duminică, 22 martie 2009

Prostie sau minciună?

Guvernul a făcut timp de două luni bugetul. Cu deficit de 2 procente şi creştere a PIB-ului de 2,5 procente. După trei săptămâni aflăm că PIB-ul scade, de fapt, cu 4 procente şi deficitul este de 4.7 procente.

Există două variante.

1. Sunt incompetenţi. Habar n-au ce spun. Până şi Geoană cere un nou buget. Pur şi simplu sunt proşti şi trebuie să plece din cauza incompetenţei. Dacă habar n-ai pe ce lume eşti, pentru binele ţării stai acasă şi lasă pe alţii. Care?

2.Guvernul ştie, de fapt, ce se întâmplă în mod real dar minte. Eşti Guvernul României. Şi minţi populaţia pentru interesele tale politice. Pleacă, pentru că minţi. Eşti pur şi simplu nereprezentativ pentru ţara asta pe care o conduci pentru că eşti un mincinos. Sau eşti reprezentativ?

Sau, ca să dau o şansă, este o falsă dilemă, FMI se înşeală şi bugetul este corect făcut. FMI minte sau e incompetent? Şi atunci ce caută pe aici că avem creştere economică?

Eu n-am pricepere, ştiinţă economică, dar am un principiu ca mod de gândire, analogia. Mă uit la Indonezia anului 97 când FMI a băgat 23 de miliarde şi PIB-ul a căzut cu 13,5 procente. Şi nu era criză internaţională iar situaţia Indoneziei era similară cu cea a României.

O să avem o cădere a PIB de peste 8 procente. Nu mă bag la deficit. Dar dacă Guvernul face reformă prin scăderea tuturor salariilor fără să dea afară nenumăraţii angajaţi o să trecem cu deficitul de 5 procente. Sau 6. 5.5 procente, am hotărât. În urma unui proces scurt de ghicire am scos datele macroeconomice PIB -8, deficit 5.5, inflaţie peste 7.

Şi de mâine fac iar bugetul, nu eu, guvernanţii. Alte două luni. Şi când termină află că totul e bazat pe estimări greşite şi se apucă iar de refăcut. Practic acest Guvern, din punct de vedere economic, nu face nimic, face bugetul, creşte taxele, tot refinanţează de 3 luni CEC-ul dar credite nu se dau, se laudă cu programul "Rabla" care nu funcţionează şi dă vina pe greaua moştenire. Unde sunt scăderile de preţuri promise de ministrul Sârbu? Care sunt proiectele de infrastructură începute? Ce bani s-au luat de la UE? Statul a blocat toate plăţile, de la agricultură la bursele studenţilor. În dispreţ faţă de oameni. Există depozite bancare cu dobândă de 17 procente, creditul e luat cu cel puţin 20 de procente dobândă, cine e prostul să-l ia? Acum Pogea vrea să crească accizele la carburanţi, mai pune o frână producţiei.

Iar scăderea deficitului comercial nu arată decât contracţia economiei nu creşterea exporturilor. Import de 10 lei, export de 8, deficit 2 lei. Acum, import 5, export 4, deficit 1.

Planul anti-criză e chiar Bugetul ăla greşit. Şi dau şi semnale "încurajatoare", măresc cu tam-tam perioada de acordare a ajutorului de şomaj. Adică ne spun că o să avem o criză de lungă durată. Şi o prezintă ca pe o realizare.

Şi dacă eu ratez estimările ce pierd? Blogul? Credibilitatea? Cititorii? Dacă ei ratează, aşa cum au făcut-o, se pierd slujbe, afaceri, miliarde, credibilitate, investiţii. Despre credibilitatea lor nu comentez. Responsabilitate?

Prostul e fudul şi mincinosul nu are probleme de moralitate. Alegeţi voi cazul în care ne aflăm. Eu nu mă iau în serios când scot cifre din burtă şi vă rog nici voi să nu mă luaţi. Dar cu Boc şi compania ce facem?

Tăriceanu are o mare parte din vină, dacă a făcut ceva ilegal să plătească. Dacă nu, înseamnă că a fost doar incompetent. Şi atunci exista şansa unei moţiuni de cenzură care să-l înlocuiască. Actuala putere este fosta opoziţie care atunci era majoritară în Parlament şi nu l-a dat jos. La "greaua moştenire" a participat din plin şi actuala putere prin PSD. Iar PDL e asociat la guvernare cu PSD. Coaliţia la guvernare nu are dreptul moral de a invoca acest argument care, de altfel, nu încălzeşte decât fanaticii. Acum nici măcar şansa unei moţiuni nu mai există.

Şi nu ne rămâne decât întrebarea "Prostie sau minciună?".

15 comentarii:

Anonim spunea...

hehehe

draga dane, bag eu seama ca esti furios. de ce? ca suntem un popor de cinspe miilioane de incompetenti? hm... e greu, cit poporul asta de analfabeti nu se desteapta din fuga dupa mititei. cum guvernul suntem chiar noi prin reprezentantii celor doujde ani de fofilare pseudodemocratica, cam asta e. am fost si sunt impotriva mariajului cu psd-ul pina la alegerile prezidentiale (as face si pariu pe asta). nenorocirea e ca lipsa de oameni capabili e o adevarata nenorocire, iar fuga dupa "intelectuali" doar ca sa fie la numar e si mai grava. sunt curios ce va fi in toamna, cind notele scadente ale crizei vor fi prezentate. doar tz la suta? cred ca mult mai mult.

Dan Selaru spunea...

Sunt furios pentru ca fiecare zi pierduta mai aduce trei zile la criza. Despre lipsa de competenta ce sa zic. Astia suntem, astia defilam.

gabriela spunea...

Eu cred ca e si prostie si incompetenta. Si peste ele dorinta de a fi la putere cu orice pret. Cand e criza, e mai bine sa fii cel care imparte :d

Anonim spunea...

chiar şi prognozele europenilor se schimbă, darămite ale noastre

cine poate prevedea evoluţia crizei?

varujan vosganian?

dinu patriciu?

Dan Selaru spunea...

Dar nu cu 6 procente in 3 saptamani.

Anonim spunea...

Dan
La noi şi Făt-Frumos creşte foarte repede, ai uitat?

:)))

Anonim spunea...

Din ciclul "bine ne sade pentru ca sade pe banii nostrii", prezentam astazi episodul "deficitul bujetar":

Guvernu': -Licitatia incepe de la 1 %. 1%, cine da mai mult? Domnu' Boc acolo in spate!?
Boc: -2%!Da!Da! Dau 2%!
Guvernu': -2%! Cine da mai mult?Ofera cineva mai mult? 2% odata! 2% de doua ori!
Boc: -4,7%! Dau 4,7%! Sa fie 4,7% deficitul bugetar ca e cifra rotunda!!
Guvernu': 4,7%! Cine da mai mult?Ofera cineva mai mult? 4,7% odata! 4,7% de doua ori!
"Basexu": Ma! Las-o ma dracului deschisa, ca poate da mai mult!!!

Anonim spunea...

Din pacate, in Romania post 1989, numarul persoanelor cu diploma a crescut ( presa descopera acum comertul de diplome )si a scazut calitatea pregatirii profesionale !
In acelasi timp , societatea noastra a continuat sa promoveze persoanele pe baza de PCR (pile ,cunostinte, relatii). In politica, aceleasi principii de promovare ! Efectul combinat , general valabil in toate tarile afectate de aceste probleme, coruptie, demagogie si o crestere artificiala a PIB ! PIB romanesc a crescut pe baza miliardelor investite de straini, mai putin in industria reala si agricultura , mai mult in speculatii imobiliare, centre comerciale si credit masiv la toti (chiar doar pe buletin). Cind "economia duduia" nimeni nu a spus: Domnilor, daca importam chiar produse alimentare de baza, carne, zarzavaturi, este ceva ce nu functioneaza in aceasta tara. Inevitabil , toate aceste probleme , impreuna, duc la improvizatia guvernarii, necesitatea de noi imprumuturi. Adica o crestere a datoriei publice ! Inutil sa visam ca acesta noua datorie (valabil si pentru datoria actuala)va duce la ceva rezultate concrete , tip autostrazi, canalizare la sate, spitale eficiente , internet larg difus, etc,etc ! Interesant ca persoane comune au reusit pe internet sa analizeze mai real efectele crizei in Romania, fara ajutorul "expertilor" sau a institutilor platite din banul public. Citind date internationale din mai multe surse,(inclusiv BNR) era inevitabil a descoperii ca cresterea PIB este fortata (adica pe datorie) si deci, vine ora de a platii ! Criza mondiala a doar accelerat momentul cind trebuie facute conturile cu realitatea faptelor !

Anonim spunea...

Nu e doar minciuna sau incompetenta. Cea mai rezonabila si acceptabila explicatie e ca trebuie pastrate aparentele, increderea. Transparenta si onestitate ar putea duce la panica si consecinte si mai mari. Se joaca pocker aici.

Anonim spunea...

prostie grava amestecata intr-un blender cu minciuna acuta sa nu ne dam seama nici noi, in fapt, ce naiba se intampla cu tara asta.

Ionut spunea...

Prostie. Mai precis, au inceput cu obiectivele si apoi au tras de cifre ca sa le iasa rezultatele dorite.

Se putea anticipa. Am anticipat eu: http://joness76.blogspot.com/2009/02/horoscopul-economiei-romanesti-in-2009.html

Dan Selaru spunea...

Sigur se putea anticipa, sigur se stia ce se intampla.

Anonim spunea...

Cred ca este vorba de o ruptura adanca si profunda de realitate. Toate guvernele perindate dupa 1990 nu au facut altceva decat sa pastoreasca hotia si prostia din aceasta tara dar si cea din import. Pentru aceste doua realitati,guvernele care s-au perindat, au demonstrat, cu varf si indesat, ca sunt intradevar pregatite.
In rest au condus virtual, rupte de realitatea cruda a vietii.
Daca vom continua, in naivitatea noastra, sa planificam si sa actionam dupa planuri externe, putem avea o singura certitudine: ne vom duce dracului toti, cu tot cu Romania.

Ionut spunea...

Eu as cauta o explicatie mai profunda.

Am senzatia ca in ultimii ani discrepanta de competenta intre mediul privat si cel public, deja preexistenta, s-a accentuat, ajungand o adevarata prapastie. Criza de personal din anii 2007-2008 a facut companiile sa absoarba toate competentele ce mai ramasesera in timp ce explozia incasarilor bugetare, ce nu avea nici o legatura cu actiunea autoritatilor publice, a dus la o relaxare totala in institutiile de stat. Oamenii cu o minima capacitate profesionala au plecat in mediul privat, in schimb s-a accentuat nepotismul iar incompetenta crasa a fost mascata de boomul incasarilor.

Ar fi interesant de realizat un studiu sociologic despre migrarea personalului calificat intre public si privat in ultimii 4-5 ani.

Nu cred in teoria minciunii, atunci ar fi trebuit ca dincolo de declaratiile publice sa fi observat niste actiuni guvernamentale in intampinarea evolutiilor reale. N-a fost cazul. Nu sunt prea incantat nici de a folosi explicatii legate de conjunctura politica (oameni, partide, etc), mi-e teama ca ne pacalim singuri daca ne imaginam ca ar fi fost altceva cu Popescu in locul lui Ionescu. Un singur element politic cred ca a avut o importanta materiala: modul in care a fost conceputa alianta PDL-PSD, cu un sistem de decizie foarte greoi si foarte politizat, fara o delegare a responsabilitatilor si dominat de lipsa de incredere reciproca, ceea ce cred ca a ingreunat mult luarea deciziilor.

Flavian spunea...

Stiu ca multi inca se intreaba de ce lumea insista cu bursele americane si cu dolarul. Cu indicele DOW, cu graficul aurului si cu valoarea cursului EURUSD. In timp ce noi avem problemele noastre cu Boc, Isarescu sau Basescu. Care se dau de ceasul mortii cu acordul FMI si cu alte nebunii de care e plina presa. Si ce legatura au bancile romanesti sau RON-ul cu americanii ? Mai ales ca bancile "noastre" nu au fost chipurile afectate de produsele "toxice" ale americanilor...

Hmm, pai sa o luam pe rand. In primul rand bancile astea ale "noastre" de fapt nu sunt chiar ale noastre. De ce ? Pai de asta:

Concurenta europeana in banci romanesti

Daca sistemul bancar romanesc ar putea fi imaginat ca o prada, atunci ea s-a impartit deja de catre capitalul strain.

Bancile straine cu capital european domina autoritar institutiile de profil din Romania. Capitalul strain a utilizat diverse strategii pina sa ajunga sa detina peste 87% din totalul capitalului sistemului bancar romanesc. In aprilie 2006, bancile cu capital strain detineau 87,8% din totalul activelor, atribuiau 88,7% din totalul creditelor si atrageau 85,4% din totalul depozitelor. Actionarii straini au ales fie ofensiva directa prin preluarea fostelor banci de stat, fie au ales dezvoltarea organica, fie si una si alta.


Topul celor mai mari banci straine din Romania

Iata topul bancilor straine din Romania : 1. Citigroup(Citibank Romania) 2. ABN-Amro ; 3. Société Générale (BRD) ; 4. UniCredit ; 5.HVB ; 6.Banca Nationala a Greciei (Banca Romaneasca) ; 7. EFG Eurobank Ergasias (Banc Post) ; 8. Alpha Bank ; 9. OTP Bank (RoBank) ; 10. Garanti Bank; 11. Finansbank; 12. Piraeus Bank.

Ca si cota de piata pe primele locuri se afla austriecii si grecii. Care am mai explicat AICI cat de bine si de roz o duc, asteptand falimentele sa le bata la usa. Iar de curand si alte nume sonore au inceput sa apara in lista bancilor premiante.

E suficient sa dati un click pe imaginea ASTA pentru a vedea care este de fapt legatura cu ajutorul acordat de americani colosului in asigurari AIG si pentru a intelege cum au ajuns de fapt acesti bani sa fie redistribuiti pentru a sprijini bancile europene si nu numai.

Iar acest ajutor merge in sens dublu. Adica in momentul in care BNR-ul va primi banii de la FMI, mare parte din acestia vor fi folositi in mod direct sau mai putin direct (prin reglarea cursului valutar) tot in acelasi sens. Adica vor ajunge tot in buzunarele bancilor straine cu sucursale in Romania.

Pentru ca foamea de bani e mare. Si cu toate sumele imense cheltuite tot nu vom ajunge nicaieri. Iar in curand nici FMI-ul care ne impinge pe noi de la spate sa ne punem funia de gat pentru bancile straine, nici FED-ul american nu vor mai putea face mare lucru. Pentru ca in doua-trei luni se strica jucaria. Temerile chinezilor in ce priveste situatia americanilor au fost mai mult decat confirmate saptamana aceasta cand FED a anuntat cu surle si trambite lansarea Quantitative Easing. Adica un termen pompos prin care anunti ca ai inceput sa imprimi bani ca sa-ti cumperi singur datoriile.

Mda, exact cum ati auzit. US emite bonuri de trezorerie in speranta ca investitorii straini le vor cumpara si le vor sprijini astfel economia falimentara. Asa cum au facut-o voios pana acum 2 ani dupa cum se vede in graficul de AICI. Pana cand vrajeala n-a mai functionat. Si cei mai mari cumparatori de bonduri americane, adica japonezii si chinezii au inceput sa o lase mai moale. Si sa devina tot mai precauti. Apoi temerile s-au transformat in ingrijorare. Care a fost confirmata saptamana trecuta cand anuntul despre QE a fost dat de americani iar rezultatul a fost clar, asa cum vedeti AICI.

Intrarile de fonduri in US au fost oricum dezastruoase pe ianuarie si februarie: A Funding Nightmare for the US . Anuntul FED era asadar previzibil si va duce exact la prabusirea dolarului de care ziceam. Deja semnele sunt tot mai mari si clare, iar situatia se precipita. In octombrie DOW a picat urat de tot pentru prima data si sistemul s-a clatinat mortal. A mai scapat a doua oara la mustata acum 2 saptamani. A treia oara nu mai scapa. Nici cu bailout, nici cu ajutor chinez, cu nimic. In maxim 2 luni o ia din nou la vale, definitiv de data asta.

Si cand va pica, va pica la toata lumea. Si la ei si la noi, pentru ca de fapt nu mai exista ei si noi. Pentru ca paienjenisul sistemului bancar si financiar e asa de mare incat nimeni nu-l mai poate descurca acum. Si de aceea raul trebuie scos din radacina. Cu totul. Si aruncat afara ca o masea stricata. O sa doara nitzel, dar e necesar. Si abia apoi vom putea sa discutam despre ce trebuie sa facem ca sa fie mai bine in viitor... :)

Iar acum inchei tot cu un articol excelent pe care il recomand din toata inima. Daca vi se pare prea stufos, incercati sa-l cititi pe bucati. In special finalul e incredibil: The Big Takeover