vineri, 9 ianuarie 2009
Mulţumim, nu
Să ne uităm puţin la Putin, şi la South Stream şi Nabucco.
Noi am ţinut-o cu Nabucco, Rusia cu South Stream. Dacă ne uităm la hartă vedem că suntem băgaţi în ambele, geografic cel puţin.
South Stream are un singur rol, de a scoate Ucraina de pe harta gazelor. Nabucco de a diversifica furnizorii EU de gaz.
Răfuiala actuală ruso-ucrainiană are ca miză stabilirea sferelor de influenţă, viitorul politic al Ucrainei. Aceasta, ruptă, ca populaţie şi mentalităţi între Rusia şi Occident, se clatină sub presiunea rusească. Economic slabă, Ucraina, nu poate plăti preţul gazului, scoasă din traseul acestuia este practic victimă sigură. Geopolitic, o Ucraină rusească, aşa cum e Belarusul, ne face vecini din nou cu Rusia.
Cacealmaua lui Putin vrea să arunce încă un subiect de zâzanie între noi şi ucrainieni care nu pot să cumpere nici de la noi gazul că n-au cu ce. Pe noi ne-ar ajuta un South Stream pentru că am lua taxe de tranzit, am pune presiune pe Bulgaria, ţeava venind la Constanţa nu la Varna e mai scurtă şi deci mai ieftină şi mai rapid de construit. Germania a dat prima lovitură Ucrainei prin North Stream. Rusia se bazează pe noi ca s-o dăm pe a doua, cea fatală.
Trecerea Ucrainei sub influenţă rusească cu ajutor romănesc este practic un gest necugetat pentru noi. România ajută Rusia la refacerea URSS, fiind plătită s-o facă.
UE, în incoerenţa sa proverbială, în loc să pună bani la bătaie şi să construiască Nabucco se învârte în jurul cozii, Rusia spune că nu se opune. Doar spune. Germania revine la dorinţele sale de împărţire a Europei cu Rusia. Schroeder - Putin aduce a Ribbentrop - Molotov, acum fără tancuri, cu gaz.
Ucraina, blocată pentru NATO, scoasă de pe piaţa gazelor, slabă economic, sfâşiată politic este necesară României ca stat tampon şi stabil. Rusia se bazează pe scandalurile noastre cu Ucraina pentru a ne influenţa şi mai mult politica internă prin aderarea noastră la South Stream.
Până unde se poate ajunge nu ştiu, ce ştiu este că Putin este greu de scos de la conducerea Rusiei şi că practic ideea de democraţie în Rusia e o utopie, cel puţin pe moment. Şi cu toate scălămbăielile noastre politice sper să nu renunţăm la bruma noastră de democraţie, şi aşa şifonată după ultimele alegeri, şi să revenim la o dictatură.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
14 comentarii:
Dan cele 2 conducte (N si S Stream) nu pot inlocui cantitatea de gaze care trece prin Ucraina. Nabucco nu se face pentru ca nu s-a reusit semnarea de contracte de furnizare. Azerii au conducta lor (BTE) si nu sunt interesati de Nabucco. Iranul e cum e iar Irakul e cica inca instabil. Pentru a aduce gaz din Asia centrala trebuie conducta transcaspica si iarasi Azerbaidjanul nu este interesat ca Turkmenistanul sa vanda gaz Europei in dauna sa. Desi realizarea Nabucco ar fi de dorit aceasta conducta ar asigura foarte putin din necesarul de energie al Europei si nu ar reduce decat marginal dependenta de gazul rusesc.
Tehnic e cum spui tu, indiscutabil. O institutie ca EU nu poate depasi problemele tehnice? Sa fim seriosi.
Noa, si p-aci cu gazu...:)?
Daca economic e eficient pentru noi sa fim distribuitori regionali de gaze de ce sa nu o facem? Ucrainienii ar face-o, in locul nostru, sunt sigur. Ok, putem sa le dam lor gaze la un pret mai mic in primii 3 ani, asa am avea un avantaj asupra lor, sa o lase mai moale cu Delta si cu stanca aia pe care o numesc toti insula si care de altfel a a noastra. Ca si bucata dintre Delta si Basarabia, de altfel.
Gayele rusesti se termina in cam 15 - 20 de ani, oamenii aia raman vecini pentru totdeauna. Noi continuu spunem ca am fost tradati istoric ba de unii ba de altii, de ce sa ne punem in situatia asta de a fi considerati copartasi la tradarea unei natiuni?
Pai vrei sa ne apropiem de Ucraina, dar totusi sa plateasca Rusii subventia la factura de gaze a ucrainienilor!? Asta e ipocrizie..
Daca acceptam South Stream si Europa vrea sa se apropie de Ucraina se vor gasi metode sa le vindem ieftin gazul fara sa plateasca Romania factura. Vom castiga si noi si ucrainienii.
Daca UE nu vrea sa se aproie de Ucraina nici noi nu vrem.. vom avea doar noi de castigat ca tara de tranzit.
Putin n-are nici un interes acum sa-si apropie Ucraina acum. Vrea bani si fiecare zi cu robinetul oprit il costa.
Stimate domn, viitorul Nabucco se află la evrei! Chiar nu se înţelege că fără gazul iranian conducta asta e o himeră? Şi gazul iranian e închis cu cheia Tel Avivului, chiar dacă la uşă stă americanu', că are parul mai mare şi mai "global", ca să zic aşa!
Doi: cred că ar trebui să le mulţumim ruşilor că investesc în căi alternative de transport. E o pâine de mâncat pentru toţi. Îi înjurăm pe nemţi, italieni, greci, că pun botul la ofertele lor. E o prostie. Decidenţii lor îşi fac treaba: asigură locuri de muncă pentru cetăţenii ţărilor lor.
Ruşii sunt mai raţionali decât credem noi. Şi ştiu să joace şah. Naşpa! Când nu joci decât poker, şi ăla doar la cacealma, o cam iei pe coajă, diplomatic şi economic vorbind. Dacă credeţi că e în interesul României să refuze diversificarea rutelor de aprovizionare, asta e! Rămânem cu ce avem, şi cu mândria că le futem muma-n cur la ruşi! E şi asta o performanţă, din aceeaşi categorie cu cârnatul de Moş Crăciun!
"Gayele rusesti se termina in cam 15 - 20 de ani, oamenii aia raman vecini pentru totdeauna. Noi continuu spunem ca am fost tradati istoric ba de unii ba de altii, de ce sa ne punem in situatia asta de a fi considerati copartasi la tradarea unei natiuni?"
Daaa, am vazut ce vecini buni ne-au fost. Si apoi, care natiune? de cand sunt si ucrainienii o natiune? Pana la destramarea URSS, ei nu au avut un stat al lor. Existenta fulguranta a "statului ucrainean" din interbelic e ridicola.Daca e avantajos pentru noi, de ce sa nu acceptam oferta Rusiei? Ne-am gasit noi sa fim gentilomi si principiali, cand toata lumea isi vede interesul.
Stiu ca e offtopic, dar de ce credeti ca democratia a avut de suferit dupa ultimile alegeri? Mi se pare de-a dreptul aberant, va rog explicati.
Pentru ca majoritatea votantilor este dezamagita de rezultatul alegerilot, nu cel de la numaratoare ci cel care a rezultat in urma negocierilor politice.
Stimati domni, nu-mi amintesc de la Stefan cel Mare incoace sa existe o mare prietenie intre moldoveni-vlahi si ucrainieni. Lasand gluma la o parte, in situatia economica data ar fi imatur sa nu meditam la o colaborare in domeniul energetic cu Rusia. UE, ca structura este de o ipocrizie si o ineficienta strigatoare la cer. Si noi facem, ca de obicei sluj.Intrebarea este, de cand premierul Rusiei transmite mesaje de o asemenea importanta catre presedintele Romaniei via presa? Vi se pare o oferta serioasa??? Sau, scuzati-mi expresia o "caterinca" ?
Dane, esti bun. S-ar putea odata sa-ti propun sa devi consilier politic, dar nu platit dupa OUG 230.:)
Afirmatiile lui Putin sunt reale dar numai impreuna cu unele detalii si conditionari pe care nu le-a pronuntat la TV.
Consilier politic la fabrica de oale emailate. :-)
Sunt acelasi Dan care v-a interogat apropo de democratia lovita de crearea majoritatii PDL-PSD.
Cred ca subiectul merita o discutie separata pe care sper sa o faceti cat mai curand. Ma intereseaza mai ales ce cred ceilalti despre asta, argumentele dv expeditive le-as vedea mai degraba la un Orban sau Nicolai alaturi de republica prezidentiala dictatoriala.
Sper sa faceti discutia cat mai curand.
Trimiteți un comentariu