miercuri, 12 noiembrie 2008

Futakuchi-onna



Deşi numele poate stârni zâmbete personajul e interesant. Mitic şi japonez. Înseamnă femeia cu două guri. Am luat poza de aici.

Care-i e povestea?

Femeia are două guri, una obişnuită şi cealaltă în spatele capului, ascunsă sub păr. De obicei este soţia unui personaj zgârcit, au şi japonezii un Hagi Tudose al lor, cum au şi englezii un Shylock şi cred că nu există literatură care să nu portretizeze tipul ăsta de caracter.

Futakuchi-onna mănâncă foarte puţin. Este cea mai bună soţie pentru un zgârcit. Un simbol al cumpătării şi chibzuinţei. Câteodată zgârcitul părăseşte o altă soţie pentru un mariaj cu o futakuchi-onna, asta ca povestea să devină mai dramatică. Pe de altă parte, a capului, se naşte o gură care înjură şi ameninţă dacă nu e hrănită, ba mai mult, părul se transformă în şerpi care o hrănesc. Şi o hrănesc dublu decât normal.

De asta în ultima vreme mă uit la ceafa politicienilor români nu la faţa lor. Asta e de fapt o poveste cu profesori şi Loganuri, cu proiecte şi borduri sau autostrăzi, cu social democraţie şi averi de sute de milioane.

Personajul mitic japonez e doar un personaj comun în România.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Excelentă analogia!

(La noi sunt unele matrakuci din ăstea care au gura din spate mai mare decît capul.)

Dan Selaru spunea...

;-)

Anonim spunea...

Au japonezii niste povesti si filme de groaza...Fara singe pe pereti, dar vreo 2 nopti nu mai dormi linistit. :)
Apropo de politicieni nesatui in toate sensurile, citi politicieni romani slabesc in timpul mandatului?

Dan Selaru spunea...

Eu stiu doar unul, Varujan Pambuccian.

Anonim spunea...

Hm, parca nu l-as trece la politicieni.