duminică, 25 decembrie 2011

Internet şi adevăr

"O bună guvernare nu mai poate exista...fără propagandă, aşa cum nici propaganda nu poate exista fără o bună guvernare."

Citatul de mai sus aparţine celui care a dus propaganda pe noi culmi, Joseph Goebbels, adevărul, spus chiar şi de cele mai sinistre personaje, rămâne adevăr. Atât timp cât rămân aceleaşi condiţii tehnice. Citatul e luat de aici.

Iar Joseph Goebbels are dreptate, nu poţi guverna bine fără propagandă, dar e la fel de adevărat că nu poţi avea o propagandă eficientă dacă nu guvernezi bine. Cine are urechi de auzit, aude. Dacă nu are urechile astupate de propagandă, de propria propagandă.

E o poveste, reală, din septembrie 1929, din Statele Unite. Pe 3 septembrie Dow Jones a avut cea mai mare valoare. Unul din cei mai mari jucători la bursă, Jesse Livermore, "Great Bear of Wall Street", paria pe căderea valorii acţiunilor, simţea când preţurile erau prea mari.

Pe 5 septembrie 1929, un economist obscur până în acel moment, Roger Babson a ţinut un discurs în care spunea: "Sooner or later a crash is coming, and it may be terrific.".

Era a treia oară când spunea aceste lucruri, prima şi a doua oară nimeni nu-l băgase în seamă. Un Roubini avant la lettre. De ce de data asta a fost un boom de presă? Pentru că Livermore a avut grijă să-l facă un boom. Şi acţiunile au început să scadă instantaneu, Livermore a făcut încă o avere, Babson a avut dreptate şi a rămas relativ celebru. Un bun început pentru o criză mondială.

Dar nu discursul lui Babson sau artificiile lui Livermore au prăbuşit piaţa, era, pur şi simplu, nesustenabilă (ca să folosesc un termen la modă).

În ziua de azi, a Internetului, e imposibil să mai faci propagandă dacă nu guvernezi bine, poţi să cumperi toată mass-media clasică. Iar Cassandre economice sunt la fiecare colţ de blog.

Am să sar peste mentalităţile ruso-iraniano-chineze, ştiu că plac multora din aşa-zisele democraţii, inclusiv la noi e un grup voios care vrea să astupe gura Internetului, şi o să spun că Internetul a adus adevărul pe masa fiecăruia.

Oferta e atât de mare că fiecare are de unde să aleagă. Mogulul a murit, în tastatura fiecărui blogăr stă bastonul de mogul. Presa a devenit un domeniu democratic, nu am spus mai bun, doar democratic.

De ce am făcut toată această lungă introducere? Pentru că anul care vine este, şi pe plan local, dar mai ales mondial, un an în care totul se va juca pe Internet, totul. De la salvarea zonei Euro la alegerile din USA, opinia Internetului va face diferenţa.

Nu prin propagandă o să se facă diferenţa, prin adevăr. Cine nu o să ţină cont de asta o să piardă. Internet şi adevăr.

Sărbători fericite!

22 de comentarii:

Ștefan A. spunea...

Sarbatori fericite.
Internetul a pus de acord ardeleanul cu moldoveanul si cu olteanul . Ceva unic in istorie . :) In acelasi timp a marit impopularitatea politicienilor care nu au inteles ca la o masa de informatii colosale accesibile gratuit , minciuna are picioare scurte .

jeack spunea...

nu e decit un singur adevar: there is no spoon. Restu' e gargara.

Unknown spunea...

foarte bine si corect scris, insa prevad ca aceasta tendinta a internetului spre hiperinformare se va opri, la un moment dat. e si un joc de numere, pana la urma, exista niste limite peste care, indiferent de cresterea populatiei, nu prea se va putea trece. bine, nu suntem acolo inca nici macar in romania, dar daca luam o tara cu patrundere de 100% a internetului si calculam numarul de bloguri noi aparute pe an si puterea lor de informare, tendinta spre interconectare va fi mai mare decat numarul punctelor de vedere. e si logic, de altfel, dar ce vreau sa spun este ca nu pustii care cauta poze cu hello kitty vor darama dictatori, la extrema.

internetul a functionat atat de bine pentru ca s-a suprapus unui puternic val de globalizare, pe disparitia imperiilor si a ideologiilor, dar mi-e ca viitorul lui va fi mai degraba unul "suveran" cu statul ca stapan, tip china. si atunci e posibil si ca puterea sa de schimbare si de reclama a externului sa sufere. vom putea calatori in 20 de ani dintr-o tara in alta tocmai pentru turism informational de genul "astia au wikipedia necenzurata".

Dan Selaru spunea...

Mihnea, ma faci sa dau drumul la un post scris deja, si pe care nu l-am pus :-), dar vad ca nu sunt singur.

Anonim spunea...

"Ce este adevarul?.." Ioan 18.38

Constantin Gheorghe spunea...

Să nu exagerăm! Cele mai vizitate domenii, la ani-lumină de restul, sunt cele pornografice! Suntem 7 miliarde. Câţi unici pe zi face cel mai citit "apostol al crizei"? Câţi face NYTimes?
Şi mai e ceva: câţi pot scoate informaţia utilă din zgomotul de pe Internet? Prietene, statele pot sta liniştite! Chinezii pierd timpul cenzurând Internetul. A, poate în caz de caft să fie ceva probleme, că se mobilizează mai repede ăia cu molotovul! Dar nici tacticile poliţiei nu stau pe loc. Şi un virus sănătos poate bloca sistemele. Sau un ordin de la împărăţie. Deşi, dacă băieţii din stradă sunt hotărâţi s-o comită, vezi Egiptul, o comit. Şi aduc la conducere alţii şi mai proşti. Asta e lege: când avem de ales, facem cea mai proastă alegere!
Aşa că să ai tu un Crăciun fericit, alături de ai tăi, să te bucuri de toate cele şi să nu te lupţi prea aplicat cu porcu'!

Anonim spunea...

gheirghe, ramii la comunismul tau si nu mai minca kkt.
nu e important numarul, ci daca citeste cine are putere de decizie.

fish

Dan Selaru spunea...

cu calm baieti, ce dracu' ati gasit sa va certati?

red raz spunea...

Buna seara,
se pare ca americanii s-au prins mai repede ca dumneavoastra, domnule Selaru :) SOPA si Protect IP Act astepta sa fie votate cat mai repede de catre legiuitorii americani(graba in care se doreste votarea imi aduce aminte de ordonantele de urgenta ale guvenului Boc), cu toata opozitia internetului democratic(google, ebay, wiki etc.) Anul viitor totul se va juca pe Internet... dar oare cum va arata Internetul?

Dan Selaru spunea...

Asta e o intrebare la care banuiesc raspunsul, o sa semene cu cel chinez?

pehash spunea...

18 mil populatie adulta cu drept de vot? cati unici sunt pe net? 4-5 mil? cati se informeaza? 1 mil? din mai multe surse? poate 200-300k? 2%?
Online-ul rastoarna procente acolo unde oamenii cauta activ schimbarea. La noi cauta pomana. La multi ani!

Dan Selaru spunea...

@pehash sa fii sanatos, la multi ani!

Dan Selaru spunea...

"The equation was simple: energy and ideas turned into products and services could be used to buy time. Specifically, energy and ideas could be used to shrink autonomously-owned individual time and grow a space of corporate-owned time, to be divided between production and consumption. Two phrases were invented to name the phenomenon: productivity meant shrinking autonomously-owned time. Increased standard of living through time-saving devices became code for the fact that the “freed up” time through “labor saving” devices was actually the de facto property of corporations. It was a Faustian bargain."

http://www.ribbonfarm.com/2011/06/08/a-brief-history-of-the-corporation-1600-to-2100/

Dan Selaru spunea...

Comentariul de mai sus e ca sa tin minte articolul.

Vad ca toata lumea are ca referinta Romania. Romania nu mai prezinta niciun interes, ne-am pierdut independenta, nu v-am spus ca sunt Sarbatori.

Asa ca toate referintele la Romania sunt total lipsite de subiect.

Mircea spunea...

Precum in cer, asa si pe Pamant...sau: Principiul corespondentei

“Ceea ce este sus, este ca si ceea ce este jos; ceea ce este jos, este ca si ceea ce este sus” Kybalion.

Acest principiu implica adevarul ca este totdeauna un raport constant intre legile si fenomenele diferitelor planuri ale fiintei si vietii. Vechea axioma hermetica il explica in acesti termeni: “Ceea ce este sus este ca si ceea ce este jos; ceea ce este jos este ca si ceea ce este sus”. Intelegerea acestui principiu confera mijloace de a rezolva destule paradoxuri obscure si destule secrete ascunse ale Naturii. Exista planuri ale vietii pe care noi le ignoram complet, insa cind noi le aplicam principiul corespondentei, vom deveni capabili sa intelegem mai departe ca nu este posibil sa facem altfel. El se manifesta si se aplica peste tot in Univers, pe diferitele planuri ale Universului material, mental si spiritual; este o lege universala.
Vechii hermetisti il considerau ca unul dintre instrumentele mentale cele mai importante, cu ajutorul caruia omul este capabil sa rastoarne victorios obstacolele care i se ridica in fata, in fata necunoscutului. Acestuia i-a fost posibil a se indeparta, a inlatura voalul lui Isis pina la punctul de a intrezari intr-o lumina o parte a figurii Zeitei. La fel cum cunoastem principiile geometriei si aceasta cunoastere permite astronomului asezat in laboratorul sau sa masoare distanta dintre astri si sa urmareasca miscarile lor, la fel cunoasterea principiul corespondentei permite omului sa deduca inteligent din necunoscut, cunoscutul. Studiind monada, el intelege arhanghelul.

http://www.scribd.com/doc/15113439/Legile-Kybalionului

Sarbatori fericite, dragii mei.

Viq spunea...

Craciun Fericit !

Cred ca ai dreptate, Dane, dar intr'un mod un pic mai diferit.

Impresia mea este ca internetul este ceva mult mai simplu decat palierul pe care il tratam si prin prisma asta, poate paradoxal, mult mai important decat indraznim sa percepem noi acum.

Este doar un mijloc de comunicare.
Atat si nimic mai mult.
Diferenta care ne bulverseaza pe noi vine de la impactul pe care il are, sau mai corect, il va avea.

Vorbirea articulata a avut efectul pe care il stim in transformarea umanitatii, permitand conectarea comunicativa intre persoane ce se situau fizic pe raza de propagare sonora.
Apoi tiparnita a marit raza fizica de actiune a penetrarii comunicative si i'a amplificat de cateva ori efectul prin adaugarea dimensiunii temporale la cea fizica/spatiala.
Radioul si televiziunea eu nu le'as pune deocamdata pe acelasi palier de importanta, desi au adus in plus imbunatatirea calitatii si cresterea volumului informatiei vehiculate de fapt prin aceleasi canale de comunicare. Dar numarul punctelor de comunicare (emitator/receptor) a celor ce accesau informatia prin cuvant scris spre exemplu, a crescut aparent semnificativ dar extrem de modest in raport cu ce poate face internetul.

Internetul nu cred ca e doar un mijloc de a mari cantitatea de informatie transmisa/receptata si de a'i imbunatati calitatea (video, 3D...bla/bla..).
Pe el se sprijina o explozie atomica a comunicarii la nivel mondial.
Avem un potential de 7 miliarde de receptori, e adevarat dar si alte 7 de prozatori, alte 7 de eseisti.. .economisti.. ..politicieni.... ..poeti.. tehnicieni... crescatori de vidre cu piei de nutrii... si ORICE doriti !!!

Cati filosofi s'au remarcat in antichitate si cati folosofi latenti au murit sub pietroaiele piramidelor ?
Cuvantul tiparit a multiplicat de cateva zeci/sute de ori fructificarea potentialului intelectual uman in ultimul mileniu.
Care a fost curba ascendenta a societatii umane in acest rastimp nu e greu de aflat.

Cum va arata aceasta curba atunci cand 7 miliarde de creiere umane vor putea dialoga omnidirectional ?
Cate idei se vor putea schimba si cate se vor putea naste din aceste interconectari ?

Matematic potentialul e de permutari de 7 miliarde luate cate 7 miliarde.

Personal cred ca pentru moment nu putem cuprinde cu mintea noastra, deja tributara unor tipare gnoseologice, dimensiunile reale ale impactului.
Aici e nevoie de o schimbare de paradigma.

Desigur, asta nu se va petrece in doar cativa ani.
E nevoie de putin timp pentru ca tehnologia sa patrunda pana la baza celor 7 miliarde, intre care se numara si muritorii de foame din Somalia sau de aiurea.
Dar viteza cu care se misca lucrurile depaseste cele mai optimiste previziuni.

Deci cred ca ai dreptate, pentru 2012 e posibil sa se joace carti mari pe internet.
Dar banuiesc ca ar ptuea fi insignifiant in raport cu ceea ce ar putea sa urmeze in aceasta directie.

Sau poate nu. Poate gresesc.

Om trai si om vedea :D

Daca nu noi, altii :D

Sarbatori fericite !

Anonim spunea...

calatoria de 1000 de li incepe cu primul pas. scepticii de serviciu tip gheorghe actioneaza inconstient in sprijinul stapanilor :"nu le dam unelte ca sunt trogloditi si nu stiu sa le foloseasca eficient"

Constantin Gheorghe spunea...

Cu tot respectul, sunt unii idioţi care nici cu Internetul nu se mai fac bine. Mă văd obligat să repet, poate înţeleg şi ei: am spus că este o tâmpenie să încerci să cenzurezi Internetul. E pierdere de vreme. Dovada? Nici Europa Liberă n-au putut-o cenzura!
Numai că...Dacă tu, ca receptor, nu ai organul antrenat să poţi scoate din mormanul de informaţie pe aceea cu adevărat relevantă, dacă nu ai un spirit critic dezvoltat, rezultatul este contrar celui scontat.
Dacă cineva vrea cu adevărat să facă rău, nu cu cenzura o face. Ci inundând reţeaua cu informaţii nerelevante, manipulate, care să îndrume atenţia spre aspecte periferice. Se poate face rapid, şi nici nu costă o avere. Aşadar tot în noi stă salvarea, ca să zic aşa. Şi cum nu suntem nişte cartezieni, rezultatul se vede.

Logosfera.ro spunea...

Cine subestimeaza puterea propagandei de propaganda va pieri. Goebbels a spus mai multe despre ce va trebuie sa faca o propaganda eficienta (ceva in nota "agenturilor straine"). Toate discutiile rationale de pe internet isi vor pierde rapid puterea cand X sau Y vor fi identificati ca dusmani ai poporului.
Vrei sa-ti arat cati internauti romani cred ca ateii sunt niste dihori care vor sa distruga esenta natiunii romane?

Dan Selaru spunea...

Si ce, nu-i asa? :-)

Dujmanii boborului sunt printre noi, pacat ca au plecat evreii, nici tigani nu mai avem. Ne descurcam cu bugetarii si pensionarii, devine insa plictisitor, plus ca sunt cam multi, risti sa pierzi alegerile daca-i tot blamezi, si atunci, cine ramane?

Asta e principala problema a puterii :-), nu mai are dujman, a invins :-)

Logosfera.ro spunea...

Vrei sa spui "ne-a invins"? :)

Dan Selaru spunea...

Exact:-)