Creşte rata şomajului. Guvernul se laudă că e sub cea europeană. Ăsta nu e un argument. Dar am şi eu o întrebare, pentru Guvern şi economişti. Care sunt domeniile din care au fost daţi afară oamenii?
Că dacă au fost date afară filatoare şi programatori, în vecii veciilor, prin investiţii în infrastructură n-o să-i absoarbă în câmpul muncii la loc. Şi dacă au fost daţi afară la Tulcea degeaba fac investiţii la Baia Mare că oamenii ăia nu pot pleca o jumătate de ţară lăsând totul vraişte acasă. Unii poate dar nu majoritatea.
Şi ca să păstreze locurile de muncă, cum bine doar zice Boc, care sunt ramurile economice cele mai ameninţate de şomaj? Toate în mod egal, construcţiile, IT-ul, producţia de textile, agricultura? Care sunt proporţiile? Pentru că financiar pentru Guvern e echivalent dar pentru economia reală nu. O sută de mii de oameni în IT&C produc 10 procente din PIB. În agricultură lucrează mult mai mulţi şi s-a ajuns într-un an bun la 8 procente din PIB. Nu cred că 10.000 de oameni fără slujbă din IT sunt echivalenţi pentru economie cu 10.000 din agricultură.
În plus, există o mare diferenţă economică între oamenii disponibilizaţi din economia privată şi posibilii dar improbabilii funcţionari disponibilizaţi. Doar economică, nu socială.
Şi mai întreb, care este numărul de cetăţeni apţi de muncă dar care au ieşit din orice statistică?
Rata şomajului este un indicator care sugerează, în nişte limite, o problemă socială nu una economică. Se poate inventa de pildă un indicator grosier de productivitate, PIB-ul împărţit la numărul persoanelor rezidente apte de muncă. Productivitatea pe posibil angajat. Deşi nici PIB-ul ca indicator economic nu spune prea multe, de altfel nici n-a fost inventat cu scopul actual.
miercuri, 22 iulie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
37 de comentarii:
oficial asa se masoara productivitatea, pib/populatia apta de munca. Nu mi se pare grosier indicatorul, nici nu se poate masura altfel, la nivel macro.
marea deosebire din acest an, ce nu s-a intamplat niciodata este ca somajul a crescut pe timpul verii. Never ever nu s-a mai intamplat asta vreodata.
Pe de alta parte, somajul e un indicator "lagging". Somajul e mereu ca o consecinta a ce s-a intamplat, nu are putere predictiva.
Se poate masura mai subtil si in functie de valoarea adaugata si de costuri. Sigur ca totdeauna somajul e aflat cu intarziere dar ceva predictii se pot face ca sa stii pe ce lume esti.
In plus, daca ne gandim la somerii din fostele orase monoindustriale, care traiau la limita subzistentei din servicii marginale care serveau unor proiecte mai mari, vedem iarasi ca nu e nici o iesire. Cei din Marasesti, Sascut, Tecuci sau Falticeni vor ajunge sa bata la portile Capitalei din disperare, asemeni celor din comune. Cu ei ce se va-ntampla?
Pai domnu' Selearu, eu de ce dau link-uri la documente? Nu pentru a gasi raspunsuri in ele?
Hai sa vedem:
Care sunt domeniile din care au fost daţi afară oamenii?
Numarul total al salariatilor a scazut mai 2009 fata de mai 2008 cu 239.5 mii.
Reduceri ale efectivului de salariati s-au facut in urmatoarele domenii:
- Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor: 13.2
- Construcţii: 47.8
- Distribuţia apei; salubritate gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare: 2.5
- Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat: 3.6
- Industria prelucrătoare: 187.7
- Industria extractivă: 8.3
- Agricultură, silvicultură şi pescuit: 7.2
- Tranzacţii imobiliare: 2.5
- Alte activităţi de servicii: 0.7
Datele sint in mii
In industria textila si a pielariei sint cu 66.8 mii mai putini salariati (asta inseamna 20% fata de efectivul de salariati din industria respectiva in mai 2008).
In constructii sint cu 47.8 mii salariati mai putin (11,2%).
In agricultura: 7.2 mii mai putin, 7.1%.
In IT&C (Telecomunicaţii + Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice) sint cu 5.1 mii mai multi, asta inseamna 8.2%.
O sută de mii de oameni în IT&C produc 10 procente din PIB.
Din cite stiu eu aici intra si partea de comert. Dar asta trebuie verificat.
Lasa ca ai priceput ca nu asta era scopul articolului, nu face pe niznaiul. :-)
Nu fac pe niznaiul, iti dau raspunsuri la intrebari.
Şi mai întreb, care este numărul de cetăţeni apţi de muncă dar care au ieşit din orice statistică?
Nu exista cetateni apti de munca care sa fi iesit din orice statistica. Exista indicatori si pentru ei. De exemplu:
- Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) este de 57.4%.
- Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 15-24 ani este de 24%.
- Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 55-64 ani este de 40.5%.
Rata de ocupare inseamna ponderea populaţiei ocupate din grupa de vârstă x în populaţia totală din aceeaşi grupă de vârstă x.
Populatie ocupata cuprinde toate persoanele de 15 ani şi peste care au desfăşurat o activitate economică producătoare de bunuri sau servicii de cel puţin o oră1 în perioada de referinţă (o săptămână), în scopul obţinerii unor venituri sub formă de salarii, plată în natură sau alte beneficii.
Adica 43 de procente freaca menta aiurea-n tramvai, e incredibil.
Nu.
Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 25-54 ani este de 72.6%.
Categoria 15-24 ani cuprinde si populatia care inca e in studii. Categoria 55-64 ani cuprinde si pensionari. Categoria 25-54 de ani cuprinde si populatia care a uitat sa se declare in afara granitelor, care in principiu nu freaca menta.
Plus munca la negru plus munca in agricultura plus casnicele, ok. E o cifra rezonabila.
Nu, munca la negru intra in statistica (o poti asimila cu plata in natura sau alte benficii). La fel si munca in agricultura.
Sa fim seriosi, de unde pot astia sa stie cati muncesc la negru sau cati merg cu vaca la tara?
Pai nu e vorba de recensamint, ca nu pot astia sa faca in fiecare luna. Datele sint rezultatul sondajelor.
Cele 3 milioane de romani ce muncesc in exil sunt tot somerii Romaniei. Si ei trebuie pusi la socoteala, cred.
Cele 3 milioane de romani ce muncesc in exil sunt tot somerii Romaniei. Si ei trebuie pusi la socoteala, cred.
Din fericire pentru noi nu. Mai ales ca nu platim pentru ei, ba, mai mult, aduc si bani. Acum mai putini.
Ionut, exista o statistica a somajului si pentru domeniul bugetar? Multumesc.
vai de tara asta, nu produce nimic, cred si eu ca somajul ajunge la cifre mari.
Totusi eu consider ceea ce se intampla destul de benefic pentru Romania. Stiu ca ne plangem de guvern ca nu face sau nu mai stiu ce dar de ce ar trebui sa faca ceva?
Cum poate guvernul sa intervina intr-o economie care se vrea libera? De ce trebuie sa se faca ceva in Tulcea cand nevoie de oameni este in Baia Mare. Sa se mute oamnenii in Baia Mare.
Ce se intampla acum sunt si multe ramasite de comportament de cand lucrurile erau facute de stat si nu de oamenii fiecare.Asteptai sa ti se dea o repartizare, si sa ti se dea o casa.
Nu vreau sa ia apararea guvernului ca face multe gogonele. Dar sa nu uitam unde trebuie lasata economia libera.
@eugen, asta spre deosebire de comunistii nostalgici din USA si Europa de vest, nu?
Alex, ce-i aia "statistica a somajului pentru domeniul bugetar"? Vrei sa stii citi salariati din domeniul bugetar sint acum someri? Pai tu care crezi ca e scopul articolului asta? ;)
Sau vrei sa stii de unde se plateste ajutorul de somaj? De la bugetul de asigurari sociale de stat; fie ca somerul a venit din rinsdul bugetarilor fie ca nu.
Ionut, exact.
Sunt tot felu de statistici cu cati someri sunt in agricultura, industrie etc. Eu as vrea sa stiu cati din cei care lucrau anu trecut pe vremea asta pt stat mai au inca loc de munca (cu cifre).
Eu stau mai greu cu intuitia, am nevoie de cifre ca sa vad care e scopul articolului :)
Scopul e dublu:
1. Sa spuna ca nu toti oamenii au aceeasi valoare economica, ca masurile nu trebuie luate pe global pentru ca sunt inutile;
2. Notiunea de rata a somajului este irelevanta economic.
Cifrele sunt semnificative in masura in care au si o relevanta fata de subiectul in discutie. Nu s-a dat nimeni afara, au iesit la pensie cateva mii.
Uite stire:
Numarul PC-urilor vandute in Romania s-a diminuat in primul trimestru al anului cu 65,2%, fata de intervalul similar din 2008, iar, ca valoare, piata a scazut cu 67,1%, se arata intr-un studiu realizat de o companie de specialitate.
Stabileste-i valoarea economica.
Pai aici pot trage o concluzie. Ca piata PC-urilor e intr-o cadere mult mai accentuata decat restul economiei, ca exista un pericol de somaj in piata de retail hardware, ca pot printr-un program de informatizare al administratiei sa sprijin acest domeniu.
Sau pot sa trag concluzia ca ma doare-n fund de domeniu ca oricum sunt putini.
Depinde de interesele mele politice. O sa am 5000 de insi someri in plus din IT. Cu banii de calculatoare pot salva 20000 de functionari sau 300 de adjuncti de agentie sau 18 biserici sau mai stiu eu ce. Sau sa-i dau lui Vantu sa-mi faca reclama.
Economic poate insemna ca s-a ajuns la supravietuire pentru toate firmele.
Uite ce zice unul din vinzatori:
Asociată crizei financiare, avem şi o criză de încredere. Oamenii au bani, dar ezită să cumpere, nu ştiu ce va aduce ziua de mâine.
Sa nu-mi spui ca tu ai idee despre ce-o sa fie maine. Normal sa tragi de bani, ma uit la mine. :-)
:) Asa se fac si somerii. Iar somerii fac la rindul lor someri. Si uite asa notiunea de rata a somajului devine relevanta din punct de vedere economic. Si financiar.
Increderea e o chestie subiectiva, aici lucrurile trebuie manipulate cu grija. Ai nevoie de comunicatori profesionisti, oameni care sa ofere incredere ca si actiuni care sa dea incredere.
Ori la noi asa ceva lipsa.
Asa e cu increderea. Ai nevoie de comunicatori profesionisti sa o creezi sau sa o mentii; in schimb nu e greu sa dea oricine cu ea de pamint. Nu?
Tu vrei sa-mi spui ca ruinez increderea boborului in Guvernare. :-)
Inca doua runde de coasa si si-o repara, stai linistit. :-)
Da desigur ca asta vreau sa spun ;) . Tu de-asta tragi de bani? Ca n-ai incredere in Guvernare?
Trag de bani pentru ca nu cred ca Guvernul are capabilitatea intelectuala si viteza de reactie sa ia decizii corecte.
Si aici nu ma refer doar la al nostru. Al nostru este un stalp al incompetentei.
Si decizia ta de a trage de bani este corecta?
Pai tu ce crezi cand anul asta mi-am luat salariul si cu 3 luni intarziere. Si nu din cauza mea sau a Institutului ci a Guvernului care nu a platit pur si simplu contractele. Asa ca intreaba-te pe tine in situatia asta. SIncer.
Asta am facut Dane, si nu mi-e tocmai la indemina, ca nu stau la mina Guvernului sa-mi plateasca salariul si activitatea mea nu depinde de cum se misca consumul in Romania; ba mai mult, domeniul meu de activitate e ala care pe care il comparai cu agricultura - ar fi trebuit sa sar in sus si a zic "da dom'le, asa e, valorez de 10 ori mai mult ca un agricultor, trebuie sa fiu salvat primul"?. Ce e ciudat e ca mie imi da cu semn opus la rezultat, semn ca unul dintre noi ori a adaugat ori a mincat un *(-1).
Vorbeam despre incredere. Daca domeniul e IT/ul suntem in aceeasi oala.:-)
Si nu sar deloc ca ars nici eu. Doar ca tin de bani pentru ca nesiguranta este peste tot.
Am fost si zugrav, nu asta e problema, nu cer salvarea de la nimeni.
Discutam de fapt despre relevanta ratei somajului.
Se pare ca sintem in aceeasi oala constructiva cu totul :D .
Bun. Relevanta ratei somajului: comparatia 6.7 cu 9.5 (Romania vs media UE in mai 2009) nu ne spune decit ca 6.7 persoane dintr-o suta apte de munca inregistrate in Romania isi cauta de munca in Romania fata de 9.5 dintr-o suta in UE.
Trimiteți un comentariu