miercuri, 23 iulie 2008

Schizofrenia

Azi, între 7 fără un sfert şi 7 jumătate după amiază, în autobuzul 126, în Bucureşti, am trăit una din cele mai ciudate întâmplări din viaţa mea. În autobuz, în Piaţa Romană, s-a suit un cetăţean, aparent inofensiv. Imediat după ce am luat startul a început să vorbească. A vorbit, continuu, până la staţia Lt. Nicolae Găină, aşa-l cheamă, nu-i vina mea, 45 de minute.

Un om educat, vorbea coerent, logic, fără poticniri, care-şi exprima clar ideile. 50 de oameni stăteam cu ochii în pământ, fără un zâmbet, nu puteai să zâmbeşti, omul era bolnav de schizofrenie.

Avea o marotă cu violurile, susţinea că fiica lui şi fosta lui nevastă au fost violate, în grup, de EI. Cine erau EI? Tot felul de personaje, se amestecau foşti preşedinţi ai ţării cu profesori din Politehnică, din Catedra de Tehnologia Materialelor, vecini, prieteni, o adevărată conspiraţie.

Teoria conspiraţiei era omniprezentă. EI aveau tot felul de posibilităţi, aparate de control al gândului, controlau aura umană, controlau justiţia, temerile oamenilor, fricile, erau omnipotenţi.

Am revăzut teorii sociale, teorii despre lungimea zilei de lucru, universuri paralele şi imposibilitatea unei "Călătorii spre centrul Pământului" de Jules Verne.

În această frenezie de idei, exprimate decent şi logic dar pornind de la premise aberante am auzit următoarea frază:

"EI spun şi adevărul şi contrariul lui la începutul oricărui discurs, după aia pot explica orice."

Schizofrenia nu exclude logica, creează o lume paralelă care pleacă de la axiome false. Sunt matematician, şi pot spune că bietul om avea dreptate, logic poţi explica orice cu un sistem de axiome contradictoriu.

În presa românească artistul acestui artificiu este Cristian Tudor Popescu, impune la începutul oricărei discuţii premisele, unele false, apoi e de necombătut, dacă ai ratat primele trei minute poţi să pleci, ai pierdut deja.

Acelaşi truc l-au folosit comuniştii în procesele lor, logica acuzării era perfectă, nu te puteai apăra; capul de acuzare era fals, că aveai maşină de scris sau că ai fost la cârciumă în acelaşi timp cu vreun "bandit" renumit. Până şi Occidentul a înghiţit găluşca asta.

Exact aşa fac şi politicienii de azi, ăia cu ceva în cap, nu de tip madam Buruiană sau ex şeful ei. Ăia vorbesc doar pentru proşti. Spun ce proştii vor să audă; c-o să belească pe X şi aşa mai departe, un OTV politic.

Trucul cu măsluirea axiomelor discuţiei sau discursului e pentru alt gen; Geoană de pildă foloseşte şmecheria dar nu ştie să mintă, e necredibil. Mult mai bun la asta e Crin Antonescu. Boc citeşte din Constituţie, nu se pune.

Bietul om bolnav a coborât din autobuz, când o să coboare şi schizoizii din politica românească.

P.S. Povestea din autobuz e adevărată.

2 comentarii:

Pongo spunea...

Daca te gandesti la enuntul tau vezi ca ca aproape toti oamenii au o problema cu axiomele pe care isi bazeaza viata in general. Un soc normal (prin prisma probabilistica sa zicem) le poate darama complet sistemul de valori sau axiome.
Cu toate astea exista o diferenta intre ce ai vazut tu atunci in tramvai si un om obisnuit.
Persoanele astea atat de lovite sunt incapabile de empatie. Pot vorbi in public (ca in cazul tau ) despre viol fara sa schiteze cel mai mic semn ca ar fi afectate de ce exprima.

Satana pe asta se bazeaza. Asta urmareste. Asanumita "posedare" nu este nimic altceva decat ruperea in mod brutal legaturilor intre "empatic" si corp de catre entitatea malefica.Unii sunt mai priceputi, periculosi si eluzivi altii sunt mai stangaci. Scopul este amagirea cat mai multor oameni pentru putere. Identic cu cel al politicienilor, dar nu asta vreau sa spun.

I-l intrebam pe un prieten care m-a invatat multe lucruri, de ce nu toti oamenii sunt afecteti de asta?
Raspunsul lui a fost ca probabil sunt ai satanei oricum prin prisma faptului ca nu i-ar putea rezista la o confuntare directa si nu merita efortul sa i-i acapareze in timpul vietii. Dar odata ce credinta in Dumnezeu a omului creste sau exista posibilitatea ca omul sa evolueze insusindu-si axiomele adevarate apare si aghiutza sa le confrunte.Cu o baza adevarata, totul este mult mai simplu.
Acum asta este si convingerea mea.
Tin minte ca tu spuneai ca nicio fapta buna nu ramane nepedepsita.

Nu ma intreba de ce iti scriu asta, pur si simplu o fac.

Daca tii mesajul strict pentru tine iar nu ma deranjaza.

Dumnezeu sa te aiba in paza, om bun :-)

Unknown spunea...

As vrea sa redeschid acest subiect. Nu stiu ce e de facut dar sunt pregatita sa urmez o cale lunga pentru gasi leacul acestei boli, mai precis pentru a goni cel mai mare diavol: schizofrenia.