joi, 2 august 2012

Asta e

Atâta demagogie ca în zilele astea nu am văzut din epoca Iliescu. Văd că nimeni nu mai gândeşte raţional. Presa a devenit fetidă, propaganda a înlocuit orice încercare de obiectivitate.

Şi atunci să încercăm să vorbim despre fapte.

Human Development Index nu a mai crescut din 2007. Sursa ONU

Doing Business clasament mondial, începem pe locul 45 în 2008, 54, 65 şi ajungem pe locul 72 în 2011. Aveţi link-urile la Barbu Mateescu. Sursa Banca Mondială

Reprezintă o ierarhizare a ţărilor în funcţie de cât de uşor se pot face afaceri.

Datoria publică, de la aproape 14 la 33 de procente din PIB. sursa FMI



Numărul şomerilor a crescut între decembrie 2008 şi decembrie 2011 cu aproape 60.000 de persoane, sursa ANOFM, fără a se număra cei care au ieşit din orice statistică.

Investiţii directe (milioane de euro - BNR):

2008 - 9496
2009 - 3488
2010 - 2220
2011 - 1900

Evoluţia cursului de schimb (BNR):

2008 - 36.806
2009 - 42.370 +15.12%
2010 - 42.113 -0.61%
2011 - 42.377 +0.63%

Aceasta este "reforma" economică. Acolo unde regimul trecut se laudă că a avut cele mai bune rezultate.

Despre asta e vorba, nu despre numărul de votanţi. Simulăm şi noi. Traian Băsescu şi PDL sunt victimele propriilor decizii economice, de fapt a lipsei lor.

Oamenii au aşteptat, nimeni nu a ieşit în stradă un an şi jumătate, doar că "reformele" au fost un eşec. Asta e!

PS Am scris acest text provocat, nu mă mai interesează nivelul naţional al lucrurilor, suntem prea mici.

29 de comentarii:

emil76 spunea...

nu neg ca pdl au fost incompetenti, dar totusi, sa nu uitam ca au prins din plin criza. La fel cum o vor prinde si psd. Chiar crezi ca am fi putut avea aceeasi crestere de pana in 2008 in conditiile in care criza a afectat si partenerii nostri economici si ma refer aici in primul rand la UE?

Dan Selaru spunea...

Nu, indiscutabil, dar nu au facut nimic. Nu asta e subiectul. Nu e vorba despre ce ar fi facut altii, e vorba despre ce au facut ei. Nu mai deturnati discutia.

Lucian spunea...

Mai sunt:
http://www.riscograma.ro/5267/alte-patru-grafice-care-arata-ca-tara-e-condusa-prost-si-face-pasi-inapoi/

Dan Selaru spunea...

Sigur, realitatea e complicata. Dar rezultatele sunt catastrofale.

Constantin Gheorghe spunea...

Bravo, prietene! Jos pălăria! Asta e realitatea, ne place sau nu! Şi ce-i bun în tot circul este deşteptarea unui spirit civic, ferm hotărât să ceară guvernare, nu circ!

Ștefan A. spunea...

Domnule Selaru
Uitati un indicator important . Valoarea banilor incasati de stat din impozitul pe profit . Care a ramas constant in procente (16 %) dar e peren sub valoarea din 2008 . Atunci au incasat 12,909 miliarde lei noi . In 2011 a fost de doar 10,309 miliarde lei noi .Cum si in anii precedenti a fost constant sub valoarea din 2008. Acest indicator de incasari demonstreaza clar ca tara e in stagnare /recesiune . Indiferent cum creste PIB (din pix).

Dan Selaru spunea...

Tara asta e o colonie.

aura spunea...

Si eu am ajuns la concluzia ca reformele dupa ureche din ultimii ani au produs mai mult paguba. Rapoarte internationale ce nu pot fi acuzate de partizanat au coborit Romania in mai toate clasamentele din ultimii ani. Unii indicatori nu au legatura cu criza economica.

http://www.ziare.com/politica/reforma/apropo-de-modernizarea-statului-romania-2008-versus-romania-2011-1150756

Pongo spunea...

Toata tarasenia e o lectzie.
Iar colonie am mai fost, nu ar fi prima oara.
Eu unul simtzeam asa, o enervare, atunci cand un om inteligent pica in plasa sustzinerii guvernului "de dreapta". Am asimilat ideea (pe care o stiam) ca alaturi de inteligentza ai nevoie de pasare fatza de oameni. Fara asta nu ai cum sa nu pici in plasa. E imposibil. Cand nu ai asta e grav. Si abia atunci esti un sclav intr-o colonie (chit ca se cheama Balaceanca sau cine stie ce alt grup vesel)

Anonim spunea...

Rata sărăciei absolute în 2010, în mediul rural, 12,5%, față de 9% în 2009; sărăcia absolută a copiilor: 8%, față de 6% în 2009.
Sursa: studii pe care instituțiile statului le-au ținut cu discreție...
Dar ne place sa ne uitam in urnele mobile si votul in chiloti.
Ai dreptate, Dan, asta e. Numai ca, nu mai merge si-asa...
Masurile de austeritate impuse de FMI si BM conduc la polarizare sociala, mai ales in tarile capusate, care in loc sa se poata folosi de resursele proprii, sunt obligate sa le vanda ieftin acelora care ne imprumuta. N-o spun eu, a spus-o Stiglitz, eu doar sintetizez.

Dan Selaru spunea...

corect

alex@formidabilii.org spunea...

http://www.imd.org/research/publications/wcy/upload/scoreboard.pdf

Viorel spunea...

minunat, am mers in jos deci...
numai ca de 2 luni puterea s-a schimbat.. si parlamentul si guvernul si puterea locala e la usl.

parlamentul a incalcat toate legile ca sa-l demita pe basescu.. o sa vina multi investitori de acum inainte intr-o tara in care legile nu am mare valoare..

guvernul a "reparat" imaginea romaniei cu marga si cu ponta care una zice afara si alta face cand se da jos din avion. mai zicem de hidroelectrica ? in plus si un referendum organizat aberant pe care il contesta tot ei...

iar puterea locala face minuni cu votul oameni adusi cu japca sa voteze sau cu curvistine in chiloti.

toate astea doar ca sa-l demita pe basescu care mai avea 2 ani de mandat... totul calcat in picioare.

cam cum ti se pare maestre asta? iti miroase a investor's heaven?
eu zic ca astia au facut in 2 luni mult mai mult rau decat odiosii de pdl-isti in ani si ani. iar raul asta o sa-l vedem in analize ca ale tale foarte multi ani de acu inainte.

dar da, il uram pe matrozul chior si nici un efort nu e prea mic sa-l vedem dus !

Emil Stoica spunea...

Dan: opinia mea este ca te inseli: lipsa de competenta administrativa nu a PDL este un motiv suficient pentru infrangerea lor in alegeri corecte, dar nimic nu poate justifica distrugerea statului de drept. Caci despre asta vorbim, nu despre probleme economice. Iar daca vrei sa vorbim despre probleme economice, putem vorbi. Insa nu asta este subiectul zilei. Cu regret, Emil.

Dan Selaru spunea...

Nu s-a intamplat nimic, nu s-a distrus niciun stat de drept, era distrus de mult, din 2004 cand acelasi TB a apelat la solutia imorala, de la momentul cand a existat o majoritate neglijata de TB, de la infiintarea UNPR, si mai stiu.

Anonim spunea...

Parca spuneai ca te retragi. Ei, am mai auzit asta si la altii...
De prin 2008 lucurile merg prost in general in toata lumea, nu numai la noi. E adevarat ca au fost tari care au progresat binisor (ex. Polonia).
Poti sa aduci cel mai bun guvern din lume, nu vei face mare lucru, pentru ca oamenii au mentalitati imposibile: pe de o parte bugetarii si pensionarii nu stiu decit sa spuna "sa ne dea", pe de cealalata parte cei care produc ceva pentru economie nu vor sa plateasca taxe (si nici nu ma mira).

Dan Selaru spunea...

Propaganda.

red raz spunea...

Domnule Selaru,
continutul articolului e de fapt intr-un comment: "Tara asta e o colonie".

Atat trebuia sa scrieti. Cu cat trece vremea, cu atat e mai evident acest lucru.
Tineti minte datele statistice din articol si va invit sa le comparam peste 4 ani. Daca acum e dezastru, atunci ce o sa fie?

Dan Selaru spunea...

o alta lume, mult mai imprevizibila, si cred ca un dezastru si mai mare

Radu Ionescu spunea...

Ma amuza chestia asta cu statul de drept de parca pre 2004 a fost mare stat de drept. Eu nu vad un moment in ultimii 2000 de ani de istorie a tarii asteia cand a existat un asa zis "stat de drept".

Unknown spunea...

pe mine ma amuza ca gasim justificari "obiective" la a grabi un proces democratic intr-un mod nedemocartic. ne place sau nu, aceste modificari ale procesului electoral, bajba cu referendumul exact asta implica: speculari ale procesului legislativ si nu in vedere corectiva, ci de profit, fie el capital politic.

dar revenind, suntem o colonie sub presiunea datoriilor etxerne. sa nu ne facem ca ploua. datoriile externe sunt generate in speta de pactul social intre acei 40% de "neproductivi" si stat. relatia merege simplu: unii promit altii voteaza, primii urmand a capusa ce mai este de capusat de la bugetul de stat. restul merge de la sine. ce este enervant in aceasta, este ca internationalii colonizatori nu trebuie sa faca nimic, absolut nimic ca sa ne acapareze.

in schimb, societatea romaneasca fabuleaza pe falii si elite, pareri obiective si subiective, basescu vs ponta etc.

personal cred ca solutia imediata este gruparea oamenilor in grupuri de interese (nu-i nimc rau ca 100 de oameni din aceeasi comunitate sa isi doreasca acelasi lucru), reprezentati civil prin orice forma juridica sau civica. legea permite ca astfel de organizatii sa atace si sa initieze actiuni legislative. e odios drumul de greu, dar nu imposbil. si este normal sa fie asa, in acest moment de timp, dupa ce am tolerat aceasta mizerie 22 de ani.

Dan Selaru spunea...

Se cheama partid politic. Nimeni nu te tine sa-l infiintezi, sa castigi alegerile si sa faci ce legi crezi de cuviinta. Simplu.

Camil spunea...

în ceea ce privește ultimele două comentarii: de fapt legea (înființării) partidelor politice e o mare porcărie la noi, dar asta e deja poveste veche.

db spunea...

@ viorel - ei hai, ca nu s-a incalcat nici o lege - ti-a zis-o si CCR.
Investor's heaven nu mai e de mult si in 2 luni n-ai ce drege, sa fim seriosi. Dar cu Base inca 2 ani eu personal nu cred ca mai avea rost sa stam, am vazut cam ce poate face in 8 ani si, sincer, nu m-a convins. Am sperat - l-am votat in 2004 - am crezut si ca intelege ceva-ceva din economie si ne va prinde bine asta, dar si-a dat masura de incompetenta economica in ultimii 5 ani. De ce sa mai stea?

Cristian spunea...

Totusi vorbim de Romania obiectiva, nu?

Ati luat in considerare ca Romania a trecut prin cea mai grava criza economica mondiala din ultimii 80 de ani? Chiar credeti ca era forta politica in lumea asta care sa faca sa scada datoria publica, sa scada somajul si sa creasca investitiile in perioada asta?

Ok, ia uite niste cifre "obiective", ca sa avem ce compara.

UE27 - evolutie datorie publica:
2008 - 62%
2009 - 74%
2010 - 80%
2011 - 82%

Drame, nene, a crescut cu 20% datoria publica, Boc si Basescu i-au lucrat si pe astia din UE27 cu "reforma" lor. Noi am crescut datoria publica cu 19%. Portugalia a avut o crestere de 40%, Spania de 30% din PIB. Pana si in Germania datoria publica a crescut cu 15%. Si comparati nivelul mediu: UE e la 82% din PIB, sunt tari peste 100%, noi suntem la 30% din Pib in 2011!

Crestere someri in perioada 2008-2011: 60.000 de oameni? E o gluma, nu? Cred ca dadea mizerabil sa dati in procente, caci vorbim practic de o stabilizare e numarului de someri intre 2008 si 2011 undeva la 7.4-7.7%. In UE27 somajul in 2011 a depasit 11%, in tari precum Grecia sau Spania a trecut bine de 20%.

Apropo, da volumul exporturilor de ce nu l-ati pus? Dadea rau se sa vada ca anul considerat de varf, 2008, a fost depasit si ca am ajuns in 2011 la maximul istoric ever al Romaniei la export, adica 33 de miliarde de euro? Exporturile astea au dus Romania pe plus in 2011 la crestere economica, pe asta vad ca ai omis-o.

Si ca vorbeam de reforma si vad ca puneti ghinimele: puteti sa comparati structura exporturilor in 2011 fata de 2001 ca sa va dati seama de schimbarile structurale majore?

Evolutia deficitului bugetar de ce nu ati pus-o?

Am pornit de la 5,5% in 2008 (in an cu crestere economica de 8%!!!), am fost la 8,8% in 2009, am ajuns la 5,5% in 2011. Conform deficitului pe primele 3 luni din 2012, am ajunge la 2,2-2,4% deficit din PIB.

Va plangeti de o devalorizare a monedei de 15% in 3 ani si jumatate? Enorm, nu-i asa? De cand au venit "ceilalti" la putere moneda s-a devalorizat cu 6,2%!! In 3 luni! (4,37 -> 4,64). Nu mai vreau sa spun ca cea mai mare parte a devalorizarii din 2009-2011 s-a produs practic in primele doua luni din 2009, dupa alegerile din 2008, pentru ca era nevoie sa re-echilibram situatia dupa toate excesele epocii Tariceanu: la inceput anului 2009 mai toate agentiile de rating ne dadeau practic in faliment, fara investment-grade, cu CDS-uri peste 500 de puncte.

Romania a trecut (si trece) printr-o perioada economica foarte grea, criza nici poveste sa se fi sfarsit. Degeaba asteptati dumneavoastra minuni, acum e furtuna si trebuie doar sa ai grija sa nu ia barca apa rau de tot, sa te duci la fund.

Boc a fost el sluga, pres, prost, ce vreti dumneavoastra, dar, la modul basic, a facut ce se putea face in acea perioada si a facut bine ce era de facut in chestiunile majore.

Cifrele asta arata, cel putin comparativ cu ce s-a intamplat in lumea asta larga, in primul rand cu Europa.

Daca ati fi cat de cat obiectiv ar trebui sa ii spuneti multumesc lui Boc. Dar nu prea cred.

Dan Selaru spunea...

Noi nu ne comparam cu UE, noi trebuie sa ne comparam cu economiile emergente, si vezi ca ai mai bagat din burta. plus ca logica e falsa, nu e vorba de astia, e vorba de aia.

Anonim spunea...

\
Dane, ce spui tu aici e cam asa:

2 milioane de oameni au meritat sa moara de mina comunistilor pentru ca au fost niste manageri prosti si pentru ca n-au facut reforme.

poate e adevarat pe undeva dar... 70 de ani mai tirziu... nu ne incalzeste cu nimic.

Dan Selaru spunea...

ce treaba au comunistii?

Alexandra spunea...

Eu cred ca ne mintim prea mult. In curand o sa ajugem ca grecii.