marți, 2 decembrie 2008

Rezultatele alegerilor

N-am să mă apuc să fac aici o teorie a ratării estimărilor rezultatelor alegerilor, efectuate competent, de institutele de opinie. Pentru că oamenii mint. Şi mint de frică, mai ales la ţară. Corelaţia, ăsta e termen aritmetic, între cele două institute-mi spune că e un fenomen sociologic. Şi nu cred în teoria conspiraţiei pentru că nu foloseşte nimănui să ratezi, ca firmă privată, după alegeri. Înainte foloseşte, după nu. Ca să-i dea lui Geoană apă la moară să se facă, mai abitir, de râs? Plus furatul la urne. Oamenii au luat sarmaua, au spus că au votat cu producătorul de sarmale, dar au votat cu ce le-a trecut prin cap. Şi campion la şpaga electorală este PSD.

Nu contează numărul de voturi, contează numărul de mandate. Legea noastă struţo-cămilică, pe lângă faptul că permite unui loc doi să intre şi unui loc unu să stea acasă, mai are o componentă a împărţirii mandatelor. Componenta distribuirii voturilor în teritoriu, de la circumscripţie la circumscripţie şi pe ţară. Mandatele cele mai multe le va lua cel care este cel mai uniform distribuit în teritoriu, nu ştiu cine e ăla. Ăia care câştigă 5 colegii cu sută la sută şi nu au niciun vot în rest faţă de ăia care câştigă 10 colegii cu 51 la sută, sunt nişte pierzători. Dacă sunt 100 de alegători în fiecare colegiu diferenţa e de 10 voturi pentru cel de-al doilea, diferenţa de mandate de 5, în plus pentru acelaşi. Exemplul e absurd dar explică, simplist, votul neproporţional care intră în componenţa legii noastre. Să aşteptăm distribuirea voturilor în teritoriu. Nimeni nu a câştigat încă alegerile.

S-a votat în general de către cei cu studii liceale, cel mult, bărbaţi, de la ţară. Şi implicit cu venituri medii sau mici. Adică bazinul stângii politice. Şi dacă o jumătate de procent e o victorie, atunci e o victorie acasă obţinută în minutul 95 dintr-o fază dubioasă.

Dacă ne uităm la evoluţia mandatelor faţă de 2004 vedem că PSD a pierdut cam 10 procente, PNL şi UDMR au stat pe loc, PDL a câştigat cam tot ce a rămas fără stăpân de la PRM şi a pierdut PSD.

PSD este din nou în alianţă cu PC. Fără discuţie obţinea acelaşi rezultat fără PC. A pierdut un număr important de locuri în Parlament în favoarea PC de frică. Prostia se plăteşte. Eu cred că avea mai multe voturi fără PC, s-au bazat pe Badea, Stan şi Cristoiu. Aceştia sunt precum Teo, istorie. Audienţa nu înseamnă voturi, te poţi uita la Stan ca la Dan Diaconescu, e distractiv nu credibil.

Părţile bune sunt că am scăpat de PRM şi de PNG. Şi Gigi face audienţă dar nu a obţinut voturi. Ca dovadă că nu au dreptate televiziunile care ne dau numai tâmpenii pe ideea asta a audienţei. E alt subiect şi-l părăsim. De asemenea o să plece tot felul de abonaţi ai listelor ca Adrian Păunescu, Norica Nicolai, Şerban Nicolae şi alţii. Au fost favorizaţi cei din colegii mari. Aritmetica electorală e destul de complicată şi presupune un nivel mediu de pregătire aritmetică, pe care partidele nu-l au. Sau i-au fraierit pe cei care nu ştiu să socotească, sau nu au înţeles legea pe care au votat-o.

Deci PSD-ul a "căştigat" în propriul bazin electoral, a pierdut în raport cu rezultatele anterioare, şi, în concubinaj, cu trădătorul de acum patru ani, care a luat din caimacul lui Geoană şi care nu cred că are scrupule de a pleca din nou. PSD va avea clar mai puţine mandate decât PDL. Nimic nu-i mai plăcut decât o soluţie imorală.

UDMR şi PNL au stat pe loc, dovadă a unei etnicităţi sau ideologii constante. Căştigători pentru că au fost la guvernare şi nu s-au erodat. Ar trebui să mulţumească lui Traian Băsescu.

PDL a câştigat tot ce se putea. Nu ce visau ei sau Băsescu, dar asta presupune o legătură cu realitatea pe care PDL fără Băsescu nu o are. Unde-i Monica Macovei? Lupta anticorupţie? Au jucat cu cărţile PSD-ului şi au gonit de la vot pe cei care aşteptau inteligenţă nu manele. Ruşinos.

Absenteismul masiv ne spune că această clasă politică nu are legătură cu poporul. Şi nu sunt decât 100000 de locuri la munte, nu este cauza absenteismului. E dezgustul faţă de o clasă ruptă total de oameni. Aceştia i-au pedepsit. Oare a înţeles cineva?

Iar Varujan Pambuccian a avut de cinci ori mai multe voturi decât armeni, pentru că e legat de o comunitate, cea din IT. Ca dovadă că se poate să nu fii un fariseu în politica românească. Acum toţi parlamentarii sunt legaţi de o comunitate.

Votul uninominal, aşa strâmb cum e, a făcut puţină curăţenie. Şi o să fie din ce în ce mai bine. Nu am decât o singură pretenţie de la viitoarea guvernare. O justiţie eficientă şi transparentă. Cred că e o doleanţă mult prea mare.

27 de comentarii:

Anonim spunea...

pai stai putin, ca sa ai o "doleanta" (doamne, ce cuvant, numai tovarasii vorbeau asa, tatal meu comunist care s-a auto-lustrat cam prin 6 ianuarie 1990 vorbea asa, dumnezeu sa-l ierte!), deci ca sa ai o "doleanta" trebuie sa fi votat. iar daca ai votat PSD+PNL, nu poti sa ceri asa ceva, pt. ca toti candidatii PSD+PNL au refuzat sa semneze pactul pt. statul de drept.
iar daca n-ai votat, acum nu poti sa spui decat cam ce "doleante" ai de la mos Craciun, sau Gerila, dupa cum doresti. sau cum vrei sa "protestezi" impotriva lor, de asemenea.

Dan Selaru spunea...

Doleanta :-)? Ce are termenul? Am voie sa cer ce-mi trece prin cap. Suntem o tara libera. Guvernul este al tarii nu al alora care l-au votat. Si daca se face Guvern PSD-PNL n-am voie sa cer justitie, contorsionat mod de gandire.

Anonim spunea...

Ai voie sa ceri, dar nu esti credibil. daca n-ai votat, cererile tale n-au legitimitate. esti doar un amarat care se vaicareste - nu care cere, si inca, cere asteptand la o coada lunga formata din cereri vechi de 18 ani.
crede-ma, e un cuvant mucegait. evita-l in viitor.
acum te las, am fost doar curioasa sa cunosc profilul unui absent. sorry to say, dar e un profil cam mucegait :)
daca PDL trebuie sa faca ceva atunci primul lucru ar fi sa umple si el forumurile de wannabe cu idei putine si fixe, pt. moment cel putin.

Dan Selaru spunea...

Eu nu scriu pe forumuri sub acoperirea anonimatului. Cuvintele nu sunt mucegaite, dintr-un soi de mucegai se face penicilina. De fapt ce te-a deranjat, un cuvant? Faptul ca vreau justitie? Esti incoerenta ma cherie.

MindCrusher spunea...

Interesant comentariu. Uiti insa pe cei aproape 10% care s-au prezentat si au dat voturi nule (fie voturi in alb - 315.386, fie anulate - 383.878. Probabil cei mai multi dintre acestia au votat intentionat impotriva tuturor candidatilor si cred ca acest aspect trebuie mediatizat mai mult.

Dan Selaru spunea...

Intra in cei care pedepsesc activ.

Anonim spunea...

Draga Andra,
este tare curios rationamentul (cu greu pot spune ca e rationament - este plin de supozitii nedemonstrate) tau. Imi cer scuze ca-ti zic pe sleau (o fi si asta cuvant mucegait???), mai citeste inca o data post-ul, ca n-ai inteles nimic. Dar chiar nimic.

Anonim spunea...

Ati rezolvat cam repede cu absenteismul - 100 000 de turisti care au lipsit de la vot. Poate doar in Bucuresti. V-ati interesat ce a fost in vami in weekendul asta? Timisorenii, aradenii sau oradenii, majoritar din electoratul anti-psd, au fost plecati in Ungaria sau Austria. Au fost multi care au profitat de zilele libere sa mearga in vizite, la parinti, rude, aste nu-s incluse in locurile de cazare. Daca se alegea o alta data de alegeri, un weekeend normal, PSD nu avea procentajul asta, fiti siguri.

Dan Selaru spunea...

Sunt sigur, dar nu asta e factorul hotarator ci dezgustul. Sigur ca alta data era mult mai nimerita dar bucurestenii pleaca in general pe Valea Prahovei. Care nu poate cuprinde nici 10 procente din absenti.

Anonim spunea...

Da, de la o justitie functionala incepe aproape totul : sanatate si educatie eficiente,un mediu de afaceri competitiv, administratie transparenta, drumuri bune etc.

Dan Selaru spunea...

De acolo vin toate, ai dreptate.

Anonim spunea...

Legea VU a avut o influenta foarte mare asupra absenteismului. O organizatie civica estima cca 1 milion de oameni care au fost opriti sa voteze. Anul trecut la ref de demitere, in strainatate au votat cam 75.000, acum 24.000.Si au fost mai multe sectii de votare acum. Sa nu uitam soldatii, puscariasii, bolnavii...

Dan Selaru spunea...

VU in doua tururi era normal, fara prag electoral.

Anonim spunea...

Acum sint mai pretentioasa.
Cred ca as vrea vot preferential pe lista. Sa pot vota si partidul, dar si omul care imi place din acel partid. Asa s-ar prinde si reprezentativitatea si proportionalitatea.
Si in lege sa fie prevazuta revocarea mandatului oricind. Sa stea musiu cu sabia lui Damocles deasupra capului tot mandatul.

Dan Selaru spunea...

Toate sistemele sunt imperfecte. Macar sa trecem de momentul actual intr-un mod pozitiv.

Aurelian spunea...

uffff matematica asta bat-o vina... eu nu am inteles nimic din ce naiba am votat acolo. asa ca te rog sa pregatesti un post lamuritor ca te stiu de matematician :) sau poate vorbesti cu doc si ne dati si noua un text pe intelesul tuturor :)

Dan Selaru spunea...

Am explicat acum vreo 4 luni legea electorala. Asa cum am inteles-o. Da la vale si apar patru posturi. Sau cauta Dan Selaru, legea electorala pe Google.

LiaLia spunea...

Cei 15 oameni apropiaţi cu care m-am văzut weekendul ăsta nu au votat, deşi au stat acasă, de scârbă, pentru că "nici măcar o mue nu merită politicienii" (adică un vot "stricat" cum am dat eu). Eu iau măcar câteva lucruri pozitive din ce s-a întâmplat acum: a ieşit PRM-ul din cărţi, Gigi Becali şi-a luat-o în bot şi madam Nicolai de asemenea. Încă mai am răbdare şi ţigări să văd şi lucruri bune :)

bbbb spunea...

"E dezgustul faţă de o clasă ruptă total de oameni. Aceştia i-au pedepsit. Oare a înţeles cineva?"

I-au pedepsit?!Mi-e greu sa-mi imaginez vreun nou ales plangandu-si destinul, pedeapsa primita etc.
In realitate, la un asemenea absenteism realizat, as spune ca ... ne-au infrant! (am vazut ca se poarte acest verb zilele acestea)Sau ... ei pe noi!
Poate-ar mai fi, totusi, o concluzie de luat in seama ... avem un parlament slab! Care va actiona in consecinta.

Anonim spunea...

Foarte interesanta analiza. M-as bucura sa va citesc un post despre noi, cei care am fost impiedicati sa votam: studenti aflati la studii in strainatate, oameni ocupati si foarte mobili care nu au putut sta in circumscriptia lor in ziua votului etc. Adica o categorie care, probabil in mare parte, ar fi votat cu dreapta.

Anonim spunea...

dupa cum suna zvonurile si pesiunile se pare ca zbaterea a fos tinutila. suntem in tara caselor moi.

Dan Selaru spunea...

Guvern PDL, PNL, UDMR. Geoana e mort. E greu de ales PM. Nu vor exista negocieri. Totul e la Base. Maine la 8.

Viq spunea...

Două vorbe.

Una de PSD+PC. Alianţa care vas'zică.

Vezi lucrurile din poziţia postului central.
Antenele au posturi locale.
Multe. Care au lucrat în draci. Lucrături.
Până-ntr-acolo încât Felix e văzut drept un nene de toată isprava, iar Bogdan Ciucă bun de Prim Ministru. Nu mai e nevoie să-ţi spun ce gigea sunt pesedeii.
Deci concluziile privind PSD+PC=PSD, sunt greşite.
Fără PC tomatele erau bulion.

A doua vorbă.
Înţeleg că nu ai votat.
Sau ai votat ca şi cum nu.
Din motiv de scârbă, dezgust...şi alte alea.
Nu ai făcut-o de lene.
Frică, elevată imparţialitate faţă de propria-ţi opţiune.
Care nefiind, nu este.

Absenteismul NU arată că clasa politică nu are legătură cu poporul, ci că POPORUL nu are legătură cu respectiva masă, ceea ce e infinit mai grav.
Pen' că e în firea lucrurilor să aibe.
El e cel care trebuie s-o cosmetizeze, toaleteze, ...să-i taie căpăţâna, dacă e nevoie.
Nu să se întoarcă cu dosul atunci când responsabilitatea spune că trebuie să acţioneze asupra ei.

E aproape normal ca sectorul lui Negoiţă să nu iasă la vot în masă, pentru că e mulţumit.
Da' dacă nu eşti mulţumit, ieşi.
Dacă ţi-e sete bei apă, dacă ţi-e foame mănânci....conform lu' mama natura.
Dacă nu-ţi pasă însă, de ce să votezi ?

Părere personală.
Poate nu cea mai bună.

Anonim spunea...

Din ciclul "they don't make'm like that anymore:
http://www.youtube.com/watch?v=_u0uo0TxS-I

Acum sa revenim:

Despre ce vorbeam? A, da, da. Rezultatele alegerilor.

N-am vazut sa zica cineva, dar incepind cu 1996 incoace, astea au fost primele alegeri la care lumea nu s-a mai dus ca la pomul laudat. Si s-a vazut in procente. Nici una din formatiuni nu a mai convins ca ei sint cei care trebuie votati. Spre binele tarii. Binele s-a diluat. Binele s-a nuantzat. Raul a ramas acelasi. Aia destepti au o mare meteahna: nu sint uniti. Intotdeauna se va gasi ceva care sa-i faca sa se certe.

De aceea a si cistigat PSD-ul.

Pentru mine e fabulos cum un partid care era la 20% acum un an, a ajuns acum sa cistige alegerile. Poate ca acele sondaje erau gresite. Poate ca acele sondaje nu au luat in calcul absenteismul. Nu stiu si nu mai conteaza.

Ce va fi? Sa scoatem globul de cristal si sa ne uitam.

Sa-l aducem in joc pe maestru de ceremonii: presedintele. Numeste premierul. Pe cine? Ori un om pe care il vrea el, ori un om pe care il impun partidele, prin diverse mijloace de convingere. Sa luam cazul al doilea.
Omul PSD. Sanse? 0.00001%. De ce? Pentru ca el nu a uitat cu cine s-a batut in campanie acum 4 ani. Si stie ca nici noi nu am uitat. Daca mai vrea inca un mandat la presedentie, in ruptul capului nu va face asta. Sanse sa existe o carte care sa-l santajeze sint minime. Inca un motiv? Oricine ar fi coechipier la guvernare probabil ca va pretinde o presentie ce senat. Si cei 322 inca mai trapaie pe creierul domnului presedinte. Am curaj sa pun pariu pe cit vretzi.
Omul PNL. Sanse? 30%. Zicem asa acum, ajustam dupa. Care ar fi motivul pentru care ar fi dispus sa faca asta? Nu stiu. Tema pentru acasa.
Omul PDL. Sanse? 70%. Varianta cea mai plauzibila. Deci, sa recapitulam: daca Traian Basescu ar fi "convins" de vre-un partid sa puna un om pe care nu-l vrea, atunci va fi cel mai inclinat sa se lase convins de catre PDL.

Sa luam cazut intii. Presedintele numeste pe cine vrea el. Cine?
Boc? Lame.
Stolojan? Imposibil din cauza de PNL, foarte posibil din cauza de PSD. Deci nu.
Videanu? Lame.
Berceanu? Lame.
Buldogu? Lame.
Atunci cine? Cine? Trei pasi inainte, trei pasi inapoi. Stinga imprejur si se repeta ritualul. Pina la epuizare. A covorului sau a talpilor. Which ever comes first. Cine?

Elena Udrea! Ha! Ha! Ha!Ha!

OK. Ma dau batut. Globul de cristal nu functioneaza. Nu am nici cea mai vaga idee pe cine va numi presedinte. Om trai si om vedea.

Jean-Claude

PS:
Sigur! Bere, anytime :-).

Anonim spunea...

Am uitat un grup de oameni. Fostii PNL, actuali PDL. Ei, oare, ce vor?

Anonim spunea...

Pana n-o sa fie VU cu doua tururi de scrutin n-o sa scapam de lepre. Sau ma rog, leprele ce se vor strecura, vor avea totusi legitimitate

Dan Selaru spunea...

Asa trebuia de la inceput.