duminică, 14 septembrie 2008

Sistemele politice - I, Definiţii şi forme

Îm urma unei discuţii cu mine însumi m-am hotărât să descriu. pe surse credibile, regimurile politice. Măcar aşa să se afle scris undeva ce dracu' trăim şi cum am ajuns aici, noi omenirea.

Sistem politic, forme de manifestare

Regimul politic sau sistemul politic este suma instituţiilor legale care guvernează sau, mai precis, care formează statul. Mai înseamnă pe lângă instituţii şi comportamentul acestor instituţii în raport cu alte componente care nu sunt politice, economia, cultura, mediul, etc.

Cea mai răspândită formă de guvernământ este statul naţional. La Olimpiadă au fost peste 200 de state. Fiecare guvern din toate statele astea spune că e suveran şi vrea, chiar prin forţă, ca proprii cetăţeni să-i asculte şi respecte legile.

Lucrurile nu stau în realitate aşa. E o glumă să credem că un stat este total suveran şi că nu există influenţe externe. Există alianţe, organizaţii suprastatale, interese economice transnaţionale şi mulţi alţi factori care ştirbesc suveranitatea şi obedienţa absolută a cetăţenilor unui stat faţă de legile acestuia.

De asemena în interiorul unui stat există diferenţe regionale. Cantoanele Elveţiei au legi diferite, statele care compun USA au legi diferite şi există multe alte exemple.

Se poate spune că există un nivel naţional, unul transnaţional şi unul regional.

Ăsta e episodul 1. Dacă termin în 30 de episoade e bine. Aş vrea un răspuns la întrebarea dacă merită efortul.

10 comentarii:

Anonim spunea...

keep it up, am sa urmaresc cu interes toate cele 30 episoade:)
si eu ma gandesc sa fac ceva la fel:)
i mean...nu chiar 30 de episoade, dar macar sa fac un soi de popularizare a doctrinelor politice, pt ca e nevoie de asa ceva.
Normal ca merita efortul! multi habar nu au cu ce se mananca liberalismul, social democratia etc.

Anonim spunea...

Baga, Costele, ca e nevoie!
Macar ca poate fi citata colectia asta de 30 de episoade si tot e bine.

aleks spunea...

Dane, nu vreau sa ma bag in sufletul tau, stiu ce inseamna sa te entuziasmezi pe un proiect din asta vast. Ma gandesc totusi ca uite, vine acum campania electorala si cele 30 de zile si episoade s-ar cam termina exact inainte. Asa ca de ce sa nu discuti de exemplu propunerile constitutionale concrete (PSD, PD-L si si PNL-ul balmajea ceva cu monarhia ... )? Ar fi mai la obiect

Dan Selaru spunea...

Asta e pe langa circul uzual, abia astept programele de guvernare. Asta e asa pentru informarea poporului.

Anonim spunea...

Care popor? Ala care se uita la Elodia? :))

Dan Selaru spunea...

Eu nu cred ca poporul e idiot, eu cred ca oferta e idioata.

Anonim spunea...

Oferta asta idioata nu e de pe Marte, ci de aici, din Romanica.
Si iti spun din experienta(vezi alegerile locale), "poporul" a avut si oferte OK, dar le-a ales tot pe cele idioate.
Concluzia?

Dan Selaru spunea...

Mda, aici m-ai prins, idealismul si perseverenta au schimbat lumea. De ce n-as duce si eu un razboi cu sistemul? In definitiv rau nu face, problema e cat bine face.

Anonim spunea...

Multa Bafta!Idealism(naivitate?) se mai gaseste,dar Perseverenta lipseste din "gena" romanilor. De asta facem 1 pas inainte si 2 inapoi.

Anonim spunea...

...please where can I buy a unicorn?