marketing-ului si al vanzarii. De la gradinita! La pachet cu principiile managementului eficient.
Fara sa dezvoltam abilitatea de a identifica si construi piețe pentru produsele noastre, vom munci eficient si atat. Banii ii vor lua altii.
Si, apropo de produsele noastre scumpe si proaste. Exista romani care câștiga milioane din gunoaie. Unii le aduna. Altii le sorteaza si, pe o parte dintre ele, le exporta.
Mai sunt romani care exporta materie cenusie. Trăiesc aici, gandesc pentru export. Chiar nu cunoasteti genul asta de exemple? Adica exemple care arata ca romanii pot si in Romania?
Si încă un lucru. E foarte greu sa faci bani cu "nu se poate". Societățile care se dezvolta folosesc "cum sa facem sa se poata?"

Ovidiu spunea...

Desigur că munca în zadar nu aduce bunăstare, nu cred că e cineva care să susţină asta.

Cu siguranţă însă pentru fiecare individ nemunca aduce sărăcie.

E mişto să stai la cârciumă şi să ceri să vină statul/întreprinderea/patronul/managerul să facă "economie eficientă" şi "marketing" şi alte cuvinte kul. De când cu criza economică, pe lângă politică şi fotbal ne pricepem toţi şi la macroeconomie. Nici nu e aşa complicat.

Păcat că nu ne pricepem şi la muncă.

Camil spunea...

„În România munca nu valorează nimic. Este suprataxată şi nu mai rămâne aproape nimic pentru cei care o prestează.”
e totuși cam exagerată afirmația, că tot se vorbea mai înainte de generalizări. cunosc destule cazuri de oameni care muncesc și a căror muncă valorează mai mult decât nimic în România; unii ar spune că o duc chiar bine...
în rest sunt de acord cu expunerea și argumentele cu privire eficiență, educație, management, politici coerente, susținerea R&D etc.

Pongo spunea...

Deci, tovarasi, MUNCA E O TAMPENIE.
Acum. Din pacate, ca sa traim materialistic si incomplet ca in ziua de azi, ea este o necesitate. Asta nu inseamna ca e o placere sa muncesti. Cine zice asta nu stie ce sa faca cu viata lui. Sau nu are copii, sau.... sau sau.
Iar aia cu "poporul de lenesi" o da, tare as vrea sa vad intradevar ca suntem un popor de leneshi, in jurul carora robotesc obecte ale leneviei generalizate.
Iorga spunea ca frica a facut pe germani sa inventeze armele de foc. Eu zic ca lenea. De ce mama masii sa te obosesti ani de zile sa inveti sa tragi cu arcul si sa alergi ca o gaina fara cap pe campul de lupta cand poti sa stai comod in fotoliu si sa tragi cu pusca de la "safe distance". Cam asa e cu restul materialismelor.
LENEA NE MISCA INAINTE.
Bagati la cap.
Lenea este mama (si tata) eficientei economice.
Strangi o saiba ii spui "forrrraiber!!" bagi o stampila TUV tragi o dunga cu albastru si o vinzi pe 100 euro. Sigur, procesul e mai complicat (cum observa si Dan, sa muncesti e simplu, sa vinzi e mai greu!) dar la sfarsitul lui o sa vina nenea Isarescu al momentului si o sa se minuneze ce productivitate a muncii au romanii.

B spunea...

Ce roman e prost sa munceasca cand vede ce productivitate a muncii au politicienii si baietii destepti (efort depus si venit castigat, a se vedea conturi si vile de la matusa tamara)? Problema acestora din urma e ca nu prea mai gaseste septel de fraierit..., toti vor sa acceada in primele 2 categorii...