marți, 7 iulie 2009

Adevărata situaţie economică a României

Şomajul a atins, după standarde necontrafăcute, aproape 7 procente în primul trimestru, cât e acum Dumnezeu ştie. FMI ne prognozează o scădere a PIB de 8 procente. Numărul restanţierilor s-a dublat într-un an. Plăţile între companii au ajuns să se facă şi cu întârzieri de aproape un an. Finanţele fac scenarii de majorare a TVA şi a cotei unice. În mai, salariul net a scăzut cu 3,7 procente. Deficitul bugetar merge spre 6 procente. Se prevede un Euro de 4.5 RON.

Este imposibil cu acest Guvern să oprim prăbuşirea. Din motive electorale. Este necesar un Guvern tehnocrat care să aibă libertatea de mişcare în domeniul economic şi care să lase politica deoparte. Nu cred că ne mai permitem să ne jucăm cu Pogea şi Boc de-a uite criza, uite măsura anticriză. Nu merge cu jumătăţi de măsură, cu măsuri cosmetice, cu palavre electorale, cu glume cum e cea cu 28 de măsuri gata duse la bun sfârşit, cu palavrele lui Geoană. Gata! Asta dacă mai există o urmă de responsabilitate printre membrii clasei politice.

35 de comentarii:

Author spunea...

Salut,

Aici te contrazic. Avem nevoie de un guvern politic, care sa ia deciziile politice corecte.

Cresterea taxelor este o decizie pur politica si care nu e luata acum din motive electorale.

Guvernul si BNR au gresit (si) cand au revarsat asupra noastra excese de optimism nefondat.

Dan Selaru spunea...

Astia o sa se bata in promisiuni pana in decembrie si o sa murim uitandu-ne la ei. Asa vine maurul, face ce trebuie si dupa aia moare linistit, fara implicatii electorale, asa se autoblocheaza unii pe altii.

Anonim spunea...

Problema e ca nu prea se gasesc "mauri" prin RO :), cu cateva exceptii bineinteles

Ionut spunea...

Eu nu inteleg logica. Adica vine maurul si in afara de faptul ca moare linistit ce o sa faca?
Hai sa luam o ipoteza: da afara brusc 200k salariati din sectorul bugetar. Consecinte: scad cheltuielile de natura salariala in buget; cum in contextul actual nu sint absorbiti de sectorul privat pe motiv ca si dinsul e in restructurare, cheltuielile de natura salariara se transforma in cheltuieli de asistenta sociala. Basca ca la asta se adauga cheltuielile de disponibilizare (sa zicem salarii compensatorii). Pina aici nu facem altceva decit sa schimbam buzunarul din care bugetul de stat da banii. Cum se misca indicatorii aia de care vorbeai mai sus pina aici: somajul dupa standarde necontrafacute urca brusc in 11, scade consumul pe fond psihologic, incasarile bugetare se duc si ele mai in jos si ajungem la alt indicator denumit generic deficit bugetar care sare si el cu 2 puncte procentuale in sus. Salariul net se duce si el in jos pe fondul excesului de forta de munca iar numarul restantierilor creste si el influentat de indicatorii de mai sus.

Ce rezolvam? A, nu avem implicatii electorale. Am uitat. Si???? Parca era vorba de adevarata situatie economica ...

Dan Selaru spunea...

Tu faci planul, tu-l desfiintezi si eu sunt vinovat. Misto logica. Eu am zis in comentarii ca face ce trebuie.

Anonim spunea...

Nu exista nici un fel de responsabilitate - asa ca in ro criza merge inainte - pentru ca in lor nu li se poate intampla nimic (ultimii 20 de ani au dovedit-o, si dpdv juridic si financiar), si pentru ca pe termen lung stiu ca tot ei vor fi cei care vor conduce (asa ca aceasta criza reprezinta doar o mica sincopa pe drumul lor de propasire). Nu pot decat sa ma bucur de cresterea de somaj, de cresterea restantelor, de cresterea cotei sau TVA-ului! Cei care merg inca la vot, care se uita in gura politicienilor, care aleg sa joace in toata aceasta sarada numita realitate o merita! Vreau sa vad 100-200.000 de bugetari pe drumuri! Atunci voi incepe sa cred ca in ro se pot intampla si lucruri bune. Pina atunci...

Anonim spunea...

Cu cat vom atinge mai repede punctul de jos al crizei cu atat mai repede ne vom reveni.

Ionut spunea...

Dane, pai asta e problema: ce trebuie facut?
Am dat exemplul de mai sus pentru ca vad ca e fluturat peste tot in ultimul timp, dar tot firul logic se opreste la scaderea cheltuielilor de natura salariala per total buget.

Stiu, cifrele alea nu suna bine si au probabilitate destul de mare de a fi atinse. Dar vreau sa inteleg: ce ar trebui sa faca maurul in afara de a muri linistit, ca asta e singurul lucru aproape cert ca o sa se intimple.

Dan Selaru spunea...

Unele sunt deja atinse. Altele nu dar e probabil sa fie atinse. Ce trebuie sa faca? Asta e o intrebare grea la care nu sunt in masura sa raspund. In afara sa moara, bineinteles. Dar merita studiata.

Ionut spunea...

Desigur ca merita studiata. Hai sa studiem atunci, ca daca raminem la "va f[...] de hoti plecati odata" singurul rezultat cert e tot moartea maurului.

florin spunea...

@Ionut: Pai ca la noi, romanul stie doar sa injure. Nu stie ce ar trebui sa se faca, dar ce se face acum sigur nu e bine. Clasic!

Ionut spunea...

@florin: ce spui tu este, cel putin in opinia mea, tot un cliseu. Daca referirea ta este (si) la blogul lui Dan - parerea mea este in totala contradictie cu a ta.

Datorie spunea...

Dezastru pe toate liniile - aceasta e adevarata situatie economica a Romaniei, intr-adevar. Dar nu inteleg cum ar fi posibila numirea unui guvern de tehnocrati in conditiile in care premierul este numit de un presedinte provenit dintr-un partid? Crezi oare ca viitorul presedinte - Basescu, Geoana sau Antonescu, ultimul cu sanse minore, parerea mea - ar putea intelege ca interesul romanilor e mai presus decat interesul partidului?
Noi inca nu constientizam dimensiunea dezastrului economic al tarii deoarece se iau masuri populiste. Vom vedea in ianuarie-februarie 2010, dupa alegeri, ca suntem in pragul colapsului. In ciuda asa-ziselor masuri luate pentru absorbtia fondurilor europene, continuam sa cotizam mai mult la UE decat primim fonduri. Oare ne vom trezi vreodata?

Dan Selaru spunea...

O sa ne trezim sigur. Problema este daca se trezesc ei.

Claudiu MINEA spunea...

@Ionut: hai sa schimbam placa. Au fost disponibilizati 100.000 din sectorul privat? Hai sa mai creem 100.000 de locuri de munca la stat. Si, ca sa putem plati salariile, hai sa mai marim taxele. Cum? Asa vor mai disparea alte locuri de munca in sectorul privat? Nu-i nimic, le creem la stat si mai marim inca o data taxele. In final, ca sa nu mai existe discutii, toate incasarile firmelor sa se faca in trezorerie si, cand au nevoie de bani, sa ceara de la stat - poate statul le da sau poate considera ca nu au nevoie.

Nu-i mai fain rationamentul asta?

Sectorul bugetar a ajuns precum sleahta de betivi care pleaca la 4 dimineata de la nunta cu caruta. Se urca 10 boi in caruta si calul abia mai trage. Si, atunci, unul din betivi urla: "Carutas, mai da-i in p..a mea un bici calului, nu vezi ca merge incet?"

Pongo spunea...

Sunt 3 varinate:
1) Restructurarea sistemului de stat- 200k de care vorbea Ionut
2) Explozia inflatiei - tiparnitza. Asta ar ingropa pe cei care au rate in valuta si nu numai.
3) Colaps in tot sistemul- nu se mai fac plati de salarii si pensii, furnizori etc.


Ca o observatie personala var. 2) si 3) pot sa antreneze un "boot" de la UE.

Ionut spunea...

Claudiu - rationamentul e la fel de fain ca ala enuntat de mine mai sus, cu maurul tot in moarte linistita la sfirsit si nimic altceva.

Spui ca sectorul bugetar a ajuns precum sleahta de betivi care pleaca la 4 dimineata de la nunta cu caruta? Foarte adevarat. Da-i jos in momentul asta si vezi ce zice calul cind s-o trezi cu galeata de apa injumatatita in fata pe motiv de circuitul apei in natura.

Dan Selaru spunea...

Am scris masurile mele. Dar va rog sa le analizaţi, completati, judecati, imbunatatiti si dupa ce consideram ca sunt bune sa ne stergem la fund cu ele ca nu tine cont nimeni de ele. Le pun maine dimineata.

Ionut spunea...

Dan, daca nu e printre ale tale pune-o si pe asta: bagat bani cit cuprinde in sosele, enrgie hidro+eoliana+solara+nucleara, retehnologizare si informatizare pina cind IMF si CE va sari de cur in sus spunind ca asa ceva nu se poate. Cu aviz catre cal ca acolo-s furajele. Cind lucrurile o vor lua pe panta crescatoare toata joaca va fi la nivel de eficienta si costuri.

Dan Selaru spunea...

Este.

Claudiu MINEA spunea...

Ionut: asta (cu injumatatirea galetii de apa)e santaj sau ce?

S-ar putea ca si calul sa se hotarasca sa paraseasca caruta. Cine a reusit in afaceri in RO, va reusi cu siguranta si intr-o tara unde sectorul privat nu e jumulit cu regularitate. Si atunci betivul va trebui sa impinga la caruta - cu sau fara o galeata de apa in fata.

Ionut spunea...

Claudiu: nu e santaj dom'le, ce spui tu e santaj. E pur si simplu urmarea logica a faptului ca aruncind din caruta x betivi arunci (direct proportional) si x turnatori de apa in galeata calului. Vrei studii de caz? un pic mai la nord niste "tigri" iti ofera indicatorii

Dan Selaru spunea...

Tigrişorii în cauză, ca şi noi, s-au întins mai mult decât le era plapuma. Ce se mai poate face acum? Să ne tragem picioarele, nu capul sub plapuma mică pe care o mai avem. i să fim conştienţi că atâta este chiar dacă ne-am obişnuit cu una mare şi călduroasă.

Claudiu MINEA spunea...

Ionut: cred ca vorbim de lucruri diferite. Banutii la buget vin din sectorul privat. Nu discut aici de crearea de valoare de catre sectorul de stat, ca asta e o realitate doar pe termen lung. Pe termen scurt, economia produce, sistemul bugetar consuma. Bani reali.

In momentul in care din 2 cai unul a murit, trebuie sa arunci ceva betivi din caruta. Sau, evetual, sa ii pui sa impinga caruta, ca sa ii fie calului ramas mai usor.

Solutia pe care ne-o propui tu este ca betivii sa ramana in caruta si calul sa mai primeasca inca un bici pe spinare, ca modalitate de motivare. Multumesc, NU!

Dupa ce ai omorat si calul ramas prin epuizare, ai generozitatea sa ii dai inca 10 galeti de apa. Intai te miri ca nu mai bea, apoi devii revoltat: uite, dom'le, ce cal nerecunoscator!

Ma uit in lume si nu vad nicaieri cum calul este biciuit. Mai mult, la noi betivii nu doar ii cer carutasului sa biciuie calul, iau ei insisi biciul si lovesc cu dusmanie. Si il si ameninta subtil ca nu ii vor mai da apa...

Claudiu MINEA spunea...

Ionut, Dan: oricat de savuroasa ar fi aceasta discutie despre generozitatea betivului, trebuie sa plec, pentru alte indeletniciri. Prin urmare, va rog a considera lipsa altor comentarii viitoare din partea mea nu ca o lipsa de argumente sau de combativitate :)

Oricum, vad ca Dan poate continua metaforele. Uitati de cai si trceti la tigri! :)

Dan Selaru spunea...

Calul are si un morcov in fund ca nu cumva sa iasa apa din el, ala e cursul fix. Sa vedeti daca nu mai poate BNR-ul sa reziste presiunii.

Ionut spunea...

Claudiu: iar eu vorbesc de consumul privat care e una din sursele de apa ale calului. In rest imi pui vorbe in gura, n-am vorbit nicaieri de bice pe spinarea calului, desi calutul nostru a cam muscat din zabala in ultima perioada (i.e. calutul nostru a fost si el un tigrisor), nici de incarcarea carutei cu noi betivi (despre care nu am spus ca ar fi in numar prea mic ori potrivit), nici ca betivii nostri ar fi tare generosi.

@Dan: din cite stiu eu politica "morcovului aplicat in fundul calului" a avut darul ca a adus aproape pe cale de disparitie pe verisorul asiatic pe motiv ca s-a umflat prea tare; iarasi, e o tema de studiat si nu de cazut in extaz.

Dan Selaru spunea...

Pai eu zic sa scoata morcovul ca sa nu faca poc cand sare.

Shadow spunea...

Vai vai dupa Ionut "disponibilizare" = salarii compensate, inseamna deficit si mai mare, etc. Ho ca nu mai suntem in 97(sper eu) cand un "spetzialist" de marca a bagat 36 de salarii in buzunarele unor mineri disponibilizati. Ca tot au fost zonele alea declarate apoi zone "calamitate economic" sa poata "smecherul" sa faca bani in voie fara taxe telegondole si alte dracii.

Decat sa tii 200.000 de functionari in functii pe salarii mai bine le dai salariu pe 3 luni (nu 36) si ii trimiti pe piata muncii, deci si in somaj.Care somaj e mai mic "tare" decat "carca" pe care o duce contribuabilul sa ii tina pe aia in functii.

In 6 luni eram deja pe panta mai "domoala" daca erau luate decizii si nu ars "gazul" cu imbecilitati precum forfetarul, turismul ecumenic si mai stiu eu ce alte traznai.

Calul ala e "bun doar sa traga" cand e vorba sa-si spuna si el "off-ul" i se arata vezi doamne "galeata" cu apa. Ei da dar bei mai putina apa daca efortul e mai mic.

Sa "inspectam" calul sa vedem daca nu a murit deja. Intre timp pe domeniul "investitii de stat in ifrastructura" stai domol "calule" ca vin ele abea a discutat "saful" cu "oamenii de bine" ce conteaza ca respectivul cal uzeaza din greu la "potcoave" ca doar le plateste tot singur singurel si nu le poate "deduce" din betivii din caruta.

Adauga la asta cele 20 de miliarde de la FMI si UE(stiu nu au venit inca toti) + inca 10 de pe piata interna ca e "foame mare" si inventezi o triplare a datoriei de stat garantate asa dintr-un foc. Pe aia o plateste "repede" (2 ani maxim dupa cum se lauda) tot calul si nu "betivii".

Sa tot fi cal in conditiile astea.

Pongo spunea...

Totul e sa nu ajunga calul iarasi salam de sibiu pentru cine stie ce canal cluj-marea neagra.

Dan Selaru spunea...

La asta nici calul nu s-a gandit cand s-a inhamat la caruta.

Pongo spunea...

Probabil de aia mustangii au roit-o pe alte meleaguri

Ionut spunea...

Shadow - am facut trimitere la studii de caz. De azvirlit cu capul inainte sint satul; stii tu, la teorie stam bine.

Pongo - mustangii au roit-o pe alte meleaguri dupa ce au dat calului ovaz. Pe datorie. De-asta s-au inmultit si betivii, ca era calul bine hranit si n-a bagat de seama. Dar asta e ce s-a-ntimplat, bun doar de evitat in viitor si fara valoare in prezent.

Virginica Maria spunea...

care economie fratilor...nu exista

Dan Selaru spunea...

Băi, chiar aşa, saloane erotice? Pe următorul care face reclamă o să-l şterg. Dar trebuie sprijinită şi această industrie.