marți, 1 martie 2011

Peste 1430 de dolari uncia de aur

Acum, când scriu, aurul a ajuns peste 1430 de dolari uncia. În termeni nominali e cel mai mare preţ, în termeni reali, ca putere de cumpărare, mai avem până la un record. Calm. Aici e evoluţia.



Pe la jumătatea lui martie o să fie o adunare la BNR cu un vorbitor de la Harvard. Care o să ne spună despre rolul băncilor centrale. Din punctul de vedere libertarian. O contradicţie de locaţie. Că din punctul ăsta de vedere trebuie desfiinţate, băncile centrale. Am de gând să vă spun cum se termină povestea asta.

41 de comentarii:

Claudiu spunea...

aur? argint !

Dan Selaru spunea...

Argint, e un metal, nu?

Anonim spunea...

34.60 USD 1oz ag

Dan Selaru spunea...

Cui îi pasă. Acum?

Pongo spunea...

Calm sa nu pierdem amanunte. Macar cu plotu' sa ramanem :-)

gogu spunea...

acu o saptamana ma tiganeam (nu eram eu de vina)ca ce si cum cu inflatia(care va deveni super)si toata lumea mai dadea cate unsut in mine;ca eu devenisem incasator!

Dan Selaru spunea...

Comentezi?

mobutu spunea...

acu' vreo saptamana era cu ~100 dolari mai putin ... dar scriem numai cand creste, nu? :)

gogu spunea...

da,comentez ,ca dupa o dupa o zi intreaga de explicatii cum ca deja preturile la haleala afara au crescut mi se rasundea ca-s nebun ,ca am luat-o pe aratura ;ca inflatie exista doar in creierii mei.

tot gogu spunea...

si de @mobutu ce sa mai zic ,ca de pupat in poponet e usor....

Dan Selaru spunea...

De ce sa scriem cand scade? :-) Mai tebuie sa vedem trendul.

De cand am scris prima oara despre argint s-a dublat pretul.

Dar mai bine scriem cand scade. Sa scriem.

Nu va trebuie aur sau argint, Tineti totul in hartii. Sunt cele mai bune.

Gogu spunea...

Dar unii ,ca sa se bage in seama fe forumuri ,desi nu-i intreaba nimeni ,zic cum zice sefu sa spuna la toti ce destepti sunt si ei !

gogu spunea...

@Dan Selaru :Acu o saptamana am expliact foarte multe pe un alt blog si nu mai vreau sa am acelesi raspunsuri tampite :cine vrea sa inteleaga cu argumente ,intelege ;cu ceilalti n-ai nici o treaba ,tre sa-i ignori,lasa-i in pace ca nu-ti ncer tie de mancare!

Gogu spunea...

Eu nu pot sa inteleg cum sustin unii ca vine deflatia cand toata lumea isi revizuieste tintele de inflatie

Tot Gogu spunea...

Da' mai bine e sa zici ca prostii ,ca ei sunt multi!

gogu spunea...

Pardon ,"e multi"!

cmusat spunea...

@ gogu - incearca sa iti organizezi mai succint ideile.
@ deflationisti - peak credit este un argument foarte elegant, demn de o lume academica interesanta si rupta de realitate. nimanui de fapt nu-i mai pasa. masa monetara e ajustata din condei, dupa cum cere nevoia. iar celor care spun ca vai - de fapt banii tipariti raman in rezerve la banci si nu ajung in economia reala - WRONG B*TCH ! bancile sunt cei mai mari cumparatori de materii prime (commodities). Si o sa platiti pe mancare si energie de-o sa iasa pe nas. Ah scuze - astea nu intra in cosul de inflatie.
@ biflationisti - nu exista conceptul. A mai fost. Se numeste inflatie. in hiperinflatie de exemplu preturile nominale la imobiliare de exemplu scad in termeni nominali. Suna .. improbabil? look it up.
@ ceilalti, cum bine spune un prieten de pe ZH - Silver Bitches !

AristotelCostel spunea...

@cmusat

Si cand se termina maniile metaliste, multi fanfani vor ramane fara... hartii. :D

AristotelCostel spunea...

Na... ca-s si eu dezorganizat, dar e prea tentanta scaparea d-lui cmusat.

"o sa platiti pe mancare si energie de-o sa iasa pe nas."

La nivel global, nefiind vorba tocmai de o economie perfect centralizata, e usor posibil, pe alocuri, sa... se prabuseasca_consumul.

Sunt tentat sa cred ca deflationistii la acel moment se raporteaza, iar maniile astea inflationiste de 3 lei sau de cel mult 3... luni sunt, pe cat de pasagere... pe atat de_delicioase. :D

cmusat spunea...

bwhaha [troll mode on] Sa se prabuseasca ce? consumul de ce? Va propun sa va prabusiti consumul de alimente o saptamana. Si apoi de aer. Pe blogul lui Flavian parca vazusem un nene care a reusit 8 minute. E loc de imbunatatit. O prabusire a consumului de mancare duce la revolutie si anarhie, cand nu mai conteaza hartiutele (am in colectie, pe langa o bancnota de 10 Pula (Botswana) si o bancnota de 100 trilioane Zimbabwe). Silver Biciz !

Anonim spunea...

Ar fi bine daca pretul aurului ar oscila intre $1400-1500 tot anul,dar fiindca domnul Bernanke de la Fed continua sa tipareasca bani pentru a salva economia in S.U.A. si increderea in dollar e in declin pretutindeni tocmai din cauza metodelor aplicate de dl. Bernanke,aurul ar putea sa ajunga si pana la $2000 uncia pana la sfirsitul anului,poate chiar mai mult.

cmusat spunea...

Mama ei de treaba - na c-am uitat si eu de la mana pan' la gura. Observase tocmai pe blogul lui AristotelCostel un post http://romanianuda.blogspot.com/2010/11/quantitative-easing-explained.html in care replica repetata obsesiv care nu poate sa nu atraga atentia este "Aren't the [a-z0-9]+ prices higher than a year ago? Yes!" urmata de "the only thing deflating, as I can see, is the fed's credibility". Si da, fara credibilitate, hartiile de bijnitz verzi nu sunt bune la toaleta. inteapa. Termenul pentru aceasta stare de fapt, cand tipi inflatie si apoi tipi deflatie se numeste "disonanta cognitiva" sau conflict interior si poate duce la complicatii (inclusiv financiare) grave.

AristotelCostel spunea...

bwhaha [troll memory erased mode on]

... 2008.

Silence, s'il vous plaît!

Terene nu se mai face! Orasele se vor extinde in longitudine, latitudine si altitudine, va trebui sa mutam Luna mai la dreapta.

Banii ie de cârtie. La fel ie si datoriile... si derivatele, inclusiv cele pe argint si aur.

In general prostii au nevoie de o povestioara beton pentru a "achiesa", mai ales de cand s-a diseminat... popular acest... verb. :)

AristotelCostel spunea...

E un desene animat instructiv, dar asta nu inseamna ca iau in seama speculatiile pe cartofi si ceapa.

Scaderea consumului nu inseamna foame.

Deflatia se manifesta in cazul produselor ale caror preturi au fost umflate pe baza creditelor.

Sper ca nu s-a ajuns sau ca se va ajunge chiar in situatia cumpararii de cartofi pe credit.

Cloace, mashine si ecscursii in lumea a troi... cam da.

Vezi, nu e nicio disonanta cognitiva, doar necunoastere specifica... "investitorilor". :D

N-am tipat inflatie, iar Dan puoate co'firma.

cmusat spunea...

In conditiile in care cosul de consum e pentru majoritatea aia proasta (vezi ultimul post de la deflationistii aia de theautomaticearth) in special format din ... mancare si facturi la utilitati, ba da, inseamna foame. Cloacele e bune, dar e istorie. Si aurul e, dar mai lunga. Si desi sunt sigur ca acum o sa-mi iau multe rosii si oua, pana si cei care au luat cloaca in 2008 pe credit de 30 de ani s-ar putea sa iasa mai castigati decat cei cu banii la ciorap care acum se felicita. Am mii (si nu glumesc) de bancnote albastre cu balcescu din 1966 si de 5000 lei din razboi. Ce crezi ca se intampla cu "banii" tai daca se schimba regimul. Crezi ca niste noi legionari sunt asa de improbabili? crezi ca nu mai sunt tensiuni? sau extremism? p.s. discutia asta e mai savuroasa la o bere.

AristotelCostel spunea...

@cmusat

Buna argumentatie!

Esti cam primul clocar apocaliptic pe care l-am intalnit.

... o fi de la radiatii.

cmusat spunea...

@AC - gresit din ambele parti. Tu sa fii sanatos si neiradiat! (c-o sa uiti sa platesti chiria si cartonul se uda) [sign out]

AristotelCostel spunea...

Si pentru ca ne(m)-am lamurit cu argumentatiile taberei siesi-adverse, trupa aur/argint vinde acum pe varf sau strange asemeni unui clocar demn de toata mila pentru experienta din 2008?

Harabii stradali spun lucruri traznite, gen... dimocrasi. Cam cati francezi, germani sau... australieni striga dupa... ghaddafi? :)

De ce s-ar tranzactiona fiuciăre pe commodities și de ce prețurile de tranzacționare și-ar găsi suport în mintea unui clocar apocaliptic, dacă vine schimbarea globală di rigim? Livrările se vor face oricum... tocmai pentru că biznismenii ie de cuvânt. În același context, cretinacii vor fi iertați.

Ca fapt fani, aurul e la patra încercare de când se dă cu capu' în zona de rezistență care pune pe jar tabăra hiperinflaționiștilor?

2000 e o țintă bună, 5000 ar fi mai OK, dar eu zic să vă gândiți mai profund la... 10 k. :D

cmusat spunea...

Mno vad ca stii treburi din astea cu triple top. poate mai stii ca toate triple top-urile sunt in cele din urma depasite. wink wink acum suntem peste. dar lasand analiza tehnica la o parte, ca-i manipulare mai ieftina decat media, mi se pare mie sau tu strigi cat te tin plamanii sa vanda toata lumea tot ce are .. de vreo 3 ani incoace? tineti banii la saltea copilasi, si vedeti sa nu faceti in pat noaptea. Ah si.. daca ai ceva de vanzare la preturile de 'varf' de azi sunt bucuros sa te scap de povara. Mi-e foarte neclar cum default-urile generalizate ce vor urma pe multe platforme de tranzactionare (ptiu drace ce erezie), asupra carora vad ca suntem de acord, iti ajuta argumentul. Crezi ca lumea se va inghesui sa cumpere dolari pentru a se asigura? Sau poate lei? sau lalele? mai degraba zambile sa aiba ce infige in branza.

AristotelCostel spunea...

De ce anume tip cat ma tin plamanii?

Sunt chiar distant si... rece.

Entuziasmarea asta pe fiecare crestere a speculativa a hartiilor fara acoperire, in baza a doua trei "ghiule" nu mi se pare sanatoasa.

Cred ca fiecarui top ii corespunde un articol hiperinflationist "pe-aicisa".

Nici cloacele nu meritau a fi vandute, nici actiunile enron, nici parascoveniile de la baza dot.com bubble.

Mergeti cu turma, in loc sa cautati o nisa pe termen lung.

cmusat spunea...

Sunt curios cati se gandeau la argint in 2008. Pe vremea aia nici macar nisa nu era :)

AristotelCostel spunea...

mai importanta mi se pare alegerea momentului iesirii. Daca intri in piata ghiulelor pe principiul ca l-ai prins pe dUMNEZEU de_degetu' mic, cu o secunda inainte de lansarea-n spatiu, fazan fript scrie pe tine.

cmusat spunea...

daca cumparat un obiect X, oricare ar fi el, ca sa faci specula, da, e foarte important, trebuie ales momentul bine, cu platit ghicitoare, advisori si alte solutii asijderea. Daca l-ai luat ca sa dormi linistit, nu, nu trebuie. Trebuie doar sa stii cand sa pui popcornul la facut. restul e amuzament.

mobutu spunea...

pe motivația asta s-au bazat zeci de mii de clocari creditați 2007-2008 pe varf de bula ... e drept ca amu' pot sta linistiti cu popcornu pe un couch luat cu credit de consum ;)

ei n-au speculat, au luat "ca sa doarma linistiti".
acum, post bula, cred ca fazanii respectivi sunt extrem de linistiti, lol :)

cmusat spunea...

Cand faci un credit cred ca nu poti sa stai asa linistit. Eu cel putin mi m-am simtit deloc in apele mele cat am fost vandut bancilor. Iegzista asadar diferente. Asta ca sa trec cu vederea faptul ca sunt niste diferente mai generale intre pietele metalelor acum si imobiliarele de acum 4 ani - intreaba-ti cunoscutii - cati stiau tot ce misca de imobiliare acum 3 ani si cati stiu acum despre metale. Bubble = participarea maselor si prostirea fraierilor. Cata vreme fondurile de pensii nu cumpara aur n-as zice ca s-a stricat jucaria.

alex@formidabilii.org spunea...

"Daca intri in piata ghiulelor pe principiul ca l-ai prins pe dUMNEZEU de_degetu' mic, cu o secunda inainte de lansarea-n spatiu, fazan fript scrie pe tine. "

AC...de data asta sunt alaturi de tine. :)

Flavian spunea...

Ce-a uitat cmusat sa va zica este ca si cloacele se vor scumpi in momentul respectiv.

Ce-i drept, atunci nu va mai socoti nimeni cate trilioane de marci weimar.. pardon, euro.. face o cloaca, ci cam cate grame de aur ori saci cu cartofi... ;)

Flavian spunea...

>Sunt curios cati se gandeau la argint in 2008. Pe vremea aia nici macar nisa nu era :)

Asta se pune ? Silver Bitches ! :)

AristotelCostel spunea...

... se pune... flavian, doua saptamani mai tarziu petrolul avea sa se faca... praf.

Si cmusat ne-a spus de cloace.

... mai spuneti... de berbeci e plina... planeta.

Anonim spunea...

hai sa va zic de ce se scumpesc toate: combustibilul, alimentele, si restul; de aia, pt ca e inflatie mondiala. de aia, na', ca sa stiti.
sau, ca sa fiu mai explicit pentru cine n-a inteles, nu se scumpeste nimic, doar noi devenim mai saraci.
sigur aici poate incepe o teorie vizavi de relativitatea saraciei, da' nu ma bag in polemica asta, va las pe voi sa deduceti, ca in final scopul nu este bogatia, ci puterea.
ha sictir

z3r0 spunea...

Interesant articol.... fain site ;)