Guvernul s-a împrumutat în primele 5 luni 8 miliarde de euro de la băncile din România. Asta înseamnă că până la sfârşitul anului împrumutul o să ajungă la 20 de miliarde, economia scade şi în a doua jumătate a anului şi scade şi mai rău ca până acum, s-ar putea să fie şi mai mare datoria finală. Plus alte 20 de miliarde luate de la FMI şi Comisia Europeană.
Cam 2000 de Euro de cetăţean. Cum numai jumătate muncesc înseamnă 4000 de Euro pentru fiecare angajat. Dacă scoatem bugetarii din afacere şi ne gândim că banii sunt făcuţi în economia privată ajungem pe la 5000 de Euro pe angajat în mediul privat. Salariul mediu brut este de 1700 de lei, pe an cam 5000 de Euro.
Un an de zile toţi angajaţii din mediul privat trebuie să muncească doar pentru plata acestor datorii. Fără să mănânce, plătească alte dări, trimită copiii la şcoală sau să plece în vacanţă. Şi fără să considerăm datoriile anterioare. Care şi ele adaugă ani de plată.
Dobânda n-am pus-o să nu fac tabloul şi mai negru. Banii, din nefericire, s-au dus în pensii şi salariile bugetarilor.
Pentru plata acestor datorii Guvernul doar strânge banii, nu-i face. În acest timp România pierde 9 locuri şi cade de pe locul 45 pe locul 54 în productivitatea muncii. Din lipsă de infrastructură şi eficienţă economică.
Asta urmează pentru economia privată. Ce urmează pentru bugetari? Aici Statul are controlul.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
E o chestiune de timp pana ne prabusim ca economie si ne vom intoarce cu 30 de ani, caci acest stil de viata pe datorie are un pret, vestul e un bun exemplu de trai pe datorie, dar din pacate noi vedem si inprumutam numai ce ne convine si nu ne intereseaza cum sa sustinem acest nivel de trai.
Dupa cum ne conduc actualii guvernanti ne putem declara "in legitima aparare". Statul trebuie ucis. Ca va veni un alt stat in loc e alta problema. Statul actual trebuie sa moara. De buna voie sau nu.
Stai un pic, ca nu ai adaugat datoria implicita asociata cu garantiile explicite oferite de stat unora si altora - ultimul exemplu, programul Prima Casa (dar se pare ca vor urma si altele, conform lui Boc)!
In alta ordine de idei, am facut in sfarsit ceea ce trebuia sa fac mai demult, am adaugat acest site in Blogroll-ul meu.
OK, eu zic sa sugeram guvernului sa ii impuste pe bugetari si pe pensionari, ca doar ei au realizat datoria asta, nu? Oricum, "la stat" nu munceste nimeni, toata lumea stie, asa-i?
Niciun cuvint despre faptul ca miliardele imprumutate de la FMI si Comisie sint pentru plata datoriei bancilor, adica a datoriei unor institutii private. De ce se trezesc adeptii autohtoni ai libertarismului sa tune si sa fulgere impotriva statului doar cind acesta redistribuie in favoarea celor care nu au?
Cand am intrat ieri in banca mi-au propus sa cumpar obligatiuni de stat. Cred ca strang bani in popor ca sa mai plateasca din datoriile alea. Evident nu o sa stranga suficient. Dar oricum nu conteaza : datoria externa este importanta in relatiile externe. Il multumeste pe Marele Licurici care stie astfel Romania "in siguranta" si cu pliscul mic. Marele Licurici e paranoic ca de obicei - noi il primeam oricum aici si nefortati. Te iubim America! Te iubim FMI!
Tabloul prezentat este indulcit putin de faptul ca banii care se duc pe mancare, pe dari, pe scoala si mai putin pe vacante au un efect de multiplicare in economie si o sa regaseasca la un moment in sumele care se constituie in plati pentru creditele contractate. Insa acest lucru nu face decat sa prelungeasca agonia unui stat aflat in moarte clinica. In aceasta situatie se impun doua masuri: fie deconectarea de la aparate si asteptarea sfarsitului implacabil, fie o resuscitare violenta prin taierea in carnea vie a functionarimii, manevra de pe urma careia ne va ramane totusi speranta.
In rest numai de bine.
Eu nu tun impotriva nimanui. Daca ai tu Caline solutii lumineaza-ne si pe noi. Meriti chiar o postare ca exemplu al cetatenilor care refuza realitatea.
Bogdane, merci. Nu o sa murim, sa nu exageram.
Calculele tale sunt in regula. Problema e ca romanii nu au de unde sa isi plateasca nici datoriile proprii,ce sa mai vorbim de cele "ale tuturor".
Lasand la o parte neputinta guvernului de a veni cu solutii reale pentru a traversa mai usor aceasta criza economica, raman in discutie si alte subiecte de mare actualitate, cum ar fi hotia generalizata care a facut legea in cei 20 de ani de democratie in Romania, incompetenta crasa a celor pe care i-am ales sa ne conduca dupa revolutie si, mai ales, intrebarea simpla: ce ne facem?
Trimiteți un comentariu