miercuri, 2 noiembrie 2011

Grecia

Uniunea Europeană a creat un nivel de complexitate socială care nu a fost niciodată atins în istorie. Straturile de birocraţi, aleşi sau numiţi, nu fac decât să introducă noi şi noi măsuri pentru a "rezolva problemele". Multe dintre probleme generate chiar de ei şi dorinţa de a "rezolva problemele". Uniunea Europeană este cea mai complexă structură creată de om vreodată.

Că este aşa este nivelul banilor cheltuiţi de Stat în cadrul UE în comparaţie cu restul lumii. Cifrele sunt fantasmagorice.



Datele sunt de aici.

Problema este că popoarele nu vor, nu suportă, un asemenea nivel de taxare. Aşa cum la noi lupta se duce la 33 de procente din PIB colectare, la americani pe la 20 de procente, la greci a scăzut de la 43 de procente la 37 de procente între 2000 şi 2009, ăsta e nivelul de suportabilitate. Noi suntem mult mai răi ca grecii din acest punct de vedere, nu ieşim în stradă dar nici nu dăm banii.

Grecia s-a îndatorat prea mult, ca să folosim propaganda locală "a cheltuit mai mult decât a produs". Această situaţie este generalizată în Europa, inclusiv Germania, care dă lecţii şi ameninţă cu războiul, are datorii de peste 80 de procente din PIB, deşi acordurile blocau datoriile la 60 de procente.

Este o mare ipocrizie să arăţi cu degetul spre Grecia, Grecia este doar primul beţiv care a căzut în şanţ iar ceilalţi beţivi îl înjură că le strică imaginea şi că-i trage după ea. Toată lumea "a cheltuit mai mult decât a produs". Grecia este doar vârful aisbergului şi nici măcar atât, Japonia are datorii de 200 de procente din PIB. Să-l aud pe demagogul român care spune că japonezii sunt leneşi şi alte aiureli cum se vorbeşte acum despre greci.

Problema este nu a datoriilor ci a creditorilor. Să nu-mi spună nimeni că toată tagma bancherilor din Europa nu a ştiut "istoricul" financiar al Greciei, care a dat faliment de nenumărate ori şi jumătate din timp a fost în situaţii financiare dificile.

Nu e nimic nou în comportamentul financiar al Greciei, care-i problema? Păi când băncile împrumutau Grecia nu ştiau toate astea? Ba da! Hazardul moral pe care se bazează băncile, acel "too big to fail" s-ar putea să nu funcţioneze. Grecia s-ar putea să aleagă să dea faliment. Ce e aşa dramatic? În US se dă faliment pe capete şi nu e o mare brânză. Sistemul bancar şi-a asumat riscurile.

Să nu dăm vina numai pe Grecia, sistemul bancar, care i-a împrumutat, e la fel de vinovat, şi ăla e francez şi german. A fost o complicitate între statul grec şi sistemul bancar.

Pentru obţinerea voturilor clasa politică greacă a inventat toate aiurelile de pensii şi salarii "nesimţite", e vinovată populaţia că s-a votat a 14-a pensie? Ce să facă pensionarul, să nu o ia? Să o ducă înapoi că nu-i sustenabil sistemul? Să terminăm cu ipocrizia, dacă vin bani gratuit îi iei, trebuie să fii prost definitiv să nu-i iei. Şi grecii nu sunt proşti.

Când clasa politică se rupe total de populaţie pentru a se alege din generaţie în generaţie, ca la greci, populaţia încearcă să profite şi ea.

Şi ca să terminăm optimist, Grecia e doar începutul, sistemul european nu se poate susţine, se prăbuşeşte sub propria birocraţie iar mişcările centrifuge sunt la început.

UE e un sistem prea complex ca să fie sustenabil. Restul sunt palavre politice, speranţe deşarte şi demagogie.



PS Se poate menţine UE cu forţa, prin limitarea drepturilor popoarelor. Cum este ideea de a-i obliga pe greci să nu facă referendum. S-ar putea să renunţăm la democraţie de dragul UE.

28 de comentarii:

Logosfera.ro spunea...

Am spus-o de acum cateva luni: Grecia ne va invata din nou ce este democratia. Sau vom ajunge ca in "1984". Fie castiga birocratia (europeana), fie castiga poporul. Daca se face referendum mai e o sansa sa castige poporul.

Pongo spunea...

Cat optimism! :-) Ce e drept, noi nu este "land of the free"

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Va sterg daca injurati, aici nu-i tarla fara stapan, esti pe blogul meu urmezi regulile. Daca ai ceva de spus spui cu argumente.

Radu Ionescu spunea...

Hmmm se pare ca nu a intrat primu comentariu mai incerc.

"Land of the free" nu prea e nicaieri in lumea, in america mai ales partea cu free se duce rapid de rapa. Si 20% a fost guvernul federal, daca se adauga statele se ajunge pe la 30si incasari si peste 40 cheltuieli. Pe de alta parte PIB-ul e o jucarie statistica.

UE imo a devenit o aberatie birocratica, care stabileste inclusiv curbura castravetilor, dimensiunea si forma rosiilor si, cum s-a mentionat pe aici, regulile de vanzare a verzei

Isailă spunea...

Ce puteau face băncile cu banii? Nu erau obligate să caute plasamente? După mine, problema nu este că statele preiau un procent mare din PIB prin impozite, taxe și datorii. Dacă s-a păstrat echilibrul economic înseamnă că e destul de bine că o fac. Problema este că echilibrul macroeconomic s-a realizat cu prețul un credite neperformante și nerestituibile. Aparent acești bani excedentari sunt nemeritați. Și pe această aparență se bazează socialiștii din Grecia, Franța când susțin anularea datoriilor statelor și despăgubirea unor deponenți la bănci.

Sabin spunea...

gresit stimabile, faca vrei sa duci pana la capat rationamentul ar trebui sa vezi ca poporul este intotdeauna prost la scara microistorica. Adica asta e desteptaciune sa accepti bani care te vor duce in groapa peste un deceniu sau doua? avem idei diferite despre ce inseamna inteligenta. In rest complet corect ca de vina e si birocratia, dar nu doar ea. Nu e vorba de lene, e vorba de statul social si de interventie etatica caci asta e de fapt la ce se foloseste birocratia. Nu are sens sa punem problema in termeni de vina a bancherilor caci nu sunt decat cei care au profitat de faptul ca statul se intrepatrunde un privatul muuult in europa si creaza capitalismul de stat atat de placut si elitei dambovitene. A crede ca bancile sunt de vina cand populatii intregi cer si primesc de la elite cadouri bani si resurse pentru nimic, fara productie si productivitate e o imensa naivitate. Bancile nu au fost decat un instrument al unui sistem care a dat o prima generala pentru cheltuieli si indatorare. Greseala fundamentala, extrem de romaneasca si simplista este sa incercam sa gasim 1 sau 2 responsabili. Nu exista, asta a fost sistemul care ne-a convenit tuturor mai mult sau mai putin: bancile trebuiau sa faca bani dar in contextul oligopolului creat de interventia etatica au fost iresponsabile, guvernele au crezut ca exista o piata si ca exista actori externi care sa ii corecteze si desi nu existau au actionat iresponsabil si conform logicii sistemului electoralo-birocratic si au finantat peste tot datoriile si cadourile electorale, poporul (destept nevoie mare) a acceptat tot si acum se crede complet nevinovat. Suntem exact intr-o tragi-comedie clasica. Peste 200 de ani vor rade copios despre iluziile noastre de a putea imparti vini precise. Aici este de fapt provincialismul nostru.

alex@formidabilii.org spunea...

In concluzie, inca o tura de pensionari dezamagiti- ca doar bondurile sunt specialitatea fondurilor de pensii.

Dan Selaru spunea...

@Sabin, si eu ce am spus?

Mircea spunea...

Dan, uite ceva care merita atentia ta, o sugestie pt un viitor articol:

http://www.resalliance.org/index.php/panarchy

Dan Selaru spunea...

Interesant, merci.

Ontelus Dan Gabriel spunea...

Intru totul de acord. Guvernele, parlamentele, institutiile europene specializate, bancile centrale si cele comerciale au gradul lor de responsabilitate pentru situatia creata.

Sabin spunea...

@ Dan Selaru. Imi cer scuze daca am fost prea agresiv. Incercam doar sa spun ca desi in mare sunt de acord cu analiza din articol exonerarea "poporului" nu trebuie facuta. Mie asa mi s-a parut. Vina e generala, asta am vrut sa subliniez.

Ștefan A. spunea...

- De remarcat ca falimentul e ceva normal in oricare societate capitalista . Curios ca ce este permis unei mici firme , banci , persoane , nu este permis celor cu "greutate " in sistem . Si atunci se inventeaza de toate complicind atit de mult situatia ca se uita pina si rezolvarea elementara . - Cit priveste falimentul grecesc , este inevitabil . Nu poti sa ceri la miliaone de persoane sa faca sacrificii de dragul bancilor straine care au imprumutat statul . Care stat condus actual de Papandreou fiul este rezultatul greselilor acumulate in gestiunea domnului Papandreou tatal care a facut legile prin care nr. de bugetari crestea vertiginos si salariile acestora la fel + scaderea virstei de pensionare cu inevitabilul calcul al pensiei din pix. D.a.p.d.v noi sintem mai norocosi . Iliescu nu are copii dar urmasi cu gindirea pe acelasi calapod in mod sigur .

Anonim spunea...

Grecia nu a incalcar reguli, Grecia a mintit..
O clasa politicianista mai nenorocita decat a anoastra. Asti cel putin se cearta si scot pe covor toata mizeria.
Bancile au dat bani cuparand obligatiuni grecetsti la recomandarea si cu garantia statelor....
Daca se face referendum, reformele vor trece.....

Merg in Grecia de 7 ani, nu doar ca turist, stau intre greci, ma invart ca pricare locuitor. Provlema era cand se va sparge buba.
UE v iesi intarita, nu va mai kjisca nimeni cu bugetul cum doreste, asa cum UE a inceput cu uniunea carbunelui si otelului, Statele unite ale europei vor incepe cu uniunea monetara si financiara. Ata va insemna uE in doua viteze: acei care sunt in spatiul euro si acei care nu sunt, aceasta gripare rprezentand o antecamera.

Gabi spunea...

Ipoteza asta : state civilizate = state care colecteaza 30% - 40% din PIB e putin cam nesimtita.
Lasand la o parte darnicia selectiva a statului si eficienta cheltuirii banului public, nu poti lua 30% din venitul unei familii din Rom la fel de usor cum iei 30% din venitul unei familii din Ger. Exista o limita a suportabilitatii peste care nu poti trece.
Pana acum leverage-ul asigurat de resursele ieftine (petrol, minereuri) a permis un nivel de trai acceptabil si pentru cei saraci astfel impozitul actual pe munca salariala de aproape 80% a trecut neobservat si statul si-a permis sa devina foarte "civilizat" si "darnic".
Dar cum nici EROEI nu mai e ce-a fost, bancile centrale arunca bani cu lopata... in aceste conditii statele "necivilizate" cu nivel redus de complexitate, cu rate mult mai mici de colectare au sanse mari sa supravietuiasca.
Asa ca pana la urma cine e mai "civilizat"?

Danon spunea...

Corect:
- deficitul si datoria nu sunt direct imputabile poporului grec ci decidentilor, care si-au castigat timpul la putere facand cadouri electorale pe care nu le putea permite;

Incorect:
- bancile ar fi vinovate - foarte aproximativ; orice investitie merita facuta daca raportul castig/risc este suficient de mare. In privinta riscului, putem mai degraba blama agentiile de rating, nu bancile. Si, in general, bancile nu pot avea suficiente informatii ca sa opreasca comportamentul iresponsabil.
- ar exista un nivel maxim tolerabil de impozitare la nivel mondial. Fiecare societate are o parere diferita despre raportul optim dintre egalitate si despre cel dintre servicii publice si private. Norvegia este mai bogata decat SUA (PIB/capita) si mult mai multumita desi are un nivel de impozitare incomparabil mai mare. Practicile americane nu ar fi tolerate de norvegieni, cele norvegiene de americani. Nimeni nu are dreptate in aceasta ecuatie, sau toti au dreptate.
- UE ar fi cea mai complexa organizatie umana. In fapt, majoritatea statelor sunt mult mai complexe. Hai sa luam, de exemplu, Belgia... Dar practicmajoritatea statelor sunt mai complexe - priveste prin orice vrei, numar de functionari, buget, structuri...
- UE nu e sustenabil fiindca prea complex. Fals. Fiindca prea putin complex si prea birocratic. Un UE cu un sustenabil ar impune si o doza de integrare a politicilor fiscale. Ceea ce probabil se va si intampla.
- In principiu, cred ca amesteci in mod nepermis UE cu spatiul euro.

Dan Selaru spunea...

Bancile sunt direct vinovate, aveau istoria "clientului" in cartea de istorie.

Nivelul e diferit de la caz la caz. Iar daca bancile nu au suficiente date atunci cine are?

UE daca-mi aduc aminte este formata din tari diferite, le inglobeaza si mai adauga un strat de functionari, e mai complexa decat fiecare componenta.

Cred ca nu avem aceeasi terminologie. Ce spui tu e o metoda de simplificare, vorbeste cu tarile sa vezi daca renunta la ideile nationale.

Quintus Marcius spunea...

Pentru ca iti plac comparatiile cu lumea romana,eu cred ca suntem departe de Diocletian.America, Roma moderna,este departe de a-si fi spus ultimul cuvant.Dupa cele doua razboaie punice (mondiale) ce i-au asigurat suprematia,solutia a fost o liga a oraselor grecesti turbulente(UE).Cred ,ca sa fortam comparatia ,ca liga oraselor grecesti(UE)si-a terminat rolul istoric si va fi preluata de imperiu.
Toate cele bune,
Q.

John Galt spunea...

Eu n-as lua nici un ban. In lumea reala "There's no free lunch". In Wonderland da, acolo sunt o gramada de chestii..

btw: uite ca au gasit cauza crizei la americani. Clinton e de vina. Sa-i fie rusine!

Bebe spunea...

Parerea mea este ca Grecia va crea un precendent care va duce la caderea si desfiintarea Uniunii Europene!

Unknown spunea...

Revin:
faceti niste afirmatii de se cutremura pana si un student de anul I ASE. "UE este cea mai complexa structura creata de om vreodata"...sincer ma mir cum cei de la Hotnews v-au bagat impreuna cu ceilalti 4 in dezbatere. Chiar nu ati inteles ca nu va pricepeti la economie. Nu faceti decat sa preluati niste informatii dupa ureche si cam atat.

Dan Selaru spunea...

Spune sincer ca ma urasti :-)

Unknown spunea...

Nu deloc, faptul ca nu aveti talent la "literatura economica" nu inseamna ca va urasc...nici nu va cunosc de altfel. Cred ca daca nu ar fi existat asocierea cu hotnews ati fi ramas probabil un ilustru necunoscut, va doresc succes in continuare, dar si mult mai multa instructie (educatie adica) in ale economiei

Dan Selaru spunea...

:-) Succes si Dvs.

John Galt spunea...

Astia de la ASE sunt obisnuiti cu grafice, cu povesti.


Asa ca sa punem si un desen, sa fie pe intelesul lor.

:)

Dan Selaru spunea...

:-) hahahahahah

John Galt spunea...

Aia e viteza de circulatie a banilor. :P