luni, 20 iulie 2009

Dupa 20 de ani

M-am gândit să caut chermezele populare la care a participat Traian Băsescu. Adunări cu ţuici, oi, popi, oale de lut, băi de mulţime, SPP şi doamne rrome. Plus câteva vizite "de lucru" în cel mai ceauşist stil, ornate cu indicaţii preţioase şi antieconomice cum e aia cu "fierul-beton".

* 24 aprilie: Turnu-Severin (Ziua oraşului)
* 25 aprilie: Cluj (Congresul UDMR)
* 3 mai: Satu-Mare („Sâmbra oilor”)
* 16 mai: Bucureşti (Congres Studenţesc)
* 24 mai: Bucşoaia (Hora Bucovinei)
* 24 mai: Bistriţa (Ziua oraşului)
* 29 mai: Alba-Iulia (Ziua oraşului)
* 26 iunie: Miercurea-Ciuc (Ziua Drapelului)
* 27 iunie: Târgu-Mureş (Ziua oraşului)
* 29 iunie: Huşi (Întronizarea Episcopului)
* 5 iulie: Sibiu (Festivalul „Bujorului”)
* 11 iulie: Mureş (Festival de Tradiţii)
* 18 iulie: Tuşnad (Tabăra de Tineret)
* 19 iulie: Muntele Găina („Târgul de fete”)

Este evident că Traian Băsescu îşi schimbă electoratul. Se mută la ţară. Acolo unde participarea la vot este mai mare, unde oamenii nu sunt la fel de informaţi, unde primarul are influenţă şi unde există o tradiţie a votului cu Puterea şi a găleţii de partid.

Traian Băsescu a înţeles sau a aflat că lupta se dă în cadrul celor 30 de procente din numărul de alegători care mai vin la vot. Şi smulge fără milă din electoratul PSD. La Tuşnad a atacat şi electoratul Tribunului. Aveţi aici o demonstraţie a demagogiei din spatele discursului de la Tuşnad. Dacă huiduielile de la Tuşnad au fost provocate, cele adresate Elenei Udrea, lui Geoană sau oul adresat lui Boc ar trebui să-i pună pe gânduri.

Boc s-a specializat în cositul pe marginea şanţului, jucatul cu diferite scule, de la fierăstraie electrice la roboţi medicali, Elena Udrea cântă la fluier. Ecaterina Andronescu, în încercarea de a opri degradarea noţiunii de educaţie, este admonestată de spiritul lui Vanghelie întrupat în Geoană.

PSD şi PDL se bat pe acelaşi electorat. Toate măsurile luate de Guvernul comun sunt de stânga în ciuda aparentei ideologii de dreapta a PDL. Egalitatea procentuală din toate alegerile şi sondajele ne spune că electoratul nu poate face deosebire între cele două partide.

Am ajuns înapoi în 1990. Trist este că atunci aveam un Coposu pe partea dreaptă. Acolo acum sălăşluieşte Norica. Brucan a greşit cu cel puţin 20 de ani.

31 de comentarii:

Calin spunea...

Inca o paralela, dupa douazeci de ani (si mai bine): festivalurile astea populare, cica traditionale, de la Simbra Oilor la festivalul Vaii Muresului si multe altele au fost de fapt inventate de Ceausescu si de activistii sai culturali prin anii '70. Inventate de Ceausescu, utilizate Basescu.

Dan Selaru spunea...

Exact, am uitat s-o spun.

Anonim spunea...

nu am inteles ce vreti sa faca un presedinte ,hai sa il impaiem si sa il tinem sub un clopot de sticla...?Remarca dv cu privire la Tusnad mi se pare dea dreptul STUPIDA huiduielile alea "provocate" se refereau la articolul 1 din constitutie daca dv vi se pare o provocare sa citesti constitutia inseamna ca nu aveti o contiinta nationala ,sunteti doar o coada de topor ...

Dan Selaru spunea...

E echivalent cu a te duce in galeria Stelei si a spune ca Dinamo e mai buna. Desi e adevarat e clar o provocare. Exact reactia Dvs. a dorit-o Basescu. Si a obtinut-o. :-)

Anonim spunea...

re:nu cred ca nu puteti sa observati ce se intampla pe scena geopolitica, pe de o parte avem o propaganda intensa pro autonomie desfasurata de importanti oficiali maghiari pe cealalta parte a prutului o propaganda antiromaneasca ,nu credeti ca ar trebui sa facem ceva mai mult decat sa stam pe margine cu bratele incrucisate...? Prezenta lui Basescu era mai mult decat necesara lucrurile trebuiau spuse.Nu cred ca este vina lui Basescu ca adversarii lui nu au simt politic ...Pt dv postulez o teorema :"Basescu nu poate fi criticat pentru Tusnad daca esti Roman" in rest puteti sa puneti tunurile pe el.Va multumesc.

Ionut spunea...

Egalitatea procentuală din toate alegerile şi sondajele ne spune că electoratul nu poate face deosebire între cele două partide.

Asta e un non sens.

offtopic: datele promise? macar spune la ce se refera.

Dan Selaru spunea...

Nu-l critic pentru ce a spus ci pentru locul unde a facut-o.

Dan Selaru spunea...

Sunt la scanat. Consumul pe familie si indicatorii macroeconomici. Oficiali. Le pun azi.

AristotelCostel spunea...

@Dan Selaru

Cele doua situatii nu sunt similare. In galeria stelei si-ar fi luat dintii la pachet.
Marlanismul securistului va scoate lumea la vot si nu ma refer la electoratul cu 4 clase.

@anonim

Vezi-ti de competentele ebei, Base intra in istorie: fie pierde alegerile in toamna, fie sfarseste ca ceausescu.

Dan Selaru spunea...

@Ionut Mijloace similare in acelasi spatiu conduc la rezultate similare.

Anonim spunea...

Campanie electorala pe banii contribuabilului :((((

Ionut spunea...

Dan: Mijloace similare in acelasi spatiu conduc la rezultate similare.
Adica prezumezi mijloacele similare si concluzionezi ca elctoratul nu face distinctie intre ele? Tot nu inteleg, pare tot un non-sens.

RazvanM spunea...

Tot incerc de ceva vreme sa inteleg ce-i obiectiv la articolele din blogul domnului Selaru si unde-i Romania in ele.
Din articolul asta inteleg ca daca Presedintele Romaniei merge la tara este comunist :d Seamana cu bancul cu politaiul caruia i s-a explicat ce-i aia "logica" si trage concluzia ca un om neinsurat este homesexual.

Anonim spunea...

@Dan Selaru
ref to "Nu-l critic pentru ce a spus ci pentru locul unde a facut-o."

Corolar 1 :Daca Romania este stat national si indivizibil art 1 se aplica si la Tusnad.

Poate ar trebui si alti policicieni sa se duca in aceste zone sensibile si sa spuna acelasi lucru.

Date fiind aptitudinile dv matematice sincer ma asteptam la mai multa "Romania obiectiva" pe subiectul Tusnad.

Chiar si tonomatele politice de genul AristotelCostel care la orice intrebare raspund cu flota eba sau altele ar trebui sa inteleaga ca inainte de PSD,PNL sau PDL este Romania...

B spunea...

@AristotelCostel:
"Marlanismul securistului va scoate lumea la vot si nu ma refer la electoratul cu 4 clase."

Intrebarea mea este, cu cine va vota electoratul cu mai mult de 4 clase ca eu nu vad unul mai breaz!?!?!?! O sa voteze dispersat si nu vor putea produce un constracandidat in turul 2....

@ Anonim 14.21 21 Iulie 2009 . Explicatia mura in gura ar fi ca Basescu a procedat asa pentru ca oricum maghiarii nu votau cu el existand un candidat maghiar la presidentia Romaniei. In plus ei sunt un grup care voteaza f disciplinat. Huiduielile maghiarilor sunt menite sa ii aduca lui Basescu voturile lui Vadim, stiut find ca electoratul extremist este imun la demagogie, altfel nu ar fi extremist. Votantii atrasi de demagogie o sa vina disciplinati la vot fiind cu atat mai pretiosi cu cat fac parte din cei 30% preconizati a se prezenta la vot.
Nu pot sa nu remarc o latura f practica in demersul si strategia lui Basescu, totusi, acesta s-ar putea sa aiba o surpriza in sensul ca o parte a electoratului care a a votat cu el anterior sa fie suficient de scarbit incat sa isi infranga lehamitea, sa vina la vot si sa puna stampila pe altcineva.

AristotelCostel spunea...

"Tonomatu' politic"... in versiunea anonimului latrau de la partid.

Ultima gherla basesciana ... Grecia n-are infrastructura de succes.

Romania este stat national si indivizibil FĂRĂ INFRASTRUCTURĂ.

Ma doare-n... Ungaria de politică, da' prostiţi şi voi mai cu stil.

Ţurcanu' prezidenţial ne arde cu aripa George Păunescu, e în campanie electorală de 5 ani, urcă pe gardul guvernamental toate ţoapele pe care le-a cunoscut în gaşca PDL şi am ajuns să discutăm articolul 1 din Constituţie.

La... răngi!

AristotelCostel spunea...

http://www.catavencu.ro/alina_mungiu_pippidi_ridzi_a_plecat_cine_urmeaza-9072.html

Ramaneti fara intelectuali, adica doar voi... responsabilii cu plasuta oranj si cu fluturasul.

Anonim spunea...

Noi suntem mai prosti. Nu vreti sa ne ajutati si sa calculati cat ii costa pe romani tunsul oilor, bautul palincii, distractia dlui presedinte? Multumim anticipat. Vasilica

AristotelCostel spunea...

@B

Am putea căuta găuri în fund tuturor candidaţilor. Personal i-am acordat o şansă lu' şefu' delapidatorilor şi am datoria morală faţă de neam şi ţară să i-o... (re)trag.

jacques spunea...

excelente articole, dan selaru! Dar nu inteleg de ce iti pierzi timpul cu cei care contesta evidenta.

Marian spunea...

Eu m-am saturat de acesti analisti iviti "out of blue". Nu cred in coincidente, ci doar in Dumnezeu.
Ce nu intelege domnul Selaru, la fel ca Mircea Badea, Ciutacu, Turcescu sau Ursu este ca oamenii, asa cum sunt si eu dealtfel, nu-i mai intereseaza personaje nepatate, perfecte din punct de vedere politic si civic. Perfectiunea e un atribut exclusiv al Bunului Dumnezeu. Pe mine, ca si pe altii, ne intereseaza ce vor, ce incearca si ce fac acesti politicieni pentru noi, daca linia politica pe care fiecare o deseneaza seamana cat de putin posibil cu asteptarile noastre.
Ce spun cei de pe margine, majoritatea niste fluierasi ce fac o jurnalistica de tejghea sau de ghiseu (iata banii, da-mi articolul)nu prea ne intereseaza decat poate a-i combate de placere, cum o fac eu acum.
Sincer,domnule Selaru, bateti campii alaturi de Traian Basescu pe plaiurile mioritice, dansul la propriu, dumneavoastra la figurat.
O seara placuta!

Dan Selaru spunea...

Prostia e un viciu care ne incearca pe toti. Doar gradul e diferit. La unii e iremediabil.

Marian spunea...

Domnule Selaru, un adevarat jurnalist ar fi raspuns ceva de genul " e parerea dvs., o respect dar nu sunt de acord cu modul dumneavoastra de a vedea lucrurile, etc". Sau, in cel mai bun caz tacea si lasa ca totul sa se verse, ca un domn.
Numai ca facaturile nu pot fi jurnalisti, ei sunt numiti jurnalisti la apelul de seara al sforarilor cu bani si dureaza doar o campanie electorala. Constiinta lor e in genunchi, indiferent de pozitia corpului.
Domnule Selaru, va dau cat va da cei care va comanda articolele plus dispretul meu.Faceti si un comentariu obiectiv despre Traian Basescu?

Dan Selaru spunea...

A dezamagit o tara.

Dan Selaru spunea...

Si sa-ti spun cateva. 1. Nu sunt jurnalist. 2. Scriu din placere, nu iau niciun ban. 3. Asta e spatiu privat, nu ma faci tu, care nici macar nu existi, fluieras si vandut la mine acasa. Fa-i campanie lui Basescu unde vrei nu aici.

Marian spunea...

Si eu scriu de placere! Ce trebuie sa fac sau despre ce sa scriu eventual ca sa ajung sa fiu promovat de HotNews? Asa, de curiozitate, tu cum ai facut...?

Dan Selaru spunea...

Am scris un text despre Petrom, cauta-l. Dupa aia m-au preluat de vreo 5 ori in 4 luni si prin noiembrie m-au intrebat daca le dau voie sa ma preia, si am raspuns da. Unde ai scris din placere? Si nu sunt singurul preluat, sunt multi. E politica lor editoriala in vreme de criza de a produce continut fara bani.

Marian spunea...

Apropo, dumneavoastra va identificati cu toata tara? Haida de!Ar fi o nenorocire ireparabila.
Pe mine Traian Basescu nu m-a dezamagit, m-a trezit. Mi-a aratat mocirla in care traim, in care niste baieti destepti si plin de bani ne tin la murat.
Ma dezamagesc oameni ca dumneavoastra care continua sa manipuleze fara echivoc!
Capisci?

Dan Selaru spunea...

De data asta pot sa raspund ca e parerea Dvs. Si numele Romania Superobiectiva e liber, sau Basescu m-a trezit sau Sunt un produs filozofic al Presedintelui Basescu sau Am stat prea mult la murat.

Marian spunea...

Dane, bulionul ala de cuvinte fara sens si aruncate acolo doar de dragul de a parea o dizertatie inteligenta despre politica si crez politic, m-a convins pe deplin. Esti tot atat de aproape de jurnalism cum este Traian Basescu de presa aservita.
Si mai esti si bolnav de basescita. Iata si reteta pentru a scapa de aceasta boala cumplita care apare odata la cinci ani in mediile poluate de dorinta de mentinere a starii de facto:
1-Se cauta un parculet micut, usor dosit de privirile eventualilor intrusi.
2-Se adopta o atitudine sobra, plina de incredere personala si de scarba pentru plebea de dincolo de gard.
3-In mana dreapta trebuie sa ai un ziar antibasescian (iti recomand JN)si se paseste calm si regulat spre locul de joaca pentru copii.
4-Intoneaza in barba imnul national "Desteapta-te romane!" ignorand eventualele conotatii personale caci nu are nici o legatura cu tine...
5-Daca la murmurul strofei ce include cuvintele "Si-un nume de Traian" ai scapat ziarul din mana si simti un val de caldura romaneasca inundandu-ti faptura inseamna ca te-ai vindecat.
6-Daca imnul national nu-ti provoaca nici o senzatie si ai ajuns la locul de joaca fara sa realizezi acest lucru inseamna ca ai dat in mintea copiilor.
Singura salvare mai poate veni de la tine insati, din eu-l tau abandonat pentru scopuri meschine si pecuniare.Practic,e necesara o intoarcere la tine insati. Succes!
Dane, ai scapat de mine.Este ultima oara cand iti mai scriu.M-am distrat cu tine si mi-a facut placere!Sa ai o viata frumoasa!

Marian spunea...

PS: SA TRAIESTI BINE!!!