luni, 27 aprilie 2009

Dragoste rusească pentru Serbia


"Harta gazoductului rusesc South Stream, publicata in urma cu cateva zile pe site-ul oficial al Forumului Energetic care a avut loc vineri si sambata la Sofia, prezenta o ruta care trece prin Romania, si nu prin Serbia...

Potrivit ziarului belgradean Blic, autoritatile sarbe au fost complet luate prin surprindere de aceasta "deviere", cu atat mai mult cu cat guvernul sarb a ratificat cu doua saptamani in urma contractul de vanzare catre Gazprom a companiei petroliere nationale NIS pentru 500 milioane euro, in conditiile in care valoarea ei de piata este de 2,2 miliarde euro.
" din România Liberă.

Asta da ţeapă. Exact ca-n vorba noastră "şi....şi cu banii luaţi".

Este evidentă maniera de a face afaceri a Rusiei. Respectarea parteneriatelor, a cuvântului dat.

Să acceptăm South Stream prin România sau să mergem cu Nabucco?

Update. De aici harta. Şi uite ştirea şi aici. Pentru comentatorul nostru drag şi rău.

4 comentarii:

Paul spunea...

Harta cu conducta SS prin Romania e asa, o varianta, facuta poate pentru a-i 'sensibiliza' pe sarbi, nu e nimic clar stabilit.
Motivul fundamental pentru a sustine o noua conducta din est este acela de a reduce dependenta fata de furnizorul rus. Cum e evident ca a construi South Stream prin Romania ar intari aceasta dependenta raspunsul meu este nu.

Problema e ca Nabucco intampina mari greutati, poate cea mai importanta fiind faptul ca cei care pot livra gazul nu sunt suficient de (co)interesati.

don giovanni spunea...

Bulshit!
Dovada clara de intoxicare si presiune: Dan preia din RL care preai din media bulgara, nici Dan si nici Rl neobosindu-se sa publice asa-zisa harta, pentru ca ea nu exista asa cum nici "site-ul oficial" nu e de gasit. Exista o harta publicata intr-un ziar bulgar impreuna cu povestea respectiva, dar si aici conducta trece prin Serbia, cu explicatia ca intr-o varianta anterioara trecea mai prin "mijlocul" Serbiei in timp ce acum traseul ei trece prin Banatul sarbesc.Oricum, nici vorba sa treaca prin Romania.
Manevra KGB evidenta de manipulare s presiune asupra Serbiei si plasare a Romaniei in tabara "anti-Nabucco".
Deh, jurnalism romanesc... (nu pot sa-i acuz pe jurnalistii bulgari pt ca in cazul lor mi-e clar ca au functionat "sponsorizarile" rusesti, ceea ce, nu-i asa, nu este cazul cand e vorba de ziaristii nostri :) )

Anonim spunea...

cine a ... o data poate sa ... si a N-a oara.
stilul de a face politica al rusilor ar trebui sa ne fi fost de multa vreme invatatura de minte; imbratisarea ursului este mortala.

don giovanni spunea...

Hai, Dane, pune repede batista pe tambal! Tu chiar ne crezi prosti? Unde-i adresa "site-ului oficial al forumului"? Linkul pe care il dai pentru sursa hartii este la plezneala, nu se intoarce nimic de la adresa respectiva; harta pe care o dai este un bmp nu se stie de unde luat, de fapt este adresa unui blog (asa pot si eu sa trasez orice harti vrei...). Stirea la care trimiti este de pe un portal "iugoslav" si are exact acelasi continut "dictat" ca si "stirile" publicate de ziarele bulgaresti. Totul este un exemplu tipic despre cum se arunca pe piata o "stire" si pe urma procesul de auto-citare a stirii urmeaza in bucla pozitiva, fara nici o urma de negative feedback jurnalistic care sa o valideze. Faptul ca esti "de-ai nostri" nu te scuza. Rusine!...