sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Ce mai fac Rusia şi Ucraina

Aici vedem cum ruşii ne spun că ucrainienii blochează gazele spre UE iar ucrainienii ne spun că ruşii trimit gazul pe ţeava greşită. Dacă-i lasă pe ruşi să trimită pe ţeava asta greşită atunci toată partea rusofonă a Ucrainei rămâne fără gaz.

Rusofonii abia aşteaptă să transforme Ucraina într-un Belarus mai mare. Deja au cerut demiterea lui Yushchenko şi înlăturarea Guvernului Tymoshenko.

Moldova se vrea în Nabucco este o ultimă încercare de a rezista presiunii ruseşti. Bulgarii se luptă pe străzi cu forţele de ordine. Unul din motive este gazul tăiat şi lipsa de soluţii a oficialităţilor.

Efectele crizei scot în Letonia oamenii în stradă. Poziţiile ţărilor UE faţă de eliminarea dependenţei de gazele ruseşti sunt divergente.

Dacă ne dăm doi paşi în spate şi ne uităm mai atent vedem cum Rusia, după experimentul Georgia a trecut la scară mare. Profitând de faptul că US este paralizată de schimbarea la vârf şi presa se ocupă de Fâşia Gaza, un subiect mult mai emoţional dar lipsit de importanţă practică pentru UE, Rusia trece la atac.

Criza este background-ul favorabil. Dependenţa multora din ţările ex-comuniste de gaze ruseşti şi nostalgiile reînviate de criză favorizează schimbări politice favorabile ruşilor în chiar interiorul UE şi NATO. Spaţiul ex-sovietic pare condamnat la trecerea sub influenţa Rusiei. România pare încet, încet să intre şi ea sub umbrela rusească. Să vedem dacă se opune sau dacă, macar, doreşte să se opună.

Următoarea mutare e la Obama şi madam Clinton.

PS De articol am aflat de la Codex Politicus.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Data de 3 februarie 2008 va fi o data importanta pt Romania.

http://www.ziare.com/Verdict_Haga__Romania_va_putea_incepe_exploatarea_hidrocarburilor_din_zona-618311.html

Anonim spunea...

Scuze, 3.02.2009. Inca nu m-am obisnuit cu noul an. :)