luni, 29 septembrie 2008

Paradoxul lui Jevons - continuare

Pentru că mai mulţi cetăţeni au contestat faptul că rezervele de petrol au început să se sfârşească, am pus câteva poze care spun că deja consumăm mai mult decât descoperim. Asta înseamnă, că la ritmul actual de consum (deşi acesta creşte cu 3 procente pe an), mai avem cam 60 de ani până când e gata (deşi s-ar putea ca producţia să scadă cu 2 procente pe an şi atunci avem mai puţin). Ce vreau să spun este că preţul acestuia va deveni prohibitiv pentru transporturi, problema nu va fi existenţa ci preţul. Iar preţul transportului se regăseşte în toate produsele. Ultimul grafic este cel mai reprezentativ. Şi nişte vorbe:

"Fuel is our economic lifeblood. The price of oil can be the difference between recession and recovery. The western world is import dependent.
Tony Blair, April 7 2002
"

"We may be at a point of peak oil production.
Bill Clinton at the London Business School March 28, 2006"


Nu mai discut despre actualul război din Irak.

1. Consumul mondial


2. Noi rezerve descoperite


3. Rezervele mondiale


4. Descoperit minus consumat


Se observă că în ultima perioadă este un minus de 20GBarili - adică 20.000.000.000 barili diferenţă în fiecare an. Şi consumul creşte, este de 30GBarili pe an. La ritmul actual la fiecare 3 ani 2 se consumă din rezervele deja cunoscute nu din cele nou descoperite. Sau, astfel spus, din cei 1200 GBarili rezerve scădem cu 20 de GBarili pe an. O să-mi spuneţi că trecem pe GPL. Se rămîne cu 30 de procente din energia gazului prin lichefiere. Asta conduce la o cădere rapidă şi a acestuia. Cărbunele poate fi transformat în benzină la un randament de 33 la sută dar poluarea e apocaliptică şi nu orice cărbune se poate transforma. Luată una peste alta nu spun că vor dispărea combustibilii fosili. Doar că vor fi tragic de scumpi.

Cele două surse de informare:
ASPO BP

3 comentarii:

machiavellian spunea...

Din pacate trebuie sa plec din tara maine, dar iti voi scrie un raspuns pe blogul meu candva peste cel putin o saptamana, mai ales ca voiam si eu sa scriu despre problema peak oil.

Dan Selaru spunea...

Drum bun.

Laocoon spunea...

http://lifeaftertheoilcrash.net nu e de gluma cu peak oil-ul. M-am tinut mai demult de un site pe aceasta tema. http://www.declinul-petrolului.blogspot.com Enjoy!