marți, 9 decembrie 2008

Primar

Ne aflăm în Oltenia de sub munte, la ţară. Cam tot timpul primari PSD. În 2000 apare un nou primar. Satul arăta hidos, totul era vraişte. Străzi neasfaltate, de fapt uliţe, lipsă de apă vara, iluminat public chior, ca la ţară.

În 8 ani a asfaltat tot ce a văzut în faţa ochilor, a făcut şi drumuri noi, drumul principal nu l-a putut asfalta că nu ţine de primărie ci de judeţ, nasol. A făcut un nou bazin pentru apă. A făcut sistem de salubritate, oamenii au pubele la poartă, că acolo nu se fură şi vine tractoraşul şi ia gunoiul, 20 de lei abonamentul pe an. Noaptea nu-ţi bagi degetele în ochi.

Există sală de sport, teren de tenis, şcolile sunt renovate şi dotate. Încearcă să faci un vaccin antitetanos în Bucureşti, o să baţi 5 spitale, eu a trebuit să fac unul acolo, mi-a luat 5 minute la dispensarul sătesc. Există supermarket la care plăteşti cu cardul. Există magazin de scutere, am văzut o tanti de 70 de ani, cu broboadă, pe scuter, la benzinărie. Acum primarul face cea mai lungă pârtie de ski din România.

Şi-a angajat la Primărie funcţionar care să scrie proiecte pentru banii UE. Care chiar le scrie şi câştigă proiectele. A adus nişte investitori din Italia. Şi are o grămadă de planuri. Gaze, canalizare. Mai sunt multe de făcut dar deja e un loc în care se poate trăi decent. Şi dacă nu găseşti ceva în sat, găseşti la 8 km într-un orăşel cu 7000 de locuitori. Numai reprezentanţă de maşini nu are orăşelul.

A câştigat al treilea mandat cu aproape 70 la sută. Şi e de la PSD. Şi are şi dosar la DNA.

Ce concluzie să trag? Prosperitate fără morală? Sărăcie şi moralitate? Sau mai simplu, să aşteptăm sfârşitul procesului şi până atunci să fim alături de proiectele sale?

Aşa şi cu noul Guvern, nici nu e viu dar e corupt, imoral, reprezintă baronii şi e întruchiparea comunismului. Măcar să aşteptăm să se formeze. Oricum, am intrat în opoziţie. Dar nu stupidă.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Ati putea face un concurs de gasit motive si scuze pentru refacerea FSN-ului sub obladuirea multiubitului si stimatului de la Cotroceni.

Nasol ca raman cele publicate acum 1-2 saptamani, cand dosarul de la DNA era dovada finala si incontestabila a faptului ca respectivul om politic trebuie eliminat si cand PSD-ul era raul absolut opus PDL-ului care era "singura solutie reala pentru modernizarea Romaniei".

MindCrusher spunea...

"În 2000 apare un nou primar."
In 2008 sunt aceeasi "primari" pe care ii stim.

Acesta este motivul pentru care lumea se opune. Oricum acum e prea tarziu sa ne opunem. Am vorbit sub 40% cand am avut ocazia si acum mai avem cuvantul peste 4 ani.

Anonim spunea...

Offtopic: De ce aveati nevoie de antitetanos? V-a muscat vreun caine?

Anonim spunea...

@Anonim:

Pentru muscatura de caine se face un antirabic - rabia fiind boala ce se poate transmite la om. Antitetanosul se face pentru intepaturi sau rani cu obiecte ruginite. Te dai dai smecher, asa-i? Dar esti prost facut gramada.

Tino spunea...

Va salut Dle Selaru. Banuiesc ca suntem amandoi din aceeasi comuna de sub munte. Primarul de acolo este, cred, la fel de "corupt" ca si multi altii din Romania. E adevarat ca si-a facut pensiune beneficiind de contactele pe care i le da functia si atragand fonduri Sapard atunci cand altora le erau refuzate. Spre deosebire de altii, chiar a facut cate ceva pentru comuna. Si mai are. Multe. Pare-se insa ca nu este intr-o "criza de inspiratie" privind investitiile in zona, desi la unele a cam sarit calul (vezi vilele construite in zona in care va face partia de ski - o abrambureala mai mare nu am vazut!).
Astept cu mare interes urmatoarele mutari ale Dlui Primar, desi, recunosc ca in 2000 nu i-am acordat credit. Totusi de atunci nu am mai vazut drumuri blocate de zapada, nici macar pe ulitele adiacente din Comuna.

P.S. Ar fi interesant sa putem discuta, macar pe e-mail. Detin un domeniu care cred ca v-ar interesa. Si e Gratis, Moka, dar numai pentru Baia.

Cu stima,

Dumitru Ciocazanu

Dan Selaru spunea...

:-) Nu ma intereseaza domeniul. Astept finalizarea dosarelor. Daca e vinovat sa plateasca. Dar n-am sa sar la gatul lui pentru ca e din PSD. Demonizarea oamenilor pe criterii politice e o greseala. Judecata facuta la tv e o greseala. Blocarea justitiei e o greseala.

danselaru@gmail.com

Tino spunea...

E adevarat ca demonizarea oricui pe criterii....sa le zicem subiective...nu isi are sensul.
La fel de adevarat e ca cei care sunt vinovati trebuie sa plateasca. Insa nu li se acorda nici cea mai mica prezumtie de nevinovatie. La nivel local acest Domn Primar reuseste sa controleze....insa se poate dovedi ca este doar unul dintre cei multi....

Anonim spunea...

Ce spuneti de fapt? Ca primarul a cheltuit o gramada de bani pe care i-a primit de la bugetul de stat? Benzinarie, scutere, supermarket.. astea sunt realizarile?
Intrebare: ar fi in stare satul ala sa se autofinanteze urmatorii 8 ani dupa ce 8 ani s-au pompat bani in el?
Eu nu vad nici o realizare in povestea asta, vad lipsa de viziune, consum iresponsabil, primar care cheltuie bani care nu sunt ai lui pentru a obtine inca un mandat.

Tino spunea...

pt pehash...

Gresit. Marketul e privat. Benzinaria la fel. Scuterele - idem. Ce a facut? Mai intai a reabilitat. Drumuri. Iluminat public. Retelele de apa. Scoli, dispensar, primarie, gradinita, sala de sport. Urmeaza caminul cultural. A "impamantenit" un festival folcloric in pragul toamnei. S-a implicat in turism (si nu ma refer ca afacere ci ca edil local). E adevarat ca pozeaza intr-un mic dictator, e adevarat ca victimizeaza in privinta dosarelor.
La fel de adevarat este insa faptul ca investitiile private au venit doar in momentul in care fata comunei a inceput sa se schimbe. In bine.

Dan Selaru spunea...

Pai s-au pompat bani intr-o gramada de locuri si nu se vede nimic. Si oamenii aia platesc impozite. Si unde sa se duca banii daca nu spre oameni. Iar majoritatea banilor sunt de la UE. Si pentru apa, si pentru drimiri, pentru salubritate si pentru partie. Nu a pompat decat UE in el ca sa ia un nou mandat. Scolile sunt incepute pe vremea DA si terminate in vremea liberala.

Anonim spunea...

Nu prea seamana.. primarul cu viitorul guvern. Pe de-o parte nu stim care o sa fie viitorul guvern, ce o sa faca, daca o sa fie gospodar ca primarul din poveste. Nu avem nici o garantie. Apoi mai sunt cateva diferente esentiale:
- primarul nu are imunitate pe durata mandatului, ba chiar si dupa aia
- primarul nu numeste ministrul justitiei
- primarul nu are competenta sa dea legi care ar trebui sa reformeze justitia.

Din motivele astea e o prostie sa iei decizii pentru un caz pe baza judecatilor din celalalt.

Dar in cazul asta noi nu avem nici o decizie de luat. Putem doar sa ne dam cu parerea, ca sa ne aflam in treaba.

Anonim spunea...

Cred ca sintem intr-o perioada de tranzitie a clasei politice, dupa o perioada lunga de incremenire: trece de la politicianul care fura fonduri publice numai in folosul propriu la politicianul care fura mai putin pentru el, dar incepe sa faca ceva si pentru comunitatea care l-a ales.
Cind vom avea o Justitie functionala, vom putea spera la mai mult din partea clasei politice.

Anonim spunea...

satucul despre care se vorbeste se numeste PRUNDENI , este la 2 km de Dragasani ( Valcea ) iar pe primar il cheama Horia Horascu . Eu nu sunt de acolo....dar intr-adevar am trecut pe acolo si e de`a dreptul exceptional ce a facut acolo . acum recent a primit si licenta de la CNA pt o televiziune locala . are proiect aprobat si pt centrale eoliene

Dan Selaru spunea...

Nu e ala.

Tino spunea...

Pt Cosma Iulian....


Mai citeste odata....scrie "Oltenia de sub munte..."

Anonim spunea...

Deci acceptand ca primarul a facut lucuri bune, nu mi-a raspuns nimeni la intrebare. Ar fi in stare localitatea respectiva sa se autofinanteze dupa ce 8 ani s-a investit in ea? Adica sa traiasca doar din taxele locale?

Dan Selaru spunea...

Nu trebuie să o facă, mai sunt bani mulţi de luat de la UE. Habar n-am să-ţi răspund, e extrem de dinamică zona dar cifrele din Primărie nu le ştiu.