marți, 28 iulie 2009

Din tainele procedurii penale

"Conditiile retinerii

Art. 143. - Masura retinerii poate fi luata de organul de cercetare penala fata de invinuit, daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala.

Masura retinerii se ia in cazurile prevazute in art. 148, oricare ar fi limitele pedepsei cu inchisoare prevazute de lege pentru fapta savarsita.

Sunt indicii temeinice atunci cand din datele existente in cauza rezulta presupunerea ca persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala a savarsit fapta.

Art. 148. - Masura arestarii inculpatului poate fi luata daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si numai in vreunul din urmatoarele cazuri:

d) sunt date suficiente ca inculpatul a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului, prin influentarea unui martor sau expert, distrugerea ori alterarea mijloacelor materiale de proba sau prin alte asemenea fapte;
"


Codul de procedură penală


Să vedem dacă funcţionează.

9 comentarii:

ComBo spunea...

Mare minune ar fi :)

Dan Selaru spunea...

O ştiu de la un avocat, nu ştiam eu de astea.

Ionut spunea...

Se poate numai dupa:
(2) Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi în judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara încuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. (...) - Constitutia Romaniei, art. 72

Pongo spunea...

Asta e deja sadism ! :))
Trebuie sa doara prostia, dar chiar in halu' asta...

Dan Selaru spunea...

Lasa ca sunt 7 inculpati. Ce e sadism? Respectarea legii?

Anonim spunea...

E acum sa vedem cat de independenti sunt Kövesi si Morar!

Anonim spunea...

Are un sens protectia suplimentara a parlamentarilor, vine intr-o logica a echilibrului puterilor (pentru ca masurile coercitive sunt la mana executivului si presedintelui). Mi-as dori tare mult sa revenim la basics, macar din cand in cand, si sa spunem, de dragul unei minime si sanatoase rigori intelectuale, ca diversele grade de imunitate ale parlamentarilor nu sunt in sine absurde ci din contra sunt esentiale pentru a reduce posibilitatea ca un guvern sa puna presiune pe persoana unui parlamentar si sa-i influenteze votul.

Bogdan Glavan spunea...

Asta e un cod comunist. Inchiderea preventiva trebuie practicata doar in cazul celor care, fiind in libertate, ameninta direct viata sau proprietatea celorlalti - sunt un pericol social.
Privarea de libertate ar trebui reglementata chiar prin constitutie, este extrem de importanta, daca vrem sa pastram o societate de oameni liberi.

Dan Selaru spunea...

Eu sunt de acord cu tine Bogdane dar legile trebuie respectate. Nu putem schimba in bine daca nu ne asumam locul din care plecam.