vineri, 10 aprilie 2009

Pogea, Gheorghe Pogea

De pe Hotnews am aflat ultima declaraţie a Ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea. La ora când citesc eu sunt 62 de comentarii. Negative. Declaraţia sună cam aşa:

"Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, anual, inchide! Nu avem de unde plati investitiile si nu avem cum sa luam alte masuri economice daca firmele nu-si platesc taxele"

De ce se foloseşte ca monedă Euro? Ăsta e un amănunt de coloratură. Cererea ca o firmă să plătească un impozit trebuie să aibă în spate un calcul economic. O explicaţie raţională. De ce 500 şi nu 400 sau 600. Oamenii ăştia scot cifrele din burtă şi fac din ele legi. Şi noi trebuie să plătim.

Să-mi arate Ministrul Pogea ce bani scoate în urma acestei măsuri, care este estimarea faţă de numărului de şomeri pe care-i produce măsura respectivă, costurile pe care le implică aceşti şomeri, numărul de firme închise şi, mai ales, scopul acestor bani.

În martie a crescut numărul şomerilor cu 35000. De la Khris am luat poza creşterii creditelor restante. Cele restante de peste 90 de zile au făcut explozie. Şi sunt în proporţie directă cu numărul de şomeri. Care şomeri provin din rândul firmelor private. Creşterea numărului de şomeri pune presiune pe Buget. Guvernul pune iar presiune pe firmele private care dau afară oamenii care pun presiune pe Buget, suntem deja la a doua rotaţie în acest cerc vicios. Prima a fost blocarea plăţilor timp de trei luni de către Stat. Acum suntem la creşterea taxelor.



Amânarea plăţilor în Agricultură o să ducă la pierderi de 200 milioane Euro. Prima rotaţie. Se pun taxe aberante pe carnea de miel. A doua rotaţie. Practic un domeniu de care ar trebui să ţinem cu dinţii este îngropat prin incompetenţă şi suprataxare. Ca să nu murim de foame şi să importăm mâncare pe Euro.

Presiunea pe economia privată, bănci, prin creşterea restanţelor corelată cu numărul de şomeri, număr care a crescut din septembrie 2008 cu 45 de procente, conduce la blocarea creditelor. Producţie este descurajată prin suprataxare şi lipsa creditării, consumul prin aceeaşi metodă. Toate aceste măsuri nu pot conduce decât la creşterea economiei la negru şi plecarea investitorilor, care deja pleacă din cauza întârzierilor la restituirea TVA. Şi la scăderea veniturilor la Buget. Când efectele acestei a doua rotaţii se vor încheia Pogea o să fie iar fără bani dar cu o economie privată şi mai slabă.

N-o să-i rămână decât tiparniţa şi atunci presiunea pe cursul de schimb devine enormă. Să vedem dacă-i ajung banii de la FMI. Cu tristeţe trebuie să spun că măsurile luate nu pot conduce decât la adâncirea crizei. Unde sunt cele 10 miliarde de investiţii. Când ajung în economia reală? Ce face Ministrul Videanu?

Prin vară începem rotaţia a treia, cea fizică, de la rotativa de tipărit bani. Dacă nu se iau măsuri reale de stimulare a mediului de afaceri. Frica, bătălia politică şi incompetenţa paralizează acest Guvern.

Dacă se prăbuşeşte economia privată toţi bugetarii ajung inutili.

Ministrul Pogea este un adevărat James Bond al economiei româneşti, partea proastă este că el vrea s-o ucidă nu s-o salveze.

PS Nu sunt eu deştept dar tot ce face Pogea e pe invers decât fac restul statelor.

9 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Pogea. Gheorghe Pogea? Vorba unui banc din comunism, "atat de tanar si deja Gheorghe"? :)

Partea cu tiparnita nu e viabila. Poate daca ii face intr-un mod manufacturier, in pivnita, pentru ca altfel ii asteapta ghilotina de la CE. Aaaa... si mai e ceva, cheia de la tiparnita e la Isarescu.

machiavellian spunea...

Nu numai ca cheia e la Isarescu, dar poate o intrebare de bun simt este: cati lei costa sa tiparesti un leu? :)

Iar, Dane, ce calcul economic? Ce planificare rationala a afacerilor? Birocratia nu tine cont de asa ceva, n-a tinut niciodata si probabil nu va tine niciodata. De parca pe ei ii intereseaza ca tu, poate, ai o firma de cine stie ce, lucrezi pe contracte grase 3-4 zile pe luna, angajezi si trei oameni, dar nu scoti bani ca sa dai 500 Euro/an.

Sincer, ma intreb: un butic de ziare are profit din care sa plateasca un impozit de 500 de Euro?

Anonim spunea...

Fiecare minut pana la pronuntarea/omologarea/aparitia ordonantei funebre pentru firmele foarte mici (cu cifre de afaceri sub 10.000 de euro) este vital!!! Coagularea tuturor celor interesati in blocarea acestei malefice ordonante si scutirea de orice impozit in plus (cel de 500 de euro propus) pentru firmele cu cifra de afaceri intre 0 si 12.000 de euro!!! Suma poate nu parea deosebita pentru marii afaceristi, dar este ENORMA pentru micul intreprinzator care plateste “o caruta” de taxe pentru a tine firma in viata! Ca mic intreprinzator solicit mass-media sa ia atitudine si sa se mobilizeze exemplar asa cum o face la fiecare caz gen Elodia! Guvernul se aseamana cu nebunul care se plimba cu benzina pe langa foc! TV, ziarele mai au timp sa opreasca valvataia, iar daca nu o fac insemna ca doresc cu ardoare un nou scandal de proportii pentru care sa faca rating pe spinarea a sute de mii de oameni (patronii si cei 2-3 angajati de caciula fiecarui patron). Am zis.

Robert Muster spunea...

Pentru a face ceva impotriva initiativelor demente si fara cea mai elementara lipsa de bun simt a guvernantilor, noi, o mana de oameni vinovati de infiintarea unei afaceri in tara lui Pogea si a fartatilor sai, am decis sa creem o asociatie care sa ne reprezinte interesele in fata oamenilor politici.
Avem nevoie de ajutorul vostru, pentru a putea lupta impotriva aberatiilor emanate de guvernanti. Va rugam sa va inscrieti si sa dati mai departe adresa, in grupul de initiativa impotriva impozitului forfetar:
http://groups.yahoo.com/group/anti_impozit_forfetar/

Va multumim!
PS. Semnati si petitia online : http://www.petitieonline.ro/petitie-p48923053.html care a ajuns la 4100 de semnaturi.
A venit timpul sa luam atitudine fata de mascaricii politici. Nu mai vrem sa platim greselile si inventiile lor dezastruoase!

Bogdan Costea spunea...

Daca ai cifra de afaceri sub 12000 EUR si platesti 3% rezulta ca din venituri rezulta 360 EUR.

Pe de alta parte daca luam o firma care are sa zicem 12000 EUR venituri pe an, inseamna aproximativ 1000 EUR/luna venituri.
Aici avem doua cazuri:

1. Microintreprinderea e facuta pentru a incasa niste bani de la firma unde lucrezi. Prin aceasta masura esti impozitat un pic ma mult, dar mai putin decat daca firma iti platea salariul pe statul de plata.

2. Daca aceasta firma e un butic inseamna ca marfa de aproximativ 45EUR/zi. Sa fim seriosi. Ce adaos comercial trebuie sa ai, pentru a putea trai din vanzari de 45 EUR/zi. E clar ca exista evaziune fiscala aici si mi se pare normal sa fie cat de cat atenuata.

Cum este acum mi se pare normal. Nu cred ca va genera somaj aceasta masura, ci dimpotriva va mai scoate la suprafata din economia gri. De ce? Pentru ca daca tot platesc acel impozit, mai bine mai trec din facturi in gestiune.

O zi buna.

Anonim spunea...

@Bogdan
Cunosc patroni de microintreprinderi care aveau cartea de munca trecuta pe firma pe salariu minim (pentru pensie). Stii care va fi primul lucru pe care-l vor face? Exact. Vor renunta la cartea de munca. Oricum guverul actual vrea sa mareasca varsta de pensionare peste nivelul sperantei de viata asa ca sunt sanse mici sa se bucure de pensie.
Acum, la 800 RON taxele pe salariu sunt de aprox 300 RON. Si uite asa Pogea castiga 500 de euro/an si pierde 800.

Anonim spunea...

mizeria de politica economica a luatului cu japca e doar disperarea unora care se vad la guvernare, unde nu aveau ce sa caute, si care de frica colapsului general inventeaza masuri. cum ei sunt nuli din punct de vedere profesional gasesc cu cale sa impuna pedepse colective. nu e vorba numai de impozitul forfetar, ci de toate masurile.

nu stau de fel sa ii asculte pe altii care le atrag atentia ca se vor prabusi oricum. ei spera sa reziste pina la prezidentiale. sa se aleaga basescu si sa provoace anticipate sperind ca le vor cistiga. eu ma indoiesc de o astfel de reusita, ba chiar stiu ca nu voi mai vota cu ei niciodata decit daca dispar actualii in frunte cu basescu.

Alex spunea...

@Bogdan Costea

La cum e grila de impozitare rezulta ca trebuie sa ai peste 50.000EURO cifra de afaceri ca sa nu te afecteze. Daca ai mai putin platesti automat mai mult decat acum. Asta daca esti impozitat la venit (servicii).

Daca ai un butic (adica comert) atunci probabil profitul e pe undeva sub 10%. Adica plateai cel mult 1.6% din cifra de afaceri la stat daca erai cinstit. Conform grilei ar trebui sa ai peste 125.000EURO sa nu te afecteze. Adica micii comercianti care si asa sunt cei mai grav afectati de criza sunt loviti si de catre stat.

Anonim spunea...

hai sa facem startup-uri peste startup-uri, radiem firma, si reinfintam :)) si nu se mai aplica taxa !!!! FITI CALM, GANDITI SI MAI ALES NU VA LASATI!!!