sâmbătă, 3 septembrie 2011
Complexul lui Dumnezeu
De la TED, din păcate fără traducere.
Ce spune nenea ăsta e sinteza haosului spre care ne îndreptăm, nu există soluţii de stânga sau soluţii de dreapta, există soluţii care se obţin pe bâjbâite şi în timp. Toţi vorbitorii "din cărţi", după ideologia în care unii cu sinceritate cred, nu e cazul în România, la noi se cheamă interes, sunt depăşiţi de complexitatea societăţii în care trăim.
Societatea îşi pierde energia încercând să păstreze această complexitate. Să dăm un exemplu simplu. Pâinea "minimă" de 300 de grame.
În loc să oblige toţi vânzătorii să afişeze gramajul pâinii, onor Statul, în imbecilitatea lui, a decretat că pâinea trebuie să aibă o greutate minimă de 300 de grame.
1. Poate eu nu am nevoie de o pâine de 300 de grame, mă obligă să cumpăr nişte specialităţi mai scumpe sau să mănânc pâine mai veche. Pentru binele meu.
2. Producătorii sunt obligaţi să-şi schimbe procesul de producţie cu costuri pe care nimeni nu le poate estima. Suportate tot de clienţi până la sfârşit.
3. De ce 300 şi nu 500, sau 2000, care este motivul pentru care s-a ales acest gramaj, în urma cărui studiu?
4. Cine o să verifice că este pusă în practică această măsură, cât costă verificarea? Cine plăteşte, contribuabilul, cine altcineva?
Birocraţia creşte şi dă astfel posibilitatea corupţiei, peste tot în lume s-a păstrat preţul şi a scăzut gramajul. Cine afişa gramajul şi nu-l respecta era vinovat şi până acum. A auzit cineva de un caz în care a fost prins cineva care nu respecta gramajul? Nu o să auziţi nici de acum încolo. Nu era mai simplu să lase lucrurile în pace, dacă mi se părea că e prea mică pâinea nu o cumpăram, simplu.
O măsură care măreşte complexitatea sistemului. Sistemul se prăbuşeşte sub propria complexitate iar "conducătorii" nu fac altceva decât să impună şi mai multe reguli. La nivel local, naţional sau european, reguli pe care nu le mai respectă nimeni iar ei nu mai pot să le verifice aplicarea. Vezi cazul cu iepurii de casă şi bijuteriile pe care tocmai l-a reiterat Lăzăroiu. A verifica asemenea lucruri presupune un efort mai mare decât ajutorul. Aşa că nu o să se verifice aproape nimic.
În acelaşi timp societatea se dezintegrează, Statul nu mai oferă aproape nimic, justiţie, siguranţă, educaţie, sănătate toate sunt în colaps şi tot mai mulţi cetăţeni încearcă să devină independenţi, să emigreze în locuri unde Statul este puternic sau, pur şi simplu, se revoltă. Tocmai văd cum s-au furat bucăţi din stâlpii de înaltă tensiune. Aici intervin diferenţele culturale.
De ce se întâmplă asta acum? Ieri a fost în presa internaţională un articol care a trecut neobservat la noi. Normal, noi suntem prea puţin cuplaţi la restul lumii iar presa cu atât mai puţin. Articolul a apărut în Forbes, Has Peak Oil Come To The Non-Opec World? Maybe. Poate de asta.
De 10 ani avem războaie pentru resurse, toate mascate sub replica extinderii democraţiei. Un posibil viitor găsiţi aici, merită citit.
Ştiu că puţini o să vadă filmuleţul, merită, şi mai puţini o să citească articolele la care fac referire, nu sunt o lectură veselă sau uşoară dar e bine să auzim şi altceva în afara palavrelor spuse de bolnavii atinşi de "complexul lui Dumnezeu".
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
13 comentarii:
Nu sunt de acord cu tine, cel putin la partea cu painea. Gramajul minim nu stiu ce logica o avea, dar presupun ca 300g ajung si pt 1 persoana 2 zile, daca tine cura de slabire.
Standardizarea, ca minim de calitate sau cantitate, e buna... altfel nu ar mai fi atatea standarde peste tot. Prefer sa vad imediat diferenta de pret intre 2 paini de 300g decat sa fac calculul intre o paine de 187g la 1.5ron si una de 235 g la 2 ron (ca exemplu).
Nu cred ca trebuie sa-i plangi pe brutari ca au costuri suplimentare pentru un gramaj sau altul, ei nu s-au plans cand scadaeu constant gramajul...
Pai atunci de ce sa nu avem masini de o singura culoare, televiyoare cu o singura diagonala, parca acum 20 de ani am terminat cu asta, o luam de la capat?
Noi pierdem, nu brutarii, totdeauna.
o precizare se impune legata de existenta unui stat puternic, care e bine sa fie dar de obicei si-o manifesta discretionar asupra unor cetateni proprii in timp ce in arena internationala nu are voce deloc ba mai si lipseste cu desavarsire. Asta e echivalent cu violenta masculina manifestata pe femei ceea ce inseamana ca nu prea exista. Sigurii unui folosesc femei ca instrument dar nu ii mai dau o denumire acum, sa dam vina pe prostie.
E suficient ca eticheta sa contina pretul pe kg, sau orice alta unitate de masura standard.
"Haosul" actual ESTE procesul de trials and errors prin care evoluam ca societate/civilizatie: crestinism, islamism, budism, hinduism etc.; socialism, comunism, capitalism; republici, monarhii, regate, federatii, principate etc.; democratie, dictatura etc. si multe alte sisteme, in diferite domenii, la diferite scale de marime.
Stat puternic, cel putin in viziunea mea, inseamna ca-si indeplineste intocmai atributiile pe care si le-a asumat.
@Dan Postoveanu
E vorba si de scala, corect. Dar haosul o sa vina dupa ce o sa realizam ca petrol ieftin nu mai exista, crestere economica o sa fie doar acolo unde mana de lucru e fenomenal de ieftina iar banii de hartie nu au valoare.
Logica legii cu painea este ca gramajul sa fie divizibil cu 100, sa poti compara preturile. Daca un producator vrea sa faca paine de 200 de grame o sa-i spuna chifla, bagheta, sau ce inventeaza el, deci asta nu e un impediment.
Preferata mea ramane reglementarea aia cu dimensiunea legumelor. Deja am un criteriu clar de alegere a marfii, daca toate rosiile arata identic e clar ca au gust de plastic si miros de carton. Sau invers.
Culmea e ca in Italia de ex. gasesti piete la tot pasul in care rosii "romanesti" sunt la ele acasa. Si nu numai rosii, cam orice.
Nu va fi haos, va fi doar parte din procesul de evolutie. Haos nu exista decat in mintea noastra pentru ca nu suntem in stare sa vedem imaginea de ansamblu
Pai si somalezii "evolueaza" dar stilul nu e prea digerabil pentru noi europenii.
Totusi ce am descoperit eu din 2006 de cand am aflat total intamplator de peak oil este INERTIA GIGANTICA a lumii. O expresie a ei e si vorba ala cum ca bursele pot evolua irational mai mult timp decat poti sa ramai tu solvent. S-ar putea sa mai avem un ciclu dezvoltare - crash in urmatorii ani , unul foarte scurt bineinteles
Are traducere.
Trimiteți un comentariu