marți, 28 februarie 2012

De ce cresc preţurile în domeniul energetic

1. Postulatul Khazzoom-Brookes: creşterea eficienţei energetice conduce la creşterea consumului de energie.

2. Noile surse de energie au un randament energetic (EROEI) tot mai redus.

3. Societatea în care trăim e tot mai complexă, păstrarea complexităţii actuale consumă o cantitate semnificativă de energie.

4. Populaţia este în continuă creştere. Ţările cu economie emergentă îşi schimbă modelele de consum.

5. Stagnarea tehnologică. De la centrala atomică nu a mai existat nicio descoperire majoră în domeniul energetic.

29 de comentarii:

Bogdan spunea...

Salut Dan. In cadrul carei stiinte intra genul acesta de analize ? Sociologie? Statistica ? Merci.

Claudiu Minea spunea...

Cred ca impactul major e dat de punctul 4.

Dan Selaru spunea...

Habar nu am, si eu cred ca 4 e hotarator.

Mirela spunea...

@Bogdan
Pentru (2) si (5) raspund fizica, ingineria si istoria. Nu e nevoie de sociologie si statistica. Pentru realizarea solutiei tehnologice bazate pe fisiune (adica centrala atomica, motorul atomic, etc) au fost suficienti mai putin de 20 de ani de la descoperirea fisiunii nucleare de catre fizicieni (intradevar, si un razboi la mijloc). Pentru o solutie bazata pe fusiune ne chinuim din anii 50.
Ca sa intelegi (3) compara ce ustensile si gadget-uri aveau parintii ta cu ce avem noi. Si toate merg pe baza de curent :)
(1) cate becuri ai in plus in casa de cand au aparut solutiile cu consum redus? Ai calculat consumul lor total?
Pentru (4) nu trebuie decat sa te uiti la China. Exista rauri de informatii pe internet privind evolutia consumului energetic in Asia de-a lungul istoriei.
Pe mine ma bucura cel mai mult punctarea ideii (3). Incerc de ani de zile sa conving toti prietenii ca obisnuinte de tipul transportului individual ieftin vor disparea incet-incet dupa 2020.

Dan Selaru spunea...

3 o sa ne duca la pierzanie, taxa auto, cauciucurile de iarna, miile de reguli inutile, cata energie se pierde? Enorm de multa.

Unknown spunea...

"Populatia planetei creste continuu in timp ce inteligenta ei ramane constanta." :)

Dan Selaru spunea...

Sa nu exageram :-)

Unknown spunea...

http://www.theoildrum.com/node/8925

Un articol interesant "For example, it does not much matter that Titan has enormous pools of methane unprotected by any army (that we know of!). The gigantic scale of this resource makes our Earthly fossil fuel allocation a mere speck. But so what?" Energia, bat o vina!

Dan Selaru spunea...

Tipul cu Do the Math e in blogroll :-)

Bogdan spunea...

Inteleg ce zici, insa eu voiam sa stiu daca exista o stiinta mai noua, care sa inglobeze toate astea la un loc si care sa se ocupa de analiza viitorlui nostru (ala mic si negru). Adica fix subiectul pe care il dezbati tu pe blog (si pe care eu il gasesc extrem de atractiv si util). Poate fi un gen de futurologie cred :-). Chiar daca are la baza legile fizicii care spre mare uimire a multora se aplica cam in orice domeniu pastrand porpotiile.

Eu as introduce ca materie la scoala asa ceva. Sau daca nu ca materie, cel putin ca lectie obligatorie in programa de ...cum se numea materia aia "cultura civica" ? "educatie moral civica" ??...sau ceva genul. Daca nu ma insel in tarile civilizate chiar exista.

Oricum merci pentru explicatii.

Cat despre masina personala, nu mai retin unde am citit, parca tot la tine pe blog, ceva de genul "cea mai nociva inventie a secolului al 20-lea este masina personala" ceea ce este mai mult decat adevarat. Atentie accentuez "masina personala" si nu automobilul ca mijloc de transport in general. Nu ai nevoie de prea multa imaginatie pentru a-ti inchipui cum ar arata lumea, si prin lumea vreau sa zic strazile in mod particular, dar si lumea in general fara acest mic moft, cum cred eu ca este de cele mai multe ori.

Anonim spunea...

1, 3 si 4 privesc partea de cerere, doar o parte a problemei. Cea mai mare problema e pe partea ofertei, care nu e sustinuta. Stagnarea tehnologiei? E o varianta, dar nu cred. Problema e oligopolul si oligarhia, o simbioza perfecta a mecanismelor puterii.

Mirela spunea...

@Dan
Multumiri ca aduci in discutie probleme grele care nu par asa la prima vedere sau pe care le vedem prea indepartate.
@Bogdan
Alaturi de tine si cu masina personala si cu predarea acestor lucruri in scoli. Tare ma tem ca vom avea niste copii sau nepoti handicapati si neinformati in fata provocarilor pe care le au in fata.
@Cronicarul
Am vrea noi sa fie numai oligopolul si oligarhia. Cu ele mai lupti, dar cu imprevizibilul existentei mai greu :)

Ștefan A. spunea...

Cindva , cu foarte multi ani in urma , extractia petrolului era relativ usoara . Cu exploatarea intensiva a acestei materii prime , noile solutii pentru a extrage au devenit mai scumpe dar si dependente de energie . Destul de mentionat ca in general , dupa ce vine extras cam 40 % din un put petrolier , e necesara injectarea de abur la mare presiune pentru a forta iesirea restului de petrol . Asta inseamna deja costuri dar si consum energetic . Cum sintem si mai multi dar si mai iubitori de consumism , e absolut normal ca foamea de energie sa creasca . Cindva , un televizor , un frigider si eventual o masina asigurau pe linga locuinta necesarul minim de bunastare . Astazi , in plus , fara masina de spalat rufe + masina de spalat vase , fara aerul conditionat , fara hidromasajul din baie si pc personal combinat cu telefonul portabil "inteligent", nu mai esti in standardul de bunastare . Matematic ca a crescut consumul si cum energia la baza dezvoltarii umane nu e infinita ( carbune , petrol , nuclear) sint tot mai exploatate cu costuri mai ridicate . De remarcat ca au mai pus si guvernele partea lor prin taxarea , impozitarea producatorilor , distribuitorilor de energie . In alta ordine de idei , multinationalele energiei fac profituri uriase (fara egal in intreaga lor istorie) dar paradoxal platesc taxe , impozite ridicole . Tocmai datorita globalizarii inclusiv contabile. Cum oricare dezvoltare , exploatare seamana cu o parabolica , putem spune ca sintem pe partea superioara a graficului . Cit va dura , nu se stie dar va urma coborirea pe panta si asta e matematic demonstrat.

Dan Selaru spunea...

Nu e futurologie, e mai curand complexitate. Eu nu am spus nimic despre masina personala.

Despre oferta trebuie vorbit mai aplicat. Pe tipuri de energie. Problema e petrolul.

Stefane, e perfect adevarat, in acelasi timp pot sa spun ca problema devine pe zi ce trece una politica.

Ștefan A. spunea...

De ce am scris de masina personala:
In Ro , in ultimii 20 de ani , numarul de automobile a crescut enorm . Cu efecte clare asupra consumului de petrol . Si mai elocvent, cazul chinez unde cu 30 de ani in urma piata auto era inezistenta pentru oricare statistica serioasa . Azi , e prima piata mondiala de vinzare a auto depasind inclusiv USA . Cu mai mult de 16 milioane autovehicule NOI cumparate anual , China are si o foame de petrol stratosferica . Sa adaugam Brazilia in care "consumul" de AUTO NOI e in crestere constanta si sa mai privim si la India unde piata respectiva e doar la inceput de drum . Scimbarile planetare in urmatorii ani vor fi profunde , in toate domenile si radicale.

Dan Selaru spunea...

Eu stiu :-), lucrurile se vor schimba repede. Si brutal.

vali.d spunea...

Filmuletul asta:"There's No Tomorrow (2012)" vorbeste despre multe din problemele semnalate in articol.Se poate viziona la http://vimeo.com/36624246

Dan Selaru spunea...

Eu nu am spus nimic de peak oil, toate punctele de mai sus sunt indiscutabile.

camil spunea...

în același timp, Asia continuă să se bazeze pe cărbune: http://www.economist.com/node/21548237
cât o mai fi.

Dan Selaru spunea...

Da, dar asta pentru curent electric si cat de cat pentru caldura, transporturile si agricultura sunt buba.

Anonim spunea...

Exact. Pt curent electric si incalzire sunt deja scheme de permise, smart grid-uri etc., se vor extinde la nivel global, piata regleaza. Agricultura si transporturile sunt in buba. Dar de ce sunt buba? Pt. ca sunt subventionate, pt. oligarhi. Dar spune-i cuiva acum ca prioritatea nu sunt autostrazile, ci caile ferate de mare viteza, nu subventiile UE la hectar, ci omologarea de produse si agricultura bio, ca-ti vei lua un cumul de injuraturi...romanesti.

Anonim spunea...

Dane, cred ca nu ai listat motivul cel mai important.
Masurat in aur pretul energiei nu a crescut. In opinia mea "money printing"/ "fiat-currency" este motivul principal. Un motiv secundar pe care nu l-ai listat este alunecarea vestului catre stinga si fals "environmentalism".
Practic cistigul gigantic adus progresul tehnologic si de management in ultimii 50-100 de ani a fost consumat/risipit ca sa alimenteze un grup crescind the "paraziti". Pentru fiecare miner si "oil worker" exista zeci de "government employees" si membrii de asociatii guvernamentale si non-guvernamentale.
...Jerry, un prieten din copilarie...

Anonim spunea...

...despre 5...
In Romania poate inca nu a ajuns vestea...Ne aflam la inceputul unei revolutii, "a game changer". Aici in America de Nord, preturile la gaz natural au ajuns la nivele incredibil de joase. Avem atita gaz, ca nu mai avem unde sa-l punem. Si asta in mijlocul iernii...Abundenta asta - care se estimeaza sa dureze cel putin 100 de ani - "and we just started scratching the surface", se datoreaza gazelor din sisturi?(shale gas) exploatate prin "fracking" ("horizontal drilling + hydraulic fracturing").
Si acum surpriza: The world is paved with shale...si Romania are o gramada...
...Jerry, un prieten din copilarie..

Dan Selaru spunea...

Eu am un singur prieten Jerry, si nu e din copilarie, e din Buzau.

A ajuns tot ce spui tu si in Romania. Doar ca ce spui tu se inscrie, primul post la 3 iar ultimul la 2.

Da, in aur e mai ieftin, cand ai luat ultimul salariu in aur?

Anonim spunea...

...nu mai e din Buzau...s-a mutat in Canada...nu-mi dau astia salariul in aur...zic ca n-au cum sa taie lingoul...dar pot sa preschimb hirtiile lor cind vreau eu...o parte enorma din 3. -"complexitatea societatii" este inutila...mai rau inca, este parazitica si daunatoare ca un cancer...creste in nestire and "feeds on itself"...
Jerry

Dan Selaru spunea...

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/ce-a-fost-mai-intai-oul-scump-sau-gaina-stresata-162032.html

E terifiant ce se intampla. :-)

alex@formidabilii.org spunea...

Cheia e la 5...

p spunea...

De fapt toata discutia nu este despre energie, ci despre putere.In toate sensurile, inclusiv in cel parametrizat formal in fizica.

Ganditi-va ca nu platiti curentul in functie de unitatea de masura a energiei ci in functie de putere.Factura nu va vine in functie de jouli (unitatea de masura a energiei) ci in functie de watti(unitatea de masura a puterii).Platiti energia exprimata in kilowati ora, deci o platiti in functie de puterea pe care o consumati.

Adica platiti energia nu atat in functie de cantitatea pe care o consumati ci in functie de cat de repede consumati acea cantitate de energie.

Pentru ca asta masoara puterea:viteza cu care se cheltuie o anumita energie in timp.
Formal, puterea=energie/timp.Exempli gratia:vechile inventii, scripetele si parghia permiteau de pilda manipularea unor greutati mari cu un consum de putere mai mica.Atentie:formal si ideal, energia consumata este insa aceeasi, fie ca ridici un bloc de granit cu scripetele sau parghia fie ca-l ridici cu carca.

Scripetele si parghia nu economisesc energia celui ce ridica un bloc de granit, permit doar un castig de putere.Adica permit repartizarea energiei in timp in ritmul in care corpul uman este construit sa o elibereze.Pentru ca si corpul uman (ca orice corp animal) este facut in asa fel incat chiar daca are rezerve de energie sa nu le poata elibera decat intr-un anumit ritm.

Uite de aia, si nu numai de aia, toata discutia despre energie este de fapt si in extenso o discutie despre putere si distributia ei in lume.

Dan Selaru spunea...

Nu numai, dar e frumos spuys :-) Am sa te dau mai departe :-)