vineri, 6 ianuarie 2012

6500 de dolari în 2,5 milioane de ani

Prima perioadă pentru care a fost estimabil un PIB anual per capita este perioada când omenirea era constituită din vânători culegători, acum 15000 de ani, iar acest PIB per capita era de 90 de dolari, la valoarea dolarului din 1990.

Ca să ajungem la această cifră ne-a luat cam 2 milioane şi jumătate de ani de când un strămoş de-al nostru a făurit primul topor de piatră, ăsta fiind începutul economiei.

PIB-ul per capita s-a dublat la 180 de dolari până în 1750. Iar în ultimii 250 de ani l-am adus la peste 6500 de dolari.

Cetăţeanul de acum 15000 de ani avea la dispoziţie sute de produse şi servicii, cetăţeanul actual are la dispoziţie zeci de miliarde de produse şi servicii, complexitatea economiei a sărit cam 8 ordine de mărime.

Toate datele sunt din "The Origin of Wealth EVOLUTION, COMPLEXITY, AND THE RADICAL REMAKING OF ECONOMICS" de Eric D. Beinhocker.

Ce trebuie înţeles din cifrele astea? Că majoritatea istoriei omenirii este dominată de o sărăcie extremă vis a vis de standardele actuale, că trăim o epocă specială faţă de aproape toţi oamenii care au trăit pe acest pământ. Iar copiii noştri, dacă o să aibă energie, o să trăiască în cu totul altă lume decât trăim noi.

Şi ca să înţelegem ce înseamnă asta. Energia consumată de un american este echivalentul muncii a 100 de sclavi, un european din EU are, în medie, la dispoziţie munca a 50 de sclavi şi aşa mai departe.

Ce nu prea înţeleg economiştii este ideea de scală, o problemă foarte cunoscută inginerilor, a face un pod de 10 metri e una, un pod de 100 ridică alte probleme iar unul de 1000 cu totul altele, nu e liniară afacerea şi nu înseamnă acelaşi lucru, nu e de 10 ori mai greu să faci un pod de 10 ori mai mare, e altceva.

În decursul ultimilor 250 de ani PIB-ul per capita a crescut cam de 35 de ori, complexitatea economică a crescut cu câteva ordine de mărime. Suntem în altă lume, cu alte probleme decât cea pe care o descriu cărţile de economie. Am citit undeva că "în cărţile de economie se vorbeşte despre oameni foarte inteligenţi puşi în situaţii foarte simple, economia reală este despre oameni obişnuiţi în situaţii foarte complicate", de asta nimeni nu înţelege nimic din ce se petrece.

Şi e natural să fie aşa. Aşa cum evoluţia biologică e un algoritm, un algoritm genetic, aşa funcţionează şi economia. Ceea ce s-a schimbat în economie este faptul că un tip de economie nu a mai fost adaptat şi trebuie să se schimbe sau să moară.

Reaşezarea lucrurilor o să dureze, nu ştim dacă suntem pe drumul cel bun, adaptarea se face prin încercări repetate. Ceea ce nu ştiu, şi e de înţeles că nu ştiu, decidenţii, este că mişcările prea bruşte sunt într-o proporţie covârşitoare greşite, extremismul în algoritmi genetici conduce la dezastru. Iar când schimbi prea multe simultan, de obicei, măsurile rele le anulează pe cele bune şi nu se întâmplă nimic. Decidenţii sunt politicieni şi economişti.

Societatea românească nu este mai bună sau mai rea decât altele, este rezultatul adaptării la mediul în care a fost nevoită să trăiască. România nu trebuie judecată prin comparaţie, e ca şi cum ai compara o balenă cu o girafă şi ai spune că balena e mai frumoasă, nu e, e altceva pentru că a trăit în alt mediu.

Ca să rezumăm şi să începem anul optimist. Trăim nişte vremuri minunate, habar nu avem încotro mergem, nu aşteptaţi nimic de la politicieni, nici bun, nici rău, societatea românească, ca oricare alta, se adaptează la condiţiile externe. Noi să fim sănătoşi.



Nu speraţi că se vor întoarce vremurile "bune" de altădată, nu există aşa ceva, e doar un truc al creierului nostru.

37 de comentarii:

Moromitic spunea...

Aplauze.

Anonim spunea...

atractorii, da' cu atractorii cum ramane?

La Multi Ani inca odata!

Anonim spunea...

da, mereu traim in cea mai buna din lumile posbile.

Dan Selaru spunea...

nu, nu traim in cea mai buna din lumile posibile, puteam sa facem revolutia industriala cu 1000 de ani inainte, puteam sa evitam razboaie, multe puteau sa fie mai bune

George spunea...

Eu cred ca sunt niste aberatii debitate de unii economisti care nu au ce face.
De unde stiu ei ce productie facea un om acum 1, 3 sau 15 mii de ani in urma?
De exemplu stie cineva PIB-ul Daciei de pe timpul lui Burebista in conditiile in care nu se stie nr. de locuitori si ce constructii, mancare, sau alte accesorii folosite? NU, doar se presupune.
Dupa aceea se vine cu teoria ca noi o ducem cel mai bine din aceasta perioada. OARE? Eu ma indoiesc. Hai sa-i intrebam si pe africani, indieni, chinezi s.a. Faptul ca avem lucruri, multe din ele inutile, si asta o parte din populatia globului, nu inseamna ca o ducem cel mai bine.

Dan Selaru spunea...

Domnu' meu, exista vanatori culegatori si in ziua de azi, simplu, s-au uitat la ei si au evaluat.

Nimeni nu a spus cat era PIB-ul pe vremea lui Burebista, la 1750 s-a putut evalua. Asa ca nervozitatea ta e putin exagerata.

Cel mai bine in medie. De ce nu intrebi norvegieni sau canadieni.

Sau un grup de printi sauditi.

joness spunea...

Da, articolul acesta imi place mai mult decat cele despre diverse sfarsituri prognozate matematic.

Asa este, progresam prin incercari repetate. Nu e nimic nou, asa a fost intotdeauna. Inclusiv in fizica, de-a lungul timpului s-au elaborat mii de teorii pline de ecuatii matematice "exacte" ce au esuat la proba practica. Iar atunci cand una s-a confirmat au urmat alte mii de carti cu explicatii stiintifice "exacte" despre cauza. Cam asta e stiinta umana de fapt, ne place sa credem ca putem anticipa. Vrem sa fim mici Dumnezei, macar pentru o zi, macar fata de doua bile ce se ciocnesc.

Cat despre economisti, exista si altfel de economisti decat prezicatorii pe baza de extrapolari prezentate drept adevaruri matematice. Insa acestia se vand bine la televizor, la fel ca si horoscopul.

Dan Selaru spunea...

Merge asa atata vreme cat ai energie, simplu, ma faci sa scriu o carte chiar daca nu o sa te convinga. :-)

George spunea...

Nu sunt sunt deloc nervos dar cand aud de tot felul de extrapolari de genul asta mi se pare ca suntem considerati prosti prin simplul fapt ca nu avem o gandire asa de cuprinzatoare.
Omul asta a calculat de exemplu valoarea comorilor, constructiilor din toata perioada antica raportat la nr. de locuitori de atunci sunt sigur ca PIB-ul ar putea fi mai mare decat cel de azi. Poate cineva sa ne dea valoarea de piata, azi, a piramidelor sau a templelor grecesti, romane din moment ce nu stim sigur nici cum s-au construit? Eu cred ca e cam fortata aceasta logica.

Pongo spunea...

Ai surprins exact aia cu deschiderile :-))))

Dan Selaru spunea...

Ce deschideri?

George spunea...

Si crezi ca media creste cu cateva mii de sauditi si cateva milioane de norvegieni, canadieni? Numarul saracilor de pe glob acum este de ~ 900 de milioane, saraci insemnand oameni care traisec cu pana la 1.2 $ pe zi(adica lucie). Asta reprezinta 13% din populatia globului plus cei care au o asa zisa viata "buna" gen romania, unde salariul minim este de 700 de lei pe luna, ne-am putea cnsidera ca facand parte din cei fericiti.!

Pongo spunea...

Deschideri = distanta intre reazemele unui element orizontal :p

Adica lungimea podului sau lungimea grinzii, a planseului etc :)))

Dan Selaru spunea...

Domnu' Pongo, o oarece formatie de inginer am si eu, plus ca stiu prea bine ce inseamna scala :-))

Radu Ionescu spunea...

Acum or fi 13% din populatia globului saraci, dar pana acu vreo 200 de ani erau 90% saraci. Nu o duceau africanii sau chinezii mai bine acu 300 500 1000 etc de ani decat acum.

Dan Selaru spunea...

Ai obtinut si raspunsul :-)

Stoie spunea...

Draguta tema cu ultimii 250 de ani.

Traim in cea mai buna lume din cele posibile si suntem fericiti sa ne putem trata de molime, spala cand dori si avea libertatea de a alege intre mar acru sau banana coapta. Chiar si pe dulap intre ziare.

Mai avem mult pana departe dar ajungem noi acolo :)

Logosfera.ro spunea...

Am fi putut porni revolutia industriala mai devreme daca papii si imparatii Europei n-ar fi dat atati bani pe tablouri si bijuterii ci ar fi cheltuit tot ce au furat de la populatie pentru dezvoltarea tehnologica si stiintifica. Sau daca ar fi putut fura mai mult.

Nu cunosc nici o "asezare umana" in care "progresul" s-a facut fara spolierea majoritatii. Acum 15000 de ani PIB-ul era 90 de dolari iar omul pastra 90, acum este de 6500 iar omul pastreaza in jur de 3000-3500. Cine crede ca progresul asta e miezu' din dodoashca n-ar trebui sa fie libertarian. Reciproca e la fel de valabila; cine viseaza libertarianism trebuie sa fie dispus sa-si ia adio de la "binefacerile" acestei civilizatii cladite prin furt si razboaie.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Genoveva spunea...

Doua idei mi-au atras atentia in acest articol, faptul ca cea mai mare parte a istoriei a fost dominata de săracie raportat la standardele actuale care inca ne straduim sa le imbunatatim pentru unii sau sa le pastram pentru altii după caz pentru că încă nu e evident un conses si nici nu trebui pentru ca omul e o entitate într-un chaos it should be sorted out every day.

Anonim spunea...

Bun, deci in urma cu 250 de ani aveam 'acces' la energie de 180 dolari, iar acum avem de 6500 per capita.
In ritmul actual de epuizare a resurselor fosile, e posibil sa apara cat de curand o problema.
Cine va avea instrumentele de conversie a resurselor non-fosile in energie, acela va detine resursele dupa care ravnim majoritatea.

Lisa spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
George spunea...

@Radu Ionescu
Cum ai aflat ca acum 2500 de ani erau 90% saraci? Pai in perioada aia cam toti aveau propria proprietate din care isi asigurau hrana, de saracie lucie nu cred ca se poate vorbii in aceste conditii.
Unii vor spune ca erau multi sclavi dar diferenta dintre sclavii de atunci si sclavii de azi este faptul ca atunci sclavul avea mancare si cazare contra munca, in folosul mosierului pe cand acum trebuie sa-ti asiguri si mancarea si cazarea tot contra munca. Diferenta este doar de conditiile de munca, dar doar pentru o parte dintre sclavii moderni. Conditiile de viata ridicate din vest se datoreaza in mare masura sclavilor din est care in curand se vor intoarce in saracia de unde au plecat.

Radu Ionescu spunea...

Nu nu aveau in nici un caz toti proprietatea proprie si pentru aia care aveau in general abia era suficient de mare pentru subzistenta. Si da ce bine o duceau sclavii antici mai ales copii care munceau in mine. Naspa de noi ca trebuie sa ne platim singuri casa si masa. Acum serios tu intelegi ce spui ca ineptii de asa nivel nu am mai auzit de mult... Oamenii mii de ani au trait in colibe cu o camera fara nimic asemanator cu educatie sau medicina prada foametei epidemiilor sau razboaielor si se considerau norocosi daca aveau ceva de mancare. Hai sa fim seriosi.

George spunea...

Oamenii de care vorbesti sunt oamenii din zonele "industrializate" care nu erau majoritari ca acum, restul erau tarani cu propriile gospodarii. Sa nu-mi spui ca populatia majoritara traia in orase. Mutatul intr-un oras se facea atunci cand se dorea o viata mai buna, ca si acum de altfel.
Informatiile pe care le avem, ca si acum sunt doar ce se vedea in zonele aglomerate nu mergea nimeni la tara sa vada daca aia mureau de foame. Atunci erau epidemii, acum sunt cancere, boli de inima, pe astea nu le trece nimeni in cartile de istorie, sunt neimportante.
Daca ne platim casa si masina din munca de 12 ore pe zi, asta daca ai job, nu inseamna ca suntem mai fericiti decat cei de acum sute sau mii de ani. Te bati cu pumnul in piept ca ai primit educatie, e foarte bine, crezi ca faci parte din cei care iau decizii privind viitorul copiilor tai?
Tu doar ai impresia ca esti ferit de epidemii , de foame sau de razboaie, e doar o perioada de liniste pe care o traversam si avem impresia ca asta este starea normala dar in momentul cand sclavii nu vor mai avea nici cei 1.2 $ pe zi s-ar putea sa ne amintim cum putem sa ne procuram o bucata de paine usor.
Echilibrul in care traim si pe care tu-l consideri vesnic e atat de fragil incat nici nu-ti imaginezi. Considera-i pe cei din jurul tau cu mult mai evoluati decat cei din vechime si s-ar putea sa ai mari surprize.

George spunea...

Uite si niste stiri despre fericirea cat de bine o ducem.

http://www.ziare.com/articole/cauza+mortalitate

Dan Selaru spunea...

George, ce vrei sa ne comunici, incearca ceva constructiv, nu distructiv. Nu avem noi dreptate si aia de la 1300 o duceau mai bine decat acum? Asta e teza ta?

Florentin spunea...

Pentru astfel de articole deschidem acest blog. Cred ca suntem ignoranti si nu realizam ca dpdv material suntem cu mult deasupra generatiilor trecute. In ceea ce priveste "fericirea" asta e o treaba complexa si tine de fiecare in mare parte. Pe de alta parte performanta vine cu niste costuri, daca vrem sa avem fiecare cate un iphone, sa zburam de 10 ori pe an si sa facem si vreo 30k km in conditiile in care muncim si 12 ore well...you gotta pay the price fie ca se numeste stress, boli de inima, poluare, epuizare a resurselor, etc

George spunea...

Nu, eu cred ca acum lumea ca un ansamblu nu o duce mai bine decat la 1300. Este doar o alta viziune asupra vietii, acum fata de atunci.
Poate o sa mai traim sa vedem si altfel de schimbari decat cele legate de moduri de a ne autosatisface nevoile fizice.

Radu Ionescu spunea...

Taranii nu aveau propriile gospodarii cam totul era al lordului local. Inclusiv viata sau copii "proprietarului".

In afara celor cu nostalgia comunismului da educatia conteaza la fel cum conteaza accesul la informatie sau la medicina. Si desi lumea vestica a tras bogatie din restul lumii, bunastarea nu e datorita exclusiv sclavilor pe 1.20 cum incerci tu sa zici. Mai e si tehnologie si productivitate la mijloc.

In rest o gramada de afirmatii aiurea. Cancerele si bolile de inima apar la varste mult dupa ce in trecut oamenii crapaui. Era mare lucru sa faci 50 de ani acum multi ajung la peste 80.

Si da cat timp ai sanse sa megi la munca si dupa aia sa sjungi acasa si sa ai ce manca fara sa fii omorat sau luat in sclavie de un atac surpriza al tatarilor as zice ca suntem mai fericiti ca in trecut.

Poti cu putin noroc sa calatoresti undeva, sa mai iesi prin oras cu prioetenii, sa mai citesti o carte. Fata de taranu ala bogat care muncea campu toata zioua nu parasea satul natal si iarna nu prea iesea din curtea gospodariei cred ca se poate spune ca avem destule.

Pot sa spun din proprie experienta ca o afectiune simpla la genunchi in prezent se trateaza laparoscopic si in o luna esti ca nou. Acum 100 de ani schiopatai si traiai cu durere tot restul vietii. Nu mai vorbim de mortalitate infantila, femei care mureau la nastere, cati crapau de o simpla pneumonie. Asa ca fara suparare habar nu ai ce spui.

George spunea...

Eu nu contest aceste binefaceri ale stiintei dar sa nu uitam ca datorita aceleeasi stiinte putem sa disparem de pe planeta in cateva ore ca specie. Vedem istoria din prisma celor citite, avem o imagine generala dar vedem societatea actuala din proprie experienta. Daca avem o viata bogata normal ca lucrurile sa ni se para ma roz daca ai fi in pielea unui chinez care baga 12 ore pe zi ca noi sa avem ce imbraca el sigur ar avea alta parere.
In principiu eu cred ca vom traii si alte vremuri care sa nu se bazeze pe consum ci pe relatii interumane, relatii care pana la urma ne-au ajutat sa ajungem aici dar la fel de bine ne-ar putea trimite intr-un trecut cu mult mai rau decat al anilor 1300.

Dan Selaru spunea...

Bun, macar am aflat ce crezi.

Anonim spunea...

mai georgica tu ori bagi batu prin gard ori esti la pubertate si contrazici orice afirmatie de dragul de a fi mai altfel. azi spre exemplu sunt 99,99% sigur ca nu o sa mor de ciuma,holera sau pentru ca am o infectie la masea. am timp in medie 80 de ani sa vad ca sunt nefericit si sarac si am timp sa ma cert cu parintii zeci de ani spre deosebire de perioada glorificata de tine cand nu i-as fi vazut incaruntind. daca mi-e cald fac rece si invers doar rasucind un buton. e adevarat ca pentru toate astea trebuie sa suport un sef cam imbecil dar parca e mai bine decat un nobil care ar avea drept de viata si moarte asupra mea. si deoarece nu esti natarau poti gasi si alte mici avantaje daca scoti nasul din monitor

George spunea...

Anonimule, tu crezi ca "fericirea" ta de a schimba temperatura la aerul conditionat reprezinta fericirea pentru toata planeta asta?
Daca pentru tine fericirea consta in a asculta manele, a te burdusi de carnati, a schimba aerul conditionat si a sta caprita la sefi nu inseamna ca majoritatea populatiei de pe pamant isi permite asta.
Ce te face pe tine fericit acum nu inseamna ca alte generatii ar fi tanjit neaparat dupa ele. Nu cred ca tu esti etalonul fericirii universale.
Poate ca nu mai mori de ciuma dar ai mari sanse sa mori de cancer, accidente, de nervi s.a.
Ia sa incerci sa ai mai multa verticalitate in lumea de azi(cum aveau oamenii in trecut) si ai sa vezi cum poate "nobilul" nu-ti mai taie gatul ci te duce la stadiul de nebun care nu se poate integra in socitate.
Daca ai scoate nasul din aerul conditionat e posibil sa-ti dai seama ca va veni si momentul cand o sa fii nevoit sa-l inchizi doar ca asa va vrea un "nobil", asta pt. a reduce emisiile de carbon ori ca e prea scump curentul.
Suntem la fel ca cetatenii Romei, Egiptului care credeau ca fericirea lor va dura vesnic.
Acum vizitam piramide, colloseum-uri, versailles-uri iar de la noi o sa ramana aere conditionate, televizoare, telefoane mobile, bombe nucleare s.a tehnologii utile fericirii.

Fabian spunea...

Georgel, you have a dream ............. sa te bage cineva in seama :)))

George spunea...

Fabian, cum ti-ai dat seama, esti un tata omidel?
Sunt chiar extaziat din aceasta cauza.

Altai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.