luni, 1 septembrie 2008

Tigrii, licurici, lighioane

Într-o paralelă mediatică perfect egală cu comportamentul cerut de cetăţenii din ţările pe care le conduc, cei 27 de conducători ai ţărilor UE şi cel mai puternic om al Rusiei, fac ceea ce ştiu mai bine, unii şedinţe, celălalt salvează echipe de televiziune şi împuşcă ecologic tigrii.

Nu e absolut evident răspunsul lui Putin la şedinţa bruxelleză? Mă doare-n bască de şedinţa voastră şi dacă mă enervez vă tai şi gazul şi mai trimit şi-o bombardea prin vecinii voştri ca să vă băgaţi minţile în cap. Atitudine mitocănească şi de efect. Că lucrurile stau aşa e şi ultima "ispravă" a miliţiei ruseşti care a mai împuşcat "din greşeală" un jurnalist rus cu gura mare.

De partea cealaltă licuricii medii din UE, cei trei crai prin care a bântuit comunismul frenetic, Franţa, Germania şi Italia, nu se pot lepăda de vechiile iubiri de tinereţe, de nostalgiile baricadelor şi mai ales de curentul de stânga academic, curent care educă generaţie după generaţie de tineri împotriva a orice american. Uită, cu nesimţirea intelectualului rasat, că pe bunicii şi părinţii lor i-au salvat neciopliţii ăia de americani şi că i-au apărat 45 de ani de aceeaşi Rusie căreia-i fac acum concesii.

Licuriciul cel mare stă cuminte şi-şi lasă înaintaşii să dea din gură. Ţările Baltice şi Polonia fâlfâie stelele şi dungile steagului american prin sala de şedinţă. Doar fâlfâie. Marea Britanie e capul răutăţilor pro americane. Nu că Bush ar fi mai breaz. În tembelismul său condus de petrodolarii texani, acum e foarte rentabilă extracţia de petrol în Golful Mexic iar JR exultă, a început războaie pe care nu le mai poate termina decât cu coada între picioare.

Iar toţi licuricii medii, precum şi cel mare, sunt cei vinovaţi că au dat apă la moara Rusiei punând Serbia în poziţia actuală a Georgiei.

Degeaba vocile Spaniei şi României, cu normalitate, încearcă să spună că integritatea Georgiei şi Serbiei trebuiau şi trebuie păstrate. Ce ne spune nouă poziţia celor trei mari din Europa? Că pentru interesele propri acestea pot oricând să lase un aliat mai mic şi nesemnificativ economic de izbelişte. Aviz României, singura speranţă e în NATO unde americanii au luat-o chiar pe teren românesc de la Franţa şi Germania. Credeţi că MAP-ul dat la Bucureşti Georgiei putea opri Rusia? Nu ştiu, dar cred că ruşii se gândeau de două ori. Franţa şi Germania le-au dat ocazia ruşilor să nu gândească deloc.

Iar pe noi ne-au pus pe gânduri.
Aferim!

UPDATE: Se termină şi şedinţa, o pălmuţă peste ceafă şi puţin zăhărel Georgiei. Ceva încruntături simulate sau nu, de la ţară la ţară, la ruşi. Americanii şi ai lor se uită ca curca-n lemne. Unitate în blegeală.

Niciun comentariu: