vineri, 9 ianuarie 2009

Haos

Lăsând de o parte argumentele pro şi contra privind Ordonanţa lui Boc se desprinde o idee care priveşte situaţia din România, haosul. Acest haos nu este specific Guvernului actual, este specific hotărârilor clasei politice de după Revoluţia din 1989. Trăim într-o lume plină de legi care nu sunt pentru toată lumea, sunt legi pline de excepţii. Graba de a rezolva o problemă conduce la soluţii pompieristice, ilogice, contradictorii.

Ordonanţa lui Boc putea să fie exact cum a fost scrisă plus o frază. Suma salariului cumulat cu pensia trebuie să nu depăşească de X ori salariul mediu. Bucătăresele, asistenţii maternali, pensionarii pe caz de boală, actorii puteau păstra şi salariul şi pensia, mahării din ministere nu.

Prin "soluţiile" pe care Boc le propune, tocmai pentru a crea excepţii la o lege fără excepţii nu se crează decât haos şi birocraţie, visul şmecherilor care se vor strecura printre legile stufoase şi contradictorii şi coşmarul celor amărâţi.

Să dăm un exemplu de absurditate. Şef de agenţie cu salariul blocat la 40 şi nu ştiu cât de milioane. Agenţia respectivă face cercetare, omul participă la proiecte de cercetare, cercetătorii au o lege a salarizării care are alte plafoane, care e legea după care trebuie plătit omul în cauză? Pe asta n-o ştiaţi.

Părinţii pensionari care-şi îngrijesc copiii cu handicap trebuie să devină persoane fizice autorizate, cunosc procedura, e sinistru de birocratică. Dar ce fel de autorizaţie trebuie să obţină omul în cauză? Că e capabil să-şi hrănească şi să-şi spele copilul? Ce studii are nevoie? Ce calificare? S-a ajuns să fie autorizat un părinte să fie părinte. Birocratic. Câte ore lucrează un părinte?

Ordonanţa lui Boc este o prostie chiar dacă se doreşte dreptatea. Nu poţi emite hotărâri corecte într-un sistem absurd. Cârpirea acesteia nu face decât să facă un rău şi mai mare.

Legile din România alcătuiesc o grămadă de reglementări nu un sistem funcţional.

6 comentarii:

Anonim spunea...

"Ordonanţa lui Boc putea să fie exact cum a fost scrisă plus o frază. Suma salariului cumulat cu pensia trebuie să nu depăşească de X ori salariul mediu."

Ce spui este cit se poate de simplu si corect. Dar!

Partea proasta:

Eu de cite ori citesc o lege, mi se pare ca e scrisa de si pentru maimutze. Atita vreme cit legile nu vor fi scrise de ingineri, sau matematicieni, sau oricine cu pregatire stiintifica, va fi un haos total.

Baietii astia care au facut legile, parca au facut toti liceul la real, pierduti printre fustele fetelor. Bineinteles ca nu i-a invatat nimeni vreoodata cum se scrie o fraza clara, la obiect.

Partea buna:

De la o vreme incoace, nu stiu exact de cind, presa si, mai ales comentariile oamenilor de rind gazduite de presa, incep sa aiba rezultate. Incep sa ii faca pe ei, astia care cica ne conduc, sa faca legi mai bune. Ceea ce e un lucru bun.

Asa ca: Hai Romania!

Jean-Claude

Anonim spunea...

@Jean-Claude
Despre partea care zici ca-i buna: poti sa dai un exemplu de lege mai buna in urma demersului presei si opiniilor oamenilor?

Tino spunea...

Poate pe viitor vom fi obligati sa fim PFA si pentru a ne putea cumpara cele necesare vietii.....
Oricum problema nu este Ordonanta lui Boc. Si problema nu se rezova rectificand/eliminand aceasta ordonanta.

Anonim spunea...

pentru schimb de linkuri cu lilystar.ro te astept la : http://www.lilystar.ro/index.php?/component/option,com_linx/Itemid,61/task,add_link/

Anonim spunea...

Mi se pare total absurd ceea ce faceti, si-anume criticati criticati criticati, cand o sa veniti cu solutii. Toata lumea s-a abijnuit sa arate cu degentul insa NIMENI nu se implica si nu-si asuma responsabilitati. Daca sunteti asa de clarvazatori si vedeti situatia exact asa cum e ea veniti voi cu solutia absoluta si eu va votez.

Dan Selaru spunea...

Am venit, nu ai citit postul? Sa se interzica cumulul peste o suma. Cred ca se aplica comentariului tau exact comentariul tau.