miercuri, 10 decembrie 2008

Faptele, înaintea deciziei Preşedintelui

Sunt 5 grupuri în Parlament, unul cu 35 de procente, unul cu 34 de procente, 1 cu 19, 1 cu 7 şi 1 cu 5, prin rotunjire.

Ce înseamnă majoritate stabilă? O majoritate în care să avem cel puţin 53-55 de procente, în general aceasta creşte prin dezertările din opoziţie dar mai puţin de 63-65 de procente pentru că din acel moment opoziţia este practic mută. În acest fel ideea de democraţie nu este siluită de o majoritate covârşitoare cu o opoziţie decorativă.

Grupul de 5 procente, minorităţile altele decât cea maghiară, sunt întotdeauna cu majoritatea. Partidul de 19 procente pune condiţii pe care nici unul din partidele mari nu le poate accepta. Nu ne interesează motivele acum.

Avem 4 variante rezonabile rămase.

35 plus 34 plus 7 plus 5, 81 de procente la Putere, 19 în Opoziţie.
35 plus 34 plus 5, 74 de procente la Putere, 26 în Opoziţie.
35 plus 7 plus 5, 47 de procente la Putere, 53 în Opoziţie.
34 plus 7 plus 5, 46 de procente la Putere, 54 în Opoziţie.

Fără încăpăţânarea partidului de 19 procente, PNL, de a pune condiţii absurde, fie nu se obţine o majoritate, fie majoritatea devine covârşitoare.

Din cele 4 variante, cele mai apropiate de cifra optimă sunt cele două Guverne minoritare; PDL plus UDMR plus minorităţi sau varianta cu PSD în loc de PDL.

Cererea PSD de excludere a UDMR dintr-o eventuală coaliţie e normală din punct de vedere al cifrelor şi noţiunii de democraţie.

Traian Băsescu poate să facă 3 lucruri.

1a. Să nu accepte cererea PSD de excludere UDMR şi să facă o propunere de neacceptat oficial pentru PSD, o Monica Macovei, nenegociabilă, e un exemplu. Astfel poate să propună un Guvern minoritar PDL şi să treacă susţinut de aripile care deja fâlfâie prin PSD şi PNL. Dacă nu trece, ameninţă că mai face o astfel de mişcare şi impune un Guvern minoritar PDL. Dacă nu trece nici a doua oară intrăm în anticipate şi în încă 2 sau 3 luni de haos în speranţa că poporul o să voteze diferit.

1b. Să-l pună pe Mircea Geoană premier dacă nu trece primul Guvern minoritar PDL, şi să aştepte să vadă ce se întâmplă, probabil PNL vine în Guvern şi intră PDL în Opoziţie. Adică oficializarea relaţiei PSD - PNL. Un Guvern minoritar PSD trece evident cu voturile PNL chiar dacă PNL nu intră direct în Guvern.

2. Să permită coaliţia PDL cu PSD, cu oferte rezonabile pentru PSD, şi să se spele pe mâini.

Dacă Guvernul minoritar, oricare ar fi el, trece prin Parlament şi-şi rupe gâtul în faţa crizei şi/sau opoziţiei prea puternice există varianta celuilalt partid mare. Dacă aprobă marea coaliţie şi aceasta ratează, din cauza crizei sau lipsei de coeziune, nu mai avem nicio şansă.

Nimeni nu ştie ce o să vină peste noi dar e mai bine, părerea mea, să avem două şanse în loc de una la trecutul punţii. Şi ar fi ceva mai moral.

PNL din Opoziţie nu ajută cu nimic ţara în cazul unei mari coaliţii, nici măcar o moţiune nu poate depune. Simplă.

Votul nostru şi încăpăţânarea PNL au nemulţumit, prin consecinţe, pe toată lumea. Mai are de vorbit Traian Băsescu.Poza e de aici.

6 comentarii:

Anonim spunea...

dar uiti un lucru, in ultimii doi ani n-a trecut nici o motiune de cenzura cu un guvern minoritar asa ca probabil ca nu are mare importanta acum daca doar PNL o sa fie in opozitie

Anonim spunea...

Spui:
"Din cele 4 variante, cele mai apropiate de cifra optimă sunt cele două Guverne minoritare; PDL plus UDMR plus minorităţi sau varianta cu PSD în loc de PDL."

Eu zic că sunt cele mai îndepărtate.
Iar cea mai apropiată de MAJORITATE, şi cifra ei, e cea care chiar este majoritate, majoritatea aia de 80%.

Opoziţia nu a dispărut.
Este chiar în inima guvernării.
Este controlul reciproc al partidelor care fac majoritatea covîrşitoare.

Eu nu mi-aş face probleme că democraţia este siluită.

Pericolul pentru democraţie nu vine de aici.

Dimpotrivă, mi se pare mai periculoasă o majoritate instabilă, care favorizează şantajul.

Dacă partidele de la putere blătuiesc, poporul are ocazia peste 4 ani să voteze partidul rămas în opoziţie şi cu 50%.

Anonim spunea...

Foarte buna analiza, Dan.
Tu spui ca optim e guvern minoritar ca sa-si rupa gatul mai intai PDL+UDMR, pt. ca exista solutia de rezerva PSD+UDMR.
Asta inseamna PSD la guvernare in mod cert si in situatia asta.
Deci, rezulta PSD la guvernare cu certitudine in TOATE variantele.
Eu cred ca in cazul asta prioritatea ar fi minimizarea castigului din guvernare al PSD in TOATE variantele.

2. In al doilea rand trebuie stiut ca modul in care sunt gestionate primele luni de criza este CRITIC pt. evolutiile ulterioare.
- daca demarajul criza e lent si controlat exista sanse sa iesim din ea.

- daca se pierde masura incepe efectul de avalansa.

Toate astea nu pot fi gestionate cu scandal continuu si isterii la televizor cum am vazut ca e metoda de guvernare a PNL (si asta va deveni si metoda lor de opozitie, ca doar nu cred ca se asteapta nimeni sa faca opozitie pe teme majore, adica sa vrea "brusc" reforma justitiei si pe Monica macovei :))))
Scuze pt. pnl-istii de aici, dar vrand-nevrand asta e realitatea.
Andra

Anonim spunea...

De ce toate variantele includ si UDMR? Cred ca PSD a jucat o carte interesanta punand si conditia de excludere a UDMR. :D... Oricum, mi se pare jalnic ca poate exista o asemenea coalitie PSD + PDL ... asta spune foarte multe despre caracterul oamenilor din cele 2 partide... Felicit PNL-ul pentru pozitia adoptata dar imi este mila de ei daca vom aveam un Traian Basescu prea puternic...

Anonim spunea...

Eu sunt impotriva la cenzura asa ca e bine ca na trecut.

Dan Selaru spunea...

Foarte bine. :-)