luni, 23 martie 2009

Programul "Rabla"

Cifrele sunt ipotetice. Mecanismul e real.

Să zicem că statul are 75 de milioane de euro pentru Programul "Rabla" de anul ăsta.

Anul trecut a avut 50 de milioane şi a dat o primă de 1000 de euro. O maşină a costat 10000 de euro. S-au vândut cu ajutorul acestui program 50000 de maşini. Adică toţi banii din program au fost consumaţi. Cetăţeanul a avut de plătit 9000 de euro. La un curs de 3.5 lei, avea de plătit 31500 de lei. La un credit de nevoi personale pe 4 ani avea de plătit cam 42000 de lei.

Anul ăsta, vreme de criză, o maşină costă 8500 de euro. Statul dă 1500 de euro. Adică tot pentru 50000 de maşini. Cetăţeanul are de plătit 7000 de euro. La 4.3 lei suma de 30100 lei. La un credit de nevoi personale pe 4 ani are de dat tot cam 42000 de lei.

Doar că veniturile populaţiei au scăzut, leul s-a devalorizat, condiţiile de creditare sunt mai drastice, cei care pot accesa programul rabla sunt mai puţini, tocmai din cauza reuşitelor de anul trecut şi a condiţiilor de creditare, oamenii cu bani şi-au schimbat maşina, oamenii renunţă să-şi schimbe maşina când se simt nesiguri faţă de locurile de muncă, chestie de psihologie.

Ce a făcut Guvernul? Cu cifre reale. A mărit de la 3000 de RON la 3800 de RON pe maşină, în euro, de la 860 la 885, nimic practic şi a dublat numărul de maşini. Firmele s-au străduit să coboare preţul, poate chiar mai mult decât 1500 de euro cât am zis eu. Dobânzile la credite şi devalorizarea au blocat programul. Guvernul putea calcula cât trebuie să fie prima astfel încât să existe o motivaţie reală de a cumpăra prin acest program. Chiar dacă pentru mai puţine maşini.

Cu dedicaţie, domnului Pogea. Ultimul banc despre personaj. De pe FuckYouTovarăşi.

"Un inginer, ministrul finantelor Gheorghe Pogea, sta pe un pod si arunca caramizi in apa. Se apropie altul, ministrul economiei Adriean Videanu, si il intreaba:

- De ce arunci caramizi in apa?

Pogea raspunde:

- Incerc sa inteleg ...
- Ce sa intelegi?
- De ce o caramida patrata face, in apa, cercuri rotunde?
"

Un comentariu:

Anonim spunea...

O noua postare din ciclul "OOOf, guvernarea mea". Nu vad rostul primei parti, in care manipulezi date ipotetice, cand cele reale iti stau la dispozitie.
Anul trecut, cand economia duduia, s-au vandut 30000 masini din cele 40000 prevazute in "Programul Rabla".
Daca pretul mediu de vanzare al unei masini in RO este de 8500E atunci statul va incasa cam 1350E TVA. Deci asta ar fi suma maxima cu care statul ar putea finanta programul.Guvernul german
(incompetent si el, desigur) da 2500E.Neamtu' isi cumpara masina de 15000E. Adica statul lua din TVA(22%) vreo 2700E.Numai ca in vremuri de criza isi ia masini mai ieftine si se pare ca ajutorul Germaniei se indreapata mai mult catre firmele frantuzesti si nu este acoperit de TVA-ul incasat. O fi inginer si ministrul finantelor din Germania si s-o intreba in ce limba face "Pleosc!" caramida aceea patrata?
Tinand cont de frecventa si "argumentele cu care ataci guvernul Boc, parca vad "Sinteza Zilei".
Dane, esti prea destept ca sa alergi pe culoarul CIU(vica)-CIU(tacu)!