duminică, 18 septembrie 2011

Roşia Montană sau Roşia Poieni

Gazeta Gândul ne arată fotografiile făcute de Traian Băsescu şi ne spune că sunt de la Roşia Montană.

Pozele pe care le prezintă ca fiind de la Roşia Montană, şi făcute de Traian Băsescu, sunt de la exploatarea de la Roşia Poieni. În link aveţi pozele de la Roşia Poieni.











Între cele două locuri sunt cam 10 kilometri. Roşia Montană nu arată încă aşa. Este o privire în viitor. Lacul cu cianuri de 600 de hectare o să fie al 5-lea lac de munte ca suprafaţă din România. Oricum o să putem, în frunte cu Preşedintele, să bem apă din el.

Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!

53 de comentarii:

Anonim spunea...

Două variante: Ce alegem?. Și o deviză la fel de actuală: - Gata cu bătaia de joc, pe aici nu se trece !

George spunea...

Asa este. Cine cunoaste zona a vazut clar ca Basescu ori a facut o manipulare grosolana prezentand poze de la Rosia Poieni drept poze de la Rosia Montana ori a fost dezinformat si rotit cu elicopterul la locul gresit.

Dan Selaru spunea...

Ori una a spus el si alta a spus Gandul.

Gabi spunea...

Rosia Poeni e foarte aproape de Rosia Montana, poate sunt sau poate nu sunt de acolo,cert sa ca si la Rosia Montana se stie ca exista poluare in sol la fosta mina si cu toate astea nu se i-a nici o masura. Mai important este daca exista sanse de poluare pe viitor, nu ce exista acum

Dan Selaru spunea...

1. E Rosia Poieni, nu suntem orbi.
2. Presedintele nostru ne spune ca nu exista, ca o sa bem apa din lacul de decantare. Ceea ce ii dorim din toata inima.

Anonim spunea...

Rosia Montana, Rosia Poieni....din elicopter 10 km e totuna....asta nu inseamna ca Basescu nu a gresit....

Anonim spunea...

Rosia Montana, Rosia Poieni....din elicopter 10 km e totuna.."

Bravo, dragule. De cand te astepram, da' sa stii ca ti-a luat ceva timp. Nu uita sa treci la raport, sectiunea diluare mesaje anticomandant.

Anonim spunea...

Presedintele nostru drag nu minte, el nu a mintit niciodata !!! De vine sunt S.O. Vantu si Dinu Patriciu, Ponta si Antonescu... Psd si PNL l-au dezinformat pe bunul presedinte. Mereu altii sunt de vina, nu-i asa pdl-istilor??? :))

Dan Selaru spunea...

Avertizez de la inceput ca nu o sa permit injuraturi. Nu conteasa cui sunt adresate. :-)

Anonim spunea...

Stai linistit, ca injuram in gand. Ne-am obisnuit... :))

John Galt spunea...

Rosia Montana e cel mai bun lucru care se putea intampla Romaniei dupa 90. Daca nu il exploatam insemna ca ne meritam soarta.

Cum il exploatam, e alta discutie.

Anonim spunea...

Amandoua localitatile se numesc Rosia de la dealurile rosii si paraurile cu apa rosie ramase in urma exploatarilor miniere mai vechi (Montana) sau mai recente (Poieni). Deci nu este mare deosebire intre trecutul celor doua Rosii. Viitorul, la fel, poate fi comun si mai bun: o exploatare miniera securizata pentru anul 2050 la Rosia Montana cu un aditional de ecologizare a zonei Rosia Poieni. Din haldele de steril de acolo se mai pot extrage metale. Totul depinde de cine si cum negociaza.

Vercix spunea...

pe wikimapia.org, distanta dintre
Rosia Montana si exploatarea Rosia Poieni e de doar 3km, in linie dreapta. Probabil ca se vede din RM.
La doar 1.5 km de Rosia Montana, in directia opusa, e o alta cariera, Cetate. Daca nu ma insel e chiar in masivul care conform proiectului RMGC urmeaza sa fie ras.

Deci nu stiu ce spatiu mirific va fi distrus, probabil va trebui sa merg la fata locului sa ma conving, ca pe cei care se impotrivesc proiectului nu ma prea pot baza.

Dan Selaru spunea...

Mai uita-te unde e lacul ala si treci de la mersul cu elicopterul la mersul cu masina. Stim ca Presedintele nu foloseste masina dar noi, restul, nu ne permitem oricat de bine am trai. :-)

Vercix spunea...

Cand privesc in zare, privesc dupa cum merge elicopterul. Uratenia de la Rosia Poieni, e la fel de aproape de mine privitorul din Rosia Montana, indiferent de modalitatea de deplasare de la RM la RP.

originar spunea...

NU avem nevoie de exploatari miniere care sa ne rada muntii, sa ne polueze apele , panza freatica, sa ne faca aerul de nerespirat prin evaporarea lichidului cianurat din lacul; de decantare. Vrem pamant, apa si aer curat.
Doi la mana, acolo s-a exploatat aur de mii de ani, si aurul unde s-a dus? Oameniii de acolo nu au trait din aurul ala. asurul s-a dus tot afara, ca o colonie ce suntem si am fost. se poate trai si fara aur.
Si nu in ultimul rand, cel mai pervers lucru ce se incearca e scoaterea oamenilor de acolo cu forta , din casel lor si de pe pamanturile lor, prin aceasta modificare a Legii minelor, in care se prevede ca orice comnapnie privata, chiar straina, care are licenta de exploatara in Romania, poate expropria localnicii. Legea a trecut deja de Senat. Nmeni nu a avut curajul sa faca asta, indiferent cate dictaturi au fost pe aceste meleaguri. E o masura fascista (sau bolsevica, cas a vorbim pe limba lui basescu, apropos de acuzatiile lui la adresa oamenilor care nu se vor scosi cu forta din case). Se pare ca traim intr-o dictatura mai mare decat oricand.

Aud pe altii ca spun ca si in trecut s-a exploatat acolo aur. Si ce? trebuie sa distrugem totul in continuare? Lasati mediul sa se refaca.

Ne vom opune cu toata forta acestei masuri profund criminale.

Dan Selaru spunea...

E ca si cum ai spune ca de la Magurele se vad luminile Bucurestiului deci, conform logicii tale, Magurele e Bucuresti. Si daca mai spune asta si Traian basescu atunci asa e. Iar lacul ala nu-l vezi oricat te-ai uita de la Rosia Montana.

mariusip spunea...

1. Exploatarea de la Rosia Poeni nu se vede din Rosia Montana. Este dincolo de un masiv. Nu se vede inca. Pentru ca masivul va fi ras. Oricum, nu va ramane nimeni care sa contemple cele doua dezastre (cel prezent si cel viitor)vizibile in aceeasi panorama.
2. Chiar va sfatuiesc pe toti cei care inca nu ati vizitat Rosia Montana sa o faceti. E un loc minunat. Nu doar Rosia Montana, ci intreaga zona.
3. Miza nu e doar aceasta exploatare. Nu uitati ca intreg lantul Muntilor Apuseni e plin de minerale (si de cariere). Ia incercati sa aflati de la ANRM cate licente sunt emise pentru exploatari de suprafata. Incetul cu incetul toata zona Apusenilor va fi plina de astfel de furuncule. Nu-i nimic, presupun ca din gramada de bani pe care o va face poporul roman ne vom putea cumpara o insula, undeva in Pacific, si sa ne mutam acolo sa privim la palmieri toata ziua si sa stam cu burta la soare.

Alex spunea...

Oau, un articol anti-basescu care apare pe hotnews! s-a intors lumea cu susu'n jos!

br3b spunea...

Lasa Dane, ca lacul ala de cianuri o sa-i poarte numele: Lacul de Cianuri Traian Basescu. Poza, aici: http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2011/09/18/lacul-de-cianuri-traian-basescu/

In rest, toate costurile de intretinere ale acelui lac, o sa le ducem in spate, generatie dupa generatie.

John Galt spunea...

Bucurestiul e o groapa de gunoi de sute de ori mai toxica decat orice Rosie Montana.

Asa ca lasati povestile ecologiste pentru altii.

Cand se vor inchide otelariile electrice din Militari (crom hexavalent va zice ceva?), atunci da, pornim discutia despre ursii polari.

Dan Selaru spunea...

@Alex apare la mine pe blog, eu nu sunt Hotnews. :-)

Dan Selaru spunea...

@Radu, esti ilogic, daca cineva e criminal atunci mi-e permis si mie. :-) De aia nu are ursul coada.

John Galt spunea...

Ursul n-are coada pentru ca i-am taiat-o eu! Povestea cu Rosia Montana e deturnata de la scopul ei, tocmai pentru a nu se discuta despre scopul ei.

Interesele sunt foarte mari, nu neaparat din cauza "coltan"-ului gasit acolo cat mai ales din cauza deturnarii interesului pentru mediu in zone controlate de ONG-uri si alte povesti. Pentru ca altfel, daca s-ar aplica LEGEA (adica dreptul de PROPRIETATE), extrem de multi s-ar trezi pe drumuri, pentru ca brusc si-ar da seama ca problema reala e cu totul in alt loc (vezi poluarea din Bucuresti de care ziceam).

Asa ca hai sa salvam ursii polari si marea civilizatie a lui peste care traiste in acel sat. Ca deh, doar de aia au murit generatii intregi de romani - sa apere Rosia Montana.

Nu exploatam absolut nimic vro 50-70 de ani, numai bine pana cand natalitatea ne va duce la 4-5 milioane de romani batrani si bolnavi, iar Romania va fi un teritoriu numai bun de colonizat cu chinezi, indieni samd. Sunt absolut sigur ca ne vor ridica un monument aici, drept multumire pentru faptul ca le-am pastrat zacamintele de aur intacte, padurile virgine samd..

Asta da civilizatie, nu?

:)

Chendran Bogdan spunea...

Rosia Montana, Rosia Poieni, oricum o dai, tot un ketchup iasa, parerea mea.

Dan Selaru spunea...

:-) Si ce ai facut cu coada?

John Galt spunea...

Am pus-o garantie la o banca. Cineva trebuie sa plateasca cu ceva toate ONG-urile ce se agita pe aici, nu?

:)

Dan Selaru spunea...

:-) Asa, asa, ca aia cu RMGC-ul nu-s platiti, aia-s benevoli.

Dan Selaru spunea...

Si ca sa revenim, aici e vorba de faptul ca e manipulata opinia publica, nu daca e corecta sau nu exploatarea aurului.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Bercu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Pentru ca au venit postacii, care nu stiu decat sa injure, am inchis comentariile. :-) Va pup.

Pongo spunea...

Auci. Nasol.
Cum se chema boala aia in care subectu' e rupt de realitate si traieste intr-o lume fabulanta?
Se si lua parca....

Eurobalauru spunea...

Sa exploatam, sa exploatam de ce nu? Ce conteaza acolo un lac de 600 Ha plin cu otrava, lasat mostenire copiilor si nepotilor. Se vor putea mandri si ei cu inteligenta stramosilor: uite, lacul asta e facut pe vremea lu' stra- stra- bunicu. S-au chinuit saracii si ei, sa lase ceva in urma. Vreo 50-60 dintre ei chiar au asudat ca angajati la RMGC. Tarii nu i-a ramas mai nimic, dar uite noi acum, ce peisaj de vis! Treziti-va! La 10 KILOMETRI de Rosia Montana incep Apusenii, o zona mirifica cu un potential turistic incredibil, iar noi vrem sa ne procopsim acolo cu iazuri de cianuri! Care este "dezastrul" existent acum la RM? Prin ce se caracterizeaza? Vede cineva pe "goagal" vreun peisaj lunar intins pe mii de hectare? Ei bine, copii nostri asta vor vedea daca acest proiect stupid se va realiza! Rusine tuturor celor care stiu adevarul dar se fac ca nu il vad! Rusine si lui Dinu Patriciu!

Anonim spunea...

Important e ca zona fotografiata de basescu nu corespunde cu perimetrul afectat de proiect. Cu toata apropierea dintre zone, sunt 2 zone diferite.

PS: Ziarul Gandul apartine Central Media Enterprises al lui Adrian Sarbu. Dinu particiu e la Adevarul.

Anonim spunea...

In US rezerva federala de aur este formata si din zacamintele de aur inca neexploatate care sunt pe pamant federal. De ce nu si in Romania sa se intample la fel? Plus ca nu o sa existe cheltuieli cu depozitarea si nimeni nu o sa poata sa-l fure. Iar profitul intreg al proiectului o sa fie de aproximativ 17 Miliarde dolari la cotatia de astazi din care Gabriel Resources o sa ia 80 %. suprafata proiectului pe propria pagina de internet este de 900 Km patrati, imens. Cati bani ia Basescu spaga?

Dan Selaru spunea...

"Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!" e doar o expresie.

Florin spunea...

Eu am o intrebare: nu vi se pare ridicol ca ditamai presedintele sa se apuca sa faca poze din elicopter ca sa le arate unui ziar ca dovada a pozitiei sale in acest proiect? (culmea ridicolului e ca a zis si marca si modelul de aparat cu care a facut pozele - vedeti articolul din Gandul - ca sa arate ce popular e el din moment ce foloseste aparate pentru amatori si nu cine stie ce aparate premium).
La naiba, m-am bucurat mult cand Basescu a fost in USA, asta e ceea ce trebuie sa faca un presedinte, sa se ocupe de politica externa si sa sustina interesele Romaniei peste tot in lume, si in US, si la Paris, si la Londra, si la Moscova... Si o simpla intalnire poate aduce multe in viitor.
Nu pot insa sa sustin ca domnia sa se sa implice partizan in proiecte ce necesita o analiza indelungata. Si nu, contribuabilul roman nu plateste benzina elicopterului prezidential ca sa faca sefu' poze faine din aer....

John Galt spunea...

Luati cu paine. Si sare!

Dar sa ajunga la toti, da?

:)

Anonim spunea...

Buna seara, felicitari ca ati descoperit minciunica :)

Am o mica rugaminte: va rog sa scrieti/vorbiti despre proiectul RMGC ca si cum nu se va face, nu ca si cum zarurile ar fi fost deja aruncate.

Acum se da batalia si, daca ajungem pana la alegeri, avem sanse sa o castigam.

Asa ca, daca spunem "RM nu arata INCA asa", nu facem decat sa ne exprimam, indirect, lipsa de speranta.

Eu cred ca Rosia Montana poate sa scape, si spun:
"Rosia Montana nu arata asa. Ar putea fi o privire in viitor totusi, daca vocea societatii civile romanesti nu va fi respectata. Lacul AR PUTEA FI..." si tot asa. you got the point :)

Toate bune! :)

Anonim spunea...

Dan, inteleg ca Rosia (aia din poze) nu trebuie ecologizata??? Asa cum arata azi e opera lui Basescu? A lucrat Frank Timis acolo sau rudele celor care azi au devenit EXTREMISTI verzi? Au lucrat "jefuitorii straini si vanzatorii de heroina" sau romanasii nostri? Poate revenim la obiect: de unde sa provina banii prin care sa se ecologizeze zona? DIn surse nepoluante va rog!!!

Anonim spunea...

După câte înțeleg, Băsescu n-a zis că apa din lac o să fie potabilă, ci a zis asta: "Am vazut specialisti care spun ca in cafea sunt 6 ppm cianuri. Eu ii invit cand incepe exploatarea, daca va incepe, sa fie primii care beau apa separata din iazul de la Rosia Montana sa ne demonstreze ca apa nu are cianuri la nivel toxic".

Bucuresti - Rosia Montana spunea...

Vreau sa fac o precizare: pozele sunt din fostul sat Geamana, ce a fost inundat de substantele toxice de la exploatarea Rosia Poieni.
Fotografii de la sol http://ftraian.blogspot.com/2009/07/geamana.html
Video http://youtu.be/WolKaimwE-o

In mod similar, Gold Corporation doreste sa inunde satul Corna al Rosiei Montane.

Bucuresti - Rosia Montana spunea...

* Ma refeream la ultima fotografie.

Anonim spunea...

Eu cred ca suntem prea inversunati indiferent de ce parte a baricadei suntem. Insist pe o desbatere publica puternic argumentata de cele 2 parti si cu finalizare daca nu se ajunge la o intelegere, cu REFERENDUM national. De ce USL vrea referendum pentru reorganizare teritoriala si nu pentru Proiectul Rosia Montana? Sa fie oare ipocrizie din partea opozitiei?

Anonim spunea...

@George - dar de faptul ca aia de la Gandul sunt prosti de ce nu te gandesti? imediat ai sarit sa dai vina pe Basescu desi habar nu ai cum s-a intamplat.
Basescu le-a dat TOATE pozele facute de el in drumul cu elicopterul de la Bucuresti la Rosia Montana, sunt poze si de pe Transfagarasan si din alte zone. Basescu nu a spus ca sunt NUMAI poze de la Rosia Montana, asta e deducerea votantilor USL

Selariu Mircea spunea...

Tizule,

Mosul meu, Mogosan Remus, a fost sef de mina la minele de aur de la Gura Barza.
El mi-a spus ca, in cazul in care se gasea un filon de aur in mina, acesta nu se exploata, ci se betona pentru "zilele negre" ale Romaniei.
Probabil ca stiu si alti straini de aceast lucru.
Zilele negre ale Romaniei au sosit !
Ce asteptam ? De ce nu deschidem minele cu aceleasi intreprinderi de dinainte, dar cu directori mai capabili si conduceri mai cinstite si cu muncitorii mai priceputi.
Putem retehnologiza minele platind utilajele cu aurul extras !
Ce-i asa de complicat ?

Livia Gyongyosi spunea...

Eticheta Rosia Montana pusa pe poza de la Rosia Poieni este importanta pentru ca face posibila confuzia intre o gaura hidoasa in sol si un sat inconjurat de verdeata, intr-un peisaj superb. In acest fel, cei care nu au fost la Rosia pot crede foarte usor ca pentru aceasta gaura in sol se agita atatia oameni.

De-asta e important!

Anonim spunea...

cineva dintre voi sa spuna pentru ce sa nu se exploateze rosia care-o fi ea; pt ca, aia, aia ..aia.
va zic eu 2 motive pt care sa se exploateze:
- cu bataie scurta daca se exploateaza in alt mandat nu cred ca vom ramaine cu mai mult aur pe cap de vita furajata decat acum. sansele sunt ca, dimpotriva. ma bazez simplu pe foame tot mai mare si ticalosia umana
-cu bataie ceva mai lunga daca se trece la SUE poate ca copii nostri nici nu vor mai sti ca "a fost odata iris- rosia montana"...:)
Vorba lui obama - matematica, restul e can-can.

ThinkAgainRo spunea...

Nu-mi dau seama dacă președintele dezinformează sau este dezinformat.Foarte interesant oricum acest articol! Vă invit să-mi citiți ultimul meu articol cu aceeași temă pe blogul meu http://www.thinkagain.ro/
Mulțumesc!

John Galt spunea...

Mircea, #define: "cinstite".

Anonim spunea...

Argumentele economice pro exploatare au picioare de lut.

Chestia cu locurile de munca... sunt 500 acum si vor ajunge la un maxim de 1200 pentru doar 2 ani (asta spune RMGC cu gura sa).

Chestia cu beneficiile economice: 4 miliarde distribuiti pe 15 ani. Asta daca aurul se mentine la 1900 dolari uncia. Daca se intoarce la cei 600 dolari uncia de unde a plecat, beneficiile se ajusteaza corespunzator.

Riscurile de mediu? Arata bine pe hartie... realitatile ne spun altceva.

Tehnologie? Zero.

Ce faci peste 15 ani? Sa ne uitam peste tot in lume la ce a ramas in zonele monoindustriale...

Dar daca baselica si-a luat tainul va da din gura pro-Rosia Montana orice ar fi...

Compass spunea...

Bataie de joc, ca de obicei.