miercuri, 29 aprilie 2009

Despre impozitul forfetar

Trebuie să repet o întrebare, "De ce merge Guvernul în deficit bugetar?" Trebuie să-l închidem, conform lui Pogea, Guvernul?. E mai competent decât amărâţii ăia care merg pe zero sau pe minus? Sau, nu cumva, face evaziune cum susţine Boc despre privaţi? De ce să folosim o logică diferită faţă de o firmă în faţa politicii economice guvernamentale? Şi să nu-l amintiţi pe Keynes că nu e cazul lui Pogea de politici economice.

Avem crema politicii româneşti, care nu ştie să conducă întreprinderea România şi ia bani de la frizerii, reparaţii televizoare, chioşcuri de colţ de stradă şi alte întreprinderi de anvergură.

Politicienii au instrumentul impozitelor, este sursa lor de venit. Cei autohtoni nu sunt în stare să le colecteze. Şi merg pe minus. N-au curaj să dea afară, să scadă salarii, să ia măsuri radicale. Ei se bazează nu pe competenţa lor ci pe cea a privaţilor, speră în capabilitatea acestora de a se descurca.

Mimarea logicii şi responsabilităţii este de un prost gust înfiorător. Pogea şi Boc mimează competenţa şi responsabilitatea, prost. Ca şi Vosganian şi Tăriceanu. La fel şi PSD-ul care joacă continuu la două capete. Şi în opoziţie şi la putere.

Dacă doriţi un mim genial e mai jos. Şi aveţi răbdare până la sfârşitul clipului.



Via Jean-Claude.

15 comentarii:

Anonim spunea...

Inteleg ca esti contra impozitului forfetar, dar nu argumentezi, ci preiei doar declaratiile unor politicienti.
Eu pot sa spun ca niciodata cand spal masina, nu primesc vreun bon fiscal.
La mare, pute de vile barosane, unde te cazezi tot asa fara bon fiscal.
Nu cred ca astia vor da faliment, daca vor plati cateva sute de Euro.
Pogea a explicat că analizand situatia, peste 100.000 de firme declara pierderi, sau profit de cateva sute de Euro, dar nu dau faliment.
E absurd si incredibil, sa crezi ca un patron baga bani din buzunar, doar ca sa mentina o firma moarta in viata.
Desigur ca exista reactie negativa, din parte acestor firme, cat si din partea actualei opozitii, respctiv PNLul.
Trebuie sa zica si ei ceva.
Faptul ca sustii ca Boc mimeaza competenta, e iar o afirmatie pe care nu o justifici.
Nu cred ca sistemul de salarizare national, cel de pensii sunt exemple de lispa de competenta.
Nu cred ca anularea contractului cu Stirling R, de la Marea Neagra, este lispa de interes, mimetism.
Etc, etc.
(eugen)

tractor spunea...

Mi-se pare un comentariu tare,tare,tare de stanga, desi s-ar putea sa ma insel.
In urma cu ceva vreme lucram la o multinationala din domeniul asigurarilor, ce-i drept singura care mergea in profit bun in ultimii 2-3 ani. Compania asta avea un CEO cu multi bani care era si presedinte la o echipa de fotbal (deci, despre cine vorbim???), multi ani au asigurat riscul financiar pentru un IFN ce apartinea unui grup bancar de top 10. In timp s-au tot platit despagubiri cartre IFN fara sa se incerce recuperarea baniilor de la cei creditati (cum ar fi normal), din decembrie a inceput show-ul recuperarilor lupte, targete, etc.
In Martie a inceput sa se scape de 10% din angajati, balast evident, deci nimic drastic.
Eu vad transpusa aceasta tehnica (nu perfect... dar totusi transpusa) in Guvern, pana acum nu ne-a interesat evaziunea fiscala, am dat facilitati fiscale de tot rahatul pe nimic, acum ne-a ajuns la os... fiscalizam tot, recuperam tot dar nu ne scapam de balast, nu vrem sa fim mai raspunzatori pentru numic.

Adso de Calva spunea...

Am o firma mica, daca nu fac nimic pe ea (nu bag costuri sau altele) ma costa 350 de lei contabilul pe an. Dar se poate sa prind 1-2 lucrari de 5-10 mii de euro pe an si nu in fiecare an. Lucrez doar cu firme, e vorba de consultanta. Pot angaja 1, 2 persoane. In momentul in care intra banii platesc toate taxele la stat si raman cu un mic profit care imi acopera toate cheltuielile. Nu e mult, dar nici putin... din ei statul ia taxe si impozite pe salarii, tva etc mai mult de jumatate. Ce o sa fac... nu platesc impozitul lor de rahat... o sa lucrez la negru. O sa raman chiar cu mai mult in mana...
Sunt de aord sa platesc impozite daca primesc ceva in schimb....

Anonim spunea...

Asta e clar un blog anti-Presedinte si neavand ce sa te iei de dumnealui una-doua te iei de premier si guvern.
Nea Selaru', las-o mai moale. Asa zisii afaceristi trebuie sa plateasca ca au fost destul timp evazionisti. Guvernul Boc procedeaza foarte bine. Nu vor sa plateasca, sa se inchida !!!!

Anonim spunea...

Incapatinarea cu care este sustinuta aberatia forfetara ar trebui sa nasca si altfel de intrebari. De exemplu, cui foloseste?
Daca aveti nervi tari cititi si pe aici:
http://www.mediafax.ro/economic/ministerul-finantelor-nu-are-o-fundamentare-a-cifrelor-pe-baza-carora-s-a-stabilit-impozitul-minim.html?1686;4250070
Sau, ca o curiozitate nedusa pina la capat, aici:
http://www.mediafax.ro/economic/o-treime-dintre-autoturismele-porsche-din-romania-inregistrate-pe-firma.html?1686;4246297
Declaratii... oficiale.
Film de groaza? Nu. Guvernare.

Flo spunea...

Pentru anonimul care zice "Nu vor sa plateasca, sa se inchida !!!":
As vrea sa aplicam aceeasi judecata si la ceferistii mitingari. Nu vor sa munceasca mai mult si mai eficient, sa plece !!!
Sau la institutiile publice, unde lucra tot felul de pile, deh, "la stat". Nu vor sa fie eficienti, sa-si faca treaba mai bine si mai repede, atunci sa se inchida !!! Mediului economic i-ar fi muult mai bine fara birocratii de la stat.

Anonim spunea...

vis a vis de primul comentariu.
Sunt de acord cu exemplele de evaziune fiscala perezentate. Si eu spal masina si ma cazez intr-o pensiune fara sa primesc bon fiscal.
Pentru astfel de cazuri exista GARDA FINANCIARA si POLITIA ECONOMICA. Sa pui toate IMM-urile in aceeasi galeata, sa condamini toti patronii de hotie este o mare gresala, si mai mult de atat, este o lipsa de respect.
Ca sa-ti dau un exemplu la extrem este ca si cum agentul de circulatie iti da si tie amenda pentru ca cel din fata a trecut pe rosu. De ce doar lui cand esti si tu sofer?
Este pentru a mia oara cand institutiile statului dovedesc acelasi comportament. Nu trebuie sa dovadeasca vinovatia ta. Trebuie ca tu sa-ti dovedesti nevinovatia.

Anonim spunea...

... si ca sa continui.
Pa cat facem pariu ca stabii de la garda financiara isi spala masina gratis si se cazeaza tot gratic.
Te prinzi?

ComBo spunea...

Eu zic ca daca tot se aplica la toti sa mai facem niste reguli. La prima spaga data dam afara toti gardienii financiari. Prima data cand ajung la fisc si tanti nu-mi zambeste toti angajatii de acolo platesc o amenda de 500 EURO. Daca nu-si permit sa plece.

LiaLia spunea...

Mâine îmi depune omu meu actele să-mi spuspend activitatea, că m-am săturat să iau bani fără să dau chitanţe şi m-a apucat criza de conştiinţă :)
Băi, anti-prezidenţialule care eşti, cu ceva întârziere (ne)scuzabilă (din noaptea aceea m-a apucat o criză de fiere de abia m-a lăsat ieri, dar nu cred că are legătură cu voi :p), voi lua personal U2-ul ăla şi mă înclin cu graţie şi abia aştept să iau nişte prieteni (ştii tu cine), să ne aşezăm la o terasă, să bem o cafea sau o bere şi să punem ţara la cale :)

desves spunea...

Trist dar adevarat articolul dvs.!!

vib spunea...

In primul rand sursele:
http://www.insse.ro/cms/files%5Carhiva_ ... /bsl_2.pdf - capitolul legat de executia bugetara si cel legat de numarul de salariati.
http://www.animmc.ro/files/Raport_Anual_IMM_2008.pdf - capitolul legat de numarul de angajati pentru IMM-uri si cifra de afaceri IMM.

Mentiune: Datele de la Institutul National de Statistica se refera la perioada 01.01.2009-28.02.2009, iar cele de la ANIMMC la anul 2007. Desi se refera la perioade diferite totusi am considerat ca rezultatele calculelor vor fi mai optimiste decat realitatea tinand cont ca performantele din 2007 ale IMM-urilor au fost mai slabe decat cele din 2008, iar executia bugetara din primele doua luni ale lui 2009 mai fericita decat ce va urma.

Am postat pe forumul www.impozit-forfetar.ro cateva efecte pe care cred ca le va avea impozitul forfetar. Unele dintre ele sunt mai greu de cuantificat pe baza informatiilor pe care le-am avut la dispozitie, iar altele mai usor. Totul depinde de numarul de IMM-uri care vor intra in insolventa sau care isi vor suspenda activitatea. Eu am presupus un procentaj de 10% in urmatorul an. Daca vor fi 20% multiplicati cu 2, etc.

Numar IMM-uri in 2007: 487628
Repartizarea in 2007: 88% microintreprinderi, 10% intreprinderi mici, 2% intreprinderi medii
Cifra de afaceri in 2007: 139132 mil euro (la un curs de 3.3 euro in 2007 rezulta 460miliarde RON).
PIB Romania in 2007: 405 miliarde RON. (ciudat ca e mai mic decat cifra de afaceri a IMM-urilor).
Repartizarea cifrei de afaceri: microintreprinderi 29%, intreprinderi mici 34%, intreprinderi mijlocii 36%
Angajati la IMM-uri in 2007: 2764768
Numar mediu angajati pe IMM: 5,7
Salariati in Romania: 4692500
Bugetari: aprox 1300000

Falimentul sau suspendarea activitatii a 10% din IMM-uri (aprox 50000) ar genera (dupa estimarile mele simpliste):
- scaderea PIB-ului cu 46mld RON adica intre 5-10% ( recesiune foarte urata).
- 275000 someri. Deja sunt 477860 someri (5,3%). S-ar mari rata somajului deci cu 3,05% (mai mult de jumatate din rata curenta).
Buget 01.01.-28.02.2009
Venituri la buget: 9410,9 mil RON
Cheltuieli la buget: 13931,7 mil RON (se observa deficitul de peste 4%. Si vorbim doar de ianuarie si februarie).
Venituri din TVA: 6667 mil RON
Aproximez ca disparitia a 10% din IMM-uri va genera reducerea cu 10% a TVA : 666 RON
Reducere venituri la buget: 666/9410,9 x 100 = 7,07%. Ca paranteza am auzit azi ca profesorilor l-i se reduce bugetul cu 13%. Motivul oficial este reducerea incasarilor din TVA (si asta inainte sa se simta impozitul forfetar). Oare cat va fi contractia peste un an? Poate 20%. Iata cum impozitul forfetar va lovi si in cei care teoretic nu au nici o legatura cu el.

Cam asta am extras eu din cele doua documente. Astept analize ale persoanelor mai pregatite ca mine.

Frobenius spunea...

Calcule... calcule...
Pentru cine? Pentru Pogea? Pentru Boc? Pentru IMM-urile cu "autoturisme Porsche inregistrate pe firma"?

Anonim spunea...

intrebarea e ceri bon fiscal? nu. esti partas. da si nu ti se da, reclama. asta ca sa incepem cu noi. eu cer pentru tot si am patit figura "nu se da pentru sume mici". ete na. pina la urma mi-au dat. ba ca nu-i stampila, ba ca scandal si tot mi-au dat. asta e una.

a doua e ca in tarile unde exista forfetarul se pleaca de la o suma in sus, iar nu de la 0. in franta spunea cineva e 400.000 de euro. de ce? tocmai sa-i protejeze pe aia mici care scutesc statul de batai de cap. asta e a doua.

a treia. argumentul. a ramas in capul unora, de obicei angajati la stat, ideea ca "patronul" e un tip veros care suge singele boborului. altceva nimic. problema nu e a mea de a argumenta ca pedeapsa colectiva denota impotenta si indolenta pe linga disperare, ci a unui ministru care in afara de "sa se inchida" nu e in stare sa produca o motivatie strategica alta decit tabla inmultirii partiala. sa facem un calcul. un angajat cu program redus si salariul minim plateste vreun milion jumate. dat in somaj ne costa, ca statul suntem noi, vreo cinci. deci plecam de la vreo sase jumate pierdere. cum suna? de probleme sociale si altele nu mai vorbim.

mergem mai departe. forfetar? bun. pai atunci sa desfiinteze garda financiara si altele asemenea. sa nu mai fie obligate firmele sa dea bani la experti contabili etc.

scoatem masinile dirtectorilor din deduceri. perfect. sa fie scoase si cele de la stat din aceste deduceri si beneficiarii sa plateasca depalsarile si soferii din buzunarul lor. ca merg cu masinile la munte? de cite ori? la mare? cit de des? daca ar merge cu masina doar la distractie, cind ar lucra sa proiduca oarece? nimeni nu produce? atunci cine cumpara masini? sa inchidem firmele de vindut masini, leasing si sa dam cote de benzina.

astept cu incredere cartelele.

p.s. povestea cu salariile profesorilor e de dupa inceperea crizei. atunci aparea pe sticla alde stolo cu explicatii ca sunt bani. acum unde-s? de ce pdl a votat legea? de ce nu s-a zbatut sa promoveze legi despre competenta la functionari publici inclusiv la medici sau profesori? cine plateste pagubele produse de judecatorii care nu returneaza casele sau dau sentinte aiurea si cedo ne pune la plata? ce inseamna competenta?

cind am votat pdl nici nu mi-a trecut prin minte ca sunt pafaristi cu totul, dar seamana perfect cu pleiada de guvernanti ce a trecut prin buzunarele noastre.

FINANCIARUL spunea...

Revista economica FINANCIARUL, prin intermediul societatii-editor, a chemat in judecata Guvernul Romaniei si a solicitat instantei (Curtea de Apel Iasi) sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea articolelor 32(2) si 40 din OUG nr.34 din 11/04/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale ("impozitul forfetar").

Tuturor agentilor economici care doresc sa initieze un demers asemanator, revista FINANCIARUL le pune la dispozitie argumentatia juridica pentru a demonstra in instanta ilegalitatea impozitului forfetar.

Detalii pe www.FINANCIARUL.ro