miercuri, 8 aprilie 2009

Singurătatea Moldovei

În afara lui Cristian Diaconescu, care l-a chemat să-l întrebe de sănătate pe ambasadorul Moldovei, clasa noastră politică a stat toată ziua de ieri în tranşee. N-a scos nasul indiferent de culoare, doctrină şi "convingeri".

Unde sunt declaraţiile pătrunzătoare făcute de marele cârmaci? Chiotele ditirambice ale lui Geoană? Înfierările noului Planchet al lui Dinu Patriciu? Marele nostru Prim Ministru n-a avut nimic de spus despre Moldova, nimic? Nu, nimic! Toţi au tăcut mâlc şi s-au uitat la televizor când se striga "România" la Chişinău.

Le comunic că ţara pe care o conduc se cheamă România şi numele ei era strigat. Steagul ei flutura în tot Chişinăul. Surprinzător, oamenii ăia strigau "Jos comunismul!" în româneşte. Suntem o Mary Celeste.

Măcar din curiozitate trebuiau să se întrebe de ce oamenii ăia strigau "România". Şi să ne spună şi nouă, poporul român, de ce strigă oamenii ăia "România" şi ce le spunem noi când strigă numele ţării noastre. Au cumva legătură cu noi? Cum se face că-i înţelegem? Sunt cumva rude cu noi?

Clasa noastră politică se ascunde după propria neputinţă. Atunci când e nevoie de ea lipseşte. Ieri spuneam că suntem în derivă şi fără cârmaci. Azi am şi dovada. Nu există clasă politică, ieri nimeni n-a scos o vorbă oficială despre Moldova. Nici măcar PRM-ul.

În calitatea mea de cetăţean al poporului român cer scuze moldovenilor pentru lipsa oficială a României de reacţie. Jos comunismul!

Mi-e ruşine de cei care mă reprezintă cu atâta laşitate. Neputincioşilor!

Basarabia e pământ românesc!

11 comentarii:

Anonim spunea...

Ce ai vrea sa spuna Dane?Tu nu citesti Izvestia?Ti se pare ca avem loc deintors?Pe CNN nu e nici un rand despre Moldova dar deja Obama a scapat de o tentativa de asasinat.Italia isi celebreaza mortii, au mai fost ceva replici.Ne-a murit un soldat in Afganistan iar, tonomatele GG.Again.Un alt subiect ce l-ai prins din zbor si l-ai tratat de parca vorbeam de sfantul mucenic al oii.
Ai armata 14 acolo cu efectiva cat armata romana, ai un robinet de gaz care poate afecta colegii europeni ca romania isi infoaie muschii.Angela si Silvio ii trimit bezele lui Vladimir.Hilary face reset la serverul ruso-american.Si tu imi vorbesti de tupeu romanesc?
Iti reproduc mental ce s-a scris in zona rusesca mai spre kremlin:E o tentativa de oranjare cu sprijin occidental cu implicarea unor elemente nationaliste din Romania.Nu au uitat sa precizeze ca sunt ferm convinsi ca nu are legatura cu Romania oficiala.
Mai vrei sa iti traduc?
Si te rog sa nu ma faci cainos si sa imi spui ca nu imi pasa.

Dan Selaru spunea...

Daca au sange in instalatie si iubesc poporul asta pe care-l conduc trebuie sa ia o pozitie. Daca nu sa se duca dracului.

Anonim spunea...

Da' sa se duca dracului oricum; n-avem nevoie de nevolnicia lor acum. Noi romanii stim ce simtim si, in ultima instanta stim si ceea ce vom face. Nu vom lasa Moldova balta indiferent de cat de lasi sunt bulibashele.

Bogdan spunea...

subscriu...imi e rusine de neputintza si nepasarea clasei politice....tinerii de acolo striga "Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca" si noi bagam capul in nisip...nemtii au reusit sa se reunifice in 1990 si noi nu suntem in stare sa vorbim aceeasi limba (viziune, perspective, etc ) dar sa mai avem si idei de unificare...cred ca din saracia noastra putem sa fim in stare sa sprijinim alipirea acestui colt romanesc lasat in bataia si la mana rusilor...gaze, energie, etc...tot respectul pentru tinerii care au avut curaj sa ia atitudine...cred ca se invart in mormant eroii nostri - Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Ion Antonescu si multi altii care au luptat si murit pentru aceasta tarisoara...cand ne vom gandi si la Cernauti, de exemplu?...credeti ca Traian Basescu sau Gigi Becali vor fi mentionati peste 100-200 ani de istoria Romaniei, daca va mai exista...urasc faptul ca nu pot face ceva pentru ei...de a trece Prutul ca in 1941.

PS. Bunicul meu a ajuns pana la Soroca in WWII si mi-a povestit ca fratii de peste Prut i-au primit cu lacrimi in ochi si cu tot ce mai aveau prin casa de mancare...tot respectul pentru adevaratii romani...noi nu ne putem considera urmasii stramosilor nostri...

PS. Revolutia noastra a fost inceputa de un ungur...si nici macar pana acum nu am aflat cine erau cu adevarat teroristii....patetic si jalnic...

Andra spunea...

CINISM CIOBANESC IN PRESA DE URA SI SCANDAL

Dan Selaru: În afara lui Cristian Diaconescu, care l-a chemat să-l întrebe de sănătate pe ambasadorul Moldovei, clasa noastră politică a stat toată ziua de ieri în tranşee. N-a scos nasul indiferent de culoare, doctrină şi "convingeri".

Sever Voinescu: Romania nu poate sa ramana indiferenta la situatia din Moldova

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 19:37

Romania nu va interveni in treburile interne din Republica Moldova, insa nu isi poate permite nici sa ramana indiferenta fata de revolutia din Chisinau impotriva comunistilor, acuzati ca au fraudat alegerile parlamentare, considera democrat-liberalul Sever Voinescu.

"Romania nu isi permite sa ramana indiferenta fata de situatia de la Chisinau. Nu vom interveni in lucrarile altui stat, da nici indiferenti nu putem sa fim cand se intampla astfel de lucruri", a declarat, marti, deputatul.

PD-L si-a exprimat speranta, prin vocea lui Sever Voinescu, ca autoritatile de la Chisinau vor trata situatia cu maturitate, in acord cu prevederile europene.

"Ca orice dubiu sa fie inlaturat, PD-L considera ca actualul guvern din Republica Moldova trebuie sa respecte alegatiile privind alegerile. Reprimarea violenta a manifestatiei ar putea avea efecte pe termen lung asupra democratiei din Moldova".

Deputatul pedelist a amintit, insa, ca "actualele evenimente sunt rezultata unei guvernari cu grav deficit democratic".

http://www.ziare.com/Sever_Voinescu_Romania_nu_poate_sa_ramana_indiferenta_la_situatia_din_Mo-711591.html

filadel spunea...

Dane

Jos comunismu! Hai Basarabia!

Dar cam atît, Dane! Ilici a recunoscut statul moldovean. Ruşii sînt cu ochii cît cepele şi arată deja cu degetul încoace. România aşteaptă şi nu trebuie să intervină. Pînă şi pelvis a fost de acord cu asta.

Anonim spunea...

Salut. Subscriu la cele spuse mai sus despre situatia geopolitica a zonei. Cu rusii in Transnistria, nici mama NATO nu va reactiona. Pur si simplu, ignora situatia. In plus, americanii au precizat ca ... alegerile au fost corecte. Crezi ca marinaru' ar vrea sa se sustraga in vreun fel de la axa Bucuresti-Londra-Washington? Da, si mie mi-e rusine cu mine.

Cristian spunea...

Banuiesc ca in situatii de genul asta e bine ca Bucurestiul sa taca. Se vede foarte clar ca alde Voronin face acuze tocmai ptr a atrage Romania intr-un scandal.

Anonim spunea...

Tocmai ne expulzeaza ambasadorul.Dane se face orice ca sa ne provoace.Tu nu itelegi ca absenta oricarui raspuns e mai sanatos pentru copii din Chisinau decat verticalitatea aia a constiintei?

Anonim spunea...

Moldova e o tara suverana ca ne place noua romanilor sau nu. Alegerile, supravegheate the observatori internationali, au fost considerate corecte. Care e problema?
O revolta populara cum sint multe in alte tari. De ce trebuie sa ne consumam noi, ca popor roman, mai tare pentru Moldova decit pentru, de exemplu, Bulgaria intr-o situatie similara. Bulgarii nu sint oameni la fel ca si moldovenii?
Nu inteleg obsesia pe care o au unii cu Moldova pamint romanesc - daca moldovenii vroiau de mult se puteau face demersuri pentru unire. Nu au vrut, deci let it go.
Au si ei mindria lor de moldoveni si isi pot rezolva problemele singuri.
Moldovenii doritori de Romania pot obtine cetatenie romana si vizita cind doresc. Ce mare scofala ar fi o Romania Mare?
Din punct de vedere diplomatic Romania a luat atitudinea corecta. Exista legi si reguli care trebuie respectate intr-o lume civilizata.
Din cite stiu nu exista dovezi ca rezultatele alegerilor ar fi fost falsificate (ca ne place noua sau nu). Romania nu are nici un drept sa se implice si cel mai bine romanii ar trebui sa se preocupe de ordinea din tara lor inainte sa dea sfaturi altor tari.
Sentimentalisme ieftine cu strigate pe garduri 'Noi sintem romani' nu stiu cit de mult ajuta - decit poate ca muta gindurile omului obisnuit si coplesit de griji si (poate) datorii la 'idealuri de unire' etc...
Subscriu comentariilor de mai sus vis a vis de Voronin si incercarile lui de provocare ale guvernuluii de la Bucuresti. Sper din tot sufletul Romania sa nu-i faca jocul.

czc spunea...

Daca ar fi gandit si romanii de la 1859-1918 ca unii dintre comentatorii de mai sus, acum noi cei din Bucuresti am trai intr-o tara numita Valahia. Daca aceasta ar mai fi existat ...

In martie 1918, situatia era mult mai grea decat acum: tara distrusa de razboi, jumatate ocupata de nemti, teazurul (cum ar veni in termenii de azi, rezerva valutara) sechestrata de bolsevici, marile puteri ostile. Si totusi, oamenii aceea au putut.

Dar este mult mai comod sa spui ca: nu vrea UE, vin rusii peste noi, nu vor moldovenii, nu avem forta economica necesara, ... Intotdeauna e usor sa gasesti argumente pentru a justifica inactiunea.

Nu cred ca moldovenii ar zice nu, nici macar rusii din Moldova - un om normal va prefera unei tari sarace conduse de un regim mafiot (ca este vorba in primul rand de mafie si nu de comunism in Moldova), o tara sensibil mai bogata, condusa de un regim care totusi respecta niste reguli democratice.

Bineinteles ca regimul de la Bucuresti nu trebuie sa faca jocul lui Voronin, dar tocmai de aceea nu trebuie sa stea cu mainile in san, asteptand sa vada ce zice UE, ce fac rusii etc.