duminică, 31 august 2008

Jack the Ripper

Acum 120 de ani, 31 august 1888, apărea primul mare star al presei de scandal, la Londra, Jack Spintecătorul. Prima victimă recunoscută, Mary Ann Walker, a fost începutul unui serial media încă neterminat. Se scriu cărţi, se fac filme, disputele interminabile continuă şi vor continua la nesfârşit.

Ce legătură are băiatul dezechilibrat şi necunoscut cu politica? Are. Modelul jurnalistic lansat acum 120 de ani funcţionează şi azi şi e folosit pentru orice subiect. De la accidente de maşină la conferinţe de partid, că sunt la modă ambele.

Criminalul în serie vinde, la fel vând toate aberaţiile pe care nenumăraţi oameni, politici, mondeni, diaconeşti, jurnalişti le spun în fiecare zi. Realitatea poate fi observată şi fără latura scandaloasă a subiectului, câteodată aceasta nici măcar nu există, câteodată nu există decât această latură.

Întrebarea reală acum este cine va fi viitorul prim ministru al României? Cine va fi viitoarea cocotă politică doritoare a postului de premier? Prin toate partidele se vehiculează nurii politici, unii cam fezandaţi, alţii dezgoliţi până la obscen, ca în cazul lui Geoană care se dezveleşte plenar înfiinţând corpuri de voluntari apărători de mediu.

În PDL va da lovitura Jack prima oară, ca să dezvăluim personajul. Va tăia două, trei gâtiţe că-s mulţi doritori de scăunel de prim ministru. Se va alege unul, restul vor rămâne laţi, cu intestinele la vedere pe aleile politice pedeliste.

Fostul criminal în serie, Nea Nelu, tocmai încearcă să prindă pe-o alee mai lăturalnică cocota Geoană, să-i mai tempereze sau liniştească definitiv aerele de premier, Geoană chiar crede că o să semneze Băse hotarărea ca el să fie prim ministru? Chiar îşi merită porecla.

Tăriceanu se pune în condiţia de a fi eviscerat. Cu Duda rege e în mare pericol de a rămâne cu rinichii în plic, ca în cazul real al Spintecătorului.

Lui Jack al nostru, El Prezidente, i se oferă o grămadă de fete care se învârt prin ograda politică, să vedem cine se va împiedica, cine va avea pasul lung şi cine va scăpa de şuriul lung al lui Jack. Toată fugăreala asta va aduce o grămadă de bani deţinătorilor de mijloace de presă.

Iar noi vom râde strâmb, în colţul gurii, se joacă pe banii şi viaţa noastră Spintecăciosu' ca şi cocotele politice.

UPDATE: Papagalii de la Irealitatea titrează "Trei Doamne şi toţi trei", a dracu coincidenţă, de acum o să urmăresc cine pe cine copiază.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Dan,
am vazut un titlu asemenator acum vreo doua zile. Era la Roxana Iordache pe blog. Uite si linkul: Trei, Doamne si care din ei?.

Dan Selaru spunea...

Bantuie prin aer titlurile.

Anonim spunea...

Eu o sa ma iau de Roxana Iordache pentru alt motiv. Ma rog, nu am nimic cu ea, insa incerc sa imi dau seama care sunt limitele citarii fara a fi acuzat de plagiat. Mai ales faptul ca ea e jurnalista ar trebui sa isi puna problema asta, chiar daca scrie pe un blog.

Dan Selaru spunea...

E o lupta cu morile de vant. Cetateanca e dusa.