miercuri, 28 ianuarie 2009

Guvernul Boc


Aici am susţinut că un Guvern minoritar PDL sau PSD este mai bun decât un Guvern care să se folosească de ambele partide, aşa cum e cel de azi.

Principalul motiv pe care-l aveam era că aveam două şanse, două Guverne minoritare în loc de unul, două şanse în loc de una. Dacă primul cade să avem un al doilea Guvern ca soluţie de rezervă. Un Guvern unitar politic era mult mai coerent, avea o susţinere populară mai mare.

Clasa politică mi-a respins logica. Mai precis, Traian Băsescu, cu ajutorul unor personaje din PSD au făcut un Guvern care ne-a lăsat o singură şansă, a Guvernului Boc. Un Guvern absolut lipsit de personalitate, Băsescu cu Geoană se luptă pe un subiect la care Guvernul nu are nicio reacţie. Îngheţarea salariilor este, sau nu, aberantă. Principiul aplicării ei e, sau nu, important, important e faptul că Guvernul nu participă la luarea hotărârilor. Ministrul Pogea nu există. Nimeni nu ştie ce face, ce socoteli face, care e situaţia.

De fapt avem, sau nu, Guvern? Sau conduce Preşedintele Băsescu şi Geoană face opoziţie, totul la tv? Conduce cineva ţara asta? Nu putem să-l lăsăm pe Mugur Isărescu să facă el ce poate şi să conducă, economic, ţara. Pentru că nu are pârghiile s-o conducă.

Sunt două luni de la alegeri. N-avem buget. Habar n-avem ce o să facă Guvernul. Care sunt măsurile Guvernului? Care e programul aprobat anticriză? Se renunţă la poveştile electorale, sindicatele se pregătesc de ieşirea în stradă. Declaraţiile se bat cap în cap, cele de ieri cu cele de azi. Măsurile sunt pompieristice, cifrele aberante. Ba vine FMI şi ne supraveghează, ba nu avem noi nevoie de conţopiştii de la FMI. Cum modifică îngheţarea salariilor bugetul?

Guvernul Boc e un Guvern de pitici de grădină, fără legătură cu înălţimea Premierului Boc, în legătură directă, însă, cu personalitatea membrilor şi profesionalismul lor. Nu e valabilă aserţiunea pentru toţi, doar pentru Premier şi majoritatea membrilor.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Ai spus nimic

Anonim spunea...

o scurta prezentare a realitatii !

Vaca Verde spunea...

@ anonim
Omu' a spus, a facut si desenu', tu ai inteles nimic.
Unele lucruri tre' luate exact asa cum sunt spuse, nu e nevoie sa interpretezi sau sa cauti idei profund filozofice...

PS: Nu-ti fa probleme, nu esti singurul care nu intelege... :)

Vaca Verde spunea...

Raspunsul era pentru Anonim 1, desigur

Anonim spunea...

titlul prefateaza deja ca nu e vorba de un articol serios. tipic pentru asa-zisii comentatori romani: nu se orienteaza pe solutii, ci pe ironie, batjocura sau negare. ca e guvern bun sau prost, dupa doua luni de la instalare, numai un clarvazator ne poate spune... Pana la aparitia acestuia ma astept sa vad comentarii cu sens/semnificatie si sugestii de imbunatatire. In tribuna e cel mai usor si cel mai sigur, ai intotdeauna dreptate, deoarece nimic nu e perfect. Sigur, in afara judecatii autorului, dan selaru parca...

Anonim spunea...

De acord cu criticile la adresa guvernului. Dar nu inteleg nicicum logica dupa care un guvern minoritar ar fi fost mai performant in alcatuirea bugetului a programului anti-criza samd. Mi se pare ca de fapt contrariul e adevarat.

Anonim spunea...

Isarescu biet o condus el singur tara asta, economic vorbind, de aproape douzaeci de ani azi maine.

Nu cred ca-l mai impresioneaza singuratatea.

Anonim spunea...

N-am înţeles nimic, cert este că doriţi să evidenţiaţi ideea "ambramburelii", dar foarte neclar.

Apropo, foarte mulţi membri ai guvernului au mai fost mimbri de guvern, deci unele afirmaţii din articol sunt nefondate.

Cred că acceptând punctul de vedere al articolului ar trebui să avem doar foşti miniştri în guvern.

Iar chestia cu guvern minoritar, e banală. Unitar dar fără putinţă, avem un plan B la fel de prost ca şi cel dintâi.

Anonim spunea...

Un guvern unitar politic ar fi avut o sustinere populara de cca 35%(cit a luat PDL/PSD), iar parlamentara ioc-boc.
Guvernul Tariceanu a putut sa conduca aproape jumatate din mandat prin OUG-uri pt ca a fost lasat de psd-isti.
Guvernul minoritar Boc nu ar fi avut nici o sansa. Picau toate ordonantele la citeva ore dupa ce ajungeau in parlament.

LiaLia spunea...

Uuuu, ce cititori/comentatori neintelegatori si suparati ai, Dane :) Si uite cum nici ei, COMENTATORII, nu vin cu solutii, ci doar cu injurii. Da, dupa doua luni cred ca ne putem permite sa spunem ca guvernul e praf, pentru ca a reusit performanta ca absolut toate masurile luate sa fie proaste! Intr-un timp atat de scurt! Eu mai vad o problema (si din pacate, chiar nu-i intuiesc solutia), pentru prima data nu exista nici macar o idee de opozitie. Pana acum, in ciuda combinatiilor de tip anus contra naturii, a existat intotdeauna un minim de opozitie care sa le puna celor din guvernare un pumn in gura din cand in cand. Sa-i forteze ca macar 1 din 10 masuri sa fie, daca nu buna, macar nu catastrofala. Din nefericire, aveam constant parte de aceleasi personaje, doar putin tunse, vopsite, date de trei ori peste cap si transformate in fete mari si rebranduite. Asa ca ideea de majoritate, guvern minoritar, bla bla mi se pare de la sine desueta. Ca vorbim de aceleasi Marii, dar cu alte palarii. Apropo, am auzit o barfa cum ca ar cam vrea muuulta lume sa-l dea jos pe Isarescu. Ca tot sunt alegeri de guvernator cat de curand ... Deci, se poate si un scenariu mai rau!

Dan Selaru spunea...

Multumesc in fata sustinatorilor, nu raspund anonimilor.

Mihai, un Guvern PSD, cu sustinere PNL, avea posibilitatea sa ia niste masuri mult mai rapide, El Prezidente nu-si baga nasul si totul era mai simplu. Acum negociaza atata lume ca nimeni nu poarta raspunderea. Nu e logica explicatia, e psihologica.

Anonim spunea...

"@Anonim spunea...
titlul prefateaza deja ca nu e vorba de un articol serios. tipic pentru asa-zisii comentatori..."

Ca sa nu fiu anonim imi iau numele Maical.
Deci, draga domnule anonim, care descifrezi in cele doua cuvinte ale titlului ca articolul este neserios, una dintre solutii e in articolul din 26 ianuarie (imediat sub textul articolului de azi) unde Dan Selaru ("parca") ne povesteste de Raed Arafat. Si mai sunt multi alti "ilustrii necunoscuti" cum spunea Dan care ar merita sa ocupe un loc in guvern.
Insa e bine sa dam replica unei voci care striga in gura mare ca lucrurile nu merg, in loc sa ne unim glasurile si sa strigam toti. Si daca ne-am uni glasurile, eforturile, poate ca n-am mai avea politicienii pe care ii avem azi.