miercuri, 22 iulie 2009

O să ne enervăm şi o să dăm cu umbreluţa din Sex on the beach de pămînt!

De la bleen citire:

“Nu te prezinţi, nu te reprezint”

De ce politicienii iau decizii doar în favoarea pensionarilor, asistaţilor şi bugetarilor şi uită de mediul privat, de antreprenori, de tineri, de salariaţii din mediul privat? Fiindcă fraierii din mediul privat nu se duc la vot. Neexistînd cerere din partea acestei categorii, partidele şi politicienii îşi adaptează oferta pentru categoriile de asistaţi: bugetari şi pensionari. De ce? Fiindcă ăia se duc la vot. Sintagma “nu votezi, nu exişti” este foarte adevărată în cazul ăsta.

Fraierii care lucrează la privat s-au autoexclus din viaţa cetăţii iar, în consecinţă, problemele lor nu există. Bătălia deciziilor economice se va da între bugetari şi pensionari. Cine dă mai mult bugetarilor şi pensionarilor acela va fi în Parlament, la guvernare, la Preşedinţie. Salariaţii din privat şi tinerii, în general, nu există şi nici nu vor să existe. Vom avea de ales între prime şi sporuri mai mari pentru bugetari, pensii mai mari pentru pensionari şi manele şi pomeni mai multe pentru asistaţi. Structura prezenţei la vot spune: pensionarii, bugetarii şi asistaţii decid structura Parlamentului, culoarea guvernării şi Preşedintele. Deci, problemele lor sînt singurele care contează.

Politicienii nu s-au căcat pe ei de frică şi nici nu au căzut în depresie din cauza neprezentării la vot a populaţiei active. S-au adaptat iar revolta prin neprezentare a tineretului urban, strîmbatul din nas al corporatiştilor acriţi şi bosumflarea stupidă a salariaţilor şi antreprenorilor din mediul privat i-a făcut pe politicieni să renunţe total la a reprezenta aceste categorii (nu votezi, nu exişti; nu exişti, nu te reprezint) şi să-şi concentreze întregul efort politic, legislativ, guvernamental, bugetar, financiar şi de comunicare către categoriile care se prezintă la vot, care există şi care doresc să fie reprezentate: asistaţii, pensionarii şi bugetarii.

Dacă vrei să pierzi alegerile, să nu intri în Parlament, să te zbaţi la 5%, atunci adresează-te tineretului şi salariaţilor şi renunţă la bugetari şi pensionari. Dacă vrei să ieşi din politică pe uşa din dos scade salariile din administraţie, nu mai acorda creşteri de pensii şi sporuri bugetarilor, scade taxele şi sprijină mediul privat. Mai pe înţelesul corporaştilor care cred că le-au dat o lovitură mortală politicienilor neducîndu-se la vot: cea mai bună soluţie să dai faliment e să vinzi iPod-uri atunci cînd ştii că singurii cumpărători care se deranjează să iasă din casă şi să-ţi calce pragul sînt ţăranii de peste 60 de ani. Asta le cerem noi politicienilor. Astăzi, în România anului 2009, politicianul care se adresează tineretului, păturii educate de la oraşe, salariaţilor şi antreprenorilor din mediul privat, este pur şi simplu un imbecil sinucigaş. E ca şi cum ai vinde CD-uri cu Chopin în Ferentari. Nu înţeleg cum cineva care nu e atît de idiot încît să vîndă mp3-uri surzilor şi chiloţi tanga mamailor din Teleorman poate avea pretenţia de la politicieni să facă asta. Aşa cum voi nu vreţi să daţi faliment sau să vă pierdeţi job-ul, nici ei nu vor să rămînă în afara Parlamentului sau a guvernării. Aşa că vă vor creşte taxele, vor renunţa la orice reformă a sistemului birocratic, vor elimina orice posibilă facilitate acordată sistemului privat, vor creşte pensiile şi salariile bugetarilor, le vor acorda noi şi noi sporuri şi vor angaja din ce în ce mai mulţi. Bugetarii şi pensionarii sînt peste 8 milioane, voi nu sînteţi mai mult de 100 000 (restul îşi fac vacanţa în ziua alegerilor sau stau pe la terase şi se felicită pentru superioritatea cu care au luat decizia inteligentă de a nu se duce la vot).

În politică deciziile ţin seama în proporţie de 90% de piaţa politică. Iar dacă pe piaţa politică cererea e de asistenţă şi siguranţă, atunci politicienii asta vor oferi. Cine are impresia că deciziile politice ţin seama de părerea despre lume şi viaţă a economiştilor, de părerile avizate ale antreprenorilor şi corporatiştilor, exprimate savant la un grătar, din fundul nisipurilor de aur sau de pe o terasă de fiţe, se înşală. Se va spune: “păi, da, dar din punct de vedere economic e aberant, se va ajunge la un dezastru etc etc”. Nu. Politicienii gîndesc pe termen scurt (aşa o cere piaţa politică), pe maxim patru ani. Vor mări taxele şi se vor împrumuta ca să-şi ţină clienţii (bugetari, asistaţi şi pensionari) satisfăcuţi. Şi mai departe nu-i interesează. Iar micul corporatist urban va ajunge să plătească taxe de 90%. Şi le va plăti. Fiindcă nu are de ales. Iar taxele se vor duce transforma în pomeni electorale către categoriile care se prezintă la vot. “Păi o să ne enervăm şi o să….” O să ce? Chiar sînt curios dacă vreun blazat şi acrit de 25 de ani are idee ce va face în asemenea condiţii. Da, ştiu. “O să ne enervăm şi o să dăm cu umbreluţa din Sex on the beach de pămînt!”*

Indirect, absenţa la vot se plăteşte cu job-ul, afacerea sau, în cel mai bun caz cu o amendă usturătoare, plătită lunar. Se vorbea despre o posibilă lege care să oblige oamenii să meargă la vot (o tîmpenie, în opinia mea) iar sancţiunea neprezentării să fie amenda. Sancţiunea există deja. S-au mărit salariile bugetarilor, s-au mărit pensiile, trebuie bani ca să fie plătite. Astfel, se vor mări şi taxele, şi impozitul unic, şi TVA-ul. Diferenţa dintre 19% şi 25%, dintre 16% şi 20% e amenda neprezentării la vot. Repet, în cazul fericit. De multe ori amenda poate fi falimentul sau şomajul. Şi este deja.

*Habar n-am dacă Sex on the beach are umbreluţă. Dacă n-are, nasol. Corporatiştii nu vor putea să-şi exprime revolta civică.


PS: Subscriu. bleen, ce e aia "Sex on the beach"?

26 de comentarii:

Anonim spunea...

ce bine ar fi daca acest text ar ajunge la toti cei care nu voteaza avand pretextul scarba...

Ionut spunea...

lol. scuze ca raspund eu: "sex on the beach" e un cocktail pe care il bea cel care, scirbit de politicieni, isi gaseste altceva de facut in ziua votului. Si nu, nu are umbreluta. Restul (care voteaza) se delecteaza cu apa chioara.

Dan Selaru spunea...

Am inteles, eu credeam ca are treaba cu sex on the city. :-) De, daca nu ma duc la carciumi de fitze.

Economixx spunea...

QED. Direct la tinta. Felicitari pentru articol. Cred ca este unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit in ultimul an. Si lucrurile prezentate in articol sunt atat de evidente incat nu vedem padurea din cauza copacilor.

Numai bine.

Turambar spunea...

Sex on the beach e atunci cand incerci o chestie pe care ai vazut-o in Baywatch ca fiind romantica si plina de tzatze si de fapt descoperi ca itzi intra tot soiul de alge si de fire de nisip in fund.

Don't try it. You'll be disappointed. Try better Sex between sheets. Clean sheets.

Or, even better, have a single malt whisky.

:)

hash spunea...

Superb scris, pacat ca cei vizati probabil o sa zica "ei, si? las' ca ne descurcam noi"...

Adrian B spunea...

Ce articol naiv. Discutia intre politicieni si pensionari/etc se desfasoara in genul "-Veti avea pensii mai mari!" "-Sa va dea D-zeu sanatate sa ne mai ajutati!" (votat). Cu reprezentatii celeilalte tabere - care nu voteaza - ar fi mai curand "-Veti avea autostrazi!" "-Da? De unde veti avea bani? Cum veti limita coruptia? Vor fi construite de bechteluri si euroconstructuri? De ce naiba nu ati construit autostrazile ultima oara cand ati condus tara?" .

Politicienii nu se adreseaza unei categorii pentru ca aceea se prezinta la vot, ci pentru ca e dispusa sa creada orice promisiuni fara sa puna intrebari.

Dan Selaru spunea...

E si asta un punct de vedere valabil.

Anonim spunea...

Good one! :)

Unknown spunea...

putem face ce au facut cei din partidul piratilor, trebuie sa ne asumam probabilitatea de a ne murdari in lupta din mocirla politica.

Anonim spunea...

OK de acord cu tine, platim greseala de a nu merge la vot. Dar uite situatia mea , pe scurt :
Am votat in 1996 cu "Conventia Democrata", deoarece era SINGURA optiune la "sobolanii rosii" (credeam eu hahahahahah), in 2000 cu liberalii, ca sa nu fiu iar cu aia pe care i-am injurat in P-ta Universitatii in 1990, apoi in 2004 cu "Alianata DA" . De ce ? Pai era singura care putea sa-i "bata" pe pesedei si miticul de A.Nastase. Si ce ?
Si daca a-si vota cu dl. Crin Antonescu (pentru ca e singurul care ar avea vreo sansa in fata acelorasi "rosii") ce ? Se va schimba o "patura conducatoare" cu alta. Nu neg ca in timpul guvernarii liberale minoritare, sefii pusi politic in toate structurile statului erau cel putin cu bun simt daca nu inteligenti. OK. Si ?
La alegerile care vin cine poate schimba ceva ? PSD, PDL, PNL ?
Radu Duda si un guvern de tehnocrati ? Poate dar nu cu poporul roman.

toma alimos spunea...

La prima vedere demonstrezi ca ai suficient nerv, exprimi opiniile majoritatii generatiilor urbane 70-90.Luand ideile la bani marunti, cam subtire,constatari de intelectual frustrat,redundant pana la epuizare(bugetari, pensionari, asistati social)si cu tinta in miscare dpdv al formatorului de opinie.idelile de baza ar fi urmatoarele: "dreapta" in politica romaneasca se comporta ca si "stanga" si schimbul la parlament,la interval de 4 ani nu tine neaparat de participarea sau neparticiparea la vot; media creste, tuturor exemplarelor tampite din politica, cota de popularitate, asa ca nu e de mirare ca putini stiu cine a fost eliade, dar toti stiu cine este Vanghelie, Becali si mai nou EBA; ramane sa stabilim cui apartine vina pentru lipsa unei societati civile active, de ce ne adunam pe la "colt" si pe blog-uri si ne varsam frustrarile pt o zi sau doua, motivind lipsa de timp pentru actiuni mari.hai ca se poate mai mult.

Dan Selaru spunea...

1. Nu se poate mai mult daca nu vezi ca nu eu sunt autorul.
2. Se poate mai mult ce? Ai vreo propunere sau e asa de a da cu paru' ca n-ai nimic mai bun de facut.

DanBruma spunea...

Articolul lui Bleen ar avea un sens daca ar exista o legatura intre ceea ce promite un partid din RO si ceea ce aplica dupa ce a fost ales. Cum aceasta legatura este aproape invizibila atunci fraza lui bleen este fara baza logica : "Diferenţa dintre 19% şi 25%, dintre 16% şi 20% e amenda neprezentării la vot."

Anonim spunea...

Tema postarii este copiata dintr-un articol din "22". in rest no comments, are dreptate si acest autor

ZaffCat spunea...

La judecata inteleptului Solomon au venit 2 vecini...
Unul dintre ei spune si arata ca are acte cum ca gardul dintre ei este cu un metru inspre gradina lui.
-da, zice Solomon, ai dreptate.
Vine al doilea si demonstreaza tot cu acte ca lucrurile stau chiar invers.
-da, zice Solomon, ai dreptate.
Cei doi vecini se uita nedumeriti unul la altul.
Un consilier din spatele lui SOLOMON ii spune inteleptului:
- dar prea marite, nu se poate sa aiba amindoi dreptate.
-da, zice SOLOMON, si tu ai dreptate...

Bun textul lui Bleen, intr-adevar... dar si AdrianB si Simon au dreptate. Si poate ca mai sunt si alte puncte de vedere valabile. Tot votezi, tot votezi, alegi si speri... si nu se intampla nimic. Au trecut 20 de ani in care s-a tot jucat bambilici cu noi, m-am cam saturat. Ce-i de facut?

om mic spunea...

alt partid .. alti oameni si asa mai departe.

sigur se poate

Vali Munteanu spunea...

Adevarat, scria despre asta si Dilema Veche luna trecuta http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=277&cmd=articol&id=10750

Ma bucur ca mai sunt oameni interesati de problema asta.

Constantin Gheorghe spunea...

Îmi pare rău, ce scrie Bleen este o imensă tâmpenie, care dovedeşte că nu înţelege ce rol are statul şi cum funcţionează el. Şi nu e prima oară când scrie prostiile astea!
De fapt, ce vrem? O societate ruptă în două: una a pensionarilor şi bugetarilor, şi una a "privaţilor"? Să vă reamintesc un fapt: bugetarii şi pensionarii sunt cei mai buni plătitori de taxe şi impozite, pentru că statul le reţine la sursă! Evaziunea este regulă în sistemul privat, ceea ce dovedeşte egoismul şi lipsa de valori morale şi sociale, a responsabilităţii sociale a "afaceriştilor" români. Şi ce vrem? Să-i recompensăm pentru asta? Pentru că nu vor să contribuie, sub pretext că statul le "risipeşte" banii? Şi cei din privat care sifonează bani publici, şi ei trebuie felicitaţi? Pentru că-şi asumă riscuri şi economia capitalistă îi recompensează pentru asta?

E ridicol! Comportamentul de vot este acelaşi, fie că este vorba de privaţi, de bugetari sau de pensionari. Pentru că deşi nemulţuumiţi de lucruri diferite, ei sancţionează prin absenţa de la vot proasta guvernare.


Aşa că Bleen poate să bată câmpii cum vrea, nu asta e problema. Doar că plecând de la astfel de premize, soluţiile nu au cum fi mai bune. De fapt, o astfel de abordare interzice formularea de soluţii în limitele unui sistem democratic.

Dan Selaru spunea...

Ce face Bleen este un apel la participarea la vot, cel mai democratic act cu putinta.

DanBruma spunea...

Bleen sa-si cheme rudele la vot. Cum isi permite sa ma cheme pe mine la vot??? Asta este nesimtire si nu act civic sau democratic.

Ionut spunea...

lol
Dan, ziceai ceva de sex on the city? Ia de poftim.

Theophyle spunea...

@dane, nimeni nu se scoala dupa 2x SOB (Sex on the beach)
1/3 Vodaca
1/3 schnapps de prune
1/3 suc de portocale amestecat cu suc de mure daca gasesti.

se serveste rece si bine amestecat - fara umbreluta. Are gust de coalitzie PDL-PSD / merge si cu suc de caise atunci are gust de PSD-PNL

Dan Selaru spunea...

Acum depinde si de volum. Dar votca cu schnapps suna tragic. Restul...

Theophyle spunea...

Dane, retzeta a primit 9.5 din 10 pe drinkmixer - baietii aia sunt profesionisti (cei mai buni in lume, parerea mea), ai linkul

http://www.drinksmixer.com/drink583.html

Extra3OO spunea...

Baieti, eu am gasit solutia de mai multa vreme (:P) insa din pacate Romania este prea socialista ca sa inteleaga de vorba buna.

Reducere 10 % din impozit pentru cei care voteaza

ps: Gheorghita, iar ai venit sa ne explici cat de buni sunt "marxistii" tai? You know, Siberia te asteapta si acum. Iti propun sa incerci intai acolo..

Prin comparatie, in Alaska nu prea se platesc taxe. Anul trecut a fost un referendum pe tema asta iar respectivilor li s-a cam rupt in 14. In sensul ca nu au vrut deloc, nu ca nu s-au prezentat. Deh, se vede ca nu au cersetori - pardon, sunt 3 familii de tigani (romani evident).

"La placinte inainte" sa aplica numai in cazul carpelor socialiste cu care suntem noi (respectiv Ghiorghita) obisnuiti. Cand e vorba de obligatii mai toti dau inapoi. Va fi nevoie de multi ani ca sa privim greutatile ca pe niste oportunitati.

:)